přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Debian – distribuce pro konzervativní uživatele

Debian – distribuce pro konzervativní uživatele

debian.png

V polovině června skončila podpora Debianu 8, což je jasný podnět pro všechny uživatele této konzervativní distribuce, aby přešli na aktuální verzi 9. Pro všechny ostatní je tu příležitost se s Debianem seznámit.


Debian patří k nejstarším a, jak už bylo řečeno, také k nejvíce konzervativním distribucím Linuxu. Intervaly mezi jednotlivými verzemi jsou podstatně delší než u většiny ostatních distribucí. Uvolnění nové verze probíhá vždy až po důkladném odladění a otestování. I proto nachází uplatnění zejména jako serverové řešení, ale své zastoupení má i jako systém pro domácí nebo pracovní stanice.

Proč Debian?

Distribuce Debianu patří k mým oblíbeným a používám ji už dlouhá léta. Původně jsem začínal na RedHatu v dobách, kdy ještě byl volně k dispozici, po přechodu této distribuce do komerční sféry jsem přešel na Debian, který mi vyhovuje díky své spolehlivosti a stabilitě, dostupnosti diskusních fór a kvalitní dokumentace, bezproblémové funkčnosti aplikací, které používám denně doma i ve firmě pro přístup k zařízením a serverům běžícím pod Windows.

Základní vlastnosti Debianu

  • Aktuální stable verze 9.4 má jádro verze 4.9,
  • podporuje více architektur procesorů (arm64, armel, armhf, i386, mips, mipsel, ppc64el, s390x, x86_64),
  • je k dispozici pro 32bitovou i 64bitovou platformu,
  • systémové nároky jsou nižší, lze využívat i starší hardware,
  • určeno pro server, desktop i live spouštění z média,
  • používají jej spíše zkušenější uživatelé a profesionálové, což se odráží i v kvalitě diskusních fór,
  • desktopové prostředí: AfterStep, Awesome, Blackbox, Cinnamon, Fluxbox, flwm, FVWM, GNOME, i3, IceWM, ion, JWM, KDE, LXDE, MATE, Openbox, pekwm, Ratpoison, LXQt, WMaker, XBMC, Xfce,
  • instalace a naladění systému může být pro někoho složitější,
  • v základní instalaci chybí firmware pro non-free hardware (např. některé typy síťových a grafických karet apod., které lze ve většině případů doinstalovat později),
  • správa software pomocí apt, aptitude, Synaptic (grafické), dpkkg,
  • základní instalace obsahuje software staršího data,
  • dobrá diskusní fóra, v nichž lze dohledat spoustu návodů, triků a řešení problémů.

Stručná historie distribuce Debian

Historie distribuce s názvem Debian se datuje od devadesátých let minulého století, kdy Ian Murdock začal s vývojem vlastní distribuce a pojmenoval ji po své přítelkyni Debry tedy Deb a svým křestním jménem Ian - Debian. Začátky byly složité, a proto se o prvních verzích dá hovořit pouze jako o testovacích. První stabilní verze byla vydána v roce 1996 a byl v ní implementován balíčkovací systém „dpkg“, používaný dodnes. Po odchodu Iana Murdocka se dalšího vývoje Debianu ujal Bruce Perence. Už pod jeho taktovkou se od verze 2.1 objevuje nový balíčkovací systém „apt“. V roce 2004 se jako odnož Debianu začala vyvíjet dnes velmi populární distribuce Ubuntu. Od roku 2005, kdy byla vydána verze 3.1, následovalo uvolňování nových hlavních verzí Debianu pravidelně v dvouletých intervalech až po aktuální verzi 9 ze dne 17. 6. 2017. Ukončení podpory starší verze je vždy po třech letech vydání verze nové.

Aktuálně má Debian tři vývojové verze:

  • Debian stable – v současnosti verze 9.4 „Stretch“, která byla uvolněna ke dni 10. 3. 2018, jde o stabilní otestované prostředí, ve kterém ovšem mohou vadit starší verze programů,
  • Debian testing – v současnosti verze „Buster“, testovací verze obsahuje novější, ne důkladně otestované balíčky a můžeme se zde setkat s novějšími aplikacemi, ale zároveň může obsahovat chyby a vyvolávat nečekané chování
  • Debian unstable – v současnosti má označení „Sid“, verze unstable je doporučována pouze pro testovací a zkušební účely

Co lze očekávat od Debianu verze 9.4

Jak už bylo zmíněno, Debian je velmi konzervativní distribuce, a proto od předchozího vydání nenajdete ve verzi 9.4 žádné převratné novinky. Nová verze řeší především opravu bezpečnostních problémů a jiných chyb systému. Debian 9.4 přichází s celkem 89 opravami chyb a výkonnosti v  různých balíčcích, existují nové upstreamy verze jádra, PostgreSQL, Flatpack atd. Na straně zabezpečení je zde 71 aktualizací pro aplikace jako Tor, Wireshark, Thunderbird, Firefox, LibreOffice, Drupal… Úplný výčet oprav lze nalézt na stránkách Debianu.

Debian verze 9.4 běží na jádře verze 4.9.0.6, je k dispozici pro 64 i 32bitovou architekturu. Ke každodennímu použití nabízí distribuce stabilní verze aplikací LibreOffice (verze 5) Pidgin IM, Firefox (52.2) webový prohlížeč, a XChat IRC klient. Z dalších aplikací jsou to ještě BitTorrent client, Thunderbird email klient (45.8), GIMP image editor (2.8.18), Inkscape editor (0.92.1) a také Shotwell pro prohlížení a správu obrázků.

Instalace Debianu

Pokud vás předchozí řádky zlákaly, abyste Debian vyzkoušeli, můžete obraz s tímto operačním systémem stáhnout z různých míst. Doporučujeme využít přímo stránky Debianu, kde jsou odkazy i na verze „non-free firmware“, které obsahují neoficiální firmware pro některé komponenty hardware (například pro některé typy síťových karet apod.). Tento firmware je samozřejmě možné doinstalovat i později v případě problémů či nefunkčnosti některého druhu hardware, nebo rovnou stáhnout verzi s non-free firmware.

Debian_boot.png

Pokud zatím nemáte s Debianem zkušenosti, doporučujeme před vlastní instalací spuštění a otestování živé distribuce ze zaváděcího média. Po zavedení instalačního média v takovém případě vyberte volbu Debian Live with Localisation Support. Dále vyberte lokalizaci Czech (cs), potvrďte stiskem tlačítka Enter a počkejte, až systém nastartuje.

Debian_Lokalizace.png

Pokud jste rozhodnuti systém rovnou instalovat, můžete vybrat volbu Graphical Debian Installer, po níž vás instalací provede grafický program, díky němuž v několika krocích nastavíte vše zatím podstatné:

    • Jako první krok vyberte nastavení češtiny pro instalační program.
    • V dalším kroku nastavte lokalizaci nového systému do češtiny.
    • Dále nastavte rozložení klávesnice.
    • Instalátor si načte potřebné soubory z instalačního média a zeptá se na druh připojení k síti, například enp0s25, což odpovídá drátovému ethernet připojení, případně wlo1, tedy bezdrátovému připojení (v tomto okamžiku se může vyskytnout problém s non-free firmware a nemusí být rozhraní dostupné, je proto lepší spouštět instalaci s pevným připojením k síti).
    • V dalším kroku proběhne ověření síťového připojení a získání IP adresy. Pokud je vše OK, pokračujte dále.
    • Následně zvolte hostname – jméno počítače, pod kterým bude vidět v síti, případně název domény (pokud nepoužíváte doménu, ponechte toto pole prázdné).
    • Pokračujte dále a nastavte heslo pro roota.
    • Vytvořte uživatele, pod kterým se budete hlásit, a nastavte jeho heslo.

Debian_disk.png

Nyní se dostáváme k výběru disku a míst, kam bude systém instalován. Pokud budete využívat celý disk pro systém Debian, můžete vybrat Asistované – použít celý disk. Máte-li více systémů nebo jinak dělený disk, vyberte Ruční. Zde už byste měli dobře vědět, kam chcete systém umístit a jak správně formátovat jednotlivé časti disku. Po přechodu na další obrazovku už vás instalátor upozorní na zapsání rozdělení na disk a akci nelze vzít zpět, proto buďte opatrní.

Debian_installGrub.png

Dále proběhne instalace nového systému a bude chvíli trvat, než se vše zapíše na disk. V další fázi si vyberte síťové zrcadlo pro instalaci aktualizací a dalšího software. Nejlepší je volit nejbližší známý zdroj, pro české uživatele např. ftp.cz.debian.org.

Nakonec je třeba ještě doinstalovat GRUB zavaděč do hlavního zaváděcího záznamu dev/sda. Ve většině případů zřejmě zvolíte pevný disk, pokud máte více operačních systémů, volíte ten, v němž je zavaděč pro ostatní systémy. Tím je základní instalace u konce, následuje restart a zavedení nového OS Debian 9.4.

Debian_9.4Xfce.png

Blíží se vydání Debianu 10 „Buster“

Na závěr dodejme, že v těchto dnech byla uvolněna třetí alfa testovací verze Debianu 10, která by měla ve finální podobě vyjít začátkem příštího roku. Je postavena na jádře 4.16, což mimo jiné znamená lepší podporu hardware, takže je pravděpodobné, že Debian 10 bude možno nainstalovat i na novějších počítačích. Třetí alfa verze také přidává podporu pro jednodeskové počítače CubieTruck Plus, NanoPi NEO, SolidRun CuBox a SolidRun ClearFog, stejně jako podporu pro instalaci 32bitových jader na Raspberry Pi 3 a podporu zařízení NVMe. Také se zlepšuje detekce hardware systémů Apple, pokud plánujete instalaci systému Debian Buster na počítači Mac.

Nahoru

Příspěvky

Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
Parek 13. 07. 2018, 13:17:25
Odpovědět  Odkaz 
Debian je super na server. Na desktopu bych ho nechtěl. To mám raději Ubuntu.
Re: Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
homeuser 13. 07. 2018, 16:32:44
Odpovědět  Odkaz 
Pouzivam Debian na notebooku uz od dob Squeeze (6) a krom pocatecnich problemu spojenych s prechodem z Windows si ho nemohu vynachvalit.
Co se tyka DE, zakotvil jsem nakonec u XFCE (z GNOME 2 -> Gnome 3 (ne) -> KDE (ne) -> Mate/Cinnamon (ne/ne) -> OpenBox -> LXDE (ne) -> XFCE).
Obcas ve virtualu zkousim Pantheon a Budgie.

Mam Debian samozrejme i na domacim NASu
V praci ho vyuzivam jako podklad pro zkouseni alternativ reseni jez pouzivame u zakazniku na platforme Windows (byt bych mel asi spise pro tohle zvolit CentOS :).
Re: Re: Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
Parek 14. 07. 2018, 01:40:59
Odpovědět  Odkaz 
Hlavni duvod, proc bych ho na desktopu nechtel je ten, ze v dobe, kdy se Debian vyda, je uz zastarali, respektive balicky, kernel. To ale Debianu nevycitam, ma to sve logicke duvody a proto ho davam na server, ale na desktop ne.
Re: Re: Re: Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
Rad 14. 07. 2018, 17:42:28
Odpovědět  Odkaz 
A proc jsem se vzdal Ubuntu?
protoze po kdejakem update se zmenilo chovani, presouvaly se ovladaci prvky ... atd

pokud clovek pocitac (a jeho OS) pouziva jako nastroj, neni nic horsiho, kdyz musi objevovat, proc se to najednou chova jinak. V tomto ohledu jsem radsi "zapsklej starej jonzervativec".
Protoze kdyz zapntu pocitac, chci neco udelat a ne pulden stravit investigovanim, proc to kua najednou je vsechno jinak nez vcera?

a u Debian jsou zaplaty pro kernel docela aktualni (alespon nezamrzaji, nevytezuji procesor a pamet necekanym zpusobem, ...)
Re: Re: Re: Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
homeuser 14. 07. 2018, 18:42:39
Odpovědět  Odkaz 
Ten pojem "zastaraly v dobe vydani" je velmi relativni.
Z pohledu updatu/bezpecnosti je i stable aktualni a odladeny.
Jinak jsem zapomel zminit ze na PC/NTB pouzivam "testing", kde se o zastaralosti neda mluvit :)
S testingem dlouho nemam problem, obcas se po aktualizaci objevi nejaka usmevna nekriticka drobnost ktera se spravi naslednou aktualizaci (v radech dnu).
V testingu je tez i relativne novy kernel (nejspis neni uplne vzdy ten nejaktualnejsi ale nejnovejsi proverena a funkcni verze). Cimz pada i pripadna nepodpora "noveho HW".
Se "zastaralosti" debianu opravdu tedy neni problem.
PC zarizeni maji predevsim fungovat, nejsem early adpter. Od systemu chci aby fungoval - coz Debian, at uz stable nebo testing, splnuje dlouhodobe dobre.

Kdybych chtel system menici se pod rukama, zijici si vlastnim zivotem, ktery vi lee nez ja co chci, kde neustale musis resit chyby a vrtochy na jejichz opravu cekas dlouhe mesice (pokud vubec oprava prijde) a ktery se ti s kazdou aktualizaci zpomaluje, pouzivam Windows 10. O tohle ale nestojim, leta jiz pouzivam Linux a Debian mi svym pristupem plne vyhovuje.

Na server samozrejme patri "stable".
Re: Re: Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
somtoja 14. 07. 2018, 23:04:32
Odpovědět  Odkaz 
pokial mas xfce, kludne mozes mat aj najnovsiu fedoru .... oproti debianu budes "in", nebudes mat zaseknute appky aj s bugmi co ostali po freeze a ziadne problemy
s fedorou mat nebudes .... zahod predsudky na fedoru, ak nejake mas, skus a uvidis
Re: Re: Re: Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
homeuser 15. 07. 2018, 19:26:59
Odpovědět  Odkaz 
Marne premyslim jestli jsi stravil prilis mnoho casu na slunicku nebo jsi upadl na hlavicku.

V diskuzi k clanku o Debianu se snazis presvedsit spokojeneho uzivatele Debianu k prechodu na jinou distribuci na zaklade toho ze spokojeny uzivatel Debianu spokojene pouziva XFCE na Debianu a jako hlavni argumenty pro opusteni funkcni platformy predkladas:
byt "in" s jinou distribuci
nemit problemy se zaseknutymi "appkami" (at uz pod tim myslis cokoliv)
nemit problemy s chybami
+ ze s Fedorou nebudou zadne problemy (takze Fedora je vlastne absolutne dokonaly operacni system postaveny na Linuxu)

No, opravdu marne premyslim nad tvymi myslenkovymi pochody.
Mozna si zkus tu diskuzi precist znovu:
- nemam zadne problemy s aplikacemi
- nemam zadne problemy s Debianem po vydani, jednak pouzivam testing takze muj system se nikdy nedostane do stavu v jakem je v dobe vydani stable vetve a druhak jsem s testingem spokojeny a nemusim resit uadne problemy
- na serverovych instalacich (vcetne NASu) jsem se s zadnymi problemy nepotkal tez
- kdybych chtel byt "in", koupim si MacBook, iPad a iPhone.

WTF? somtojo?
Re: Re: Re: Re: Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
somtoja 16. 07. 2018, 15:42:47
Odpovědět  Odkaz 
citim z tvojej odpovedi vela predsudkov
Ondrej Dzivý Balucha Re: Re: Re: Re: Re: Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
Ondro 16. 07. 2018, 17:05:54
Odpovědět  Odkaz 
Fedora nema bugy?
Debian nefreezuje bugy ale verziu. Ak je tam bug blokujucu vydanie, tak sa bud opravi alebo sa nezaradi do distribucie.
Ak sa objavi bug po vidani, tak sa opravuje v danej verzii a nie tym, ze sa zaradi nova verzia s touto opravou(vynimocne sa aj toto deje).

V case vydania je debian dost aktualny a az postupne zastarava kvoli tomu, ze len patchuje dane verzie. Ak to niekomu vadi ma moznost pridat backports repozitar, kde sa nachadzaju novsie verzie niektorych programov pre stabilnu verziu Debianu.
S backports je viac ako v pohode Debian na desktope.

Vyhoda toho je stabilita a nemusis sa bat, ze po update bude nieco fungovat/vyzerat inac ako pred. Podobne to robia aj komercne distribucie ako REDHAT.

Fedora je tiez v pohode na desktope, len tam clovek musi castejsie robit upgrade distra a sem-tam sa objavi nejaka ta chybicka.

BFU si nevsimne ci pracuje na zastaralom Debiane alebo aktualnej Fedore s Xfce.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
somtoja 16. 07. 2018, 19:50:29
Odpovědět  Odkaz 
ty mas velmi zidealizovane predsudky ... bohuzial pre teba ti to tu nebudem vsetko vypisovat, ale dam ti moznost zistit si, ako velmi si veris vo vsetkom co si napisal .... ale aj tak, poviem ti jednu vec, z ktorej sa mozes odrazit: debian po vydani nechava bugy nefixnute, opravi len take , ktore su zavazne asposobuju pady, inak mas appku par rokov zaseknutu ... osobne som si to overil v istej verzii kde appky .... ostatne si zisti sm, aby si sa tak mohol menej hanbit
Re: Re: Re: Re: Re: Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
homeuser 17. 07. 2018, 12:43:13
Odpovědět  Odkaz 
A muzes presne rict kde v mych prispevscich citis predsudky vuci Fedore kdyz jsem ji vubec nezminoval? :D
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
somtoja 17. 07. 2018, 16:21:36
Odpovědět  Odkaz 
a presne si trafil ..... v tom spociva tvoj predsudok D
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
homeuser 17. 07. 2018, 20:23:51
Odpovědět  Odkaz 
Proc to nereknes hned ze jsi tro(t)ll?
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
somtoja 18. 07. 2018, 15:12:55
Odpovědět  Odkaz 
ja sa ta nic nespytam, lebo je jasne, ze si neporozume(l)
Re: Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
Marp 16. 07. 2018, 12:09:05
Odpovědět  Odkaz 
Používám Debian (v současnosti verzi 10 Buster) už spoustu let na notebooku a naprosto bez problémů. Chce to jen zbavit se předsudků.
Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
vxmery 13. 07. 2018, 16:04:54
Odpovědět  Odkaz 
Ten ich web, pre mňa dosť neprehľadný, bfu sa tam ľahko stratí...
Petr Valach Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
Petr Valach 17. 07. 2018, 14:19:45
Odpovědět  Odkaz 
Výborný článek nového redakčního kolegy. Super (y).
Re: Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
pavka 18. 07. 2018, 11:42:57
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji.
Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
Tom 20. 07. 2018, 12:11:16
Odpovědět  Odkaz 
Měl jsem debian s xfce a blbnul tam bluetooh, prostě nechtěl příjmat soubory z mobilu i když byli spárováni. Nic se nikde nezobrazilo že se čeká na potvrzení přijetí souboru.

Na druhém noťasu s dualní grafikou (nvidia + intel) jsem měl taky debian (s xfce) a po přechodu z nouveau na origo nvidia ovladač (z repozitářů) vůbec nechtěl najet X.

V obou případech se jednalo o verzi stable stretch.

Nijak jsem to pak už neřešil, ted používám manjaro kde tyhle problemy nemám a dualní grafika jede přes optirun skvěle.
Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
Poutnik 24. 07. 2018, 22:15:21
Odpovědět  Odkaz 
Akorát se nenačte stránka ke stažení s non-free firmwarem :o(.
Debian – distribuce pro konzervativní uživatele
Livan 25. 07. 2018, 20:32:20
Odpovědět  Odkaz 
ten správný odkaz je tady
https://cdimage.debian.org/cdimage/unofficial/non-free/cd-including-firmware/9.5.0-live+nonfree/

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz