přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?

Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?

ubuntu_circle.png

Další půl rok je pomalu za námi a za dveřmi netrpělivě přešlapuje další vydání distribuce Ubuntu. Pokud jste stejně jako mnozí jiní zvědaví, co se za těmi dveřmi skrývá a co vývojáři připravují, máte právě nyní možnost nakouknout a zjistit, co již za necelé dva měsíce čeká na uživatele Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot.


Tento článek vychází z třetí alfa verze Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot a ačkoli je již v platnosti tzv. Feature Freeze a nemělo by tedy docházet k výrazným změnám ve vlastnostech nové verze Ubuntu, stále je možné, že vzhled a některé další součásti prostředí budou ještě několikrát mírně změněny.

Unity a Unity

Zatímco u Ubuntu 11.04 Natty Narwhal se ti, kteří nemají rádi koncept prostředí Unity, ještě mohli utěšovat možností přepnout do klasického rozhraní s GNOME Panelem, u tohoto vydání jim již mnoho možností nezbývá, protože v základní instalaci naleznou pouze Unity, a to dokonce dvakrát. Jednou v jeho standardní variantě a jednou jako Unity 2D, které se obejde bez potřeby 3D akcelerace a slouží tak jako fallback pro počítače s nedostatečným výkonem nebo grafickými kartami, které pro plné využití vyžadují nesvobodné ovladače.

Koncept zůstává

Pokud jste se těšili, že v dalších vydáních dojde k nějaké další revoluční změně a Unity bude najednou zcela jiné, bohužel vás musím zklamat – celkový koncept Unity s „vyskakovacím“ postranním panelem a horním panelem s indikátory a integrovanou nabídkou oken stále zůstává a nevypadá to, že by se v brzké budoucnosti měl změnit. Změny, které na Unity probíhají, jsou spíše drobnějšího rázu, opravují chyby a mírně mění ovládání, ale koncept jako celek zůstává.

Unity Dash

Jedinou částí Unity, která prošla opravdu výraznou změnou je Unity Dash, tedy ta část Unity, která supluje hlavní nabídku. Kromě výrazného faceliftu se také jedná o částečné vyléčení jeho schizofrenie – nyní se Dash spouští pouze z jednoho místa, jednou ikonou na Launcheru, nikoli čtyřmi různými způsoby jako dříve, a pro přepínání mezi jeho módy (procházení aplikací, procházení souborů a složek a rychlé spouštění) slouží tlačítka integrovaná přímo do samotného Dashe.

Unity Dash v novém kabátě Unity Dash v novém kabátě

Spouštění Dashe pomocí ikony Ubuntu na postranním panelu (Launcheru) je v době psaní tohoto článku horkou novinkou a je možné, že toto bude ještě změněno. Původně se dal Dash spustit pomocí ikony Ubuntu umístěné v levém horním rohu obrazovky (a tedy v horním panelu), jehož funkci ale málokdo z uživatelů dokázal bez nápovědy pochopit a získal si kvůli tomu dokonce nelichotivou přezdívku Big Funny Button. Jedná se tedy o zjevnou snahu se s tímto problémem vypořádat. Tato snaha ale zatím působí poněkud zvláštně a nezvykle.

Unity 2D

Jak již bylo řečeno výše, s Ubuntu 11.10 přijde do základní instalace 2D verze Unity. Na této verzi se pracovalo již v průběhu vývoje Ubuntu 11.04, ale nakonec nebyla přítomna v základní instalaci, ale pouze jako volitelný doplněk dostupný v oficiálních zdrojích softwaru.

Unity 2D – od originálu k nerozeznání Unity 2D – od originálu k nerozeznání

Unity 2D si neklade za cíl být samostatným prostředím s vlastním vývojem – jedná se jen o klon Unity vytvořený bez použití Compizu, který vyžaduje fungující podporu 3D akcelerace. Samotné Unity 2D je vytvořeno s pomocí grafické knihovny Qt a jazyka QML a jako správce oken používá Metacity z projektu GNOME. Ačkoli mu ze začátku chyběly mnohé funkce z jeho 3D bratříčka, v současné době se mu již téměř vyrovná a až na drobné detaily nejde poznat rozdíl. Mezi Unity a Unity 2D by měl být v budoucnu rozdíl pouze na úrovni efektů – tedy pravé průhlednosti prvků, stínů pod okny a tak podobně.

Výběr aplikací

Jako každý půl rok se vedly opravdu rozsáhlé diskuse o výběru výchozích aplikací pro Ubuntu. Ubuntu na rozdíl od některých jiných populárních distribucí nenabízí při instalaci systému možnost volby instalovaného softwaru a kvůli tomu je kladen na správný výběr výchozích aplikací opravdu velký důraz.

Situaci s výběrem vhodného softwaru ještě ztěžuje požadavek na velikost instalačního obrazu, který se musí vejít na jedno CD. O možnosti prolomení této hranice se vedly také rozsáhlé diskuse – padly například návrhy na rozšíření na 750 MB velké obrazy (které by bylo možné s pomocí technologie Overburning vypálit i na standardní CD), ale také na přechod k DVD médiím – které však vedly do ztracena a na změnu v této oblasti si tedy ještě počkáme.

Největší změnou ve výchozím softwaru se v tomto vydání stane nahrazení poštovního klienta Evolution programem Mozilla Thunderbird. Vyřazení bez náhrady se dočká video editor PiTiVi a také velice kontroverzní nástroj pro odstraňování nepotřebných balíků Computer Janitor. Rozloučit se také musíme se Správcem balíků Synaptic, který Ubuntu provázel již od prvního vydání a letos byl nahrazen Centrem softwaru pro Ubuntu. Do základní instalace naopak přibude nástroj Déjà Dup, který by měl všem uživatelům nabídnout jednoduchou možnost zálohování.

Ostatní

Centrum softwaru

Centrum softwaru pro Ubuntu již provází Ubuntu dva roky a s každým vydáním nabývá na síle. Výjimkou není ani toto vydání, kdy se navíc stává jediným grafickým správcem softwaru a mělo by tak nahradit i Synaptic. Z novinek je pro uživatele zajímavé zobrazení nejlépe hodnocených aplikací, možnost upravit (případně i smazat) své recenze u jednotlivých aplikací a také vylepšené vyhledávání, které (v případě neúspěšného hledání) umí napovědět jiné možné varianty.

Možná budoucí podoba Centra softwaru Možná budoucí podoba Centra softwaru

Vývojáři také připravují přepsání Centra pro novou verzi grafické knihovny GTK 3. Raná verze s kompletně novým vzhledem je již dostupná, ale stále není jako výchozí (a zjevně není zatím dokončena) a není zatím jisté, jestli se v novém Ubuntu nakonec objeví.

LightDM

Jednou ze změn, která byla ohlášena již celkem dlouho, je nahrazení dříve používaného správce přihlašování GDM za relativně mladý LightDM. Z pohledu běžného uživatele se změna bude týkat především vzhledu přihlašovacího okna, jelikož LightDM nabízí v tomto ohledu mnohem více možností. Oproti GDM také nepotřebuje načítat žádné knihovny z prostředí GNOME, což ocenili především vývojáři Xubuntu, ve kterém bude LightDM také nasazeno jako výchozí.

Graficky propracované přihlašovací okno LightDM Graficky propracované přihlašovací okno LightDM

Přepínání oken

Jednou ze změn, která je opravdu jen na oko, je zbrusu nové grafické znázornění přepínání oken pomocí klávesové zkratky [Alt+Tab], které vypadá opravdu povedeně, a dokonce umožňuje zobrazení pracovní plochy (tj. minimalizaci všech oken).

Přepínání oken evidentně sází na efektnost Přepínání oken evidentně sází na efektnost

Ubuntu pro pokročilé

Jednou z věcí, které byly Unity opravdu hlasitě vytýkány, byla nemožnost nastavení (která byla navíc záměrná). V průběhu vývoje Ubuntu 11.10 se zformoval nový tým Ubuntu Power Users, který by měl pokročilejším uživatelům, kteří si rádi přizpůsobují prostředí sami sobě, přinést dokumentaci a nástroje, které toto umožní. Podporu těmto snahám vyjádřili i někteří vývojáři a další vlivní lidé z komunity Ubuntu, takže můžeme čekat, že se situace bude do budoucna jen zlepšovat. Již nyní jsou v přípravě některé nástroje umožňující úpravy Unity pohodlněji než přes příkazovou řádku a pracuje se na dalších.

Rozjetý vlak

Kdo čeká od Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot nějakou revoluci nebo třeba odklon od Unity, bude v říjnu jistě zklamán. Komu však Unity vyhovuje, může se těšit na různá drobná vylepšení zpříjemňující práci, která naznačují další evoluci tohoto prostředí. Každopádně se máme jistě na co těšit.

Nahoru

Příspěvky

Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Lukáš 22. 08. 2011, 08:37:50
Odpovědět  Odkaz 
Nevíte někdo, jestli s tímto vydáním nastane další posun ve vylepšování svobodných ovladačů pro grafické karty ATI, především ovladač R300g/Gallium? Ptám se, protože tento ovladač i když posunul možnosti R300 karet v Linuxu zase o kousek dále, tak výkon je stále nízký oproti stejným kartám ve Windows. Četl jsem, že AMD/ATI údajně uvolnilo kdysi proprietární specifikace některých řad starších Radeonů a myslím si, že by to mohlo zvýšit možnosti svobodného ovladače.
Re: Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Marv-CZ 23. 08. 2011, 07:14:32
Odpovědět  Odkaz 
AMD v současnosti vydává specifikace ke všem svým kartám (a zpětně vydalo i ke starším). Na stav vývoje OS ovladačů se můžeš podívat na adresách:
http://wiki.x.org/wiki/RadeonFeature
http://wiki.x.org/wiki/radeonhd%3Afeature
Prioritní je, aby fungovaly všechny funkce, potom teprve výkon. Ale i ten se samozřejmě postupně zlepšuje.
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
rs 22. 08. 2011, 09:10:25
Odpovědět  Odkaz 
Unity 2D som si zamiloval už vo verzii pre 11.04, tak dúfam z autori už nič nepokazia a teším sa na október :)
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
amour 22. 08. 2011, 09:49:57
Odpovědět  Odkaz 
Mám rád vyladěné Ubuntu a proto používám Linux Mint. Unity mě nijak neoslovilo nechci mít ze svého hlavního PC přerostlé PDA.
Andrej Pavelka Re: Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Andrej Pavelka 22. 08. 2011, 19:23:25
Odpovědět  Odkaz 
Dobrá pripomienka.
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Dan 22. 08. 2011, 10:07:56
Odpovědět  Odkaz 
Ubuntu s Unity je pořád ještě druhou nejpopulárnější distribucí na světě. Tak ho nekritizujte, pánové.
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Enrico 22. 08. 2011, 10:08:41
Odpovědět  Odkaz 
kvůli Unity jsem Ubuntu opustil ....
Re: Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Robert 23. 08. 2011, 18:31:18
Odpovědět  Odkaz 
... ja zase na oplátku dal opět Ubuntu na mého minibuka Eee901 a jsem docela spokojen.Jen se těším na Thunderbird místo Evolušn.Ten mi přijde těžkopádný.
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Jozef 22. 08. 2011, 10:13:22
Odpovědět  Odkaz 
Rád by som doplnil autora:Zatímco u Ubuntu 11.04 Natty Narwhal se ti, kteří nemají rádi koncept prostředí Unity, ještě mohli utěšovat možností přepnout do klasického rozhraní s GNOME Panelem, u tohoto vydání jim již mnoho možností nezbývá, protože v základní instalaci naleznou pouze Unity, a to dokonce dvakrát.

Zostáva ešte gnome shell, ktorý sa dá jedným klikom v ubuntu software center doinštalovať, alebo je možnosť prepnúť do módu fallback v gnome3

http://fossmusicproject.org/public/gnome3-fallback-1.png

Unity sa mi páči, ale zišlo by sa viac možností nastavenia a viac funkcií dash - integrovaný rss reader, kalendár a podobnen a tiež by som uvítal, keby bol zoznam programov automaticky rozbalený, alebo keby mal vlastnú ikonu v dash.
Vojtěch Trefný Re: Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Vojtěch Trefný 22. 08. 2011, 21:03:25
Odpovědět  Odkaz 
Samozřejmě, doinstalovat je možné cokoli, ale většina uživatelů toto neřeší (i přesto, že je to u GS jen jeden balíček) a prostě řeší to, co je v základní instalaci. Stačí si vzít komentáře zde -- kolik lidí tu napsalo, že s Ubuntu končí kvůli Unity a přitom by si mohli nainstalovat cokoli, co se jim líbí. Jinde nedostanou něco, co by nebylo v repozitářích, ale Unity je v základu...

Jinak k těm více funkcím Dashe -- něco takového existuje, jmenuje se to Unity Lenses. Lens je v podstatě každý "mód" Dashe, tedy i procházení aplikací (unity-lens-applications) a souborů (unity-lens-files) a připravují se další. V repozitářích (a možná i v zákl. instalaci 11.10) je speciální "Lens" na procházení hudebních kolekcí nebo třeba na procházení zpráv z Gwibberu. Pět vybraných Lenses na Omg! Ubuntu -- http://www.omgubuntu.co.uk/?p=12255
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
lzap 22. 08. 2011, 12:49:10
Odpovědět  Odkaz 
Ubuntu vývojáři by si měli přejmenovat legendární bug číslo #1 na

Apple has a majority market share

Celé to totiž směřuje k tomu, že z toho bude takový "MacOS", ale lepší :-) Ačkoli už Ubuntu nepoužívám, fandím mu.

Vtip: Rok 2013, Apple právě vydal další nejtenčí/nejlehčí/nerychlejší notebook planety. Ale v Evropě se už prodává víc notebooků s předinstalovaným Ubuntu, než s MacOS. Systém nejede z pevného disku, ale z cloudu. Ten dodává Red Hat, serverové železo pak svému novému datacentru Europe-West společnost Amazon ;-)
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
MartinUO 22. 08. 2011, 13:56:20
Odpovědět  Odkaz 
Také už nejsem u ubuntu a to jen díky Unity.. I když mě to mrzí, ale z mého pohledu je Unity hodně nepovedený kousek. Nicméně zaplať bůh existuje již dobře propracované KDE, nový GNOME SHELL (oproti unity dost super věc) a další.. :)
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Jozef 22. 08. 2011, 15:30:24
Odpovědět  Odkaz 
Ešte som zabudol napísať, že mne sa to tlačítko v 11.04 páči viac ako tá nová zmena. A ešte by ma zaujímalo, čo bolo také ťažké pochopiť na funkcii tlačidla "Big Funny Button"
Re: Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Tadeáš Pařík 22. 08. 2011, 16:05:03
Odpovědět  Odkaz 
To by měla být spíš otázka na uživatele, kteří systém testovali. Řekněme, že se vybral určitý vzorek "běžných" uživatelů a ti měli popisovat své dojmy na celý systém.
Vojtěch Trefný Re: Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Vojtěch Trefný 22. 08. 2011, 20:56:27
Odpovědět  Odkaz 
Testování probíhá tak, že vezmete určitou skupinu lidí (zadavatel si zadá podmínky na věkové složení, stupeň znalosti práce s počítačem atd.), posadíte je před počítač s Unity a chcete po nich dělat základní úkony (spusťte internetový prohlížeč, napište dopis, najděte soubor atd.) a podle toho jak co dělají zkoumáte nakolik je dané prostřední intuitivní a pochopitelné pro člověka, který ho nikdy neviděl.

Problém s BFB nebyl ani tak v tom, že by nedokázali pochopit, co to je, ale spíš v tom, že ho nedokázali najít -- tj. při úkonu typu "najděte hlavní nabídku a něco z ní spusťte" prostě netušili, že to malé kolečko v rohu má nějaký význam a že na něj mají kliknout. A podobná zpětná vazba nepřišla jen z toho testu, ale i od "normálních" uživatelů.

http://design.canonical.com/2010/11/usability-testing-of-unity/
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Marp 22. 08. 2011, 17:20:03
Odpovědět  Odkaz 
Verzi 11.10 už používám, taktéž od verze Alfa 3, ale ihned po instalaci jsem doinstaloval Gnome-Shell, který mi vyhovuje více než Unity. Ostatní distribuce směrují tímhle směrem, tj. ke Gnome 3 s Gnome-Shellem, např. OpenSUSE a Fedora.
Asi by se chtělo v článku o této možnosti zmínit.
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
BlackTX 22. 08. 2011, 17:24:15
Odpovědět  Odkaz 
Od dubna na Unity jenom cekam na Gnome shell, stacilo vyzkouset Fedoru a uz na Ubuntu 11.04 trpim tez bych mel dat alfu 3...
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Jiří Janoušek 22. 08. 2011, 18:33:10
Odpovědět  Odkaz 
Fakt nechápu názory typu "Kvůli Unity jsem Ubuntu opustil". To je jednodušší nainstalovat nový distro než vypnout Unity a nainstalovat si GNOME Shell/XFCE/KDE/cokoliv?

P.S. Unity nepoužívám, jedu na kombinaci JJPanel + Docky + Cardapio + Compiz.
Jiří Eischmann Re: Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Jiří Eischmann 22. 08. 2011, 21:47:18
Odpovědět  Odkaz 
Já to naopak chápu, protože ze stejného důvodu jsem skončil s Ubuntu na osobním notebooku i já. V repozitářích 11.04 dokonce GNOME 3 vůbec není a repozitář třetí strany není ideální. Bude to mít svůj význam i v době, kdy GNOME 3 už bude v Ubuntu obsaženo. Výchozí prostředí vždy dostává nejvíce pozornosti od vývoje až po testování, tak proč bych nepoužíval distro, kde je prostředí, které chci používat, věnována největší pozornost a je tam tedy i nejlépe odladěné?
Re: Re: Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Jiří Janoušek 22. 08. 2011, 22:36:41
Odpovědět  Odkaz 
Logiku to má, díky za pohled z jiného úhlu.
Andrej Pavelka Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Andrej Pavelka 22. 08. 2011, 19:34:32
Odpovědět  Odkaz 
To vylepšené vyhľadávanie aplikácií, to vôbec nemusí byť zlé, inak sa mi mnohé tie zmeny zdajú dosť drastické. Ale ubuntu 10.04 ma presvedčilo, že v Canonicale vedia, čo robia, aj keď sa to nemusí na prvý pohľad zdať. Aspoň dúfam, že sa v nich nesklamem. Som zvedavý, ako bude vyzerať nasledujúca LTS verzia (ja viem, ešte si počkám).
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Jozef 22. 08. 2011, 20:39:31
Odpovědět  Odkaz 
Na gnome shell sa mi nepáči, že nepodporuje compiz. Mám rád wobby windows. Okrem toho mi v gnome 3 chýba global menu.
Spodní panel?
Ondra 22. 08. 2011, 23:28:06
Odpovědět  Odkaz 
Hele, jak to děláte, když není v Unity ten spodní panel? Zkoušel jsem v tom chvíli pracovat a pomocí ALT+TAB je přeskakování mezi stránkami na zbláznění.
Vojtěch Trefný Re: Spodní panel?
Vojtěch Trefný 23. 08. 2011, 07:28:58
Odpovědět  Odkaz 
Pro přepínání mezi běžícími okny se používá postranní panel -- http://wiki.ubuntu.cz/Unity/Launcher
Unity mi vyhovuje
Pavel 23. 08. 2011, 07:43:21
Odpovědět  Odkaz 
Je škoda, že pod podobnými články diskutují jen "technicky zaměření" uživatelé. Pánové, přiznejte se, kdo z vás NENÍ programátor, admin a pod. Myslím, že takových je tu minimum. A právě pro ten zbytek je Unity. Já - technicky nepoznamenaný člověk, jsem začal s Ubuntu nedávno (2 roky) a jako člověku odkojenému WIN mi vadilo to obrovské množství nedodělků, kompromisů, polofunkčních a neergonomických věcí v Gnome 2.
Neberte to jako kritiku, sám jsem si Linux zamiloval, ale při čtení článků po netu jsem velmi silně vnímal, jak je komunita nekritická. Omlouvá problémy nebo je nevidí. Nemluvím nyní o jiných distribucích, zatím jsem zkusil jen Ubuntu. A proto velmi velmi velmi silně vítám to, co mnozí z vás asi nevidí - konkrétně to, že se někdo (Canonical) snaží tyto kiksy odstranit. I když to možná nevyhovuje programátorům a šťouralům.

Prostě Unity mi jako obyčejnému uživateli vyhovuje, hodně věcí je stále nedotažených, ale vidím v tom dobrý směr a hlavně snahu. Já vážně už nemohu akceptovat a ani nemám čas/chuť na situace typu: mám problém, který by v jiném systému NEBYL - proto proveď jen příkaz XY a pak další a další... případně změň prostředí, distribuci... Těším se na podzim a doufám, že další verze Unity bude ještě lepší.
Andrej Pavelka Re: Unity mi vyhovuje
Andrej Pavelka 25. 08. 2011, 14:37:25
Odpovědět  Odkaz 
Pane, ja by som povedal, že toto je od Vás veľmi pekný príspevok do diskusie. :-) Pravdou je, že väčšinou sme tu profesionálni/amatérski programátori, grafici, správcovia a neviem čo ešte a užívateľa, ktorý na počítači akurát píše dopisy, prechádza internet, hrá sa hry a "skypuje", tu moc často nie je vidieť. O Unity sa príznám, že ja osobne by som ho strpel maximálne tak na netbooku. Mne osobne najviac vyhovuje robiť cez klávesové skratky (mojou najobľúbenejľou je Alt + F2) a písať v termináli. Terminál má veľkú silu. Načrtnem modelovú situáciu: z priečinku A kopírujem vybrané súbory do priečinku B (myslím teraz cez grafické rozhranie). Keď skončím, chcem skopírované súbory z priečinka A vymazať, aby som nemal zbytočne na disku duplicitné dáta, lebo mi neskoro doplo, že lepšie ich bude vystrihnúť a tak kopírovať (to znamená, pane, že po skopírovaní do cieľového priečinka sa zo zdrojového priečinka súbory vymažú). To ale musím potom porovnávať súbory, ktory som skopíroval, a ktorý nie a to je zdĺhavé. Takto by mi stačilo napísať script (sled príkazov v termináli), ktorý by porovnal mená súborov v oboch priečinkoch a v priečinku A by vymazal súbory s menami, ktoré by sa zhodovali s menami súborov v priečinku B a tým by sa vyriešil problém s duplicitnými dátami a neporiadkom v oboch priečinkoch.

Lenže na druhej strane sú užívatelia, ktorí majú len pár svojich súborov a priečinkov a ktorí nemajú čas, ani chuť niečo riešiť. Potrebujú si len poriešiť svoje veci (zavolať známemu, zaplatiť faktúru, poslať e-mail, vypáliť si fotky z foťáku...) a to podľa možnosti čo najjednoduchším spôsobom, ktorý užívateľa zaťažuje naozaj len tým, čím nevyhnutne musí. V tomto smere je Unity možno naozaj dobrá cesta.

Pane, o tých problémoch by sa možno dalo diskutovať. Problémy sa vyskytujú v každom operačnom systéme od každého výrobcu, len bývajú iné spôsoby riešenia a nie je problém naučiť sa pracovať so systémom, problém je PRECHOD zo systému na systém. Tak napríklad, mne vadí veľkosť ovládača na tlačiarne HP (aspoň na tú moju) a doba inštalácie. V Ubuntu alebo Fedore tlačiareň keď prvý krát pripojím a zapnem, zobrazí sa mi pekný, prehľadý inštalačný sprievodca, ktorý väčšinou sám stiahne potrebný ovládač z internetu a v zápätí ho nainštaluje a vo Windowse mi to pri inštalácii zatiaľ pri každej tlačiarni HP vyhodilo tabuľku, ktorá odomňa pýtala cestu k súboru, ktorý som prvý krát dosť dlho hľadal. Pri skenovaní vo Windowse so skenerom Mustek BearPaw 2448 CS+ keď som zapol vyčistenie čiernobieleho dokumentu od tieňov, ktoré vznikajú nerovnosťami papiera a nedokonalým priliehaním papiera na sklo mi celý program zamrzol, musel som ho nútene ukončiť, pustiť znovu a zaobísť bez "vyčistenia", alebo si ho vynútiť iným spôsobom. Nepomohla mi ani výmena Windowsu za iný, ani reinštalácia ovládača a nepomohli mi s tým ani v servise. V Linuxe sú k dispozícii minimálne 2 skvelé skenovacie programy, s ktorými nemám vôbec žiadny problém, konkrétne Xsane a Simple Scan. Simple scan by bol pre Vás ohromne vhodný program, keďže je snáď taký jednoduchý, ako je to len možné. Problém so zamrznutým programom pri skenovaní som v Linuxe ešte nevidel. Aj inštalácia ovládača skenera je jednoduchá. Stačí skopírovať linuxový ovládač do /usr/share/sane/gt68xx a je to hotové :-)

Treba si tiež uvedomiť zameranie väčšiny linuxových distribúcií. Sú orientované na efektívnu prácu vývojára alebo administrátora, pre ktorého nie je až tak cenná jednoduchosť, ako efektívnosť prostredia.

V každom prípade Váš príspevok považujem za cenný, ktorý zaujímavo vyjadruje pohľad jednoduchého užívateľa na vec :-)
Taktiež nemám s Unity problém
Lovap 23. 08. 2011, 08:52:22
Odpovědět  Odkaz 
Unity mi celkom vyhovuje. je to pekne farebné :-) a celkom prehľadné, si myslím. Jediné čo mi všeobecne vadí je to, že okná aplikácií v Linuxe nemajú rámy. Veď okno bez rámu nie je okno, ale len tabuľa skla :-) . Bodlo by niečo také ako má Win7 - krásne priesvitné rámy okolo okien a pekne veľké tlačítka ... Viem, že sa určite dá nejaký spôsobom spraviť, ale nebolo by od veci, keby bola takáto možnosť (zapnúť to) priamo v nastavení vzhľadu.
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
PetrHH 23. 08. 2011, 10:13:00
Odpovědět  Odkaz 
Díky za skvělý pohled na novinky v Ubuntu. Používám stále verzi 10.04, ale ve VMware sleduji novinky v 11.10 a zatím to vypadá skvěle. Uvidíme jak to vyladí do verze 12.04. Na tu si zřejmě počkám.
Také mě velice potěšilo, že bude možné Unity nastavovat.
Chýba mi spodná lišta s bežiacimi programami
JozefSk 24. 08. 2011, 09:41:53
Odpovědět  Odkaz 
Ako mám vedieť, či aplikáciu, ktorú chcem prepnúť cez ALT+TAB mám už spustenú? Možno som ju naposledy zatvoril, a keď začnem prepínať cez ALT+TAB, tak zistím, že tam nieje. To mi vadí. Zatiaľ som si spustil GNOME-PANEL, ale keď je v ňom plno, tak ten bočný panel si stým navzájom prekáža. Dúfam, že to nejako vyriešia.
Vojtěch Trefný Re: Chýba mi spodná lišta s bežiacimi programami
Vojtěch Trefný 24. 08. 2011, 11:04:25
Odpovědět  Odkaz 
Odpovídal jsem na to již výše, ten postranní panel slouží i pro přepínání mezi běžícími aplikacemi a také je tam vidět, které aplikace jsou spuštěné. http://wiki.ubuntu.cz/Unity/Launcher
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
pedro 24. 08. 2011, 13:38:26
Odpovědět  Odkaz 
Vadí mi, že není vidět menu aplikace na horním panelu. Musí se tam najet myší, aby se objevilo.
Nechystá se změna v tomto směru? Nejde to nějakým doplňkem vyřešit?
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
michal 24. 08. 2011, 15:24:57
Odpovědět  Odkaz 
No sám jsem zvědav, co s tím udělám já jako člověk, který chce Ubuntu prostě jen používat k práci. Zkusil jsem v 11.04 Unity, jenže jsem brzo narazil s tím, že pokud mám 2 monitory a ten externí větší vlevo (neb tak mám stůl), tak je to nepřekonatelný problém, prostě se s tím nedá pracovat. A druhá věc byla, že si nepamatuju názvy programů, co chci spouštět. V menu vím, kde jsou, ale pamatovat si jméno? U těch pár hlavních jo, ale u těch, co používám málo, ne. Takže jsem skončil zpátky u Gnome. A teď mi to chtějí sebrat? No, uvidíme.
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10? - MENU
r 25. 08. 2011, 09:46:28
Odpovědět  Odkaz 
DASH v Unity menu riesi tiez - spustim DASH, kliknem na DALSIE APLIKACIE a vpravo najdem volbu zobrazenia programov podla kategorii, tak ako su v klasickom Gnome menu. Je to o jeden klik navyse, ale pouzit sa to da.
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Jozef 25. 08. 2011, 10:56:29
Odpovědět  Odkaz 
V ubuntu 11.10 bude GNOME3 classic (fallback) mode. Vyzerať bude takto:

http://www.webupd8.org/2011/08/installing-using-classic-gnome-desktop.html
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Jozef 25. 08. 2011, 11:03:11
Odpovědět  Odkaz 
OPRAVA: v UBUNTU 11.10 bude unity, ale aj možnosť použiť GNOME3 classic fallback a Gnome-shell po nainštalovaní z ubuntu software center.
Andrej Pavelka Re: Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Andrej Pavelka 25. 08. 2011, 14:47:57
Odpovědět  Odkaz 
Uffff, ešte že tak. Tak potom z časti odvolávam svoje tvrdenie, že zmeny Canonicalu v Ubuntu považujem za dosť drastické.
Gnome3 Classic Fallback
Jozef 25. 08. 2011, 17:07:42
Odpovědět  Odkaz 
Zatiaľ som ho neskúšal, ale našiel som video: http://www.youtube.com/watch?v=cyd5kiGPmbE
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Jozef 25. 08. 2011, 22:43:46
Odpovědět  Odkaz 
Nezobrazuje mi tu možnosť odpovede, ktorá je v návode: http://www.linuxexpres.cz/o-webu/diskuze-ke-clanku

Takže najprv zacitujem komentár na ktorý chcem odpovedať: Jinak k těm více funkcím Dashe -- něco takového existuje, jmenuje se to Unity Lenses. Lens je v podstatě každý "mód" Dashe, tedy i procházení aplikací (unity-lens-applications) a souborů (unity-lens-files) a připravují se další. V repozitářích (a možná i v zákl. instalaci 11.10) je speciální "Lens" na procházení hudebních kolekcí nebo třeba na procházení zpráv z Gwibberu. Pět vybraných Lenses na Omg! Ubuntu -- http://www.omgubuntu.co.uk/?p=12255

Odpoveď: Viem, pozeral som tie lens, ale bolo ich tam zatiaľ málo a rss reader som nenašiel a tak používam liferea. Unity je ešte nedorobené, ale verím, že z neho bude celkom príjemné rozhranie. Ubuntu 11.10 som už skúšal a teším sa na finálnu verziu ako malé dieťa. Určite si doinštalujem aj gnome shell.

Na záver jeden tip pre "uniťákov" : http://www.omgubuntu.co.uk/2011/08/open-unity-dash-compiz-edge-binding-gnome-shell-style/
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Pepa 26. 08. 2011, 20:31:04
Odpovědět  Odkaz 
V 11.10 po nedávné aktualizaci nejde v nastavení vlastnosti Unity vypnout zobrazování Launcheru po najetí myši na levou stranu. Měl jsem to nastaveno tak aby se boční panel zobrazoval pouze při najetí myši do levého horního rohu. Nyní tam nastavení zůstalo, ale panel se objevuje pořád po najetí myši na levou stranu obrazovky bez ohledu na nastavení. Přivádí mě to k zoufalství hlavně při spuštěné Opeře. Úplně by mi stačilo kdyby se Launcher zobrazil pouze při stisku klávesy Super. Nevíte o nějakém nastavení??
Vojtěch Trefný Re: Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Vojtěch Trefný 26. 08. 2011, 21:15:03
Odpovědět  Odkaz 
Manažer nastavení Compizu → Unity → Reveal Mode
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
likvid 30. 08. 2011, 11:44:49
Odpovědět  Odkaz 
zdravím,

pěkný článek já bych se naopak zeptal - i když je mi jasné že to asi je oft, jak je to s přístupností unity, protože v 11.04 zatím běží orca jen v gnome a jestliže v 11.10 bude jen unity tak se nejspíš opět přejde na gnome3....
podle mě je opravdu škoda, že se pořád vymýšlejí nová klikátka nová gui a kde si co si, ale s přístupností to jde velice velice pomalu..... :O(
nonic
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Pavel Prosečský 1. 09. 2011, 15:15:33
Odpovědět  Odkaz 
Těším se na tuto verzi, především na Unity 2D z důvodu absence podporovaných GPU na domácích stanicích. No a jsem zvědav, jak se s Unity popere můj 7 letý syn. S Ubuntu classic pracuje v pohodě a zajímavé je, že ač má dualboot Vista/Ubuntu, volí si pro hraní s počítačem Ubuntu, prý se mu líbí více :-).

Na notebooku mě Unity s 3D funguje bezvadně. Ze začátku mi vadilo jediné, že jsem se dlouho učil hledat aplikaci či program, který jsem chtěl spustit. Naštěstí těch programů nepoužívám mnoho a tak jsem se naučil nazpaměť názvy aplikací a je to. V poli vyhledávání zadám první tři písmena a už to frčí. Opravdu často užívané aplikace mám přidané v Launcheru, ten je super.

Zkusil jsem i vypnout Unity a používat klasický GNOME panel, ale za hodinku jsem tam měl zpět Unity; tak jsem si již na něj zvykl a usoudil jsem, že je to prostě zase krok dopředu.

Fandím Ubuntu a chci touto cestou poděkovat všem, kteří se na jeho vývoji a propagaci podílejí. Překlad do češtiny je luxusní a co je na Nobelovu cenu, je podpora. Česká wiki ubuntu je naprosto dokonalý nástroj vědění a spolu s Forum Ubuntu je to opravdu unikát, který snad nemá v českém linuxovém světě obdoby.
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Petr Ježek 2. 09. 2011, 16:39:42
Odpovědět  Odkaz 
Unity 2D má smysl, otázka je, zda se optimalizační úsilí soustředí na něj nebo na Unity 3D. Nikdo mi nevyvrátí jistotu, že v Unity 3D (stejně jako v Mutteru) je vše o stín pomalejší, resp. o stín žravější než v rozhraní beze stínů... Jinak Dash a odobné ptákoviny jsou zbytečným plýtváním vývojářské kapacity, pokud si uvědomíme, kolik je neoptimalizovaných (výkonově, rychlostně, na spotřebu) systémových i userspace věcí. Pozitivní vývoj znamená, že z pomocí technologie toho zvládnu více, snadněji a nenáročněji na vstupy.
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Honza Doušek 3. 09. 2011, 12:59:48
Odpovědět  Odkaz 
Nění to ubuntu čím dál tím rozlezlejší a rozlizlejší?
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Milan 15. 09. 2011, 08:28:01
Odpovědět  Odkaz 
UBUNTU robí kroky na získanie užívateľov využivajúcich max. tak 3-4 ikony.
Dôležité je aj aby systém bol blbuvzdorný a ľahko s dobrým pomocníkom obnoviteľný - ke padne GRUB alebo sa poškodí súborový systém tak sa asi užívateľ používajúci 3-4 ikony po....
Re: Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
MOJE 16. 09. 2011, 14:31:31
Odpovědět  Odkaz 
'ke padne GRUB alebo sa poškodí súborový systém tak sa asi užívateľ používajúci 3-4 ikony po....' :)))
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Kily 15. 09. 2011, 16:36:44
Odpovědět  Odkaz 
Doufám, že nemyslíte pomocníka obnovení ala Windows recovery partition, s tou dokáže neznalý BFU napáchat mnohem víc škody než užitku. Obnova FS, nebo Grubu není nic pro neznalé bez ohledu na operační systém či distribuci a ti zdatnější zvládnou základní obnovu pomocí wiki (jak je výše poznamenáno dobře zpracované).
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Milan 23. 09. 2011, 15:52:19
Odpovědět  Odkaz 
určite nie také nástroje ako WRP,
skôr nejaký samoliečiaci algoritmus - ktorý len informuje, že prebieha liečba do nejakého aspoń základného režimu a v prípade že liečba je neúspešná vyzve užívateľa aby zasunul inštalačný disk a ten liečbu úspešne dokončí...teda bez straty dát, osobne som UBUNTU liečil zo zásadných problémov s GRUB/FS niekoľko krát ročne.
Ešte viac by ma potešilo, keby po preinštalovaní Windows napr.8 sa mi GRUB sám zotavil pri reštarte bez strácania času opravami....
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Tomas Bryja 24. 09. 2011, 23:36:23
Odpovědět  Odkaz 
Koukam, ze v nove verzi uz se uplne vytratila volba ubuntu classic, coz me docela mrzi. Jsem zvykly na dolni listu, kde vidim popisky. Pri praci kdy mam otevreno vice terminalu je to pro me prehlednejsi. Vim ze se daji jednoduse pouzivat i taby a taky je pouzivam, ale na unity si asi nezvyknu.
Vojtěch Trefný Re: Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Vojtěch Trefný 25. 09. 2011, 09:21:24
Odpovědět  Odkaz 
Protože "GNOME Classic" již také neexistuje. GNOME přešlo na GNOME Shell a jediné co mají jako alternativu je "GNOME Session Fallback", což je sice GNOME Panel, ale silně upravený tak, aby se podobal GNOME Shell. Lze ho doinstalovat balíkem "gnome-session-fallback".
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Matej 26. 09. 2011, 20:55:12
Odpovědět  Odkaz 
Mne sa 11 ubuntu pozdava a paci sa mi 13.10.11 tj. stv. takze pohodicka...
Co nás čeká v příštím Ubuntu 11.10?
Ghost 10. 10. 2011, 10:00:24
Odpovědět  Odkaz 
Doufam ze uz bude poresenej bug s pamet zeroucim zeitgeist-daemonem.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Vojtěch Trefný

Vojtěch Trefný

Dříve dlouholetý Ubunťák nyní uživatel Fedory a programátor v Red Hatu, kde pracuji především na knihovných a nástrojích pro práci se storage (Udisks, Blivet, Libblockdev) a okrajově také na instalátoru Anaconda.


  • Distribuce: Fedora, CentOS
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog