přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Humble Indie Bundle: Machinarium

Humble Indie Bundle: Machinarium

machinarium.png

První hrou, které se podívám na zoubek, je Machinarium - česká libová adventura.


Machinarium jsem si zakoupil už dříve, vyšlo totiž (společně s hrou Samorost 2 od stejných tvůrců) na DVD papírovém obalu, které šlo koupit v trafice za pouhých sto korun. Pro mnoho ostatních se ale jednalo o hlavní důvod ke koupi balíčku. Machinarium je česká, flashová, roztomilá, originální a výborně graficky provedená adventura s úžasným příběhem. Pravděpodobně používám příliš mnoho superlativů, ale takto na mě ta hra působí.

Ve hře ovládáte malého robůtka (něco mi říká, že se jmenuje Karel, ale nikde to nemůžu najít, možná se pletu) a postupně zjišťujete, co máte vlastně dělat. Styl hry se podobá mé oblíbené hře The Neverhood - řešíte hádanky, skládačky, úkoly, nevíte, co máte dělat, postupně se seznamujete s příběhem. Hlavním rozdílem herního principu je inventář, který v Neverhoodu nenajdete. Miluji adventury a jediné, co mě na nich dokáže naštvat, jsou sáhodlouhé klikací dialogy, které vám stejně neumožní říct, to co byste chtěli, ale tupě vás vedou k jedinému cíli: říct to, co nechcete říct. Velikou výhodou Machinaria je fakt, že se zde nemluví. Místo toho se u postav objevují bubliny, ve kterých je graficky znázorněn obsah sdělení.

Žádné tlachání Žádné tlachání

Nebudu to příliš natahovat, jedinou nevýhodou, kterou jsem zaznamenal, je Flash. Nemám ho rád. To je asi tak všechno, když nebudu počítat velkou nevýhodu všech adventur: Jakmile je jendou dohrajete, je konec zábavy. Ještě podotýkám, že hra (ačkoli na DVD v papírovém obalu byla česky) je v balíčku pouze anglicky, ale předpokládám, že vám došlo, že se to týká pouze menu.

Nahoru

Odkazy

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog