přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Pár střípků

Pár střípků

Aneb na co jsem tento týden narazil ..


Nastavení výchozího prohlížeče/editoru v Midnight Commanderu

Pokud nechcete používat výchozí editor/prohlížeč, který je přímo součástí Midnight Commanderu, můžete si nastavit svůj vlastní. V nabídce Nastavení - Konfigurace jsou možnosti použít interní editor resp. použít interní prohlížeč, pokud je odškrtnete použije se výchozí editor/prohlížeč vašeho systému.

nastaveni_mc.png

A které to jsou ty výchozí? V Debianu to je sensible-editor. Globální změnu výchozího editoru provedete zadáním

update-alternatives --config editor

s právy uživatele root.

Virtualizace pomocí XENu

S virtualizací jsem teprve na začátku a tak jak jsem začal, tak jsem skončil. Ne každý procesor podporuje virtualizaci a tak ani koupě nového CPU vám to nezaručí (speciálně si dejte pozor např. na Intel Core 2 Duo E7400, které může/nemusí potřebné instrukce obsahovat). To, zda váš procesor podporuje tuto virtualizaci se snadno dozvíte zadáním

cat /proc/cpuinfo | grep vmx

Pokud je výstupem tohoto příkazu nějaký text, pak je podpora virtualizace ve vašem procesoru obsažena. Pamatujte také na to, že virtualizaci musí podporovat nejen procesor, ale i základní deska.

Výkyvy proudu

To souvisí s mou oblíbenou hrou na zamrzající switche a přístupové body Wifi. Zdroje (adaptéry) těchto zařízení pustí leccos a tak je výsledkem nahodilé vytuhnutí těchto zařízení snadno spravitelné jejich restartem (vypnout/zapnout jednoduše vytáhnutím ze zástrčky). Chtě-nechtě (chca-nechca) musím to začít nějak řešit. Jistým řešením by byla koupě záložních zdrojů (UPS) ovšem to je také vcelku nákladné. Zatím to zkouším řešit pomocí klasických přepěťových ochran (lepších prodlužek s touto ochranou), které zároveň více či méně korigují i podpětí, které zřejmě problém způsobuje. A co na to vy, máte nějaký tip? ;-)

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux


Tagy