přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem

CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem

crunchbang.jpg

Pevným a ověřeným základem distribuce CrunchBang Linux je Debian GNU/Linux. Distribuce je postavena na prostředí Openboxu nebo Xfce. V našem testu se budeme věnovat verzi s Openboxem. Aktuálně tedy verzi 10 „Statler“.


Snadné od začátku

Systém si můžete stáhnout přímo z domovských stránek projektu. ISO obraz live CD je velký 643 MB a můžete si volit mezi verzí určenou pro platformu Intel nebo AMD. Po stažení obraz jednoduše vypálíte a nabootujete do svého počítače.

Po načtení live CD máte možnost výběru z několika variant spuštění, verzi live, záchranný systém nebo můžete rovnou spustit instalaci systému.

Nejprve se podíváme, co se stane, rozhodnete-li se pro odzkoušení distribuce v podobě live CD. Kliknete na položku live a do počítače se začne zavádět vše potřebné pro běh systému. Celý proces zavádění trval přibližně osm minut. Po této době se před vámi objeví připravený desktop.

Vítá vás CrunchBang Linux Vítá vás CrunchBang Linux

Tapetu plochy tvoří černé pozadí s šedým logem Debianu. V dolní části jsou dva panely, které zároveň slouží jako přepínače pracovní plochy. V pravém horním rohu je umístěna conky, která vám podává systémové informace o vašem počítači a dále obsahuje několik základních a nejdůležitějších klávesových zkratek. V pravém dolním rohu jsou hodiny a kalendář, společně s Network Managerem, ovladačem hlasitosti a přepínačem klávesnice. Přepínat můžete mezi několika variantami, ale čeština chybí. Česká lokalizace v tuto chvíli není dostupná v žádné aplikaci a celý systém pracuje pouze v angličtině, dokonce nebylo v průběhu zavádění systému ani možné zvolit jinou jazykovou verzi než anglickou. Celý systém je však natolik intuitivní, že pro základní práci není nutné ani jiné rozhraní, a to i pro uživatele, který anglickým jazykem moc nevládne.

Větším překvapením však pro vás bude, kdo jste ještě neměli možnost seznámit se s Openboxem, absence jakékoliv lišty s výběrem aplikací, míst a nastavení. K těmto záležitostem se dostanete velice jednoduše, a to tak, že kdekoliv v prostoru pracovní plochy kliknete pravým tlačítkem myši. A ihned se před vámi objeví menu s nabídkou. Nebo také můžete použít některou z klávesových zkratek. Například pro otevření webového prohlížeče je to [Super+w] (klávesa [Super] je ta ošklivá s logem Microsoft Windows) a během okamžiku se otevře webový prohlížeč Iceweasel, což je Firefox Debianu. Již v tuto chvíli je vidět, že CrunchBang s Openboxem je opravdu rychlá kombinace. K otevření aplikace dojde do dvou vteřin po stisku kláves a stejně rychlý výsledek je při spuštění jakékoliv jiné.

Rychlost je základ

A protože jsem zvědavý, jakou rychlostí nás oslní CrunchBang na pevném disku, přejděme tedy k instalaci systému. Před instalací je nutné provést restart systému, protože zde není aplikována možnost provést instalaci přímo z desktopu běžícím jako live CD. Stiskneme tedy klávesy [Super+x] a následně klikneme na tlačítko reboot.

Necháme opět načíst CD do počítače, ale tentokrát zvolíme položku install text. Jak již název napovídá, spustí se instalace systému na pevný disk a celou instalací nás provede textový instalátor. Zde jako první krok instalace zvolíme volbu jazyka, časového pásma a rozložení klávesnice. Poté již instalační proces běží v české lokalizaci a krok za krokem vás přehledně navádí k úspěšné instalaci systému. Celá základní instalace je opravdu rychlá a nezabere víc než deset minut. Poté se ukáže přihlašovací obrazovka, zadáte své jméno a heslo... a jste tam. Máte před sebou známý desktop, s kterým jste se setkali již v předchozím testování v podobě live CD. Na první pohled jsou patrné jen dva rozdíly. Chybí přepínač klávesnice a před vámi je otevřený terminál, který vás vítá v operačním systému CrunchBang a zároveň vás provede dalšími kroky instalace. Jako první zkontroluje připojení k Internetu a v případě potřeby vás vyzve, abyste se připojili do sítě.

Pokud jste připojeni pomocí bezdrátové sítě nebo kabelem, nebudete mít žádný problém, jelikož wifi karta je okamžitě detekována a funkční. Stačí pouze vybrat síť a připojit se, tak jak jste zvyklí.

Poté se vás průvodce zeptá, zda chcete provést aktualizaci systému, provede vás nastavením a instalací doplňkových aplikací, které zatím nejsou nainstalovány. Vždy máte možnost zvolit „ano, chci“, „ne, nechci“. Celý tento proces je samozřejmě v českém jazyce, je velice podrobný a trval asi dvacet pět minut. V případě, že některé aplikace nevyžadujete, bude tento proces kratší, jelikož vždy, když odpovíte ano, dojde ke stažení balíčků a k instalaci zvolené aplikace. V našem případě jsem zvolil všechny mimo Dropboxu. Stahoval jsem a instaloval OpenOffice.org, Apache2, MySQL a další.

Aktualizace Aktualizace

Hned po ukončení instalace a restartu systému sleduji rozdíly v rychlosti systému na pevném disku oproti live verzi a jsem překvapen. Aplikace startují téměř okamžitě po zadání klávesové zkratky. Dokonce i aplikace z OpenOffice.org (zastoupeny verzí 3.2) nenabíhají déle než dvě vteřiny.

Po spuštění textového editoru, ale zjišťuji první nedostatek v absenci české klávesnice. Přesto, že byla při instalaci zvolena, je nastavena pouze americká verze rozvržení kláves. Je tedy nutné otevřít konfigurační soubor openboxu autostart.sh a přepsat původní nastavení klávesnice tímto textem:

setxkbmap -layout us,cz -variant qwertz -option grp:alt_shift_toggle &

Nastavení rozložení klávesnice Nastavení rozložení klávesnice

Touto změnou jsme docílili možnosti přepnutí mezi českou a americkou klávesnicí použitím zkratky [Alt+Shift]. Po restartu Openboxu je nastavení klávesnice již funkční. Když už jsme v tom nastavení češtiny, je nutné doinstalovat ještě české jazykové balíčky pro některé aplikace. Otevřeme tedy Synaptic, což je známý balíčkový manažer, vybereme potřebné lokalizační balíčky a doinstalujeme je do systému.

Čeština Čeština

Velkou výhodou Openboxu je to, že potřebné konfigurační soubory jsou přístupné ihned z panelu výběru aplikací, a to tak, že kliknete pravým tlačítkem myši kamkoliv do pracovní plochy, otevře se menu, vyberete položku Openbox | Nastavení | potřebný konfigurační soubor. Není tedy nutné zdlouhavě procházet systém nebo zadávat cestu v terminálu.

Osvědčené aplikace a jen drobné nedostatky

Teď už víme, že můžeme pracovat s kancelářským balíkem OpenOffice.org. Jako správce balíčků je zde použit Synaptic. Pojďme se podívat i na další aplikace, které jsou v této distribuci nainstalovány hned v základu. Na prohlížení webu je zde, jak jsem již dříve zmínil, Iceweasel, a můžu vás ujistit, že s ním nebude mít nikdo žádný problém, protože je to vlastně starý známý Mozilla Firefox, jen s jiným jménem.

Pro zprávu souborů je k dispozici Thunar, který je také velice oblíbený i v jiných distribucích. Pokud se rozhodnete ve výchozí instalaci CrunchBangu hledat nějaké exotické aplikace, tak se vám to nepovede. Vývojáři totiž spoléhají na staré osvědčené aplikace, a to především aplikace vyvíjené pro GNOME a Xfce. Jelikož stojí ale celá distribuce na repozitářích Debianu, máte samozřejmě možnost doinstalovat z nich jakýkoli jiný software.

Potkáte tak tady textový editor Gedit, VLC Media Player pro přehrávání multimediálních souborů, Xfburn na vypalování CD/DVD, Transmission BitTorrent pro sdílení torrentů, pro práci s grafikou výkonný GIMP a třeba Gparted pro správu disků. Pokud tady mluvím o multimédiích, je nutné zmínit to, že již v základním nastavení jsou nainstalovány některé non-free aplikace a knihovny, což má za následek možnost okamžitého přehrávání MP3 nebo třeba Adobe Flash.

Aplikace Aplikace

Pro připojení k síti slouží známý Network Manager. Ten jsem se také rozhodl otestovat tím, že jsem se pokusil připojit k Internetu pomocí USB CDMA modemu od U:fona. Byl jsem překvapen, že ho Network Manager okamžitě bezchybně identifikoval a označil jako nové CDMA zařízení. Prošel jsem průvodce nastavení nového zařízení, ale ke spojení do sítě již nedošlo, a to ani po několika pokusech. Nakonec jsem musel upravit některé konfigurační soubory a připojení do sítě provádět ručně.

Neříkám, že v základní instalaci je obrovské množství programů, ale nechybí nic zásadního, a pokud by vám některý oblíbený chyběl, není problém tento doinstalovat z repozitářů.

Nikoho neurazí, ale všechny nenadchne

Díky množství nainstalovaných aplikací a díky volbě, které aplikace budou v základu nainstalovány, se CrunchBang vyznačuje velmi nízkou náročností. I při spuštění několika aplikací jsem se nedostal přes 250 MB paměťové zátěže, a to je na úroveň dnešních strojů opravdu málo. Není sice primárně určen pro starší a slabší stroje, ale díky své nenáročnosti bude určitě dobře sloužit i na nich.

Minimální zátěž Minimální zátěž

Během týdenního testování této distribuce jsem nenarazil na žádný větší problém, který by mi neumožnil dále pracovat nebo by dokonce způsobil pád aplikace. Vzhledem k tomu, jaké má tato distribuce základy, jsem s tím více méně počítal a opak by byl zklamáním. Jak již jsem psal výše, je celá distribuce postavena na Debianu a využívá jeho repozitáře, ale oproti svému základu je mnohem snazší. Díky jednoduché instalaci a základní konfiguraci, kdy není potřebné provádět téměř žádné kroky pomocí terminálu, je toto distro vhodné především pro uživatele, kteří se chtějí seznámit s Debianem. A na druhou stranu, nemohu doporučit tuto distribuci úplným nováčkům nebo lidem migrujícím z Microsoft Windows.

Vzhledem k tomu, že nemám rád zbytečné ikony a jiné spouštěče na ploše a různé „grafické vychytávky“, mi spíše vadí, musím přiznat, že volba Openboxu je pro mě velice příjemná, ale absence ikon a spouštěčů by mohla některým uživatelům vadit a mohla by způsobovat pocit složitějšího ovládání, i když skutečnost je úplně opačná.

Systém jsem používal převážně na práci a poslech hudby a jeho nastavení mi naprosto vyhovovalo. Pokud by tedy někdo hledal spolehlivou distribuci s Openboxem, může s klidným srdcem vyzkoušet Crunchbang.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Andrej Pavelka CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
Andrej Pavelka 3. 01. 2011, 03:34:28
Odpovědět  Odkaz 
Ja by som povedal, že zobrazenie menu s ponukou kliknutím pravého tlačítka myši je bežnou vecou prostredia Openbox bez ohľadu na to, pod ktorou distribúciou toto prostredie beží. Opravte ma niekto, ak sa mýlim.
Miroslav Hrončok Re:CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
Miro Hrončok 3. 01. 2011, 04:01:27
Odpovědět  Odkaz 
Copak článek tvrdí něco jiného?
> Větším překvapením však pro vás bude, kdo jste ještě neměli možnost seznámit se s Openboxem...
CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
Slavko 3. 01. 2011, 08:35:36
Odpovědět  Odkaz 
ďakujem, naozaj veľmi

nie, že by som o tomto distre počul prvý krát, ale naozaj ďakujem, že to nie je o deriváte *buntu, ani o GNOME, či KDE (hoci oba DE používam).

pevne verím, že je to len začiatok série o zaujímavých distribúciách a správcoch okien ;-)

apropó, OpenBox a menu a ikony - minulý rok som nechal 2 - 3 mesiace svojich žiakov pracovať s OB ako východzím WM, a mnohí si pochvaľovali, že je na ploche poriadok :-D
CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
lzap 3. 01. 2011, 09:52:36
Odpovědět  Odkaz 
Kdyby někoho zajímalo co je to za super panel dole na obrazovce, tak to je Tint2. Jednoduchej přesto výkonnej panel nejen pro Openbox.
CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
Tester 3. 01. 2011, 13:55:35
Odpovědět  Odkaz 
Ja som sa pred asi dvoma rokmi rozhodoval nad distribuciou pre svoj netbook a CrunchBang bol silnym kandidatom ale nakoniec som zvolil kompromis a nainstaloval som si Ubuntu Remix a k nemu OpenBox, ktory pouzivam tak na 99% casu. Takze mam vsetky vyhody Ubuntu a nenarocny OpenBox. Odvtedy pouzivam kombinaciu OpenBox, fbpanel a Conky aj na domacom PC. Inak na OpenBox je velmi pekny material v anglictine na stranke http://urukrama.wordpress.com/openbox-guide/ kde je popisane aj to ako dostat na desktop ikonky, ale to som neskusal kedze mi to doteraz nechybalo :-).
CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
garcia 3. 01. 2011, 14:52:29
Odpovědět  Odkaz 
pouzivam Crunchbang od prveho momentu ako vysla Statler verzia a odvtedy na nej stale pracujem na desktope a nemam s nou ziadne problemy... len skoda ze s toho neurobili rolling-release distro... :(
CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
K 3. 01. 2011, 18:42:59
Odpovědět  Odkaz 
Zdravim,

chtel jsem se jen zeptat, jestli nevite o nejake podobne distribuci zalozene nejlepe na debianu, ktera pouziva primarne fluxbox.

Diky :-)
Re:CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
Simi 3. 01. 2011, 21:11:08
Odpovědět  Odkaz 
no sice neni primo zalozena na debianu, ale na ubuntu ktery z nej vychazi :-D ale zkuz linux mint s fluxboxem ;-)
http://blog.linuxmint.com/?p=1523
Re: CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
Petr Ježek 6. 04. 2012, 16:13:11
Odpovědět  Odkaz 
A co vám brání si fluxbox nainstalovat v Crunchi a pak jej preferovat? Upozorňuji, že je ale oproti openboxu poněkud chudší konfiguračně...
CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
barinap 3. 01. 2011, 22:15:07
Odpovědět  Odkaz 
Vypadá to na zajímavou distribuci. Zatím jsem ji vyzkoušel jen ve Virtualboxu.

Ten přepínač klávesnice tam je. Jen není spuštěný. Jedná se o program fbxkb. Nijak se nekonfiguruje. Jen zobrazuje jaka je zapnutá klávesnice nebo přepíná. Klávesnice se nakonfiguruje jak je zmíněno v článku pomocí setxkbmap.
CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
Petr Ježek 7. 01. 2011, 14:54:31
Odpovědět  Odkaz 
Pokud by někdo potřeboval lištu a ikony, pak lze doporučit stažení lehkého desktop manageru LXDE, jehož součástí je souborový manažer PCmanFM (nahradí Thunar), který umožňuje nastavit pozadí desktopu a ikony (nastavení v terminálu pomocí 'pcmanfm --desktop-pref'). Tyto gtk balíky umožňují pracovat s devicekitem, což je náhrada HALu k identifikaci připojovaných zařízení. Doporučení výše ohledně LinuxMintu je směrováno na začátečníky, jde o výtečnou distribuci, ale přece jen náročnější na zdroje a poněkud oplácanou grafickými nadstavbami i systémovou integrací.
Václav Hejda Dobrá trefa
Venca Hejda 7. 01. 2011, 18:23:25
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji všem za vaše komentáře. Jak vidím, s touto distribucí jsem se trefil do vašeho vkusu.
Snad se mi podaří nalézat další zajímavé a méně známé distribuce.
Venca Hejda
CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
Marek 9. 01. 2011, 11:59:16
Odpovědět  Odkaz 
Taky děkuju, tuto distribuci jsem si vyhlédnul asi před 2 týdny na distrowatch, v češtině jsem ale nenalezl skoro žádné informace. Dneska jsem se podíval znovu a našel jsem tento hezký článek, děkuju, asi toto zajímavé distro taky zkusím. Chtělo by to nějakou českou podporu, no když se to u mě ujme tak bychom proto něco mohli udělat ;).
CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
Marek 10. 01. 2011, 13:02:40
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem to včera nainstaloval :). Instalace byla naopak než píšete: instalovat jsem mohl jenom z live, při bootování se mi zobrazila jenom možnost live (a záchranné live). S klávesnicí taky nebyl žádný problém, je česká a nic jsem neměnil. Vypadá to opravdu hezky :). Spustil se mi ten terminál, instaloval jsem nějaké ty aplikace a zasekl jsem se až u javy - zobrazila se mi nějaká smlouva nebo popis, dole bylo OK jenže ať jsem mačkal co jsem mačkal, nijak potvrdit to nešlo, takže jsem to ukončil. Dneska už se mi ten terminál nespustil takže si budu muset ty věcičky doinstalovat sám, nicméně když vyberu z menu install OpenOffice, po potvrzení, zadání hesla a načtení nějakých balíčků vyskočí error. Mmj., Když jsem to dneska spustil, rozlišení a tapeta byly jako po instalaci a ne takové, jaké jsem včera nastavil. Ještě se chci zeptat, jak si změním tu barvu oken? Děkuju a přeju hezčí počasí :).
Re: CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
Petr Ježek 6. 04. 2012, 16:10:35
Odpovědět  Odkaz 
OOo při instalaci obvykle chtějí Javu. Pokud ta nebyla nainstalovaná, je nutno ji nainstalovat dříve než OOo/LO.
CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
mrstanlez 15. 11. 2011, 11:12:57
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím všetkých záujemcov o toto distro.
Nie je celkom pravda, že s wifi nebude problém po inštalácií. Funguje to asi tak,
že systém nájde, nainštaluje všetky ovládače. Tie potom fungujú v poriadku, ja na mojom netbooku toshiba nb100. Ale čo sa stane, ak pridáme wifi usb kľúč ?. Pridal som kľúč, ktorý napr. ubuntu rozpozná a funguje ihneď po inštalácií. W54L - čipset je tam zydas zd1211rw. Po inštalácií crunchbangu, je aj rozpoznaný, ale nefunfuje, a neprihlásite sa na sieť. Problém som vyriešil skopírovaním súborov z ubuntu do crunchbangu, do adresára /lib/firmware. A všetko ihneď fungovalo, použil som príkaz terminál crunchbang: sudo thunar, zadal som heslo. Sú to tieto súbory:
zd1201-ap.fw, zd1201.fw a celý adresár zd1211.

Ďalej
Problémom bol ešte xrandr. Je to utilita, ktorá nastavuje parametre pre monitory a lcd notebookov. Po inštalácii, vždy mi nabehovali obe obrazovky. Ale chcel som iba jednu na môj 19" externý monitor 1280x1024 a 75Hz, a nie na netbook 1024x600 a 60Hz.
Ale toto nepomohlo. Riešenie hľadám ďalej, pretože je to stabilný systém, aj keď píšu o opaku.

Ďalej
Tvrdenie, zobrazenie menu s ponukou kliknutím pravého tlačítka myši je bežnou súčasťou openbox, nie celkom správne. Lebo tu je veľké menu, ale v lubuntu je iné menu. Každopádne je tu možnosť prispôsobiť si ho.
CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
mrstanlez 15. 11. 2011, 11:23:34
Odpovědět  Odkaz 
xrandr - nastavenie zvoleného monitora po štarte. Nakoniec som našiel jednoduché riešenie. Na desktope, som vybral z menu, Settings-OpenBox Config-Edit autostart.sh. Tam na začiatok som pridal komentar a jeden dlhy riadok:


## Nastavenie na jeden externy 19" monitor Hyundai
xrandr --output VGA1 --pos 0x0 --rotate normal --mode 1280x1024 --rate 75.0 --output LVDS1 --off &

pred alebo za riadky, ako to vyhovuje Vám:

## Start session manager
lxsession &

Problém sa vyriešil. Teraz mi zapne automaticky jedne externý monitor, a LVDS na netbooku vypne.

Crunchbang je moc fajn.
CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
ekrres 6. 04. 2012, 12:58:09
Odpovědět  Odkaz 
použivam crunchbang asi 3 mesiace a som s ním veľmi spokojný...rýchly ,jednoduchy..vymenil som iceweal za firefox, ktorý ide na crunchbangu rychlejšie...
Veliká spokojenost a malý ( doufám ) problém.
Jirka 22. 07. 2012, 13:39:44
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den všem,
předně musím uvést že CrunchBang ( stažen a naistalován 20.7.2012 - 32 bit ) překonal, v dobrém slova smyslu, všechna má očekávání. Na stařičkém NTB Acer TM 722 TX ( Pentium II na 356 MHz, 192 MB RAM ) jsem vyzkoušel mnoho distribucí, ale pouze tato splnila všechna očekávání. Čeština, rychlost, aktuální a bohatý zdroj software v repo, správa. Moje zkušenost je taková, že například v rychlosti se vyrovná a někdy se mi zdá, že i překoná Puppy Linux i Vector Linux.
Vše funguje nad očekávání dobře. Přepínač klávesnice ( fbxkb ) a doplněný způsob přepínání klávesnice viz. návod výše funguje naprosto skvěle. Jediný problém, na který jsem narazil je s balíkem LibreOffice. Tady bych si dovolil požádat kohokoli moudřejšího o pomoc.
Problém je v tom, že po spuštění čehohokoli z LibreOffice a úplném náběhu dotyčné aplikace ( např. Writer ) dojde k celkovému rozpadu barev, čehokoli co je zobrazeno na obrazovce na 8-bitovou barevnou škálu = barvy vlastního Writeru i panelu a plochy prostředí. Konkrétní u Writeru dojde ještě k zobrazení dvou listů vedle sebe namísto jednoho. Zkoušel jsem celý LibreOffice přeinstalovat, ale bez úspěchu. Gnumeric a Abiword beží naprosto bez problémů.
Jelikož sám nejsem příliš zkušený v úprávách OpenBoxu prosím o nasměrování, kde by mohl být zakopaný pes.

Děkuji všem za váš čas i ochotu.
CrunchBang – Vyladěný Debian s Openboxem
talpa 23. 07. 2013, 10:26:00
Odpovědět  Odkaz 
Me se libilo, ze autor vi ze po hrubem otestovani o systemu vlastne nic nevi, kolikrat ctu recence kde je vsem vse jasno hned po instalaci:) tady je videt ze analyzu delal profik

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Václav Hejda

Václav Hejda

Václav Hejda (*1974).

Před mnoha lety odmaturoval na strojárně.
Dálkově studoval VŠB Ostrava - obor Informační a systémový managment. Dnes se věnuje Linuxu,OpenSource technologiím a PC.

S Linuxem začal díky Ubuntu 5.10


  • Distribuce: UbuntuGnome
  • Grafické prostředí: GNOME

| blog