přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Chakra – Tak trochu jiný Arch Linux

Chakra – Tak trochu jiný Arch Linux

chakra.png

Chakra Project je, jak už název tohoto článku napovídá, linuxová distribuce založená na Arch Linuxu. Její první alfaverze vznikla v listopadu 2009 a dnes po roce svého vývoje přichází s verzí označenou jako Chakra GNU/Linux 0.3 Beta 3. Že se jedná o testovací verzi, jde místy opravdu poznat, ale jinak je to jistě zajímavá distribuce.


Chakra pochází z Německa, je založená na pracovním prostředí KDE (4.5.3) s linuxovým jádrem 2.6.36. Chakra je distribuovaná jako ISO obraz live CD v multijazyčné verzi. Obraz CD si můžete stáhnout z domovské stránky projektu.

Vlastní instalátor Trible

Po stažení obrazu a vypálení live CD stačí nabootovat systém a můžete začít s objevováním Chakry. Již v prvním kroku bootování se ukáže příjemný grafický průvodce spouštěním live CD. Zvolíte jazyk a variantu systému, která se má do počítače zavést. Na výběr máte verzi s GUI a pouze svobodnými ovladači, verzi s GUI a svobodnými i nesvobodnými ovladači, verzi pro počítače se starým monitorem a nebo verzi bez grafického prostředí (GUI). V našem případě jsem zvolil verzi s GUI, automatickou detekcí monitoru a svobodnými i nesvobodnými ovladači.

Chakra nezapře vzhled prostředí KDE Chakra nezapře vzhled prostředí KDE

Samotné bootování trvá zhruba osm minut, což mi připadá dost dlouhé, ale poté se na monitoru objeví modře laděný desktop se známým prostředím KDE a vše je připraveno. Ve spodní části je jeden černý panel a na ploše ikony instalátoru, domovské stránky, wiki a licenční informace. Nechcete-li zkoušet verzi live CD, tak máte možnost pokračovat s instalací systému na pevný disk. Dvojklikem na spouštěč instalátoru se spustil samotný proces a hned na úvod vás příjemně překvapí velice povedeným grafickým prostředím. Jedná se o instalátor Trible a pochází přímo z dílny vývojářů Chakry, což je první viditelný rozdíl oproti Arch Linuxu. Pro nastavení systému slouží sedm jednoduchých kroků a poté se spustí samotná instalace.

Instalátor z produkce Chakra vývojářů Instalátor z produkce Chakra vývojářů

K průběhu instalace je nutné podotknout, že po dvou minutách byla ukončena a na monitoru se objevila chybová hláška o nemožnosti instalovat systém na zvolené místo. Celý problém je jenom v tom, že místo, do kterého se měl systém instalovat, bylo formátováno jako FAT32 a instalátor si nedovedl poradit s přeformátováním daného místa. Bylo tedy nutné spustit editor diskových oddílů KDE Partition Manager, který je již v základní instalaci Chakry, provést přeformátování místa určeného pro instalaci na EXT3 a poté znovu spustit instalaci.

Tentokrát již vše proběhlo tak, jak má. Celá instalace systému trvá patnáct minut. V průběhu celé instalace se na monitoru zobrazuje ukazatel průběhu, který odečítá čas instalace, a grafický průvodce systémem, který popisuje co vás čeká a na co se můžete těšit po dokončení instalace.

V průběhu instalace dostáváte informace o systému V průběhu instalace dostáváte informace o systému

Správce balíků Cinsatall

Pro ukončení instalace zbývá už jen jediný krok – restart počítače. Po restartu počítače vás však čeká další nemilé překvapení (lépe řečeno, čekalo na mě). Systém Chakra v GRUBu není vůbec zapsán. Je tedy nutné spustit zavaděč v textovém režimu a zadat příkaz update_grub. Pak již můžete spustit Chakru běžnou volbou.

Po startu systému se přihlásíte pod heslem uživatele, které jste si zvolili v průběhu instalace a pak...? Potom dojde ke zjištění, že mít instalátor v češtině neznamená mít instalovaný desktop v češtině a že být připojen k síti wifi v době, kdy běží sytém jako live CD, neznamená mít wifi připojení v ostrém provozu. Wifi karta není vůbec nalezena a desktop pracuje v prvotřídní angličtině. Nezbývá tedy nic jiného než připojení k síti skrz kabelové rozhraní. K připojení dojde již automaticky a bez problémů.

Aktualizace a správce balíků pod jednou střechou, to je Cinstall Aktualizace a správce balíků pod jednou střechou, to je Cinstall

K aktualizaci systému a balíků je určen grafický nástroj Cinstall, což je další aplikace z dílny vývojářů Chakry. Prvním krokem po spuštění tohoto nástroje je provedení aktualizace systému kliknutím na tlačítko Upgrade. Aktualizace je dost dlouhá, protože se stahuje a přeinstalovává opravdu mnoho balíčků. Potom ještě musíte vyhledat balík s názvem kde-l10n-cs, zatržítkem balík označíte a kliknutím na tlačítko Apply doinstalujete do systému. Tento balík vám přidá plnohodnotnou češtinu. Po dalším restartu počítače již probíhá vše, jak má být u vyladěného systému samozřejmostí. Celý start systému trvá na mém počítači dvacet osm vteřin a použitelný desktop máte na svém počítači do jedné minuty. Teď je již vše v češtině a správce sítě hlásí, že jsou k dispozici wifi rozhraní pro připojení k síti.

Výhodou nástroje Cinstall je bezesporu to, že z jednoho místa provádíte aktualizaci systému, vybíráte nové balíky k instalaci nebo instalujete samostatně stažené balíky z jiných zdrojů. Je tak možné používat balíky z repozitářů Chakra nebo třeba Arch Linuxu.

Osvědčené aplikace pro KDE – Žádné převratné novinky nehledejte Osvědčené aplikace pro KDE – Žádné převratné novinky nehledejte

Aplikace a nástroje

V základní instalaci je použito dostatečné množství aplikací pro běžné využití počítače. Pro prohlížení Internetu je tu Konqueror nebo Arora. Zatím co Arora je čistě webový prohlížeč postavený na Qt knihovnách, Konqueror je webový prohlížeč a zároveň správce souborů v KDE. Pokud by však jako správce souborů nevyhovoval, je tu ještě Dolphin.

Webový prohlížeč a správce souborů v jednom, to je Konqueror Webový prohlížeč a správce souborů v jednom, to je Konqueror

Na přehrávání hudby je nainstalovaný JuK. Je to jednoduchý hudební přehrávač a správce hudebních kolekcí. Přehrává MP3, Ogg Vorbis a FLAC. Pro přehrávání video souborů použijete Bangarang, který vyniká jednoduchým rozhraním, ale při přehrávání nabídne vše, co je nutné. Když už jsme u multimediálních aplikací, je nutné připomenout velmi silný nástroj na vypalování CD/DVD. Jmenuje se K3b a je to již stálice v aplikacích pro KDE.

Hudební přehrávač, který nezklame Hudební přehrávač, který nezklame

Kancelářské aplikace jsou zastoupeny textovým procesorem Kate a prohlížečem dokumentů Okular.

Tímto způsobem by se dalo jmenovat mnoho dalších aplikací, z nich většina je již uživatelům prostředí KDE notoricky známa. Dobré je ještě zmínit zálohovací nástroje miniBackup nebo LuckyBackup, které umožňují chránit vaše data před ztrátou. Inu jak se říká: „Kdo data nezálohuje, jako by žádná neměl.“

Rok je krátká doba

Vzhledem k tomu, že vývoj Chakry trvá teprve jeden rok, je těžké vývojáře chválit nebo naopak kritizovat. Chakra má namířeno dobrým směrem, co se týká vlastních aplikací, jako je Cinstall a Trible. Pokud vynechám drobné nedostatky spojené s instalací, jejichž odstranění je sice snadné, ale kazí dojem celému projektu, musím říci, že se jedná opravdu o stabilní distribuci, která splňuje všechny požadavky uživatelů.

Během čtrnácti dnů práce nenastal ani jeden pád aplikace. Nenašel jsem nic, co by nefungovalo stejně jako v jiných systémech s prostředím KDE. Zatížení paměti kolem 400 MB při práci a spuštění několika aplikací není také pro KDE nic neobvyklého. Systém po instalaci zabere 3,85 GB, což je slušné číslo, připočtu-li k dobru to, že není nutné doinstalovávat žádné dodatečné kodeky, protože je systém již obsahuje v základní instalaci.

O vytížení stroje vám řekne htop O vytížení stroje vám řekne htop

Popisovat aplikace a využití výhod prostředí KDE je zde asi nesmyslné, jelikož kdo toto prostředí již vyzkoušel, ví, co umí a jaké možnosti při práci poskytuje.

Chakra má dobré zázemí ve své wiki, která je přehledná a v několika jazykových verzích, ve svém fóru, které je za rok existence projektu velice rozsáhlé a ve svém základu, který přebrala z Arch Linuxu. Jen čas ukáže, zda si Chakra najde místo mezi oblíbenými distribucemi a nebo se stane jen další malou pro fanoušky a nadšence.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Chakra – Tak trochu jiný Arch Linux
Deafboy 2. 12. 2010, 02:00:26
Odpovědět  Odkaz 
Musim povedat ze ani aktualna stable verzia nieje o nic lepsia... aj ked som nemal problemy z grubom. odclenenie od repozitarov archu je velka chyba (Zatial). Snaha vytvorit cisto KDE distro je utopicka. Dvojita cesta ako instalovat aplikacie je matuca, navyse cinstall mi vzdy pri instalacii spadol. Chyba strasne vela bezne potrebneho SW. Baliky z aur sa daju sice instalovat cez packer, ale maju mnozstvo nesplnenych zavislosti. Instalator systemu je sice pekny, ale ani pri zapnutej grafickej akceleracii sa nim neda pohodlne preklikat. Je to doslova slideshow, nehovoriac o nepouzitelnom nastroji na rozdelenie particii.

Chvalim ale uplnu integraciu (aj) uzavretych ovladacov. Neskutocne to cloveka povzbudi ked nabootuje liveCD a hned vidi obraz v nativnom rozliseni, s grafickou akceleraciou...

Urcite by som neoznacil nic v podobnej kvalite ako "stable" a to ani v najdivokejsich snoch. Toto je zial globalny problem (nebojim sa povedat) vsetkych linuxovych distribucii urcenych pre masy.
Chakra – Tak trochu jiný Arch Linux
nesro 2. 12. 2010, 06:30:51
Odpovědět  Odkaz 
Asi před půl rokem jsem zkusil Chakru na moje Eee. Dal jsem si KDE netbook a těšil jsem se. Na první pohled krásný, ale spousta chyb, na které nejde nenarazit. Taky škoda, že to je tak spjatný s KDE. Už jen název, kterej vzniknul tak, že uprostřed je AK jako Arch + KDE a kolem toto písmenka CHakRA je zase Arch pozpátku. To byl muj první pořádný pokus zkusit KDE, ale lxde je prostě nepřekonatelný. Ale Arch mam rád, tak snad se Chakra posune někam dál a stane se z ní "Ubuntu na Archu" (omlouvám se za tak silná slova :D ).
Chakra – Tak trochu jiný Arch Linux
Andrtalec 2. 12. 2010, 17:32:00
Odpovědět  Odkaz 
Tribe, nie Trible.
http://chakra-project.org/tools-tribe.html

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Václav Hejda

Václav Hejda

Václav Hejda (*1974).

Před mnoha lety odmaturoval na strojárně.
Dálkově studoval VŠB Ostrava - obor Informační a systémový managment. Dnes se věnuje Linuxu,OpenSource technologiím a PC.

S Linuxem začal díky Ubuntu 5.10


  • Distribuce: UbuntuGnome
  • Grafické prostředí: GNOME

| blog