přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč

Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč

linux_mint.png

Minule přišel Linux Mint s grafickým prostředím Cinnamon určeným všem uživatelům, kterým nevyhovuje GNOME Shell ani Unity. K dokonalosti tomu ale něco chybělo, proto je hlavním cílem čtrnácté verze pilování Cinnamonu. Jak to dopadlo?


Základní informace

Linux Mint je linuxová distribuce založená na oblíbeném Ubuntu, tentokrát na poslední verzi 12.10. To znamená, že do Mintu nainstalujete všechen software určený pro Ubuntu a většina procesů „pod kapotou“ probíhá totožně. Liší se však grafické prostředí a rozhraní, Unity z Ubuntu zde není, místo toho zde najdete dvě prostředí tvořená na míru Mintu, která se v dalších distribucích ve výchozím stavu nenacházejí: Cinnamon 1.6 a MATE 1.4. Že se vám zdají povědomá? Není divu, Cinnamon totiž vychází z GNOME 3 a MATE se zase snaží udržet při životě opuštěné GNOME 2.

Užitečná uvítací obrazovka Užitečná uvítací obrazovka

Linux Mint 14 vyšlel v den vydání článku, tedy 20. listopadu 2012.

Dvě edice

Linux Mint 14 s označením Nadia je k dispozici ve dvou edicích – jedné s prostředím Cinnamon a druhé – jak jinak – s MATE. Obě jsou distribuovány jako zhruba gigabajtový ISO obraz, takže je můžete instalovat klasicky z DVD nebo třeba z USB flash disku. Neznamená to ale, že by se vedle sebe prostředí nesnesla. Pokud je chcete mít v systému obě, stačí prostě doinstalovat balíček mint-meta-mate, respektive mint-meta-cinnamon.

Linux Mint 14 Cinnamon pár sekund po instalaci Linux Mint 14 Cinnamon pár sekund po instalaci

Cinnamon

Souborový správce Nemo

V Cinnamonu se nejvýznamnější změna odehrála na pozici správce souborů, vývojáři vzali Nautilus, překřtili ho na Nemo a plánují ho vyvíjet podle vlastních představ. K tomuto kroku je vedlo hlavně vydání Nautilu 3.6, který přišel o mnoho funkcí. Nemo je zachovává a přidává i další novinky. Není jich sice nějak moc, ale většinou jsou užitečné.

Nemo v plné parádě. Jen ten tmavý boční panel to trochu kazí... Nemo v plné parádě. Jen ten tmavý boční panel to trochu kazí...

Pro mě osobně jsou nejužitečnější novinkou tlačítka pro přepnutí módu zobrazení, která najdete vpravo nahoře. Můžete tak snadno přepínat mezi ikonovým, seznamovým a kompaktním zobrazením složek a souborů. V Nautilu jste na to museli jít přes nabídku Zobrazit, což byla docela otrava. Také zde najdete tlačítko pro přepnutí adresního řádku z „tlačítkového“ módu do „psacího“ a naopak. Další novinkou je možnost „vytáhnout“ kartu z okna a vytvořit tak nové okno. Určitě to znáte z webových prohlížečů.

Nemo – přepínač módů zobrazení Nemo – přepínač módů zobrazení

Kontextová nabídka (po kliknutí pravým tlačítkem myši) přináší několik nových možností. Za prvé je to možnost rychle přesunout/kopírovat vybraný soubor či adresář do lokací, které máte v záložkách. Níže najdete možnosti otevřít položku v terminálu, otevřít ji jako root a odeslat ji jako přílohu mailu prostřednictvím pošťáka Thunderbird. U obrázku vám Nemo nabídne také možnost nastavit jej jako tapetu. Tyto funkce se občas určitě hodí. Otázkou je, jestli se hodí tak často, aby musely být v kontextové nabídce. Čím více položek tam bude, tím hůře se v nich budete orientovat.

Nemo – bohatší kontextová nabídka Nemo – bohatší kontextová nabídka

Celkově vzato jde Nemo správným směrem a už nyní je podle mě lepší než Nautilus 3.4. Do budoucna jsou v plánu API pro snadné přidávání možností do kontextové nabídky a lepší vyhledávání. Věřím, že se toho dočkáme. A také doufám, že se Nemo zabydlí také v dalších distribucích.

Cinnamon 2D

Cinnamon 2D je nové alternativní sezení, které pro výpočet grafických efektů nepoužívá grafickou kartu, ale procesor. Sami tvůrci říkají, že není určeno pro běžné použití, ale jen pro nouzové situace, kdy z nějakého důvodu nelze standardní Cinnamon spustit – například když ještě nemáte nainstalované ovladače grafické karty. Mám relativně silný procesor, takže v mém případě jel Cinnamon 2D obstojně a při troše trpělivosti si dovedu představit i dlouhodobější použití. Nicméně pokud máte starší počítač, lepší volbou je určitě prostředí MATE, na které se podíváme za chvilku.

2D varianta Cinanmonu se liší jen absencí některých efektů 2D varianta Cinanmonu se liší jen absencí některých efektů

Pojmenujte pracovní plochy

V Cinnamonu se při najetí kurzorem myši do levého horního rohu (v nastavení můžete vybrat jiný) zobrazí přehled pracovních ploch jinak zvaný Expo. Pracovní plochy zde nově můžete pojmenovat, kýžený název prostě vepíšete do políčka pod danou plochu. Když potom přepínáte plochy klávesovou zkratkou [Ctrl+Alt+šipka], krátce se zobrazí název plochy, na které se aktuálně nacházíte. V nabídce Nastavení Cinnamonu | Pracovní plochy můžete upravit pozici názvu a délku jeho zobrazení.

Přepínání pracovních ploch Přepínání pracovních ploch

Zobrazení názvu při změně pracovní plochy Zobrazení názvu při změně pracovní plochy

Applet notifikací

Zbrusu novou součástí Cinnamonu je applet notifikací (upozornění), který najdete spolu s dalšími applety v pravém dolním rohu u hodin. Ten sbírá všechny notifikace, na které nekliknete. Jeho účelem je to, aby vám třeba některá důležitá notifikace neutekla, když jste si zrovna odběhli od počítače. Zní to šikovně, v praxi to ale má rezervy. Nelze například nastavit, aby se do appletu shromažďovaly jen určité typy notifikací, týkající se dejme tomu připojení k síti nebo IM klienta. Příklad: Zobrazuje hudební přehrávač notifikaci na začátku přehrávání každé skladby? Tak to se těšte na pořádnou várku. Potom už si jich beztak přestanete všímat a smysl appletu se jaksi vytratí.

V novém Mintu už vám neuteče ani jedna notifikace V novém Mintu už vám neuteče ani jedna notifikace

Seznam oken

Úplně v pravém dolním rohu se nachází další nový applet – seznam oken. Na něm není co popisovat, jde prostě o kompletní přehled všech otevřených oken na všech plochách. Kliknutím na název okna na něj přejdete. Docela užitečná věc, která se občas hodí, a když se zrovna nehodí, tak nijak nepřekáží ani nezabírá moc místa. Proč ne.

Přehled všech oken Přehled všech oken

Konfigurovatelnější panel

Panel přichází se dvěma docela důležitými možnostmi, které najdete prakticky ve všech „panelových“ grafických prostředích. Panelu můžete nastavit prodlevu pro skrývání a zobrazování a také výšku.

Je libo vyšší nebo ukrývající se panel? Je libo vyšší nebo ukrývající se panel?

Hezčí zvukový applet

Applet zvuku se také dočkal několika vylepšení. Asi nemá cenu je tu vypisovat, screenshot níže vydá za tisíc slov. Applet je funkční, graficky i ergonomicky povedený, takže není co řešit.

Zvukovému appletu v podstatě není co vytknout Zvukovému appletu v podstatě není co vytknout

MATE

MATE, nástupce GNOME 2, nepřekvapivě nepřináší žádné zásadní novinky a ani nelze čekat, že by je někdy v budoucnu přinesl. Tady jde prostě o udržení prostředí v použitelném stavu, a to se daří. V případě MATE 1.4 jde hlavně o opravy chyb, a to včetně těch, které se táhnou ještě z dob GNOME 2. Mimo jiné v nové verzi MATE konečně bez problémů funguje Bluetooth, přibyly mapa znaků, podpora Dropboxu v souborovém správci Caja a jednoduchý klikací nástroj pro nastavení vzhledu a pozice upozornění.

MATE – v jednoduchosti je krása MATE – v jednoduchosti je krása

MATE nějak rozběháte i v dalších distribucích, ale pouze Mint s ním opravdu počítá a dá se předpokládat, že několik vydání ještě počítat bude. Sečteno a podtrženo, pokud vás nová prostředí stále ještě nepřesvědčila a na GNOME 2 nedáte dopustit, Linux Mint s MATE je jasná volba. A brzy to bude platit dvojnásob, protože nadcházející GNOME 3.8 už nejspíš nebude obsahovat rozhraní GNOME Classic (Fallback Mode).

MDM a témata vzhledu

Správce přihlašování MDM Display Manager (jde o rekurzivní zkratku) nově podporuje témata vzhledu určená pro GDM 2. Linux Mint 14 jich už v základu má cca tři desítky a na internetu najdete celou řadu dalších. A že jsou většinou povedená. O to víc nechápu, proč výchozí vzhled vypadá tak, jak vypadá. Není nějak ošklivý, jen mi prostě přijde trochu zastaralý a k současnému Mintu se nehodící. Další nedostatek vidím v tom, že při přihlašování musíte vepsat své uživatelské jméno. Mint chce přece zaujmout linuxové začátečníky co největší uživatelskou přívětivostí, tak proč?

Zastaralá přihlašovací obrazovka, zdroj LinuxMint.com Zastaralá přihlašovací obrazovka, zdroj LinuxMint.com

Správce softwaru

Správce softwaru se na první pohled nijak nezměnil, několik zajímavých změn však proběhlo pod kapotou. Díky nim by měl být stabilnější, heslo vyžaduje jen pří spuštění a naučil se instalovat balíčky používající Debconf (interaktivní instalace), dosud pro to bylo nutno použít pokročilejší Synaptic.

Správce softwaru – vypadá stejně, funguje lépe Správce softwaru – vypadá stejně, funguje lépe

Silný hráč

Myslím, že už nemůže být pochyb o tom, že je Linux Mint se svým prostředím Cinnamon rovnocenným konkurentem distribucím s GNOME Shellem nebo Ubuntu s Unity. Začátečníkům nabízí již v základní instalaci kompletní systém se vším, co potřebují, pokročilým zase rozhraní tradičního střihu a možnosti jeho přizpůsobení.

Stojí Linux Mint 14 za upgrade? Univerzální odpověď neexistuje. Nadia nepřináší žádné zásadní inovace, na druhou stranu je tu mnoho malých úprav a oprav. Pokud už používáte Linux Mint 13 a ty malé nedostatky vás otravují, dejte se do stahování. Jestli je tolik nepociťujete, počkejte zase půl roku.

Nahoru

Příspěvky

Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
daks 20. 11. 2012, 09:05:35
Odpovědět  Odkaz 
Výchozí vzhled MDM je pro mě fakt nestravitelnej, zkoušel jsem použít jiný témata vzhledu, ale není nic, co by bylo fungovalo jako dřív používanej, tuším že GDM - zobrazí se mi přihlašovací okno s "předvoleným" uživatelem, stisknu Enter, zapíšu heslo stisknu Enter. Prostě tohle:
http://2.bp.blogspot.com/-RJFxkMBtmJo/Tsx4JTOfXaI/AAAAAAAAAvw/mYxKuoRcdFU/s1600/11-Login.png
Jinak mi zatím mimo prostředí Cinnamonu nefungují témata u GTK3 aplikací, resp. jen u některých, např. GEdit se zobrazí správně, ale Nemo použije nějaký škaredý výchozí téma. Doufám, že v ostré verzi už to bude fungovat...
Re: Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
Marv-CZ 20. 11. 2012, 09:28:19
Odpovědět  Odkaz 
Ten seznam předvolených uživatelů je hezký na domácí počítač, ale nepoužitelný do firemní sítě s hodně uživateli. Stejně jako celé GDM.
Re: Re: Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
daks 20. 11. 2012, 09:48:19
Odpovědět  Odkaz 
Muže být, ale pokud jde jen o zapsání jména uživatele, pak je to složitější o výběr položky "Other..."
Re: Re: Re: Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
Marv-CZ 20. 11. 2012, 18:45:44
Odpovědět  Odkaz 
Z Windows lidé byli zvyklí, že mají předepsané naposledy použité jméno a pod něj jen dopíší heslo. V GDM se muselo jméno psát stále znovu a heslo až na další obrazovce. Ale to stejně nebyly jediné problémy GDM, pro přihlašování v trochu větší síti naprosto nepoužitelné. A vůbec jsem měl problém najít něco aspoň trochu použitelného. Z jiného soudku při přihlašování byla např. katastrofální obsluha klávesy Num Lock. Ale od doby, kdy jsem to řešil se objevily nové projekty, tak snad je to už lepší.
Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
Václav Müller 20. 11. 2012, 09:44:45
Odpovědět  Odkaz 
Linux Mint je sice pěknej ale už od verze 12 má obrovské problémy s připojením přes naší školní wifi nebo mobilní modem. A to i po doinstalaci puvodních ovladačů. Klasicke wifi bez zabespečení nebo normalní zabezpečení neni problem ale jakmile je to složitější nebo ten telefoní modem tak se dokaže připojit maximalně na místní síť a i tam ma problemy třeba s novelem. Bohužel v Mintu 14 tato chyba je nadále.
Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
ivku 20. 11. 2012, 14:31:51
Odpovědět  Odkaz 
na väčšine zrkadiel je už finálna verzia (z 18.11.2012)

http://www.linuxmint.com/mirrors.php
Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
rodney 20. 11. 2012, 16:33:48
Odpovědět  Odkaz 
Mě se v podstatě líbí všechna prostředí, ale po tom co jsem zjistil, že alespoňna mém počítači běhá nejrychleji správce oken Kwin a v KDE přestala padat Plasma a všechno funguje parádně, tak nechápu, proč tvůrci distribucí místo vytváření nových prostředí radějí nevyužijí KDE? Neberte to jako výtku, vůbec tomu nerozumím, ale příjde mi pro distributora jednodušší nakonfiguravt KDE podle vlastní filozofie, tedy i skrýt třeba některé možnosti nastavení aby nemátly uživatele.
Re: Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
radovan.kopca 20. 11. 2012, 17:22:35
Odpovědět  Odkaz 
Mne zase KDE ide hrozne, kwin detto , mám problémy so stabilitou, bugmi, a aj výkonom, a navyše sa mi to prostredie ani moc nepáči, ja o KDE silný záujem nevidím, a čo poznám par ľudí okolo seba tak tiež na KDE nadávajú, na podobné veci ako aj ja. A čo tým chcem povedať, nie rozpútať flame čo je lepšie, ale pozri sa ako o KDE píšeš a ty a ako ja. Je to dosť individuálne, a podľa mňa neni prostredie, ktoré by vyhovovalo čo už len väčšine uživateľov, preto má aj mint viac verzií, okrem iného aj KDE. To je univerzálne riešenie, nechať voľbu na uživateľovi. To, že si oni dajú ako hlavné prostredie to čo chcú (škoricu), je predsa ich vec, môžu mať na to rôzne dôvody, ale dokým ponúkajú, aj alternatívne možnosti, ktoré sú použiteľné , tak ja nevidím problém.
Re: Re: Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
rodney 21. 11. 2012, 00:43:53
Odpovědět  Odkaz 
To je zajímavé, děkuji za reakci. Asi mám štěsít na konfiguraci (nebo spíe konstalaci :D ) hardwaru. Mě právě kwin fachá snad ze všech okeních správců nejplynuleji a nejrychleji. Když jsem zkoušl KDE před třemi lety, tak to byla tragédia - každých pět minut pád plasmy a to jsem na tom ani nic nedělal. Ale teď se mi zdálo, že všechno funguje v pohodě. Pravda - chvíli trvalo, než jsem zjistil, jak si to nastavit podle svých potřeb (kdych zrovna neměl čas, nechtělo by se mi do toho). Ale pak jsem zjistil, že můžu KDE nakofigurovat tak, že se chová stejně jako Unity, nebo ty Minťácké prostředí (gnome shell ještě teda ne :D ) A tak mě napadla ta předchozí úvaha. Jinak mi ale připadá, že jsem snad jedinej, komu se v podstatě libí všechna prostředí a je mi příjemný pracovat skoro ve všem. (Když mám dost ploch - pracuju asi s milonama otevřenejma oknama :D)
Re: Re: Re: Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
Radovan Kopča 21. 11. 2012, 11:36:07
Odpovědět  Odkaz 
Ja mám najradšej mutter window manager. A KDE som skúšal, aj posledné verzie, proste mi to nejde ako má, ale zase na druhej strane to bude isto aj záležitosť HW, pretože mojemu bratovy na jeho integrovanej intel grafike šlo lepšie, ako na mojej nabúchanej nvidii, takže dačo na tom bude, najskor drivre.
Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
teddy 21. 11. 2012, 14:21:27
Odpovědět  Odkaz 
RC jsem vyzkoušel a kromě toho, že to bylo celkem pomalé, tak nefungovala většin appletů ze stránek Cinnamonu. MATE má na forech ještě horší pověst kvůli stabilitě. Nevím, nevím, ale nějak se mi to nezdá, asi jsem staromilec, ale v čem jsou nový prostředí lepší? Chápu, že Cinnamon je jen reakce na GNOME Shell, ale to jediný, co je tu pro uživatele navíc, je aktivní roh, který se v compizu dal nastavit taky. Všechno ostatní je krok zpět - stabilita, rychlost, funkce. Mintí menu jde taky pěkně z kopce, mi přijde.
Re: Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
Lukáš 21. 11. 2012, 21:59:16
Odpovědět  Odkaz 
Tak, tak...to máte naprostou pravdu. Mě osobně se nejlépe pracovalo ve starém dobrém gnome. Od té doby co přišlo "revoluční" gnome 3, tak se potácím od jednoho k druhému a nemůžu se nikde spokojeně usadit. KDE mi nijak stabilně nejde a to co jsme zvyklej z gnome,že prostě funguje tak se musí zdlouhavě nastavovat. Ještě když člověk ani neví kde to pořádně hledat. Musím ale říct,že u cinnamon jsem se usadil a je ze všechn prostředí co jsou dnes k dispozici nejblíže. Používá nástroje na tkerý jsme zvyklý z gnome a zároveň se nemusím bát žádného podobného super vymakanýho balíčko jako je třeba gnome 3.6. Je pravda,že třeba na tom odvést jěště nějakou práci,ale za tu krátkou dobu co to tu je, tak to funguje celkem spolehlivě. A aplety mi zatím fungovali všechny. Je sice fakt,že jejich instalace je trochu složitější,ale jen u nějakých a i tak je na webu vše dobře popsáno. Linuc mint je i velice dobrá alternativa k ubuntu, jelikož to není takový reklamní plakát a zároveň má jeho kvality.
Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
karci 22. 11. 2012, 14:25:42
Odpovědět  Odkaz 
Vyskusal som to vcera (Cinnamon, 64bit) a mam z toho pozitivny dojem. Konecne prve GTK prostredie, ktore je pouzitelne a pekne vyzera. Unity/Gnome shell nema zmysel komentovat, a stare Gnome mi proste pripada skarede a neergonomicke.

Aj tak ostavam defaultne pri KDE, ktore je aspon na mojom HW uz davnejsie vynikajuco pouzitelne. Mint+Cinnamon ale necham ako alternativny system a davam tomu buducnost.
Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
La.Co 25. 11. 2012, 23:59:44
Odpovědět  Odkaz 
KDE už nepoužívam, rôzne bugy, crash Plasma, množstvo zbytočných procesov, ktoré zaberajú pamäť...
Zostal som u UBuntu 12.10, ale Unity ma tiež nenadchlo, preto prišlo na inštaláciu Cinnamon do Ubuntu.
Táto kombinácia, je pre mňa super, maximálna spokojnosť - Cinnamon no, "Nemá to chybu", dúfam,že vývojári škoricu posunú poriadne ďaleko.
Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
Sharpus 27. 11. 2012, 14:32:46
Odpovědět  Odkaz 
Od doby kdy "zmizelo" gnome 2 jsem taky zkousel ruzne distribuce a je fakt, ze skorice me prisla asi nejlepsi nastupce (hlavne me ke zmene donutilo Unity v Ubuntu :-) - proste me nesedlo). Zatim ale stale zustavam u xfce, prijde me hodne podobne Gnome 2 a asi i stabilni - pouzivam od zacatku Unity. Ja jsem rad, ze je tech prostredi vice, clovek si alespon muze v klidu vybrat co mu nejvice sedi a vyhovuje. Myslim, ze po nejakem tom vyvoji na Cinnamonu to bude pro me opet na zvazeni zda neprejit z xfce :-).
Re: Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
Lukáš 1. 12. 2012, 13:26:01
Odpovědět  Odkaz 
Jsem na tom úplně stejně. Taky od té doby co přišlo Unity a Gnome 3, tak jsem přelézal od jedné distribuce k druhé. Mint a cinnamon jsou dobře použitelní,ale pořád mají ještě určité mouchy. Já jsem teď přešel k OpenSUSE s KDE. Toto prostředí mi teda nikdy nijak zvlášť nesedlo, ale po těch toulkách po distribucích je to pro mě zatím nejlepší alternativa u , které už snad zůstanu a vyčkám až cinnamon dospěje a bude plnohodnotné prac. prostředí. Což si myslím,že by nemuselo trvat dlouho při tom raketovém vývoji, které prodělalo od svého vzniku. Bylo by dobré kdyby se mint i cinnamon co nejvíc osamostatnili a nebyli tolik závislí na gnome a ubuntu. Myslím,že docela dobrá cesta by k tomu mohla vést i přes mutaci mintu stavějící na debianu a nebo by možná stačilo vychytat povýšení na nové verze systému. Kdo ví jak to vyřeší,ale myslím si,že by to hodně pomohlo. Každopádně se mi líbí,že jako jedna z mála distribucí naslouchá lidem co chtějí a nezkoušejí uvést v praxi výtvory vlastní zběsilé fantasie. Tak do toho a jen tak dál hoši:-)
Petr Valach Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
Petr Valach 30. 12. 2012, 12:44:02
Odpovědět  Odkaz 
Jak jsem tak pročítal článek, tak největší zájem u mě vzbudilo Nemo. To vypadá konečně jako použitelný souborový správce, i když Dolphin asi netrumfne. Každopádně jsem rád, že aspoň stávající verze Ubuntu zůstala u staršího vydání Nautila.

Já sice mám Mint v KDE jako virtuál, ale moc jsem ho zatím nezkoušel... nemyslím, že by byl nějak v něčem výrazně lepší nebo horší, ale jen jsem to naťuknul.
Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
Petr Ježek 12. 01. 2013, 21:47:51
Odpovědět  Odkaz 
A v případě použití LMDE (Linux Mint Debial Edition) získáte rollon (průběžně aktualizovanou) verzi v základu s XFCE nebo Cinnamon/Mate, fakticky ale s možností pracovat s jakýmkoli desktopovým prostředím (třeba Enlightemnetem17) či okenními manažery. Kombinací je pak mnohem více k nalezení té pravé.
Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
Cyril Bartók 14. 01. 2013, 12:01:41
Odpovědět  Odkaz 
Chcem len podotknúť, že v recenzii uvádzate, že MATE je vhodné pre staršie počítače, ale nie je to celkom tak. Totiž Mint od verzie 14 vyžaduje od procesora inštrukcie PAE. Na procesory Non PAE možno použiť len Mint do verzie 13LTS. Staršie počítače napr. notebooky mali procesory prevažne Pentium a Celeron bez podpory PAE. Toto je síce len maličkosť, ale u mňa to znamenalo zbytočné sťahovanie 900M súboru a jedno pokazené DVD.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz