přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Gentoo 2006.0 LiveCD

Gentoo 2006.0 LiveCD

Michal Vyskočil otestoval poslední Gentoo 2006.0 live CD, které již obsahuje i nově vydaný instalátor této distribuce.


Gentoo naživo

Stejně jako ostatní distribuce, vydává i Gentoo svoje live CD. Zatímco ostatní je používaly primárně jako prezentační nástroj, v Gentoo byla důležitou součástí instalačního procesu samotné distribuce. Jako kompilovaná distribuce "trpí" problémem bootstrapingu, mezi které patří i problém vejce a slepice.

Což není nijak těžká otázka, protože každý ví, že plazi, kteří snášející vejce, tu byli před ptáky. Skutečně těžká otázka potom zní, co bylo dřív, vejce, nebo krokodýl?

U kompilovaných distribucí problém zní - jak přeložit systém, když nemáte překladač, respektive máte jen jeho zdrojové kódy? Pokud tedy nemůžeme provést kompilaci z již existujícího linuxového systému, použijeme live CD, které obsahuje potřebné vybavení, především vlastní překladač. Další odlišností Gentoo od ostatních distribucí byla absence instalátoru. Instalace probíhala stejně jako třeba u Linux From Scratch (o LFS čtěte článek v dubnovém čísle, pozn. red.), prostým vypisováním příkazů v konzoli, kterýžto proces popisuje příručka zvaná Gentoo Handbook. Nicméně i u Gentoo se hnuly ledy a právě verze 2006.0 LiveCD obsahuje mimo jiné i finální verzi instalátoru, který by měl proces instalace zjednodušit. Ale ten není hlavním tématem tohoto článku, proto se jím budeme zabývat pouze okrajově.

Startujeme

První věcí, které si všimneme (snad mimo výběru rozložení klávesnice), je nové téma bootsplashe. Tedy, v případě Gentoo, gensplashe. Jednoduše bootovací obrazovky.

Po automatické detekci hardwaru a konfiguraci X Window se spustí GDM, který po nějakém čase automaticky přihlásí výchozího uživatele gentoo (bez hesla). Gdm je oproti jiným správcům velmi skinovatelné, a proto jsem udělal screenshot z Xnest.

Xnest je X server, který je spuštěn v okně jiného X serveru. Mimo možností, jakou je vyfotit přihlašovací obrazovku pomocí grafických nástrojů jako Gimp nebo Ksnapshot, je to velmi užitečné při síťovém připojení, pokud je povolené XDMCP, můžete se příkazem Xnest :10 -query pocitac připojit ke vzdálenému XDM/GDM/KDM a v okně máte vzdálenou pracovní plochu daného počítače. Jistě, pro prosté vyfocení správce přihlášení můžeme použít xwd, ale to bychom přišli o pěkné téma pro tuto poznámku.

Obrázek: Přihlašovací obrazovka z Xnest

Jako výchozí desktopové prostředí je vybráno GNOME, jiné zde nenajdete (možná ještě základní twm). Na tomto místě se patří říct, že live CD sice nabízí češtinu, ale já jsem nechal systém v anglickém jazyce, což se projevilo i na screenshotech, jak jsem si později uvědomil.

Obrázek: Výchozí plocha prostředí GNOME

Nastavujeme síť

Přestože je detekce hardware na velmi dobré úrovni, některé věci není možné nastavit. Mezi ně patří připojení k síti, pokud se nepoužívá dynamické přidělování adres pomocí DHCP. V mém případě jsou adresy nastaveny staticky. Ve výchozím nastavení není možné se přihlásit jako uživatel root, ale v konzoli je místo programu login spuštěna přímo rootovská konzole. Pokud chceme mít možnost se jako root přihlásit i v grafice (například pro tvorbu screenshotů), napíšeme v konzoli passwd root a nové heslo. Instalaci může usnadnit CLI prográmek zvaný net-setup. Příkazem net-setup ethx se spustí průvodce, který nastaví příslušné síťové rozhraní. Pouze mě zarazilo, že používá zastaralý ifconfig a ne novější ip z balíku iproute2.

Obrázek:Program net-setup

Používáme

Vývojáři se snažili dát do live CD spoustu užitečného softwaru. Najdeme tu prohlížeče dokumentů a obrázků z prostředí GNOME, kancelářský balík OpenOffice.org ve verzi 2, poštovní klient Evolution a Mozilla Thunderbird, mnoho her. Dále třeba grafický program Gimp, který ovšem chce nejprve nastavit, což je na live CD chyba, přehrávač videa Totem, nebo (g)mplayer, hudební přehrávače Beep Media Player a XMMS nebo IM klient Gaim. Docela zvláštní je, proč jsou na CD tři, prakticky totožné, prohlížeče Mozilla, Mozilla Firefox a Epiphany. Libovolné dva z nich jsou na live CD nadbytečné.

Obrázek:Gimp se musí při každém startu znovu nastavit

Pokud se má jednat o nástroje pro "geeky", trochu mě zklamala absence programu gvim, ale samotný vim na CD pochopitelně je. Na CD chybí rozbalený strom Portage, a proto není možné doinstalovat žádný software, ale protože se jedná o live CD, programy se překládají ze zdrojových kódů a navíc není žádná možnost ukládat změny, je to naprosto logické. Pokud by ale přesto někomu chyběl, může si rozbalit přiložený snapshot Portage, který je nutný při instalaci bez sítě.

Instalujeme

Jak už jsem psal, instalátor je novinka, která ve starších verzích nebyla a jako taková vzbuzuje nevoli mezi některými uživateli Gentoo, kteří většinou říkají věty jako "My to taky dokázali i bez něj, tak k čemu instalátor?" Je zajímavé, že titíž lidé naopak nepohrdnou balíčkovacím systémem nebo překladačem, přestože bez nich to taky jde a dřív se to tak skutečně dělalo.

Také jsem poznamenal, že samotný instalátor není tématem této recenze. Už z toho důvodu, že bych neměl nové Gentoo ani kam nainstalovat. Instalátor je program, který nedělá nic jiného, než že zabaluje posloupnost kroků, které jsou popsány v Gentoo Handbooku, do uživatelského rozhraní. K dispozici máme jednak grafickou verzi se slušivým GTK2 kabátkem, tak i CLI verzi, která je vhodná v případě, že nám nefunguje grafické rozhraní, anebo pro vzdálenou instalaci přes SSH. Navíc je na CD podrobná instalační příručka, bohužel zatím ne v českém jazyce a spousta další dokumentace.

Obrázek: Grafický instalátor Gentoo

Závěrem

Gentoo LiveCD není jen tak obyčejné, prezentační CD, jak je tomu u běžných distribucí. Přestože obsahuje prakticky veškerý základní software, který by mohl uživatel potřebovat, je na něm vidět jeho zaměření na instalaci Gentoo na harddisk. Ale i tak se vývojářům povedlo vytipovat a nainstalovat vhodnou množinu aplikací. Příště by bylo možná vhodnější vybrat pro jednu činnost jednoho zástupce a rozhodně nemít na CD hned tři prohlížeče, zvlášť, když jsou postaveny na stejném jádře. Ale CD se dobře používá, což je i zásluha použitého prostředí GNOME. Drobnou vadou na kráse byla nutnost počátečního nastavení Gimpu. Trochu nepochopitelné je rovněž zákaz přihlášení roota z bezpečnostních důvodů, protože je ihned k dispozici šest rootovských konzol. Někoho možná zamrzí absence rozbaleného stromu Portage.

Odkazy

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Stanislav Vasko LiveCD a GNOME?
Stanislav Vasko 23. 03. 2006, 22:12:28
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj,

nedavno jsem zde psal jak jsem skepticky v techto "grafickych" blbustach zvlaste v kombinaci s Gentoo. Aniz bych chtel kritizovat clanek, prisel mi fajn, zajimalo by me, co si lidi slibuji od LiveCD od Gentoo?

Abych upresnil, nedavno me napadlo zkusit Solaris. Stahl jsem LiveCD s KDE3.5.1 a muzu kazdemu garantovat, ze pokud zmenim pozadi (je tam to "krasne" slunicko) a nepustite konzoli, nepoznate rozdil. Proc to pisu: LiveCD nikdy nic neresi a jakmile pustite KDE ci GNOME, je jedno jaky mate podvozek!

Jedine co LiveCD umi predvest, je napriklad novou verzi GNOME ci KDE. Presne proto jsou zcela smesne recenze kazdeho distra, kde se resi pozadi, verze programu ci ikony. To je otazka par kliknuti. Misto krasnych screenshotu vseobecne znameho KDE bych uvital screenshot balickovaciho systemu, novinky v nem, rozdily v moznostech nastaveni urcujicich parametru atd.

Jako jedine plus tohoto CD je snad moznost instalace, ale... ALE! Gentoo neni o automaticke instalaci, nebo o tom, aby kazdy mel Gentoo, ale aby uzivatel mel Gentoo protoze mu dava moznosti, kterych si je uzivatel vedom. Ne aby kazdy mel Gentoo a pak frajeril, pritom ale mel problemy vubec pochopit takovych zasadnich veci tohoto distra jako USE apod.

Prestoze pokladam Gentoo za kralovske distro, spouste lidi daleko radsi doporucim ArchLinux, nebot je to skoro to same, ale ac se jedna o binarni distro, je skutecne dobre optimalizovane a neni zahlcenou spoustou "uzasnych a automatizacnich" skriptu. Ackoliv Gentooista, mam Arch na notebooku a take naprosta spokojenost.

No, tak jsem se pekne "vykecal", rad si poslechnu jiny nazor a rozhodne to myslim v dobrem.

Standa

p.s. flame byl, je a bude ;)
Re: LiveCD a GNOME?
10. 04. 2006, 14:53:53
Odpovědět  Odkaz 
čau,

screeny jsou z Gnome :-). Jinak ono toho o Gentoo LiveCD není moc co napsat, protože jak jsem psal, portage je zabalené a podle mě je jeho primární účel skutečně instalace, což jsem neměl možnost odzkoušet.

I když by mě zajímalo, co je to screenshot balickovaciho systemu a novinky v nem.

"rozdily v moznostech nastaveni urcujicich parametru " - to je dobrý nápad, pokud budu v budoucnu psát recenzi na LiveCD, tak se o tomto zmíním.
Re: LiveCD a GNOME?
11. 04. 2006, 09:46:49
Odpovědět  Odkaz 
Nedávno jsem si stáhnul Live cd Puppy 1.0.7 Simple.Výhoda No.1 - rychle startují aplikace na starsích PC. Mo¾no butovat vse do ram.
\Jedná se o system pou¾ívající vzhled oken z Fedory,graf.prostøedí vyu¾ívá XCFE panel,xine prehraje vsechna moje dvd,slusna detekce hdd oddilu - media utilitty tool,co dodat... vejde se na rw mini cd,pozadi je vecí u¾ivatele..
...jsem velmi spokojen...
H.S.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Michal Vyskočil

Vystudoval FIT VUT v Brně. V současné době pracuje jako engineering manager v pražském SUSE. Nadšený uživatel Linuxu a open-source technologií. Autor mnoha článků na českých linuxových webech.


  • Distribuce: openSUSE