přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak vzniká Linux a role Linux Foundation

Jak vzniká Linux a role Linux Foundation

linux_fundation.png

Linuxu bývá někdy vyčítáno, že za ním nestojí jedna velká firma, která by řídila jeho vývoj, určovala směr a zaručovala stabilitu pokroku. Pro některé potenciální zájemce nebo zákazníky je matoucí, že linuxové operační systémy nabízí nespočet firem od globálních koncernů až po živnostníky. Tento článek objasňuje, kde se vlastně Linux bere a proč není potřeba mít starosti o stabilitu jeho budoucího vývoje.


Jak Linux vznikl

Název Linux vychází ze slov „Linusův unix“. Student helsinské univerzity Linus Torvalds jej začal vyvíjet počátkem roku 1991 a první verzi vydal v září téhož roku. Od té doby prošel systém bouřlivým vývojem a ze školního projektu vzniklo celé nové odvětví v rámci informačních technologií. Linux pomohl zpopularizovat open-source model a přesvědčil nadnárodní IT společnosti jako IBM, Sun Microsystems, Novell nebo Oracle o efektivitě a obchodní síle otevřeného softwaru, který je dostupný zdarma.

Linux je sám o sobě speciální program, kterému se říká jádro neboli kernel. Slouží jako pomocná vrstva mezi hardwarem a programovým vybavením. Samotné jádro je z uživatelského hlediska nepoužitelné, a proto je nutné k němu doplnit programy pro běžné používání – od těch nejzákladnějších až po komplexní aplikace. Linuxové systémy (distribuce), jak je známe dnes, jsou složeninou jádra (Linuxu) a programů, jejichž základ tvoří kolekce nástrojů GNU (projekt usilující o vytvoření svobodné alternativy k proprietárním operačním systémům Unix). Termín „Linux“ se však vžil i pro označení celého operačního systému – nejen jádra.

Linus Torvalds brzy začal pro své jádro využívat licenci GPL, která zaručuje, že bude kód vždy otevřený, ale zároveň nebrání komerčnímu využití. Velkou roli při rychlém rozšiřování Linuxu hrála skutečnost, že byl zpočátku určen pro hardwarovou architekturu x86, tj. IBM PC kompatibilní. Programátoři a systémoví administrátoři tak mohli na relativně levném a běžně dostupném počítačovém vybavení provozovat operační systém unixového typu. Pozdější vývoj přinesl tzv. porty na další hardwarové platformy a v současnosti je Linux jedním z nejuniverzálnějších systémů. Může pohánět například mobilní telefony, spotřební elektroniku, osobní počítače i supervýkonná výpočetní střediska.

Vývojový model linuxového jádra

Linuxové jádro neboli kernel je velmi komplexní software, na kterém spolupracují vývojáři z celého světa. Je to umožněno využíváním tzv. open-source vývojového modelu. Linus Torvalds, který naprogramoval první verze jádra, v současné době koordinuje vývojářské práce a deleguje rozhodování o jednotlivých oblastech na správce subsystémů.

Nové verze jádra vycházejí přibližně v tříměsíčních intervalech. Skládají se z nového kódu (např. ovladače nových hardwarových zařízení, počítačových periferií apod.) a oprav nebo vylepšení stávajících funkcí. Tento proces je řízen klasickými tržními mechanismy a nepodléhá žádnému centrálnímu plánování. V naprosté většině případů přibývají nové funkce a vlastnosti na základě poptávky konkrétních uživatelů jádra.

Firmy, které nabízejí Linux svým zákazníkům, reagují na požadavky klientů a platí vývojáře za to, že požadované funkce implementují. Jakmile nový kód dosáhne kvality, kterou správce příslušného subsystému jádra považuje za akceptovatelnou, je nová funkce zařazena a stává se oficiální součástí Linuxu. Lze tedy říci, že sada funkcí Linuxu neustále a velmi pružně odráží potřeby jeho uživatelů. Je třeba poznamenat, že i dnes, dvacet let let od vzniku Linuxu, vývoj koordinuje jeho původní tvůrce Linus Torvalds.

Založení Linux Foundation

V lednu 2007 došlo ke sloučení organizací Open Source Development Labs (OSDL) a Free Standards Group (FSG), čímž vznikla Linux Foundation. Výkonným ředitelem se stal Jim Zemlin, který do té doby předsedal FSG.

Linux Foundation Linux Foundation

OSDL bylo konsorciem firem spojovaných zájmem o kvalitní vývoj linuxového jádra a přípravu příznivého prostředí pro prosazování operačního systému Linux do běžného provozu. Součástí aktivit OSDL bylo i pořizování kvalitního vybavení pro potřeby vývojářů, kteří jej využívali k provádění automatizovaných zátěžových testů a dalších činností nezbytných k zaručení robustnosti a stability výsledného produktu. Linus Torvalds, původní autor a současný vedoucí projektu vývoje linuxového jádra, byl placen z fondů OSDL, stejně jako Andrew Morton, který je správcem vývojové řady kernelu. Oba pokračovali v práci pod záštitou Linux Foundation.

FSG se zabývala definicí open-source standardů určených k vytvoření jednotné platformy, na jejímž základě by bylo možné stanovovat kritéria připravenosti jednotlivých linuxových distribucí pro nasazování v konkrétních aplikačních situacích.

Za šestiletou dobu existence obou organizací se Linux celosvětově prosadil v oblasti serverů, desktopů i vestavěných zařízení. Open-source model transformoval vývoj softwaru svou dynamičností a nižšími cenami, než jaké do té doby nabízel uzavřený vývoj. OSDL i FSG byly důležitými součástmi tohoto přechodu k mainstreamu, při kterém bylo jednou z jejich klíčových rolí úsilí vynaložené na zabránění fragmentace linuxového trhu. Linux Foundation na tuto činnost navazuje poskytováním služeb a prostředků určených pro zajištění právní ochrany, standardizace, propagace a spolupráce.

Dnešní Linux Foundation

Linux Foundation sdružuje řadu předních IT korporací (včetně IBM, Fujitsu, Oracle, AMD, Google a dalších) a vystupuje jako neutrální mluvčí Linuxu. Kromě již zmíněných funkcí podporuje Linux Foundation inovace prostřednictvím pořádání akcí, které dávají příležitost ke spolupráci linuxové vývojářské komunity, vývojářů aplikací, zástupců IT společností a koncových uživatelů.

Konferenční podzim v České republice

Česká republika poprvé v historii v průběhu podzimu 2011 hostila tři nejvýznamnější konferenční akce pod záštitou Linux Foundation. Koncem října proběhly v Praze Linux Kernel Summit, LinuxCon Europe a Embedded Linux Conference Europe. Znamená to, že se v České republice sešly nejvýznamnější osobnosti z vývojářské komunity linuxového jádra. Česká republika hraje ve vývoji Linuxu nezanedbatelnou roli. Kromě toho, že v naší zemi sídlí významné technologické pobočky firem jako Red Hat či IBM, tak někteří důležití vývojáři linuxového kódu z České republiky pocházejí.

Článek vyšel ve třetím čísle magazínu Open source & praxe.

Nahoru

Příspěvky

Chybka
Jawa350ohv 15. 03. 2012, 07:39:20
Odpovědět  Odkaz 
Velkou roli při rychlém rozšiřování Linuxu hrála skutečnost, že byl zpočátku určen pro hardwarovou architekturu x68
Robert Krátký Re: Chybka
Robert Krátký 15. 03. 2012, 10:15:43
Odpovědět  Odkaz 
Dík, opraveno.
Jak vzniká Linux a role Linux Foundation
MeeGo - no future 15. 03. 2012, 16:22:44
Odpovědět  Odkaz 
Krásný článek, jen tak dál!

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Robert Krátký

Robert Krátký

K Linuxu a open source jsem našel cestu přes FreeBSD v roce 2001. Téměř osm let jsem se věnoval portálu AbcLinuxu.cz jako šéfredaktor. Mojí největší vášní je cestování, zejména za kulinářskými zážitky. Profesionálně se věnuji lokalizaci softwaru a překladatelství obecně.


  • Distribuce: Debian
  • Grafické prostředí: KDE