přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Dreamlinux - brazilská linuxová telenovela

Dreamlinux - brazilská linuxová telenovela

dreamlinux.jpg

Dávno jsou pryč doby, kdy administrace Linuxu vyžadovala vysoké odborné znalosti. Naopak - v poslední době můžeme být svědky vlny tzv. desktopových distribucí, které uživateli zaručeně ulehčí a zpříjemní práci se systémem. Za jednu z těchto uživatelsky přívětivých distribucí se prohlašuje i brazilský Dreamlinux.


V nedávné době vyšla nová verze, která by měla být ještě jednodušší. Co tedy nabízí? Na distribuci jsem se rozhodl podívat z pohledu průměrného uživatele, pro něhož je tato distribuce určena. Testoval jsem verzi Desktop Edition 3.0.

Obrázek:  05.jpg

Dreamlinux - plocha

Dreamlinux je brazilský projekt, který vede dvaašedesátiletý univerzitní administrátor João Batista Esteves, který je mimochodem vzděláním právník. S vývojem distribuce mu pomáhají dva další vývojáři, takže v tomto směru patří Dreamlinux mezi opravdu malé projekty. Je založený na osvědčeném Debianu, i když v minulosti čerpal také z jeho derivátů Morphixu a Kanotixu a některé balíčky používal také z Ubuntu.

Dreamstalace

Dreamlinux funguje jako live distribuce. CD vložíte do mechaniky a necháte z něj nabootovat celý systém. Můžete si jej nezávazně vyzkoušet, a pokud se vám zalíbí, nainstalovat jej na disk. Většina distribucí má instalační proces složený z jednotlivých kroků, které mají každý svoji obrazovku. Instalace Dreamlinuxu má jedno okno, kde nastavíte vše potřebné a necháte systém nainstalovat.

Obrázek:  01.jpg

DLI - instalátor Dreamlinuxu

Abych pravdu řekl, mně osobně to nepřišlo moc přehledné. Dost mě také zmátlo rozdělení disku. Instalátor totiž rozdělit disk neumí a pokud jej nemáte dopředu rozdělený, musíte mezi aplikacemi hledat Gparted a vytvořit oddíly pomocí něj. To může především začátečníky zmást.

Obrázek:  04.jpg

Instalace na disk

Na první problém jsem narazil při instalaci Dreamlinuxu na notebook. Instalace proběhla bez problémů, ale na konci se zastavila na konfiguraci zavaděče GRUB a pomohlo až sestřelení celého instalačního procesu. Při restartu počítače jsem potom zjistil, že původní GRUB je poškozený a nedostanu se ani do ostatních systémů. Bohužel ani po opravě zavaděče jsem se do Dreamlinuxu nedostal, systém asi nebyl korektně nainstalovaný.

Obrázek:  03.jpg

Možnosti instalace

Prostředí

Dreamlinux se mi nakonec podařilo nainstalovat ve virtuálním stroji na stolním počítači a mohl jsem tak pokračovat v objevování všem specifik této distribuce.

Obrázek:  11.jpg

Přihlášení do Dreamlinuxu

Dřívější verze obsahovaly pouze grafické prostředí Xfce, ale v poslední verzi je k dispozici také GNOME. Podle autorů nemá žádná jiná distribuce tak čisté GNOME s nízkou spotřebou paměti. Na první pohled jsou si obě prostředí velmi podobná. Vzhled Dreamlinuxu je velmi povedený a je to první věc, která člověka na této distribuci upoutá. Nezapře v sobě inspiraci systémem Mac OS X, a to především kvůli přítomnosti Engage z prostředí Enlightement, který imituje Dock. Osobně mi tento způsob spouštění aplikací nepřijde moc vhodný. Vypadá sice efektně, ale při práci s maximalizovanými okny je zakrytý a tudíž špatně dostupný. Navíc přidávání a odebírání aplikací z Engage není příliš jednoduché.

Software

Distribuce se musí vejít jedno CD, takže výběr základního softwaru je omezený, přesto obsahuje většinu potřebných aplikací. Jako výchozí webový prohlížeč je nainstalovaný Firefox s debianovským názvem IceWeasel, v nabídce ho ale najdete po názvem Firefox. Pro správu e-mailů zde naleznete Thunderbird a pro výměnu zpráv je tu Pidgin. Netradičním programem v základu je CheckGmail pro kontrolu pošty na Gmailu. Kancelář zastupuje osvědčený OpenOffice.org. Pro přehrávání videí jsou tu MPlayer a gXine.

Obrázek:  08.jpg

Přehrávání videa

Místo K3b je k vypalování určené Brasero, což považuji za dobrou volbu, protože je intuitivnější a stačí většině uživatelů. Na pozici hudebního přehrávače bylo od minulé verze XMMS nahrazeno Rhythmboxem. Prohlížení dokumentů má na starosti Envice a obrázky gThumb. Pro grafiky je k dispozici Inkscape a GIMPShop. Byl jsem na něj zvědav, ale pod tímto názvem se mi spustil obyčejný GIMP s původním rozhraním.

Obrázek:  02.jpg

Sledování systému

Administrace systému a instalace softwaru

Dreamlinux má vlastní ovládací centrum, které obsahuje 23 nástrojů pro nastavení systému, hardwaru a sítě. Jednoduše zde můžete nastavit např. 3D akcelerovaný desktop, tiskárnu nebo správu napájení. Hodně konfiguračních nástrojů je použito z GNOME nebo je můžeme najít v jiných distribucích, některé - jako zapínání Compizu - jsou vlastní. Další nástroje může uživatel nalézt také na liště v nabídce Systém.

Obrázek:  06.jpg

Ovládací centrum systému

Zajímavou aplikací je Easy Install, pomocí kterého můžete nainstalovat 17 vybraných aplikací jedním kliknutím. Patří mezi ně aplikace od Googlu, Skype, Opera, Adobe Reader, nVidia ovladače, podpora pro DVD, multimediální kodeky, ale také Firefox, což příliš nechápu vzhledem k tomu, že se v základní instalaci nachází totožný IceWeasel. Naopak mně tu chybí například Flash Player, který instaluje snad každý a byl by tak ideálním kandidátem na instalaci jedním kliknutím. Jednoduše lze nainstalovat i aplikaci Wine-Doors, která umožňuje snadnou instalaci vybraných aplikací ve Wine. V jiných distribucích tento nástroj člověk většinou nenajde.

Obrázek:  10.jpg

Wine-Doors - běh aplikací pomocí Wine

Běžnou instalaci softwaru zajišťuje prověřený Synaptic. Jelikož je Dreamlinux postavený na Debianu, používá také jeho repozitáře, konkrétně lenny a testing. Díky tomu má k dispozici velké množství softwaru, kolem 22 tisíc balíčků. Aktuálnost balíčků mě příliš nenadchla. Ač byl Dreamlinux vydán teprve nedávno, obsahuje např. jen GNOME 2.20 a OpenOffice.org 2.2.

Obrázek:  09.jpg

Snadná instalace - Easy install

Dreamlinux nemá příliš dobře vyřešené aktualizace. Nástroj na hlídání aktualizací nemá, takže si jen musíte hlídat sami a jednou za čas pomocí apt nebo Synapticu aktualizace nainstalovat.

Tvorba vlastní distribuce

Dreamlinux obsahuje utilitku zvanou MkDistro, která původně pochází z Morphixu. Pomocí ní si můžete složit vlastní distribuci a následně si ji vypálit na CD/DVD. Bohužel se mi tento nástroj nepodařilo uvést do chodu. Úspěšnější jsem byl až s dalším nástrojem – Pen-Drive DL Installer. Ten slouží k vytvoření a nakopírování distribuce na klíčenku. Vytvořit si distribuci pro klíčenku je tak v Dreamlinuxu docela snadné.

Lokalizace

Ne každý umí anglicky a lokalizace do češtiny, případně slovenštiny, je důležitá pro mnoho uživatelů. Jak je na tom Dreamlinux? Moc dobře ne. V základu podporuje pouze dva jazyky – angličtinu a portugalštinu, takže instalací distribuce musí uživatel projít v těchto jazycích. Ke cti Dreamlinuxu patří, že má v ovládacím centru docela šikovný nástroj na lokalizaci prostředí. Stačí vybrat jazyk a nechat lokalizaci nainstalovat. Prostředí bude poté kompletně počeštěné. To ale neplatí o konfiguračních nástrojích Dreamlinuxu, ty jsou nepřeložené.

Obrázek:  07.jpg

Nastavení češtiny

Dreamlinux: Ano či ne?

Konkurence mezi distribucemi je vysoká a každý uživatel si říká, co mu daná distribuce nabídne navíc oproti ostatním. Osobně si myslím, že Dreamlinux nic významného oproti ostatním nenabízí. To ale neznamená, že je to špatná distribuce. Naopak, mnoha lidem může velmi dobře sloužit. Jak vývojáři proklamovali, je docela svižná. Estéty může zaujmout jeho vzhled, který rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co Linux nabízí.

K dispozici jsou také různé utilitky usnadňující správu a instalaci vybraného softwaru. Velkou předností je obrovské množství balíčků v repozitářích. Na druhou stranu nevýhody Dreamlinux má taky - a není jich málo. Malý vývojářský tým čítající tři lidi není zárukou trvalého a pravidelného vývoje. Česká komunita je prakticky nulová a celosvětová není také příliš početná. Fórum distribuce pro celý svět má desetkrát méně registrovaných uživatelů než české fórum Ubuntu. Naštěstí je Dreamlinux postavený na Debianu, takže většina postupů pro Debian bude platit i pro něj.

Dreamlinux lze provozovat také USB disku a rozšířit jej např. o multimediální moduly. V plánu jsou také další moduly, např. hry nebo programy pro vývoj.

Stabilitou jsem také nebyl příliš oslněn, instalace na notebook ztroskotala a několikrát se mi stalo, že mi systém při některých operacích úplně zatuhl. Od vydání distribuce však vyšla již řada oprav, takže je možné, že se stabilita celkově zlepšila. Dreamlinux nepatří mezi distribuce, které svým známým doporučuji, na druhou stranu nepatří ani mezi ty, od kterých odrazuji, protože své výhody má a mnoha uživatelům může být dobrým služebníkem.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Miroslav Hrončok Dreamlinux - brazilská linuxová telenovela
churchyard 22. 04. 2008, 00:10:28
Odpovědět  Odkaz 
> Místo K3b je k vypalování určené Brasero...
Proč místo? GNOME a Xfce - tam bych ani K3b nečekal.
Vlastimil Ott Re:Dreamlinux - brazilská linuxová telenovela
Vlastimil Ott 22. 04. 2008, 00:16:57
Odpovědět  Odkaz 
Spousta dister to nerozlišuje a za nepsaný standard je brán právě K3b, i když Brasero se mi taky líbí a na desktopu ho používám.
Jirka Vrba Dreamlinux - brazilská linuxová telenovela
baf 22. 04. 2008, 09:10:06
Odpovědět  Odkaz 
docela povedena distribuce, taky jsem ji zkousel. Ja se pri instalaci na notebook pro zmenu zasekl na apletu pro sitove pripojeni. Z live CD mi jel bez problemu a po instalaci ne. Chapu, ze pro pripojeni na wifi jsou i jine zpusoby, ale po hodince hledani jsem to vzdal, bez site to nebylo ono. Jinak povedeny a orginalni kousek.

V nasich statistikach distribuci se zatim neobjevi, protoze spadne do kategorie debian.
Zase Gnome ?
David 22. 04. 2008, 11:06:32
Odpovědět  Odkaz 
Další Gnome-based distribuce...
Pro mě tím pádem nepřipadá do úvahy.

Čím to je, že si tolik distribucí pro výchozí desktop volí Gnome ?
Vlastimil Ott Re:Zase Gnome ?
Vlastimil Ott 22. 04. 2008, 11:18:26
Odpovědět  Odkaz 
A v čem je problém? Jediné, co mi opravdu vadí, jsou nepraktické souborové dialogy a velikost prvků v prostředí GTK, jinak mám GNOME taky docela v oblibě. Ale používám převážně KDE. Je GNOME opravdu tak špatné - nebo o co jde?
Re:Re:Zase Gnome ?
David 24. 04. 2008, 10:48:16
Odpovědět  Odkaz 
Je to spíš o osobních preferencích. Nebudu tvrdit, že bych práci s Gnome nepřežil, protože by to nebyla pravda. Zvyknout se dá na všechno.
Ale filozofie Gnome se mi moc nelíbí, to přiznávám. Zvláště HIG mi pije krev. A taky souborové dialogy. Prostě mi Gnome nesedí.
rozdeleni disku
sam hawkens 24. 04. 2008, 11:14:50
Odpovědět  Odkaz 
...Instalátor totiž rozdělit disk neumí a pokud jej nemáte dopředu rozdělený, musíte mezi aplikacemi hledat Gparted a vytvořit oddíly pomocí něj...

Mi pripada moznost spusteni Gparted (a nasledneho prerozdeleni disku) z nabidky Partition Tools v okne instalatoru pomerne snadno najitelne a presne tam bych ji ocekaval.
engage
sam hawkens 24. 04. 2008, 11:22:10
Odpovědět  Odkaz 
...Vypadá sice efektně, ale při práci s maximalizovanými okny je zakrytý a tudíž špatně dostupný...

Po zapnuti compizu se z engage panelu stane velmi libivy dock, ktery se umi schovavat z plochy a vyjizdet pred maximalizovana okna. Je tedy velmi dobre dostupny.
Dreamlinux - brazilská linuxová telenovela
Vlada 25. 04. 2008, 13:07:24
Odpovědět  Odkaz 
Bohuzel na mem Lenovu R61 jsem z live CD ani nenabootoval nejspis problem s NVIDII
Dreamlinux - brazilská linuxová telenovela
Jakub 3. 05. 2008, 09:41:15
Odpovědět  Odkaz 
Zdravim,
jen bych chtěl dodat, že problém s instalací je už vyřešen. Mě se taky zasekla, ale časem se to rozjelo. Stávalo se to více lidem, tak vydali opravnou verzi (teď je to 3.2) a nebo skript, kterým se upravilo půvosní ISO.
Jinak Dreamlinux je super - jsem na něm už přes rok a nová verze 3 mě vůbec nezklamala. Compiz a ty okenní blbinky mi fungujou perfektně (mám Ntb Acer TM 1.4GHz, 768MB RAM).
Zkuste, uvidíte :)

PS. BtW po instalaci jsem si nainstaloval K3b :)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog