přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Machinarium a Linux

Machinarium a Linux

machinarium.png

Hra Machinarium vyšla před nedávnem v trafikách na DVD, bohužel neobsahuje Linuxovou verzi. Žádný problém...


Pro ty z vás, kteří neznají hru Machinarium, mohu jedině doporučit, jedná se prvotřídní českou kreslenou adventuru od Amanita Design (Samorost, Samorost 2). Zvláštní na ní je to, že vychází poprvé česky a že je to Flashovka (sic!). Doteď šlo zakoupit jen anglickou verzi hry prostřednictvím stažení z webu za 20 $ - ta je však určena pro Windows, Mac i Linux.

DVD, které je dostupné v českých trafikách a rychle mizí, však stojí jen kilo a je česky i anglicky. Bohužel linuxovou verzi na něm na rozdíl od verze pro Windows a Mac nenajdete (vydává ho Extra PC). Zkoumal jsem už demo pro Windows, abych věděl, jestli je možné hru rozběhat i v Linuxu, vždyť je to Flash, se kterým jsou sice problémy, ale běží. Vyzkoumal jsem jedno řešení, ale našel jsem i jiné, napíšu sem všechny, vyberte si:

Hraní windowsové verze ve Wine

Zdánlivě nejprimitivnější řešení má drobný háček, hra při spuštění spadne a nezahrajete si, je to způsobeno hrůzným nastavením Flashe. Což lze vyřešit jiným souborem s nastavením.

  1. Na DVD se v adresáři Machinarium CZ nachází instalátor pro Windows Machinarium_Windows_CZ.exe, ten spusťte ve Wine a hru nainstalujte. Po instalaci se bude chtít spustit a zamrzne, musíte zabít proces.
  2. Instalace ve WineInstalace ve Wine

  3. Poté nahrajte do adresáře drive_c/users/churchyard/Application Data/Macromedia/Flash Player/macromedia.com/support/flashplayer/sys/ ve vaší .wine složce nebo v jiné Wine lahvi soubor settings.sol. Pokud adresář neexistuje, vytvořte jej, pokud existuje i se souborem settings.sol, přepište jej.
  4. Vesele hrajte.

Vypreparování swf souboru z Windows verze

Tento postup jsem nevymyslel, nýbrž okoukal z hajmova blogu a doplnil. Sám jsem postupoval takto.

  1. Nainstalujte hru stejně jako v bodě 1. v minulém postupu. Pokud si nechcete dělat nepořádek ve složce .wine, můžete si pro tento účel udělat dočasnou Wine lahev pomocí Wibomu.
  2. Stáhněte si (i linuxový) prográmek exe2swf a prožeňte jím nainstalovaný soubor drive_c/Program Files/Machinarium/machinarium.exe.
  3. Celou složku drive_c/Program Files/Machinarium si přesuňte, kam chcete, a můžete Machinarium z Wine odinstalovat, případně smazat dočasnou lahev.
  4. Výsledný swf soubor můžete přehrávat buďto ve webovém prohlížeči, nebo pomocí samostatného přehrávače Flash.
  5. Samostatná hraSamostatná hra

  6. Nezapomeňte odstranit spouštěče z ~/.local/share/applications/wine/Programs/Machinarium.
  7. Ve složce ~/.local/share/icons je ikonka, kterou můžete použít pro svůj vlastní spouštěč.

Vypreparování swf souboru z verze pro Mac

Opět okoukaný postup, tentokrát od uživatele Yontalcar z Ubuntu fóra. Tento postup jsem neověřoval, ale přijde mi nejelegantnější.

  1. Na DVD se v adresáři Machinarium CZ nachází instalátor pro Mac Machinarium_Mac_CZ.dmg (nebo podobně). Zkopírujte ho na disk a rozbalte pomocí 7zip (7zip x Machinarium_Mac_CZ.dmg).
  2. Měl by vypadnout obraz HFS+ disku, ten rozbalte taky: 7zip x 0.hfs.
  3. Najděte někde soubor .swf a ten přesuňte do adresáře, kde se nacházejí složky 00, 01, 10 a 11.
  4. Výsledný swf soubor můžete přehrávat buďto ve webovém prohlížeči, nebo pomocí samostatného přehrávače Flash.
  5. Hra v prohlížečiHra v prohlížeči

Tak to je vše, snad vám něco z toho zabere. Screenshoty nahodím až zítra, teď se mi to nevejde na monitor.

Nahoru

Odkazy

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog