přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Lehký úvod do ekosystému openSUSE

Lehký úvod do ekosystému openSUSE

opensuse.png

V tomto článku nastíníme průběh vývoje openSUSE a možnosti, které tento systém vývoje dává uživatelům, ať už pro použití na desktopu, nebo na serveru. Také se podíváme na změny vývoje, které se chystají do budoucna.


Open Build Service

Jako první si představíme Open Build Service, protože vývoj openSUSE probíhá právě na této platformě. Open Build Service (zkráceně OBS, dříve openSUSE Build Service) je otevřená vývojová platforma pro tvorbu a vývoj open-source softwaru. Původně byla OBS vyvinuta pro tvorbu softwarových balíčků openSUSE, ale záhy byla přidána podpora jejich tvorby i pro různé jiné linuxové distribuce. OBS usnadňuje vývoj a tvorbu balíčků automatickým hlídáním závislostí mezi balíčky a lze ji použít pro různé hardwarové platformy (x86-32, x86-64, s390x, ppc, ppc64, armel a ia64).

Více se o Open Build Service dozvíte v našem článku openSUSE Build Service.

Vývoj openSUSE

Vlastní vývoj openSUSE probíhá v takzvaných vývojových projektech (devel projects) v instanci OBS. Ve své podstatě se jedná o projekty zastřešující určitý „tematický okruh“ v distribuci a pro něj specifické balíčky. Jako příklad mohou posloužit projekty pro GNOME, LibreOffice, KDE, Javu a další. Za zmínku stojí, že tyto projekty žijí stejným životem jako balíčky, které zastřešují. Mohou tedy vzniknout, zaniknout, případně se sloučit s jinými projekty. Jakékoliv opravy chyb nebo přidávání nových funkcí se děje nejdříve zde a až poté jsou tyto změny přesunuty do vývojové větve openSUSE zvané Factory.

Maskotem openSUSE je chameleon Geeko, zdroj cuduwudu.com Maskotem openSUSE je chameleon Geeko, zdroj cuduwudu.com

Factory tak obsahuje poslední vývojový stav distribuce a je vlastně zárodkem dalšího stabilního vydání openSUSE. Každý milník vývoje (milestone) nebo release candidate je snapshot z Factory k určitému časovému okamžiku. Stav balíčků ve Factory je poměrně živý, a i když dochází k jejich testování, tak je nelze považovat za stabilní. K vážnějšímu testování balíčků dochází až v době, kdy má být vydán nový milestone nebo release candidate.

Odtud se berou nové verze openSUSE Odtud se berou nové verze openSUSE

Nová verze openSUSE vychází každých osm měsíců a její podpora trvá po dobu osmnácti měsíců (dvě vydání a dva měsíce navíc). Po vydání již nedochází ke změnám verzí softwaru v distribuci, ale pouze k opravě nalezených chyb. Například openSUSE 12.1 bylo vydáno s KDE 4.7 a po celou dobu jeho života bude obsahovat stále stejnou verzi, i když v upstreamu již byla uvolněna verze KDE 4.8 i 4.9.

Tumbleweed

Vzhledem k tomu, že někomu nemusí vyhovovat „skoky“ z verze na verzi každých osm měsíců (a z toho plynoucí zastaralost softwaru), podporuje openSUSE tzn. rolling update prostřednictvím repozitáře Tumbleweed, který obsahuje nejnovější verze softwaru. Na rozdíl od Factory však Tumbleweed obsahuje stabilní verze programů vhodné pro běžné použití. Při vydání nové verze openSUSE je repozitář prázdný a v průběhu života (jak zastarávají verze softwaru proti upstreamu) se jeho počet balíčků zvětšuje. Ve své podstatě se jedná o „rozdílový“ repozitář a z tohoto důvodu je třeba mít v systému stále zavedeny a povoleny původní repozitáře. Je jedno, na které verzi openSUSE jste začali, budete mít neustále k dispozici aktuální verze softwaru.

Tumbleweed Tumbleweed

Evergreen

Stejně jako může být vhodné používat rolling update na pracovní stanici, vznikla časem potřeba podržet si stabilní verze softwaru pro použití openSUSE na serveru, a proto vznikl projekt Evergreen ležící na bedrech komunity. V případě Evergreenu se doba podpory prodlouží o další tři roky a po uplynutí této doby již nejsou aktivně prováděny aktualizace ani opravy ze strany správců repozitáře. Ti ale i nadále přijímají opravy a aktualizace od ostatních.

Možný budoucí vývoj openSUSE

Přijímání nových funkcí a oprav do Factory probíhá ve velkém tempu. Všechny změny a jejich vzájemné kombinace by měly být prováděny jako jeden celek, aby celé Factory přecházelo z jednoho „stabilního“ stavu do dalšího. Bohužel k tomu nedochází, a kvůli tomu je Factory často nekonzistentní, což v současné době vedlo k oddálení stabilního vydání nové verze (12.2). A právě v souvislosti s tím vyvstala otázka o možné změně budoucího vývojového modelu.

První z navrhovaných změn je opustit pravidelný osmiměsíční cyklus a vydávat nové verze, až budou připraveny. Už v minulosti se ukázalo (u distribuce Debian), že takový vývojový model není příliš vhodný. Nelze předem říct, kdy vyjde nová verze, což vzbuzuje nejistotu u uživatelů. Nehledě na to, že případné delší prodlevy mezi vydáními nemusí přinést vyšší kvalitu.

Druhým navrhovaným řešením je udělat z openSUSE Tumbleweed SUSE Linux Enterprise (SLE). Bohužel Tumbleweed není primárně určen pro „nekonečný“ rolling update, ale pro každé jednotlivé vydání openSUSE. Tím by se současná situace nezměnila, všechny problémy by se pouze přesunuly na SLE.

Posledním řešením je kombinace předchozích dvou. Prodloužení vývojového cyklu na dvanáct měsíců (vydání kolem měsíce dubna) a konzervativnější přístup k jednotlivým vydáním. Do vydání by se dostaly pouze dobře otestované změny a nové, ale stabilní technologie. Dále by byl kladen větší důraz na použité repozitáře Tumleweed, který by přinášel nové verze softwaru. Toto řešení by přineslo menší zátěž na vydávání nových verzí (při dobré stabilitě) a zároveň by uživatelům nabízelo to nejlepší z open source díky Tumbleweedu a Evergreenu.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Lehký úvod do ekosystému openSUSE
ludolph 21. 08. 2012, 09:03:43
Odpovědět  Odkaz 
Obavam se, ze se v tom openSUSE dost placa. Ja osobne bych byl pro kombinovanou treti (posledni) variantu, ale uz vcera bylo pozde. Pokud by se to tykalo jiz pristi verze tak OK, ale v tuto chvili je openSUSE v dost nelichotivem stavu. Coz je take duvod proc jsem presel na Kubuntu 12.04 LTS. Nemusim resit neustale konflikty knihoven mezi ruznymi verzemi ruby a pod. Kubuntu je v soucasnosti velice dobra KDE distribuce.
Re: Lehký úvod do ekosystému openSUSE
Jirka 21. 08. 2012, 23:48:19
Odpovědět  Odkaz 
Jsem dlouholetým a relativně spokojeným uživatelem openSUSE, ale... Velmi bych se přimlouval za ZPOMALENÍ vydávání nových verzí ve prospěch jejich odladění a kvality. Když už člověk musí přeinstalovat a zvykat si na nové prvky, tak ať není zároveň znechucený chybami...

Myslím si, že dvouletá perioda vydání nových verzí s (řekněme) tří až čtyřletou podporou by byla postačující, i když na Windows to stále mít nebude.

Zvážil bych i zavedení LTS verzí po vzoru Ubuntu. Evergreen cosi naznačuje, ale chtělo by to "oficiální" řešení.

Jednou z nemocí dneška je zběsilost rychlosti na úkor kvality, zkuste jít jinou cestou.
Re: Re: Lehký úvod do ekosystému openSUSE
Petr Ježek 24. 08. 2012, 17:50:06
Odpovědět  Odkaz 
Obecně souhlas, ale mně na Archu ta zběsilá rychost (jde zjevně o problém měření zběsilosti, nikoli rychlosti) nikterak nečiní překážky v efektivní práci. Problém dlouhých release period si uvědomili v Mintu a podle toho vypadá rostoucí popularita této distribuce.
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Lehký úvod do ekosystému openSUSE
Jiří Eischmann 24. 08. 2012, 21:13:28
Odpovědět  Odkaz 
LinuxMint Debian, který je rolling-release, je pořád jen vedlejší, experimentální edicí Linux Mintu. Drtivá většina uživatelů používá výchozí edice, založené na Ubuntu, které mají normální půlroční vývojový cyklus. Tady ten důvod popularity Mintu opravdu hledat nelze.
Lehký úvod do ekosystému openSUSE
XYZ 22. 08. 2012, 19:53:24
Odpovědět  Odkaz 
To je přesně přístup, který já osobně nemám rád. Čekat dva roky na nové funkce a případné opravy chyb. Pokud chci odladěný stable, tak si nainstaluji Debian stable a nikoliv openSUSE.
Doma na desktopu je rychlejší vývoj nutný, nikdo nebude čekat dva roky na podporu nového HW.
Michal Hrušecký Re: Lehký úvod do ekosystému openSUSE
Michal Hrušecký 1. 09. 2012, 10:17:29
Odpovědět  Odkaz 
Kdo chce stabilni distro, zustane u openSUSE releasu, kdo chce novinky, prida si Tumbleweed.
Ad "XYZ"
Jirka 22. 08. 2012, 22:06:15
Odpovědět  Odkaz 
"To je přesně přístup, který já osobně nemám rád. Čekat dva roky na nové funkce a případné opravy chyb. Pokud chci odladěný stable, tak si nainstaluji Debian stable a nikoliv openSUSE.
Doma na desktopu je rychlejší vývoj nutný, nikdo nebude čekat dva roky na podporu nového HW."

???????

Co to je zase za nesmysl? Oprava chyb je přece součástí doladění dané verze, stejně jako u jakéhokoliv jiného výrobku, tím spíš nehmotného...

Jo a že bych měl za méně než dva roky nový PC? Proč pro Boha? Můj je cca deset let starý, používám ho primárně na firemní záležitosti a ještě pěkných pár let bude doufám sloužit... Nemám jakoukoliv potřebu ho měnit. Není nic, na co by se nnedal použít.
Re: Ad "XYZ"
Petr Ježek 24. 08. 2012, 17:53:37
Odpovědět  Odkaz 
Pokud si koupíte stroj s aktuální výbavou, většinou zjistíte, že jádro leccos z vlastností vašich komponent nepodporuje. Vývoj jádra jde ale rychle dopředu a je pravděpodobné, že za půl roku bude situace jiná. O úrovni argumentace ohledně nákupu PC co dva roky se zamyslete...
Michal Hrušecký Re: Re: Ad "XYZ"
Michal Hrušecký 1. 09. 2012, 10:34:35
Odpovědět  Odkaz 
Pokud si koupim bezny stroj s aktualni vybavou, tak to nebyva problem. Pokud si koupite highend stroj, tak to problem je. Reseni je proste sledovat aktualni jadro, pripadne pomoct.

A taky nechapu proc kupovat novy HW kazde dva roky. I muj prvni notebook - Acer - vydrzel dyl nez se rozpad.
Lehký úvod do ekosystému openSUSE
XYZ 24. 08. 2012, 08:38:44
Odpovědět  Odkaz 
Oprava chyb je přece součástí doladění dané verze. A to v praxi v opeSUSE funguje jak, když je tam celou dobu stará verze SW a nová kde jsou opravené chyby není k dispozici.

Za druhé sám vidím, jaké má například kamarád v openSUSE problémy s integrovanou zvukovou kartou, která v novější distrech bez problémů funguje.

Oprava chyb je přece součástí doladění dané verze, dovolte abych se od srdce zasmál :-D
Michal Hrušecký Re: Lehký úvod do ekosystému openSUSE
Michal Hrušecký 1. 09. 2012, 10:15:15
Odpovědět  Odkaz 
Oprava chyb je, pridavani novych feature ne. Podpora noveho HW je feature. Pokud se prida nova verze, typicky to znamena pridani novych chyb. Kdo chce nove verze prida si kernel repo nebo Tumbleweed.
Lehký úvod do ekosystému openSUSE
XYZ 24. 08. 2012, 08:38:44
Odpovědět  Odkaz 
Oprava chyb je přece součástí doladění dané verze. A to v praxi v opeSUSE funguje jak, když je tam celou dobu stará verze SW a nová kde jsou opravené chyby není k dispozici.

Za druhé sám vidím, jaké má například kamarád v openSUSE problémy s integrovanou zvukovou kartou, která v novější distrech bez problémů funguje.

Oprava chyb je přece součástí doladění dané verze, dovolte abych se od srdce zasmál :-D

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz