přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zrychlete své aptitude

Zrychlete své aptitude

Máte pomalé připojení k Internetu? Pak jste na tom jako já. ;-)


Dnes jsem se začetl do jedné diskuze na serveru abclinux.cz. I když jsem ani přesně nepochopil na co si tvůrce tohoto zápisku vlastně stěžuje, odnesl jsem si odsud jedno velmi příjemné zjištění, jmenuje se debdelta a je vytvořen speciálně proto, aby urychlil celý proces stahování balíčků z Internetu. Jeho instalaci provedete takto:

sudo aptitude install debdelta

Také je dobré před vlastní aktualizací provést aktualizaci zdrojů

sudo aptitude update

No a dál spusťte

sudo debdelta-upgrade -v

Ten parametr -v je tam samozřejmě jen pro požitek z upovídanosti výstupu. Příliš jsem to sice nestudoval, ale debdelta nejprve stáhne jakési rozdíly (říkejme jim třeba záplaty) a pak je aplikuje na již nainstalované balíčky za současného vytváření nových aktualizovaných balíčků, které umístí tam kde je aptitude očekává, tedy do adresáře /var/cache/apt/archives/. Závěrečný výpis procesu vytváření balíčků v mém případě vypadal nějak takto:

Delta-upgrade statistics:
 download deltas size 10.3M time 120sec speed 86.0k/sec
 patching to debs size 252M time 483sec speed 522k/sec
 download debs size 47.9M time 495sec speed 96.7k/sec
 total resulting debs size 300M time 637sec virtual speed: 470k/sec

Tzn. debdelta-upgrade stáhnul celkem nějakých 47,9 + 10,3 MB dat a z nich vytvořil aktualizované balíčky o celkové velikosti 300 MB. Celé to provedl tak rychle, jako kdybych stahoval klasicky nové balíčky, ale rychlostí téměř 500 KB/s :-) To je +- 5-krát vyšší rychlost, než kterou ve skutečnosti mám..

Pak už stačilo spustit nějaké to

aptitude safe-upgrade

Pravda, aptitude ještě něco málo dotáhl (asi 20 MB, spíš méně - nějaké závislosti, které debdelta-upgrade nepodchytilo), ale i tak jsem si výrazně zkrátil dobu nutnou pro aktualizaci mého systému. Nevím jak vy, ale já budu na vydání Lennyho připraven, a to že to má zřejmě za pár... ;-)

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux