přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Open-source software šetří náklady v Ústavu hematologie a krevní transfuze

Open-source software šetří náklady v Ústavu hematologie a krevní transfuze

ukht.jpg

Ústav hematologie a krevní transfuze používá Linux a další open-source software. Vedoucí Oddělení informačních a komunikačních technologií se s námi podělil o zkušenosti z nasazování tohoto softwaru a popsal různé oblasti, kde OSS našel v ÚHKT své uplatnění.


Stručně o ÚHKT

Historie Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) započala 1. ledna 1952, nyní tedy ústav slaví šedesát let své existence. Byl zřízen ministerstvem zdravotnictví, dnes má formu jeho příspěvkové organizace. Představuje unikátní spojení výzkumu s klinikou a s vysoce nadstandardní specializovanou transfuziologickou částí. Významně se také podílí na vzdělávací činnosti – kromě výuky magisterského studia ve spolupráci s 1. lékařskou fakultou Univerzity Karlovy je školicím pracovištěm profesního postgraduálního vzdělávání ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou v Praze a Institutem postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví.

Kromě špičkových odborníků potřebuje ústav pro svou vědeckou, klinickou i vzdělávací činnost také náležité zázemí včetně kvalitní přístrojové techniky a informačních a komunikačních technologií. Podobně jako všude jinde, i v ÚHKT roste význam rychlého a spolehlivého získávání, ukládání, zpracování a přenosu dat.

ÚHKT používá open-source software

Protože se v ÚHKT ve velké míře používá operační systém Linux a mnoho programů patřících do kategorie svobodného a open-source softwaru, zajímalo nás, kde všude nachází v ústavu takový software uplatnění a jak jeho nasazování probíhalo. Informace nám poskytl Ing. Vladimír Tymáň, vedoucí Oddělení informačních a komunikačních technologií (IKT).

Na serverech v ÚHKT běží Linux již více než 10 let. Postupně zde nahradil dříve používaný Novell NetWare, který v 90. letech obecně v oblasti sítí dominoval.

© Jean Scheijen © Jean Scheijen

Na linuxových serverech je nasazena linuxová distribuce CentOS (založená na úspěšné komerční distribuci Red Hat Enterprise Linux). Kromě specifických serverových aplikací vyžadujících Microsoft Windows a kromě firewallu se systémem OpenBSD běží Linux na všech serverech. Využívá se i virtualizace – Xen a v poslední době KVM.

Hlavním důvodem pro volbu Linuxu bylo podstatné snížení nákladů (které by v případě nákupu licencí proprietárních operačních systémů – ať již by se jednalo o Windows, nebo o komerční Unix – byly značné), funkcionalita a flexibilita. To se ale netýká jen Linuxu, nýbrž open-source softwaru obecně. Nyní se tento software používá v ÚHKT například pro souborový server (Samba), autentizační server LDAP (program OpenLDAP), poštovní a webový server, proxy, DNS, DHCP a řadu dalších. Migrace z dřívějších řešení probíhala bez zásadnějších problémů.

Kromě serverů je Linux (ve formě systému OpenWrt) také na routerech pro zajištění VPN spojení se třemi dislokovanými pracovišti. ÚHKT rovněž provozuje Wi-Fi síť pro pacienty, dárce a návštěvníky – i zde se využívá hardware s Linuxem, k řízení přístupu slouží svobodný software CoovaChilli.

Z desktopů je Linux zatím jen na dvou správcovských strojích (v rámci Oddělení IKT). Ale i tam, kde pracují běžní uživatelé, se využívá open-source software, zejména kancelářské aplikace OpenOffice.org/LibreOffice (v částečné míře; hlavním kancelářským balíkem je v ÚHKT Microsoft Office), PDF Creator, Mozilla firefox a Mozilla Thunderbird. Uživatelé práci s nimi zvládají bez problémů.

Kromě obecných programů (používaných ve všech sférách lidských činností) se v ÚHKT používá OSS také pro vysloveně zdravotnické úkoly. Nemocniční informační systém UNIS je provozován v prostředí OS Linux a běží nad databází firebird. Stejný operační systém, pro změnu v kombinaci s aplikačním serverem Apache Tomcat, se využívá také pro software SWLab DRG, sloužící k optimalizaci vykazování léčebné péče zdravotním pojišťovnám.

Zajímavou oblastí použití OSS, které se zde navíc neomezuje zdaleka jen na ÚHKT (podle aktuálních informací je do sítě zapojeno 171 zdravotnických zařízení a 3 vědecká pracoviště), je systém ePACS. Jedná se o komunikační síť pro přenos obrazové zdravotnické dokumentace v elektronické formě. V ÚHKT je implementován komunikační uzel sítě ePACS (nad Linuxem) a také úložiště dat (PACS server) s webovým rozhraním pro uživatelský přístup (prohledávání archivu a prohlížení dat v libovolném webovém prohlížeči) – i na něm běží Linux a aplikační server Apache Tomcat.

OSS má ve zdravotnictví své místo

Příklad ÚHKT ukazuje, že Linux a open-source software obecně má ve zdravotnictví, a to včetně center špičkové medicíny a specializovaného lékařského výzkumu, jednoznačně své místo. V tomto případě se dokonce Linux používá na serverech velmi dlouho – a sice od dob, kdy na serverech ještě vládly úplně jiné systémy. To dokládá, že se OSS není potřeba bát a že se naopak jedná o software, který může být funkčně bohatý, spolehlivý, flexibilní a v neposlední řadě šetří nemalé finanční prostředky.

Ve světě není využití OSS ve zdravotnictví ničím výjimečným. V současné době například probíhá velká migrace třinácti nemocnic (s celkem 25 tisíci zaměstnanci) kodaňského regionu v Dánsku na kancelářský balík LibreOffice. Akce byla spuštěna po důkladném vyhodnocení dvouletého pilotního provozu v nemocnici Bispebjerg Hospital v Kodani a hlavním důvodem je finanční úspora, protože náklady na licence (každý uživatel musel mít vlastní licenci, protože se může připojovat na svůj virtuální desktop odkudkoli) byly enormně vysoké. Navíc, jak řekl IT manažer nemocniční skupiny, v mnoha případech řeší open-source komunita problémy rychleji než proprietární dodavatelé.

ÚHKT ÚHKT

Článek vyšel ve čtvrtém čísle magazínu Open source & praxe.

Nahoru

Příspěvky

UNIS v Linuxu?
MaT 11. 07. 2015, 23:51:49
Odpovědět  Odkaz 
Tak UNIS že běží v Linuxu? Tak to bych chtěl vidět. Ten UNIS co jsem viděl já (v jedné nejmenované nemocnici) je napsaný myslím v Delphi a tváří se to jako "Windows Only". A asi to bude ten samý UNIS, protože jako databázový backend také používá Firebird...
Lukáš Jelínek Re: UNIS v Linuxu?
Lukáš Jelínek 12. 07. 2015, 00:22:42
Odpovědět  Odkaz 
„Pro maximální bezpečnost uložených dat se doporučujeme vyčlenit jeden centrální server, na kterém doporučujeme instalovat OS Linux s SQL databázovým serverem Firebird/InterBase. Dle naších dlouholetých zkušeností je tato konfigurace z hlediska ceny a výkonu optimální.“

http://www.steiner.cz/server.html
Re: UNIS v Linuxu?
nobody 12. 07. 2015, 00:23:01
Odpovědět  Odkaz 
Nauc se cist... clanek mluvi o Linux serverech a obsahuje tuto vetu "Z desktopů je Linux zatím jen na dvou správcovských strojích", precti si ji klidne jeste 10x nez Ti to dojde...

Sam vyrobce UNIS doporucuje server na Linuxu... viz:
"Pro maximální bezpečnost uložených dat se doporučujeme vyčlenit jeden centrální server, na kterém doporučujeme instalovat OS Linux s SQL databázovým serverem Firebird/InterBase. Dle naších dlouholetých zkušeností je tato konfigurace z hlediska ceny a výkonu optimální. Cena OS Linux i cena databázového serveru FireBird je nulová."

zdroj: http://www.steiner.cz/server.html

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog