přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Pohled na Mandriva Linux 2006 CZ

Pohled na Mandriva Linux 2006 CZ

Svatopluk Vít rekapituluje pohled na oblíbenou distribuci. Těšíte se na novou verzi? Přečtěte si, co nabízí verze stávající, kterou si můžete zakoupit v našem shopu.


Už více než před rokem byl podstatně upraven vývojový plán francouzské distribuce tehdy označované ještě jako Mandrakelinux. Poslední oficiální českou verzí byla ta s číslem 10.1. Na konci roku 2005 se objevila verze 2006. Firma Mandriva upustila od číselného označování verzí a přešla na model s rokem v názvu. Trošku to odskákala verze 10.2, která nikdy nevyšla, neboť byla přejmenována na verzi 2005 s přídomkem "LE". Nešlo se totiž vměstnat do vývojového plánu, a tak byla tato verze prohlášena pouze za testovací a s podporou do doby, než vyjde verze 2006. Dokonce nebyla doporučována pro instalaci koncovým uživatelům.

Obrázek: 01.jpg

Na českém trhu zajišťuje podporu této distribuce firma QCM s.r.o. Ta přišla s verzí 10.1 v krabicovém provedení a myslím si, že zaznamenala úspěch. Rozhodla se zaběhlý model neměnit a přijít se stejnou verzí i u novinky Mandriva Linux 2006. Kompletní název tedy zní Mandriva Linux 2006 CZ a vychází z originální verze PowerPack. Recenzi se pokusím napsat trochu jinak a zaměřit se na věci, které se tak často nezmiňují. Klasická recenze vás podrobněji provede instalací. Podrobně popíše programy i s jejich verzemi. Nic takového však od této recenze nečekejte.

Obrázek: 03.jpg

Pokud si objednáte krabicovou verzi Mandriva Linuxu 2006 CZ, dostanete opravdovou krabici, ve které najdete celkem šest médií, dvě tištěné uživatelské příručky a samolepky ke zkrášlení vašeho počítače. Jako média jsou přiložena dvě dvouvrstvá DVD a čtyři CD. Od minulé verze ubyla Live verze Mandrivy. Vlastní Mandriva Linux 2006 CZ je na obou typech médií stejná a záleží jen na vás, jakou mechaniku máte v počítači, na kterém chcete instalaci provést. Rozdíl je jen v přidaných programech. I když abych byl úplně přesný, jisté rozdíly přece jen trochu jsou, CD verze neobsahuje některé balíčky se zdrojovými kódy. A proč je tato verze označena jako CZ? Je to hlavně proto, že tato distribuce používá originální Mandrivu jako základ a navíc přidává mnoho vlastního. Na DVD tak najdete mnoho stažených balíčkových repozitářů, jmenujme alespoň plf, thac nebo borgnet. Existují i "nekrabicové" CZ verze, které obsahují jen média a příručky jsou v PDF souborech, samozřejmě jsou levnější.

Samostatnou kapitolou je další přidaný obsah. Najdete zde dva produkty firmy Grisoft (AVG v serverové verzi jako shareware a na stanici zdarma) a program Akční čeština (zábavná výuka češtiny, zkušební verze). Pokud chcete získat elektronickou verzi všech čísel časopisu LinuxEXPRES, kupte si Mandriva Linux 2006 CZ. Na přiložených CD a DVD najdete všechna čísla až do září 2005. Z dalších časopisů zde najdete Abíčko, což je časopis serveru ABCLinuxu.cz. Čísla začínají květnem 2002 a končí zářím 2005. Přečíst si můžete i Linuxové noviny (1997-2001), příručku Práce s textem a knihu Linux - Dokumentační projekt. Již na začátku jsem se zmiňoval o dvou tištěných příručkách, které vlastně vzešly z přání uživatelů. Jejich autorem je Ivan Bíbr a osobně mi jeho styl velmi sedí. První příručka je určena nováčkům (Mandriva Linux - Příručka uživatele) a provede vás úskalím instalace a konfigurace systému. Je určitě velmi dobré, že se v mnoha pasážích zaměřuje na uživatele Windows, protože často zmiňuje rozdíly a odlišnosti v postupech, které mohou "windowsáře" zmást. Kniha se dá opravdu číst i s minimálními zkušenostmi s prací na počítači.

Druhá příručka (Mandriva Linux - Příručka pokročilého uživatele a začínajícího správce systému) je již specializovanější a je určena správcům systému. Rozebírají se v ní především příkazy psané na konzoli a pokročilé grafické nástroje. Tato kniha vznikla na četné žádosti uživatelů, kteří již základní kroky zvládli a teď by chtěli systém nějak spravovat. Pro tuto skupinu je to výborná učebnice. Obě knihy jsou velmi kvalitní a jejich přečtení opravdu vřele doporučuji.

Obrázek: 07.jpg

Poslední milou součástí jsou již tradiční samolepky. A i zde je jistá inovace. Je to samostatná velká samolepka sedícího Tuxe. Pokud máte notebook, bude s vám jistě hodit na zadní stranu displeje. Každý hned pozná, jaký systém provozujete.

Když vyndáte média a začnete instalovat, můžete se setkat s problémy. Konkrétně při instalaci z DVD médií. Ze zatím neznámých důvodů (v době, kdy píšu tento článek) se nedá z DVD médií bootovat. Týká se to jen mála specifických hardwarových konfigurací, i když zatím není známo kterých. Drtivá většina uživatelů nezaznamená problém. Já však patřím k těm, u kterých se problém projevil. Instaloval jsem na dva počítače a jeden bootoval bez problémů, druhý ne. Tato chyba se projevuje jen u verze Mandriva Linux 2006 CZ DVD edice a není závislá na značce mechaniky, spíše to bude záležitost základní desky a BIOSu. Vlastní instalace už pak probíhá standardně a ničím vás nepřekvapí. Začnete výběrem jazyka, nastavíte bezpečnostní úroveň, rozdělíte disk na oddíly, vyberete balíčky a pak nastavíte další parametry systému (konfigurace detekovaného hardwaru, použití služeb). Instalace na notebook s Celeronem 500 MHz trvala asi 50 minut (výchozí výběr balíčků), na P4 3,4 MHz jsem byl hotov za 20 minut. Tentokrát se neopakovaly problémy s instalací jako u verze 10.1, která probíhala pouze v textovém režimu.

Obrázek: 05.jpg

První, co vás určitě ihned praští do očí, je rychlost, s jakou se systém po startu počítače objeví v provozuschopném stavu. Start je opravdu výrazně rychlejší. Není to ovšem na úkor kvality detekce připojeného hardwaru. Problémová zařízení jsou u mě detekována lépe, napoprvé byla detekována i interní čtečka paměťových karet, se kterou jsem míval dříve problémy. Navíc se "chytla" i má nVidia GeForce a není zapotřebí stahovat ovladače z domovské stránky nVidia. Notebooková instalace také proběhla dobře.

Po spuštění systému naběhne výchozí grafické prostředí, což je KDE. Systém přešel z modrého pozadí do odstínů šedé. To je první vizuální změna oproti předešlé verzi (i beta a RC verze byly modré). Pak už je čas začít prozkoumávat, co je pod kapotou. A teď se konečně dostávám k tomu, proč mluvím o francouzském smolaři. Mandrakelinux a teď Mandriva Linux se totiž vždy "trefí" do období, kdy vychází nějaký stěžejní produkt, ale není zařazen do distribuce, protože prostě vyjde později, řečeno jinak - po uzávěrce. Letos to odskákal u jednoho produktu naplno, další dva minul docela těsně. Do finální verze se totiž nevešel OpenOffice.org 2.0 a KDE 3.5. Najdete zde "jen" OpenOffice.org 1.1.5 a KDE 3.4.2. Pokud se podíváte na datum vydání těchto produktů, je vám asi jasné, že i Firefox je jen ve verzi 1.0.6 (verzi 1.0.7 ani verzi 1.5 nehledejte).

Obrázek: 06.jpg

A právě zde se projevuje kvalita české verze. OpenOffice.org 2.0, KDE 3.5 i Mozilla Firefox 1.0.7 najdete v samostatných balíčcích na DVD. Firma QCM kvůli tomu i o několik dnů pozdržela vydání Mandrivy. Máte tak možnost přímo z médií nainstalovat nejnovější verze hodně používaných programů. Pokud disponujete připojením na internet, můžete ihned stáhnout nejnovější verze (pokud vámi připojené repozitáře tyto verze obsahují). Prostředí distribuce se trochu blíží Windows. Na ploše se totiž nově objevují ikony Můj adresář a Zařízení. První z nich otevírá Konqueror v domovském adresáři a druhá ikona zobrazí dostupná zařízení (disky, mechaniky a výměnná média). Zbytek prostředí je prakticky stejný jako v minulých verzích. Tím, že máme k dispozici tolik médií, asi ani nemá smysl zmiňovat všechny dostupné programy. Myslím si, že zde prostě každý najde to, co by od regulérní distribuce očekával.

Obrázek: 08.jpg

Jako výchozí přehrávač multimédií je Kaffeine 0.7, výchozí internetový prohlížeč je Mozilla Firefox 1.0.6, výchozí kancelářský balík je OpenOffice.org 1.1.5 a výchozí grafické prostředí KDE v již zmiňované verzi 3.4.2. Z dalších hojně používaných aplikací musím zmínit GIMP 2.2.8, Nvu 1.0, novinku Skype 1.2.0.17 (přímo v distribuci Mandrivy), K3b 0.12.4 a také Kat 0.63. Program Kat je tzv. desktopový vyhledávací nástroj. Dokáže indexovat obsah disků a výsledky zpřístupnit při vyhledávání souborů. Pokud jste nikdy nic takového nepoužívali, určitě jej vyzkoušejte. Je to rychlé a výsledky vám mohou velmi pomoci. Na druhou stranu dokáže Kat "sežrat" docela podstatnou část výkonu, čili pokud nebudete Kat používat pravidelně, je možná lepší jej vypnout a nepoužívat. Na pomalejších počítačích to může být nutnost.

Obrázek: 02.jpg

Jak můžeme Mandriva Linux 2006 CZ ohodnotit? Z mého pohledu dlouholetého uživatele Mandrake/Mandrivy mne verze 2006 velmi překvapila svou rychlostí startu, ta je opravdu viditelně lepší. Jako lepší se jeví asi i varianta distribuce nových verzí, kdy se nějakou dobu čeká na nalezené chyby v Download edici. Ty jsou následně opraveny ve verzi Official. Máte pak větší jistotu, že verzi Official můžete nasadit do produkčního prostředí. Svůj velký smysl má i vydávání CZ verze. Například v originální Download distribuci již nezbylo místo na české prostředí do OpenOffice.org 1.1.5. To se samozřejmě v CZ verzi nachází. Velkou přidanou hodnotou jsou dvě skvělé tištěné knihy napsané člověkem, který opravdu dobře ví, o čem píše. Ocenit musíme i snahu v podobě přidávání repozitářů s balíčky uloženými na DVD. Pokud máte rychlé připojení na internet, můžete se využití balíčků na DVD vzdát. Samozřejmě i PDF verze časopisu LinuxEXPRES je dobrým "tahákem" pro to, abyste si Mandriva Linux 2006 CZ zakoupili. Cena pod tisíc korun je jistě lákavá (ve vydání bez krabice a tištěných knih ještě méně). Zvláštní pochvalu si zaslouží i samolepky. Nemáte-li je kam na počítač nalepit, zkuste ledničku. Pro mne je to také velmi dobrá kancelářská distribuce, najdete zde mnoho programů, které byste mohli potřebovat. Na druhou stranu i Mandriva 2006 umí být serverovou distribucí nebo distribucí pro vývoj.

Obrázek: 04.jpg

Aby byla recenze vyvážená, musíme ještě zmínit i problémy. Tím hlavním (za který však originální Mandriva SA nemůže), je nemožnost bootování z DVD. Vypadá to, že jsou tyto problémy opravdu vzácné, ale může se to stát i vám a proto je zmiňuji. Oponenti často zmiňují přílišnou "klikanoidnost", což ovšem pro spoustu uživatelů (včetně mne) může být výhoda. Umím se poprat i s konzolí, ale grafické prostředí má určitě své velké plusy. Nevýhodou může být i jasná preference KDE, což s sebou samozřejmě nese vyšší nároky na hardware. Pokud bych měl Mandriva Linux 2006 nasadit na starší počítač, nemuselo by to být až tak pohodové. Na druhou stranu to, co ušetříte na licenci za Windows, můžete investovat do hardwaru. Trochu mne zklamala i nedostupnost live verze Mandrivy. Trošku problémový může být i desktopový vyhledávač Kat.

Jedním z drobných, ale naštěstí jen chvilkových, problémů může být reklama. Ta se totiž objevuje v průběhu instalace. Bylo jich tam několik, já si pamatuji na Skype. Vím, že se kolem toho strhla docela velká mela, protože Mandriva sháněla sponzory a někteří z toho usuzovali, že Download verze bude s reklamami (z trošku jiného soudku je zpráva o tom, že Microsoft chystá verzi Windows s reklamními okny zdarma, takhle špatně na tom Mandriva opravdu není).

Musím však říci, že na vyložené problémy jsem po instalaci nenarazil. Mandrivu testuji už od jejích beta verzí a po počátečních problémech vše vyzrálo do dnešní podoby. Distribuce je stabilní a její používání mi vyhovuje. S klidným srdcem bych ji doporučil svým známým a kamarádům.

Vyberte si svůj Mandriva Linux v našem elektronickém obchodě.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Fonty
3. 05. 2006, 18:02:48
Odpovědět  Odkaz 
Zase ty úchylné tlusté fonty (vyhlazené), ach jo...
Re: Fonty
3. 05. 2006, 19:11:35
Odpovědět  Odkaz 
Asi jsme všichni úchylové, ale většině linuxové populace se to tak líbí (a chtějí to tak). Jinak - screenshoty jsou extrémní - jsou dělány s většími fonty a na vyšší rozlišení, kvůli DPI (pro časopis), takže to může malinko zmást.
Re: Fonty
4. 05. 2006, 00:11:55
Odpovědět  Odkaz 
Dík za odpověď, lidem co znám osobně se takové fonty hnusí, normální linuxák pracuje v terminálu a tam používá téměř jistě nevyhlazené fonty (Courier atd..). Podle mě je to dáno jen tím, že za truetype krásně ostré fonty se prostě musí platit, ne jako uživatel, ale jako distributor (prostě ten kdo prodává, nebo nabízí distribuci) zatímco Dejavu a jim podobné, které se bez vyhlazení prostě neobejdou jsou zadarmo. Moc jsem tu licenční politiku ms fontů nepochopil, jen tuším že prostě zadarmo nejsou.
Stanislav Vasko Re: Fonty
Stanislav Vasko 5. 05. 2006, 17:46:51
Odpovědět  Odkaz 
Můžes doporučit něco konkrétního? S fonty bojuju už hodně dlouho, hlavně od doby co jsem nucen pracovat na LCD. Dokud nemám pořádné fonty, nejsem schopen ani pracovat, prostě to nevydržím se na to koukat :) V linuxu se mi nedaří najít fonty, který by vypadal opravdu dobře zvlášt pro velikosti kolem 10px.

Jinak distra jako Fedora mají v základu fonty opravdu dobré, ale stále je co zlepšovat ;)

Díky za zajímavé téma, Standa

p.s. používejte login ;)
Re: Fonty
7. 05. 2006, 19:34:22
Odpovědět  Odkaz 
Rodina písem Dejavu je výborná. Na konzoli/terminál je špičkový font Terminus. A někdy se hodí mít nainstalován corefonts...
Re: Fonty
6. 05. 2006, 20:49:59
Odpovědět  Odkaz 
>>> Dík za odpověď, lidem co znám osobně se takové fonty hnusí, normální linuxák pracuje v terminálu a tam používá téměř jistě nevyhlazené fonty (Courier atd..).

Jde videt, ze problematice opravdu rozumite. Az mi ukazete jedineho cloveka, ktery pouziva v konzoli nebo v terminalu font Courier, tak pred vami smeknu az k zemi!
Genius mys
8. 05. 2006, 13:36:21
Odpovědět  Odkaz 
v Mandriva mam problem s mysi Genius Superior+ Behem instalace mys funguje bez problemy, ale po instalaci Mandriva mys rozpozna, nicmene kdyz jakkoli pohnu mysi, tak se kurzor pohybuje pouze nahoru nebo dolu. Nevite nekdo, jak tenhle problem vyresit?
Jirka Vrba Re: Genius mys
baf 8. 05. 2006, 20:51:34
Odpovědět  Odkaz 
zajimave :)
zkus diskuzi http://www.mandrivalinux.cz/modules/newbb/, tam je vetsi sance, ze se s tim uz neko potkal.
Re: Genius mys
12. 05. 2006, 13:20:57
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj,
tuhle myš mám (připojena přes USB) a problémy jsem s ní neměl. Jestli to pomůže, tady je moje nastavení z xorg.conf:

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse1"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "ZAxisMapping" "6 7"
Option "InputFashion" "Mouse"
Option "Buttons" "9"
EndSection

Jirka

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Svatopluk Vít

Svatopluk Vít

Narodil se v Karviné, momentálně je však trvale usazen v Praze. Pracuje na pozici technologického konzultanta pro firmu zabývající se elektronickou komunikací obchodních partnerů. V rámci svých pracovních povinností je často nucen navrhovat rozličná řešení založená na firemních produktech a spolupracující s všemožnými komerčními i opensource nástroji. Je hrdým uživatelem Linuxu a rád prosazuje alternativní řešení do praxe. Ve volném čase poslouchá dobrou hudbu nebo pomáhá kamarádům s provozem webových stránek. A kloubí svůj život s manželkou a dvěma již školou povinnými dcerami.


  • Distribuce: Zorin OS
  • Grafické prostředí: GNOME