přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Debian 7.0 Wheezy - Poznámky k vydání

Debian 7.0 Wheezy - Poznámky k vydání

debian.png

Stejně jako každý den ráno vychází slunce a večer zapadá, tak i Debian, stálice v linuxovém světě, přichází v pravidelně nepravidelných intervalech s novou verzí. Jaké jsou novinky v nově vydané stabilní verzi Debianu s kódovým označením Wheezy, jak postupovat při aktualizaci staré verze Debianu a další informace naleznete v následujícím článku. 


Když se zadíváme do historie Debianu, zdá se, že se vývojový cyklus ustálil na dvouletém cyklu vydávání nových verzí. Pro někoho to je málo (typicky pro uživatele Debianu na desktopových počítačích), a pro jiného zas až příliš často (aktualizace na novější verzi bývá černou můrou správců serverů). Ať tak či jinak, stará verze Debianu jednoduše zastarala, a tak se na místo předchozí zastaralé verze Debianu 6.0 Squeeze dostává verze nová v podobě Debian 7.0 Wheezy.

Toy Story (Příběh hraček) jsem sice neviděl, ale podle jiných nejmenovaných zdrojů se jedná o tučňáka s motýlkem.

Tučňák Wheezy, maskot nového vydání Debianu Tučňák Wheezy, maskot nového vydání Debianu


Jeden král je mrtev, druhý právě dosedl na trůn a možná se už nyní ptáte, kdo bude tím příštím. Stane se jím kovbojka Jessie. Už nyní je na co se těšit, jen doufejme, že se divočina západu nedostane i do Debianu. A nyní se pojďme podívat na to, co je v distribuci nové, a pak přikročíme i k vlastní aktualizaci systému. Pro úplnost bych ještě upozornil, že tento text vychází z poznámek k vydání Debianu Wheezy a je jakýmsi výtahem tohoto textu.

Novinky nové verze

Dalších téměř 13 000 nových balíčků oproti předchozí verzi. Prakticky to tedy znamená, že je nyní oficiálně k dispozici téměř 40 000 balíčků. Najdeme zde linuxové jádro verze 3.2, X.Org 7.7, proklínané i opěvované Gnome 3.4, KDE 4.8.4, Xfce 4.8, LibreOffice 3.5 namísto OpenOffice.org, Calligra 2.4 místo KOffice, Iceweasel desáté ESR (Extended Support Release) verze, stejně jako Icedove, Apache zakulacené verze 2.2.22, GIMP 2.8, PHP 5.4, Samba 3.6 a další. Stálé uživatele Debianu toto jistě nezaskočí, jedná se zpravidla o starší a přitom osvědčené verze oblíbených programů. Pokud hledáte nový software, pak stabilní Debian není určen pro vás a v tomto případě bych doporučil raději instalaci testovací verze Debianu nebo tzv. mixovaného systému.

Debian 7.0 je poprvé "multiarch", tzn. umožňuje instalaci více architektur na jednom počítači. Jinými slovy, zejména uživatelé 64bitové verze operačního systému si nyní budou moci dovolit používat (instalovat) 32bitový software přímo ze zdrojů 32bitové verze.V předchozí verzi Debianu volitelné zavádění systému podle závislostí jednotlivých daemonů je nyní vždy povoleno a tím by mělo být docíleno opět o něco rychlejšího startu počítače.

Úvod instalačního procesu Úvod instalačního procesu


I když Debian není typicky určen pro zábavu, došlo k náhradě ffmpeg za libav-tools. Tato změna by měla, alespoň slovy vývojářů, zlepšit kvalitu přehrávání různých multimediálních souborů, především tedy filmů. Přidávání repozitářů třetích stran z důvodu instalace různých multimediálních kodeků je tak zřejmě minulostí.


Výše zmiňované GNOME 3 se stalo trnem v oku ne zrovna malému počtu spokojených uživatelů předchozích verzí tohoto desktopového prostředí. Samozřejmě je k dispozici také klasická verze GNOME 3, otázkou ovšem zůstává, jak dlouho a zda je tak vůbec účelné se těmto inovacím bránit. Když jsem prvně viděl GNOME 3, přišlo mi postavené na hlavu a zcela proti pravidlům uživatelské přívětivosti (lítání myši z levého horního rohu do pravého dolního rohu na širokoúhlé obrazovce opravdu není žádný med). Na druhou stranu, když jsem uviděl konkurenční prostředí posledních MS Windows, musel jsem uznat, že to mohlo dopadnout ještě mnohem hůře a od té doby jsem jeho celkem spokojeným uživatelem.

Konečně, pro příznivce Cloudu je k dispozici OpenStack stejně jako XCP (Xen Cloud Platform).


Novinky instalačního procesu

Na začátek můžeme zmínit podporu mluvené instalace pro nevidomé či slabozraké (při instalaci nutno stisknut „s“ a poté enter). Výchozím souborovým systémem se stal ext4 a přibyl brtfs. Systém nyní navíc zvládá UEFI mód i instalaci v sítích používajících výlučně protokol IPv6.

Automatické nastavení IPv6 je součástí instalačního procesu Automatické nastavení IPv6 je součástí instalačního procesu

Jak na aktualizaci

Jak praví známé přísloví, lepší je vyhořet než se stěhovat. Toto pořekadlo bychom mohli přenést i na aktualizaci operačního systému. Aby tento přechod proběhl co nejsnadněji, pojďme se nyní podívat, jak by měl vypadat správný způsob a co nás při aktualizaci může (nemusí) potkat. Pro jednoduchost přeskočme to nejdůležitější, a to je provedení veškerých záloh, příprava na nepředvídatelné situace a také přítomnost plánu B, či alespoň výmluvy "já na nic nesahal". Nyní k té aktualizaci.

Nejprve bychom měli obvyklým způsobem změnit obsah souboru /etc/apt/sources.list. Zde bude zřejmě stačit vyměnit slovo squeeze slovem wheezy, pokud používáte obecné označení stable, pak nemusíte měnit nic. Dál předpokládejme obvyklou instalaci odněkud z internetu.


Nejdřív obnovte informace o dostupných balíčcích zadáním

apt-get update

Dalším krokem je doporučovaná minimální aktualizace systému zadáním

apt-get upgrade

Tato aktualizace se doporučuje z důvodu menšího počtu aktualizovaných balíčků a tím také menší pravděpodobnosti nějakého konfliktu balíčků nebo možnosti odstranění některých jiných používaných balíčků. Pokud se během ní nainstaluje také nový balíček apt-listchanges, budou se vám před aktualizací zobrazovat informace o aktualizovaných balíčcích. Pro ukončení prohlížeče změn stačí stisknout klávesu „q“, a tak pokračovat dál v instalaci. Vlastní aktualizaci systému provedete zadáním

apt-get dist-upgrade

Zavaděč GRUB Zavaděč GRUB


Pokud by přitom došlo k nějakým konfliktům balíčků a aktualizace by se zasekla, můžete jí trochu pomoci zadáním

apt-get -f install jméno_konfliktního_balíčku

nebo použít nástroj aptitude, případně spustit apt-get -f install jen tak, naprázdno. V případě velké vzpurnosti nějakého balíčku ho můžete odstranit téměř ručně zadáním

dpkg --remove jméno_balíčku

a dál pokračovat obvyklým

apt-get -f install
dpkg --configure --pending
apt-get dist-upgrade

Přihlášení do grafického desktopového prostředí GNOME Přihlášení do grafického desktopového prostředí GNOME


Konečně v případě, že výše uvedené nezabere a dva balíček se bude marně snažit přepsat něco co mu nepatří nebo se nachází v balíčku jiném, můžete ho odinstalovat zadáním nepěkného příkazu


dpkg -r --force-depends jméno_balíčku

Ale dost bylo strašení, většinu těchto příkazů nebudete nikdy potřebovat, a tak na ně můžete zapomenout. Alespoň do situace, kdy se něco pokazí... V případě 64bitového počítače s podporou 32bitových aplikací budete muset také přidat podporu této architektury zadáním

dpkg --add-architecture i386

a po aktualizaci seznamu balíčků (apt-get update) pokračovat dál v instalaci.

Při aktualizaci balíčků také nezapomínejte na občasný souhlas (správná odpověď je "yes") s výměnou konfiguračních souborů. Předchozí verze naleznete na stejném místě, ale s příponou .dpkg-old.

GNOME 3 Fallback mode - GNOME 3 umožňuje také spuštění klasické verze prostředí GNOME 3 Fallback mode - GNOME 3 umožňuje také spuštění klasické verze prostředí

Kde se nachází nová linuxová jádra? Obvykle stačí nainstalovat metabalíček linux-image-686 pro 32 bitovou a linux-image-amd64 pro 64bitovou verzi operačního systému. Co se týká nesvobodných ovladačů (firmware), je třeba v případě potřeby doinstalovat balíček firmware-linux, který je součástí větve non-free zdroje archivů. Vlastní nahrání ovladačů proběhne automaticky podle potřeby.

Rozhraní nového GNOME 3 Rozhraní nového GNOME 3


Uživatelé webového indiána, totiž Apache, by také měli provést příkaz

dpkg --purge php5-suhosin


Aplikace v GNOME 3 s možností jejich vyhledávání (vpravo nahoře) Aplikace v GNOME 3 s možností jejich vyhledávání (vpravo nahoře)

a tím odstranit veškeré zbytky (zejména konfigurační soubory) po zmíněném balíčku. Ten byl totiž odstraněn, a pokud ho bude Apache nadále hledat, tak se nespustí. Za vše může zapomenutý soubor /etc/php5/conf.d/suhosin.ini. Tolik možné problémy a novinky ve zkratce.

Příprava na příští vydání

Sotva jsme dokončili jednu aktualizaci a už bychom měli myslet na tu příští? Dva roky jsou dlouhá doba a jistě se může ještě leccos změnit, na druhou stranu bychom měli zvážit (zkontrolovat) přechod z následujících balíčků. Následuje jejich neúplný výčet (nový balíček Wheezy je uveden v závorce): mysql-5.1 (mysql-5.5), postgresql-8.4 (postgresql-9.1), portmap (rpcbind), sun-java6 (openjdk-7), gdm (gdm3 a pro uživatele Xfce či LXDE se doporučuje lightdm), horde3 (zcela zrušen, horde4 je součástí testovací větve Debianu), drupal6 (drupal7 – bez možnosti automatické aktualizace) atd.

Nastavení systému GNOME 3 Nastavení systému GNOME 3

Stabilní vydání s novým kabátem

S ohledem na předchozí vydání Debian Squeeze, o kterém jsme psali v článku Debian GNU/Linux 6.0 „Squeeze“ mi přijde proces aktualizace jednodušší a nečekají se při něm nějaké větší potíže. Připomeňme, že v případě minulé aktualizace se řešila aktualizace udev a s tím i zavedení nového jádra s možným přečíslováním síťových rozhraní, což by nyní nemělo nastat. V ideálním případě byste si tedy měli vystačit se změnou (kontrolou) zdrojů apt a aktualizací postupem: 

apt-get update && apt-get upgrade && apt-get dist-upgrade

Sám jsem několik počítačů na Wheezy již aktualizoval a buď se neobjevily problémy žádné, nebo to byly problémy v závislostech (pořadí instalace balíčků), které vyřešilo opakované spuštění instalačního procesu. Dál běžné problémy související s původními verzemi konfiguračních souborů, které přestaly odpovídat realitě (neexistující pevné disky) nebo novým verzím instalovaných aplikací.

Každé nové vydání stabilní verze Debianu je s ohledem na delší cyklus vydání milou novinkou pro uživatele na desktopových počítačích a nutným zlem (rozuměj, možným zdrojem problémů) pro správce serverů. Vývojáři Debianu se však vždy snažili o to, aby byl tento proces co nejjednodušší pro uživatele a přitom funkční pro operační systém samotný. Aktualizace systému, která skončí jeho přeinstalováním, je ostudou, která se neodpouští, a to si Debian nemůže dovolit.

GNOME 3 se spuštěnými aplikacemi – htop v terminálu, LibreOffice 3, Iceweasel a pokročilá nastavení prostředí GNOME 3 se spuštěnými aplikacemi – htop v terminálu, LibreOffice 3,Iceweasel a pokročilá nastavení prostředí

Nové vydání Debianu Wheezy s sebou nese řadu novinek spočívajících především v aktualizaci programů, čímž se opět na krátkou dobu ze svého dlouhého životního cyklu posune mezi více či méně aktuální distribuce ve své stabilní verzi. Pro uživatele toužící po novinkách a aktuálním softwaru je zde možnost použití různých backportů a neoficiálních balíčků třetích stran. Konečně pokud se také vy chcete podílet na vývoji Debianu a okusit pocit určité nejistoty vyplývající z používání časem neotestovaného softwaru, jsou právě pro vás určeny zcela jiné větve Debianu (testovací, nestabilní, nebo dokonce experimentální?) a je jen na vás, co si nakonec vyberete. Stabilní Debian GNU/Linux je léty osvědčenou distribucí, na které se cení právě její vyzkoušenost, stabilita a podpora.

Za největší změnu v distribuci bychom nepochybně mohli označit to, co je nejvíc vidět, tzn. nové GNOME 3. Práce s tímto prostředím je otázkou zvyku a uživatelé zvyklí na staré GNOME pak mohou volit (osobně příliš nedoporučuji) klasickou verzi GNOME nebo prostředí jiné (nejblíže je tomu zřejmě Xfce). Na druhou stranu, pokud budete mít tu odvahu, pak GNOME 3 vyzkoušejte a dejte mu nějaký čas, odinstalovat jde vždycky.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Debian 7.0 Wheezy - Poznámky k vydání
HouBa 20. 05. 2013, 10:30:27
Odpovědět  Odkaz 
Vyzkoušel jsem Wheezy na testovacím SSD a vše funguje na jedničku. Řeším už jen dvě drobnosti, se kterými sem zatím nepohnul.

1. Jak při instalaci nahrát firmware k síťovce ? Málo platné že mám stažený balíček .deb kde správný firmware je, málo platné že jsem ho i zkušel rozbalit a nechat na flashce pouze správný soubor s FW. Při instalaci když je čas firmware nahrát, si na tu flashku (ale ani CD) instalace prostě nešáhne a FW nenahraje. Každopádně síťovka funguje po instlaci v pohodě, takže FW patrně není nutný. Jen mě zajímalo, jak ho tam dostat při instalaci (z flashky).

2. Trochu válčím s přehráváním médií. Youtube v pohodě hned po instalaci, ale stránky kde jsou např web kamery ale i některé weby se streamovaným videem jen černé okno. Evidentně chybý nějaký kodek. Zatím nevím jaký.
Zkoumal jsem http://www.deb-multimedia.org/ ale zatím nevyzkoumal.
Re: Debian 7.0 Wheezy - Poznámky k vydání
Jan 20. 05. 2013, 11:32:55
Odpovědět  Odkaz 
Máš nainstalovaný balíček flashplugin-nonfree? Je potřeba mít povolené volby contrib/non-free u výchozích repozitářů.
Re: Re: Debian 7.0 Wheezy - Poznámky k vydání
HouBa 20. 05. 2013, 11:50:42
Odpovědět  Odkaz 
Mám, taky neběží.

Lovil jsem to tak nějak z http://wiki.debian.org/MultimediaCodecs

Když to nezabralo, napadlo mě vyzobat si balíčky z Ubuntu Restricted Extras, které souvisí s přehráváním videa http://packages.ubuntu.com/raring/ubuntu-restricted-extras.
A byť to v Ubuntu běží všechno, tak v Debianu zatím ne. Prasečině že bych do debianu nainstaloval celé restriced extras jsem se pochopitelně vyhnul obloukem.
Re: Re: Re: Debian 7.0 Wheezy - Poznámky k vydání
Debian 23. 05. 2013, 18:21:53
Odpovědět  Odkaz 
Tu je návod ako jednoducho nainštalovať kodeky v debiane 7
http://www.fandigital.com/2012/08/install-non-free-codecs-in-debian.html
Re: Debian 7.0 Wheezy - Poznámky k vydání
Enrico 20. 05. 2013, 21:50:28
Odpovědět  Odkaz 
po čisté instalaci Wheezyho (nainstalován je gnash plugin) mi jútrubka funguje ale videa třeba na CSFD.cz už né. Po instalaci flashplugin-nonfree a odinstalaci gnash nejede nic.

Takže standardně stáhnout ze stránek Adobe ( http://get.adobe.com/cz/flashplayer/ )
flash...tar.gz, rozbalit a "libflashplayer.so" nakopírovat do /usr/lib/mozilla/plugins.
a jede vše.
Re: Re: Debian 7.0 Wheezy - Poznámky k vydání
jirka 20. 05. 2013, 23:40:03
Odpovědět  Odkaz 
Já mám flashplayer-mozilla a funguje mi to vsechno ok
Re: Re: Debian 7.0 Wheezy - Poznámky k vydání
HouBa 21. 05. 2013, 09:48:40
Odpovědět  Odkaz 
"a "libflashplayer.so" nakopírovat do /usr/lib/mozilla/plugins" ano tohle funguje. Díky moc za radu.

Zatím se zdá, že bez flashe od Adobe to na domácím desktopu nepůjde.
Debian 7.0 Wheezy - Poznámky k vydání
nice 1. 10. 2013, 19:13:08
Odpovědět  Odkaz 
pěkný
Debian 7.0 Wheezy - Poznámky k vydání
Honza 29. 11. 2013, 19:31:34
Odpovědět  Odkaz 
Při upgradu na desktopu si dejte pozor, ať máte dost volného místa. Chce toho od dost víc než předchůdce.
Debian 7.0 Wheezy - Poznámky k vydání
MichalekMM 26. 07. 2014, 20:27:20
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím měl bych dotaz s linuxem začínám mám nainstalový odvar z debianu a chtěl bych vědět když jsem nabbotvaný v konzoli dá se z ní spustit to grafikcé prostředí nebo pokaždý musím restartovat a pak si v grub vybrat tu verzi která startuje do grafiky


pozn. kali linux 1.0.8
Debian 7.0 Wheezy - Poznámky k vydání
roram60 21. 10. 2016, 18:51:22
Odpovědět  Odkaz 
start x

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux