přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu

Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu

linux_mint.png

Linux Mint o sobě poslední dobou dává hodně vědět, protože nechce jít cestou, kterou mu vyšlapává GNOME nebo Ubuntu (ze kterého Mint vychází), ale má svoji hlavu. Ve dvanácté verzi naleznete starý GNOME Panel i překopaný GNOME Shell. Snaha se cení, ale dá se to používat?


Seznámení

Ve stručnosti si připomeňme, co to ten Linux Mint je. Jedná se o linuxovou distribuci založenou na Ubuntu, která si dala těžký cíl: Být ještě přívětivější než nekorunovaný král přívětivosti, tedy samotné Ubuntu. Snaží se toho docílit tak, že nabízí jednoduché nastavovací nástroje nebo že umožňuje snadno doinstalovat proprietární doplňky jako kodeky nebo Flash Player. Dříve také zaujal vlastním instalátorem softwaru. Ten je podobný Centru softwaru v Ubuntu, ale Mint ho měl dříve.

Výběr edice a instalace

Linux Mint vychází ve dvou edicích, standardně CD a DVD. CD edice obsahuje jádro distribuce a pár základních aplikací, takže třeba pro kancelářský balík, kodeky nebo alternativní prostředí už budete muset sáhnout do repozitářů. DVD edice je přesný opak, najdete na ní hromadu aplikací a nástrojů, z nichž většinu pravděpodobně nikdy nevyužijete. Proto mám radši CD edici, kde si posléze doinstaluji jen to, co opravdu chci. Volba je ale samozřejmě na vás. Mint má navíc jednu milou vlastnost: Pokud nainstalujete CD edici, ale později si řeknete, že by ta DVD možná byla lepší, můžete to snadno napravit. Stačí si v nabídce aplikací najít položku Povýšit na DVD edici, která vám doinstaluje všechny balíčky v DVD edici obsažené.

Co se týče samotné instalace, není o čem psát. Instalátor se funkčně nijak neliší od instalátoru Ubuntu, který už v podstatě narazil na své limity – jednodušší už to být nemůže. Čeká vás výběr diskového oddílu, nastavení uživatelského profilu, časové zóny, jazyka, rozložení klávesnice atd. Však to znáte. Instalace CD edice by vám na pár let starých strojích neměla zabrat víc než patnáct minut.

Instalace, aneb kam s ním? Instalace, aneb kam s ním?

Přihlašovací obrazovka

Ubuntu 11.10 přišlo s novou přihlašovací obrazovkou LightDM, která má prakticky neomezené možnosti úprav vzhledu. Mint ji převzal, pouze upravil pozadí a barvy, aby se k „zelené“ distribuci hodily. Klepnutím na ozubené kolečko vedle jména uživatele můžete zvolit, do kterého rozhraní se chcete přihlásit. Použití LightDM je určitě krok vpřed.

Přihlašovací obrazovka v podání LightDM Přihlašovací obrazovka v podání LightDM

Prostředí a rozhraní

Jak už jsem napsal v úvodu, Linux Mint jde proti proudu a neobsahuje rozhraní ve stejné podobě, kterou znáte z ostatních distribucí. Chvályhodné je, že Mint hodně naslouchá uživatelům a snaží se jim přizpůsobit. Grafických prostředí a rozhraní se nám poslední dobou vyrojilo nějak hodně, co se tedy vlastně skrývá v Mintu? Hlavním prostředím je GNOME 3.2 s rozhraním GNOME Shell, které však Mint obalil souborem rozšíření zvaným MGSE (Mint GNOME Shell Extensions). Druhým prostředím je MATE (fork GNOME 2.32.) s rozhraním MATE Panel (tedy GNOME Panel). Zní to komplikovaně, ale nebojte, v praxi to až tak složité není.

GNOME Shell + MGSE

GNOME Shell se v Mintu sice dočkal různých vylepšení, avšak v základu je to stále jasně on. Pojďme si popořadě prohlédnout jeho jednotlivé součásti.

GNOME Shell + MGSE GNOME Shell + MGSE

Horní panel

Horní panel se moc nezměnil. Jiné je umístění data a času, které se ze středu přesunulo doprava mezi ostatní applety, jak tomu bylo i v GNOME 2. Na horním panelu se také zobrazuje oznamovací oblast s ikonami. Nejdůležitější je na panelu levý okraj – při najetí na něj se dostanete do menu Aktivity. Stejným způsobem se z něj dostanete ven.

Horní panel se dočkal jen lehkých úprav Horní panel se dočkal jen lehkých úprav

Aktivity

Prostředí tzv. Aktivit je tváří GNOME 3. Na levém okraji naleznete seznam spuštěných a oblíbených aplikací (ty si můžete vybrat podle svého gusta). Na pravém okraji se nachází seznam ploch, který se zobrazí až při najetí kurzorem k němu. Prim v Aktivitách hraje přehled všech otevřených oken na vybrané ploše.

Aktivity – přehled oken Aktivity – přehled oken

Po přepnutí na kartu Aplikace se dostanete ke všem nainstalovaným aplikacím. Ty lze filtrovat pomocí vyhledávacího políčka a seznamu kategorií nalevo. Do Aktivit se také můžete dostat stiskem klávesy [Windows]. Spouštění aplikací je tak rychlé – stačí stisknout klávesu [Windows], napsat třeba „fire“, stisknout [Enter] a spustí se Firefox. Je to vlastně stejné jako v Unity, pouze se mi GNOME Shell v tomto případě zdá o něco svižnější.

Aktivity – přehled nainstalovaných aplikací Aktivity – přehled nainstalovaných aplikací

Spodní panel

Nyní už se dostáváme k tomu, co si do GNOME Shellu Mint přidal. Je to panel, který je napevno umístěn naspodu obrazovky. Najdete na něm tlačítko pro vstup do menu, tlačítko pro zobrazení plochy, seznam oken a přepínač ploch. Ač se velmi podobá panelu z GNOME 2, uvnitř k němu má velmi daleko a nemůžete na něm nic měnit. Žádná změna velikosti, přidávání appletů, skrývání, průhlednost atp.

Spodní panel byste se snažili konfigurovat marně Spodní panel byste se snažili konfigurovat marně

Menu

Jak už jsem zmínil, skrz tlačítko na spodním panelu se dostanete do menu, což je další vylepšení šité Mintu na míru. Není úplně stejné jako mintMenu z minulých verzí, ale podobá se mu. Opět na něm najdete oblíbené aplikace, aplikace roztříděné do kategorií a vyhledávací pole.

Ani menu nelze konfigurovat Ani menu nelze konfigurovat

Přepínač oken

Vývojáři změnili i přepínač oken, který se zobrazí po stisknutí kláves Alt+Tab. Standardně v GNOME Shellu přepínáte aplikace, tady ale opravdu okna. To znamená, že pokud máte otevřených několik dokumentů v LibreOffice, uvidíte je v přepínači samostatně.

Přepínáme okna, nikoliv aplikace Přepínáme okna, nikoliv aplikace

Zhodnocení

GNOME Shell + MGSE jsou zkrátka dvě rozhraní v jednom. Mint prakticky ponechal GNOME Shell v původním stavu a MGSE jen přidal navrch. Upravit pomocí rozšíření samotný GNOME Shell asi ani nelze. Je to trochu zmatečné – chci spustit aplikaci a rozmýšlím se, jestli to mám udělat přes Aktivity nebo přes menu. Myslím ale, že je jen otázkou času, kdy si každý uživatel najde způsob, který mu více vyhovuje. A ten zbytek může celkem úspěšně ignorovat. Toto řešení vlastně není žádný zázrak – Mint pouze přidal jednoduchý panel a jednoduché menu. To stačí k tomu, abyste prostředí mohli používat téměř stejně jako GNOME Panel. Musíte se však smířit s tím, že na oněch „přídavcích“ neupravíte zhola nic. Osobně mi podoba panelu celkem vyhovovala a dokážu si představit dlouhodobé používání. Pochválit ještě musím design. Troufám si napsal, že se jedná o nejlepší provedení GNOME Shellu, které jsem doposud viděl. Svou zásluhu na tom má i povedená sada ikon. Jedničku s hvězdičkou Mint dostává za přidání nevídané možnosti opravdu vypnout počítač. Čistý GNOME Shell z nepochopitelných důvodů nabízí bez speciální klávesy pouze uspání.

GNOME Shell

Pokud už jste okusili GNOME Shell bez přídavků a vyhovuje vám, můžete jej používat i v novém Mintu. Stačí v Pokročilém nastavení (gnome-tweak) povypínat jednotlivá rozšíření a je to.

Čistý GNOME Shell Čistý GNOME Shell

Aktivity Aktivity

MATE

Fork GNOME 2 MATE (alespoň zatím) nepřidává žádnou novou funkcionalitu, ale zachovává všechny výhody a důvody, proč je GNOME 2 stále tak oblíbené. Hlavní devizou MATE je samozřejmě Panel, se kterým můžete dělat psí kusy a všemožně ho přizpůsobovat. V Mintu oproti jiným distribucím ve výchozím stavu najdete pouze jeden panel, a to vespod obrazovky. Prostředí MATE je obsaženo pouze v DVD edici, ale v CD edici lze snadno doinstalovat (balíček mint-meta-mate).

Je to GNOME 2, ale není to GNOME 2. Jmenuje se MATE Je to GNOME 2, ale není to GNOME 2. Jmenuje se MATE

Vývojáři upozorňují na to, že MATE ještě není stoprocentně stabilní a některé součásti původního GNOME 2 chybí. Za pár hodin používání jsem narazil pouze na jeden, zato celkem závažný problém: Vytížení procesoru bylo neúměrně vysoké. Také jsem nikde v nastavení nenašel možnost aktivovat grafické efekty. Kouzelným příkazem compiz --replace jsem se tedy pokusil přivolat Compiz a vyšlo to. Grafické efekty poté můžete upravit pomocí Manažeru nastavení Compizu (compizconfig-settings-manager) dostupného v repozitářích. Ve výchozím stavu na panelu najdete obyčejnou hlavní nabídku z GNOME, tu ale můžete vyměnit za oblíbené mintMenu.

Hlavní nabídka GNOME versus mintMenu Hlavní nabídka GNOME versus mintMenu

Věřím, že MATE bude jednou útočištěm mnoha milovníků GNOME 2, ale ještě to chce trochu času. Chybky se najdou, a proto bych jeho nasazení na pracovní počítač zatím nedoporučil. Ostatně když i sami vývojáři upozorňují na to, že to není dokonalé...

Vzhled

Linux Mint 12 Lisa přichází s dvojicí nových témat vzhledu pro GNOME 3. Výchozí vzhled Mint-Z, který už jste měli možnost vidět na obrázcích výše, je velmi povedený. Spolu se vzhledem Ubuntu podle mě patří k tomu nejlepšímu, co v současnosti na desktopech s GNOME existuje. Například souborový správce Nautilus vypadá opravdu skvěle.

Oku lahodící Nautilus Oku lahodící Nautilus

Druhý vzhled se jmenuje Mint-Z-Dark. Z velké části je stejný jako Mint-Z, protože mění pouze vzhled spodního panelu a menu, vše ostatní zůstává stejné. Na rozdíl od toho prvního mě nezaujal, zdaleka není tak promyšlený a nevypadá tak hezky.

Vzhled Mint-Z-Dark Vzhled Mint-Z-Dark

Na půl cesty

Linux Mint je poslední dobou možná až nekriticky adorován za to, že se linuxový desktop snaží dělat jinak. Tak, jak si to hodně uživatelů přeje. Snaha ale nestačí, jak tedy Mint dopadl v testu? Kombinace GNOME Shellu a rozšíření MGSE je přinejmenším použitelná. Sice je poněkud zvláštní, že v podstatě dvě kompletní rozhraní existují vedle sebe, ale až tak mi to nevadilo. Takto vlastně můžete vyzkoušet GNOME Shell, aniž byste se vzdali svého oblíbeného panelu. Panel je ale v podání Mintu absolutně nekonfigurovatelný a GNOME Panelu v tomto ohledu nesahá ani po kotníky. S tím musíte počítat. Rozložení prvků na panelu je klasické, takže by to nemusel být takový problém. I samotný GNOME Shell je v Mintu dobře použitelný a velmi dobře vypadá. Fork GNOME 2 MATE se trochu zdráhám hodnotit. Nepřišlo mi, že by byl nějak zabugovaný. Až na to zmiňované vytěžování procesoru, které je nepříjemné, ale možná jsem jen dostal Černého Petra. Každopádně mějte na vědomí, že je MATE ve vývoji.

Dnes už víme, jaké má Mint plány do budoucna. Clement Lefebvre, „šéf“ Mintu, založil odnož GNOME Shellu zvanou Cinnamon. Tento krok hodnotím jednoznačně kladně, protože upravování GNOME Shellu pomocí rozšíření je značně limitované, což se ukázalo již v této verzi. Nedovedu si představit, že by se MGSE dala posunout někam výrazněji dál a hlavně že by se dala řádně konfigurovat. Linux Mint 12 Lisa je tak někde na půl cesty mezi tím, co bylo a co bude. Vývojáři udělali úctyhodný kus práce a dvanáctka se celkem povedla, ale v podstatě šlo jen o pokus. Nová tvář Mintu se stále hledá.

Prostředí Cinnamon si můžete vyzkoušet nejen v Mintu, ale jeho recenzi očekávejte až jindy.

Cinamon na počátku vývoje Cinamon na počátku vývoje

Nahoru

Příspěvky

Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu
kolemjdoucí 16. 01. 2012, 14:13:40
Odpovědět  Odkaz 
Současná nejpopulárnější distribuce Linux Mint 12 mne osobně velmi zklamala. Nabízí několik prostředí, ale ani jedno není 100% vyhovující.

MATE je nedodělané a chybující. Cinnamon se dá doinstalovat, ale ve verzi 1.3 je jeho funkčnost zatím mizerná. GNOME Shell pro klasicky zaměřeného uživatele není k ničemu.

Je to rozpolcená distribuce a vývojáři by měli v další verzi naznačit jasný směr, kam se chtějí ubírat. Možná by bylo lepší, kdyby se zaměřili na UNITY a vychytali tam problémy. Potom by byl Mint lepší než Ubuntu.
Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu
volani.webnode.cz 16. 01. 2012, 16:55:48
Odpovědět  Odkaz 
Myslím si že budoucnost mintu je Cinnamon.
Zajímavé může být ale i Xfce.
současný "vývoj" - smutek v duši linuxáka
Martin "SpookY" Raus 16. 01. 2012, 20:53:00
Odpovědět  Odkaz 
O Mintu 12 můžeme směle prohlásit, že je mezi slepými jednookým králem.

Prakticky od svých linuxových začátků jsem používal KDE. Nejprve na RedHatu, pak na Mandrake a Mandrivě. Ale když přišlo KDE4, byl s tím konec. Naštěstí byla volba - zakotvil jsem u Ubuntu a Gnome2 jsem si oblíbil mnohem víc než původní KDE3.

Pak do Ubuntu přišel "hnus fialovej" a já jsem znovu přesedl - na Mint. Je prostě sestavený mnohem rozumněji. Sice ze stejných součástek jako Ubuntu, ale při jejich montáži se více přemýšlelo. A díky kompatibilitě s Ubuntu jsem do něj dostal všechno co umí Ubuntu.

Jenže prokletí linuxového desktopu pokračuje - tentokrát v podobě Unity a Gnome3. Vývojáři se nepoučili ani z průšvihu s KDE4, ani z mimózní katastrofy jménem Windows Vista z konkurenční stáje. Nová "moderní" prostředí jsou nepřizpůsobitelná, pomalá, nestabilní a hlavně naprosto nepohodlná pro produktivní práci.

O tom, že se vývojáři krutě sekli, není pochyb. Nová prostředí byla nacpána už do všech hlavních dister... a nikde se nesetkala s nadšením.

Nyní se Mint stal ve statistikách DistroWatch nejpopulárnější distribucí. Mluví se o něm, stal se nadějí. Proč? Copak není jen mírně upraveným Ubuntu? Jenže v tom malém rozdílu je vysvětleno PROČ.
Protože ve verzi 11 Katya místo zavádění Unity podržel Gnome2. Protože ve verzi 12 Lisa vedle Gnome3 nasadil MATE. Protože zkouší Cinamon. Snaží se změnit stav, který uživatelům nevyhovuje. Za to zasluhuje velké poděkování.

Jenže realita je smutná - MATE si často nerozumí s novými věcmi, Cinamon je zoufalá snaha zachránit co se dá. Je hezké, že Mint nabízí další možnosti k těm nepovedeným z mainstreamu. Bohužel ani u Mintu žádná varianta není vyhovující.

Sám přemýšlím co dál. Mám v počítači Mint 10, v notebooku Mint 11. Oboje s Gnome2. Ve VirtualBoxu zkouším co dál a zažívám frustraci současného linuxového uživatele.

Dilema dnešního linuxáka souvisí s grafickým prostředím. Staré dobré Gnome2 padlo za oběť hlouposti, "moderní" Gnome3 je nepoužitelné, vistoidní KDE4 je překombinovaná přeplácanost, "dotykové" Unity není pro desktop, lehké LXDE neumí skoro nic, snad jediné Xfce je stabilní a omezeně použitelné.

Dilema linuxáka je i s výběrem distra. Preferovat novinky nebo osvědčenou stabilitu? A v jaké formě? Používat vydávané verze a každý půlrok nebo rok procházet adrenalinovým upgradem nebo jet na rolling update a riskovat malé průšvihy každý den? Bojovat se závislostmi, když se snažím do staré verze nacpat novější verze programů? Riskovat, že nestabilní novinky rozbijí to, co spolehlivě funguje? Pokud potřebuji pracovat, chci stabilitu, ale řada svobodných programů prochází tak rychlým vývojem, že půl roku stará verze je prostě stará.

Linuxák stojí, rozhlíží se a smutně přemýšlí. Populární Ubuntu je sice nejšířeji podporováno, ale jeho směr je poslední dva roky špatný. Rozumný Mint nabízí alternativy s výhodami Ubuntu, ale nemůže se zcela odtrhnout od mateřského distra. Pokroková Fedora dělá z uživatelů betatestery pro RedHat. Kdysi umělecké dílo Mandriva je v úpadku. SuSE je prostě zvláštní. Arch a Gentoo je adrenalinový sport. Debian je natolik "stabilní", že je na desktopu spíše pro příznivce old-time a retro stylu. Zajímavý je Linux Mint LMDE, což je rolling update postavený na unstable Debianu.

Co zvolit? Jen těžko vybírat. Dosáhli jsme zvláštního stavu - máme spoustu možností na výběr, ale žádná není bez problémů a nesnází. A to jak mezi grafickými prostředími i mezi distribucemi.

Moje linuxácká duše poslední půlrok hodně posmutněla. Jsem jediný, kdo má ten pocit?
Každopádně přeji Mintu hodně úspěchů. Je v něm naděje.
Roman Bořánek Re: současný "vývoj" - smutek v duši linuxáka
Roman Bořánek 17. 01. 2012, 05:47:00
Odpovědět  Odkaz 
Nemůžu tak úplně souhlasit. Unity ani GNOME Shell nejsou apriori špatná rozhraní, jen nejsou vhodná pro všechny styly práce. Potenciálních uživatelů těchto rozhraní určitě bude přibývat, protože cloud-prohlížeč. Já Ubuntu s Unity celkem spokojeně používám a asi už bych neměnil, i ten "hnus fialovej" se mi líbí. :) Chyba je až v tom, že se ta rozhraní tlačí přes mrtvoly bez ohledu na ostatní uživatele. Tak trochu sociální inženýrství. Ta nová prostředí tu nejsou ani rok, časem se situace ustálí. Ale je pravda, že už to asi nebude jako dřív, kdy bylo jen "jedno GNOME".
Roman Bořánek Re: Re: současný "vývoj" - smutek v duši linuxáka
Roman Bořánek 17. 01. 2012, 05:50:40
Odpovědět  Odkaz 
Ještě dodatek: Zrovna odebrání té možnosti pro standardní vypnutí počítače mi přijde jako jasné sociální inženýrství. A to vidím dost nerad, zvlášť u open source.
Re: současný "vývoj" - smutek v duši linuxáka
mino 5. 02. 2012, 12:13:20
Odpovědět  Odkaz 
Tiez som riesil dilemu, aku distribuciu a prostredie zvolit. Nakoniec som zvolil Arch a GUI mam poskladane z: Gnome3 bez gnome-shell/gnome-panel + Compiz + xfce4-panel + Cairo Dock.
Gnome3 ako take (=kniznice, programy) nie je zle, neviem, preco nanho vsetci nadavaju... Zlym ho robi IMO gnome-shell, ktory mnohym ludom vratane mna nevyhovuje. (O Unity ani nehovorim, to je IMO horsie ako Vista...) Vyriesil som to zapnutim fallback-modu v G3, ktory ale priniesol 2 problemy: 1) ziadna akceleracia/efekty a 2) gnome-panel v Gnome3 je uplne odflaknuty. -> Tieto 2 problemy odradia mnohych ludi od fallbacku, ale ja som to vyriesil spominanym Compizom, kde som si nastavil ovladanie presne podla svojich predstav a xfce4 panelom, ktory vyzera ako gnome-panel, ale funkcnostou je ovela dalej...
V konecnom dosledku moj desktop vyzera a funguje rovnako (alebo dokonca lepsie) ako desktop, co som mal v Ubuntu 10.10 (asi posledna normalna distro Ubuntu), a navyse je postaveny na novom Gnome3. :) Problem solved :D
Re: současný "vývoj" - smutek v duši linuxáka
Luo 7. 02. 2012, 20:10:08
Odpovědět  Odkaz 
Taky to tak cítím,jsem zmatenej z toho jaký prostředí používat ani jedno mi nevyhovuje a jak jsem byl nadšenej když jsem přešel z windows na linux před 4 roky, zvažuju že zase přejdu na windows, protože už to nechci řešit,každý vydání všechno jinak, asi vyhrajou win 7 pro mě,bohužel linux asi nepočítá s normálníma lidma
Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu
LOL 16. 01. 2012, 22:29:28
Odpovědět  Odkaz 
Pokud chces pouzivat KDE4, pouzivej, IMHO je dobre, ci uz v Mintu nebo Debian Squeeze.
A pokud chces gnome, nainstaluj si Debian Squeeze nebo pouzivej Mint 10{11, tak wocogo ? :D LOL
A jsi-li guru, zadne X nepotrebujes... LOL
Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu
Pavel 16. 01. 2012, 23:46:29
Odpovědět  Odkaz 
Škoda, že tam není pouze Gnome shell. Pár instalací Mintu, jsem již dělal a použil jsem pro uživatele XFCE, které snadněji pochopí....
Vypadá, že jediné distro, které "podporuje čisté Gnome 3 (včetně shellu)" je Fedora. Taky se divím, co ostatní pořád mají za problém, já gnome shell používám, je SUPER, "vlítnout" myší do levého horního rožku je tak návykové.... :-D
Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu
volani.webnode.cz 17. 01. 2012, 03:36:36
Odpovědět  Odkaz 
Pavel:
Někdo asi nečetl článek že? :D
"Pokud už jste okusili GNOME Shell bez přídavků a vyhovuje vám, můžete jej používat i v novém Mintu. Stačí v Pokročilém nastavení (gnome-tweak) povypínat jednotlivá rozšíření a je to."

Martin "SpookY" Raus
Vnímám to velice, velice podobně.

Je pravda, že jsem viděli použitelné KDE4 (člověk si asi musí dát práci s nastavováním..)

Xfce si myslím že už je také použitelné..

Mint má hodně nedostatků a nedodělků, ale hold o ničem lepším pro BFU pro styl nainstaluji a funguje nevím :)
Výběr SW tam je jakštakš také dobrý.. (nejsou tam alespoň vyloženě velké množství ptákovin, které by člověk musel mazat).

O LMDE jsem si myslel že bude ideální.
Ale pak jsem zjistil že SW tam je zastaralý a po přidávání vlastních repozitářů (a pak dokonce i bez nich, tedy s výchozími) se linux dostal do takového stádia že jsem ho k fungování repozitářů nepřesvědčil ani pomocí apt-getu a aptitude (natož s GUI) :)

Takže jsem na debiany asi ještě moc velká lama.
Co zvolit za prostředí a distribuci...
Jirka 17. 01. 2012, 12:57:41
Odpovědět  Odkaz 
Docela sdílím výhrady Martina "SpookY" Rause... Já osobně jsem hodně konzervativní, co se ovládání týče, na druhou stranu kvůli kompatibilitě s MS okolím a možnostem často potřebuju novější software (mám teď na mysli zejména OOo/LO).

Používám už léta openSUSE (ne, nepřijde mi divné) a je pravda, že od chvíle, kdy nasadili KDE 4, jsem se navztekal dost. Ale: jednak je už dnes docela dobře funkční, jednak lze stále ještě - a dokonce teď nově - použít staré dobré KDE 3. Viz třeba http://www.suseportal.cz/novinka/opensuse-121-kde3-livecd (čtěte tamní text).

Ano, můj ideál je "dobrušování" nějakého existujícího OS spolu s přidáváním ověřených a evolučních, nikoliv revolučních novinek, ale to bohužel zcela odporuje současným stupidním modelům typu "mladý, nový, nejlepší". Ta hesla jsou sice převážně lživá, ale zároveň velmi propagovaná a zažraná...

Proč v Linuxu neexistuje obdoba Windows XP, což je systém bez větších potíží funkční okolo 10 let a stále ještě podporovaný? Linuxové LTS odnože jsou na tom jen o rok lépe než obvyklý dvouletý cyklus podpory a to ještě nejsou ve všech distribucích...

Zběsilý "vývoj" v Linuxu kromě jiného neustále přináší klasické, velmi otravné problémy typu, že něco léta bez problémů fungovalo, a najednou nic, člověk musí řešit základní nesmysly, nedej Bože se vracet ke kompilacím a podobně. Příklad: videokarty ATI (AMD) a Linux je natolik profláklé téma, že snad není třeba ho dále rozebírat. Po mnoha letech se člověk stále ještě nemůže spolehnout na to, že mu po instalaci naběhne grafické prostředí včetně funkční 3D akcelerace. A tak by se dalo pokračovat jinde a dále...

Abych na závěr nebyl jen pesimistický: mně se dlohodobě osvědčilo nechat openSUSE "dozrát" tak půl roku po vydání a pak ho nainstalovat. Zbývá tak ještě cca 1,5 roku podpory na aktuálním systému, což je nějak akceptovatelné. Mezitím stačí sledovat vývoj a vybrat si dalšího vhodného kandidáta (ne každá verze se povede stejně)...
Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu
Petr Ježek 17. 01. 2012, 16:15:40
Odpovědět  Odkaz 
Mint je veleben nikoli nekriticky. Řekněte mi, kde jinde je tak odpovědný vývoj s minimem bugů (i v debianí rolling variantě!) při současné maximální snaze vyhověl národu barvomilných klikacích uživatelů netušících přínosy možností volby a současně ladičům s požadavky na rychlost a optimalizace chování. Kdosi tu tvrdi, že LXDE nic neumí. Já bych řekl, že tu spíš onen glosátor nic neumí s LXDE a potažmo s celým linuxem. Lisa již má RC s KDE4 v poslední ověřené verzi (čekalo se na to) a v rolling si může každý natáhnout co je mu libo včetně takových věcí jako je E17 a Razor. Mint je pro ty, co to moc neumí a jsou rádi za nekomplikované a neupravitelné nastavení, zvláště když je dost vypiplané. Je ale současně pro ty, kteří si rádi své nástroje dotvářejí a šlechtí a současně s nimi tvoří trochu profesionálněji. Za to patří lidem kolem Mintu obrovský dík!
Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu
slavomir 19. 01. 2012, 10:34:20
Odpovědět  Odkaz 
no problemom je asi to, ze po prvotnej instalacii mate tak nejako divny pocit, co pri predchadzajucich verziach nebyvalo. Toto je hlavny problem, ano da sa zvyknut, ale ten divny pocit vo vas ostava a to je to zle, co taha Linux ako taky k jedno percentnym cislam pouzitelnosti na desktope. Ak by v Lise zostalo Gnome 2.x, nic sa nedeje, obmenia sa balicky, prida sa nejaka tema, prejde sa na nove jadro a vsetko bezi tip-top. Ale takto po vyraznej zmene prostredia ten divny pocit zostava a vy si neviete na zaciatku zvyknut.
A na to prostredie nereagujete - waw, ale noooo....kde zas je to alebo toto...
Martin Vancl Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu
tuxmartin 20. 01. 2012, 14:36:38
Odpovědět  Odkaz 
Vsechny obrazky v clanku nevypadaji jako Gnome 2 z Ubuntu 10.10.
A pritom to jde tak jednoduse (Mint 12, Gnome 3.2.1): http://goo.gl/FwmQ5
Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu
klávesák 20. 01. 2012, 17:35:15
Odpovědět  Odkaz 
Jak se jednoduše přepíná klávesnice z české na anglickou? Nikde jsem to tam nenašel...
Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu
Krocan 21. 01. 2012, 11:57:15
Odpovědět  Odkaz 
Dle mého to jednoduše nejde. Irové to asi nepotřebují:)
Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu
klávesák 21. 01. 2012, 12:51:23
Odpovědět  Odkaz 
Už jsem na to přišel, menu-systémové nástroje-nastavení systému, rozložení klávesnice a v záložce rozložení přidat anglickou, pak se teprve v horním panelu objeví ikonka CS či EN...
Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu
Radovan Suchánek 4. 02. 2012, 12:13:22
Odpovědět  Odkaz 
Cinnamon je síce pekne prehľadný ale extrémne lenivý. Dalšou zbytočnosťou sú integrovaná dalšie ovládacie panely, načo? ... Mint sa vyvíjá správným smerom /na rozdiel od Ubuntu/ ale dalšie lápanie aplikácií /dva multimediálne prehrávače???!!!/ a rozhraní celý dojem iba kazí. Mintu by stačil iba vyladený Cinnamon a všetky pretriedené programy v single modoch k nemu a bol by dokonalý.V každom prípade veľké plus pre začínajúcich uživateľov, majú všetko potrebné na okamžité používanie bez nutnosti dalšie dve hodiny nahrávať potrebné programy a podporu pre spoľahlivý chod OS.
Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu
Laďa 10. 02. 2012, 11:34:30
Odpovědět  Odkaz 
Zkoušel jsem různá distra a různá prac. prostředí, ale spokojen jsem až s Mint LXDE 11. Nedělá to sice různé rádoby líbivé grafické efekty (je to jednodušší prostředí), ale je maximálně spolehlivé a stabilní. A taky rychlé a intuitivní, člověk, který dřív pracoval na Win to rychle zvládne a nemusí se s tím moc trápit.
Instalační CD bylo přímo Mint LXDE, ale u dvanáctky v downloadu tam žádné takové nevidím. Jak je to s LXDE u nové verze, nevíte někdo?
Miroslav Hrončok Re: Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu
Miro Hrončok 10. 02. 2012, 17:35:18
Odpovědět  Odkaz 
Vyjde, ale ještě ne :)
http://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?f=175&t=86542
Miloval som Gnome 2
Sejzmolog 8. 03. 2012, 08:02:04
Odpovědět  Odkaz 
Zdravim

Mal som rad gnome2. Mne osobne ubuntu 10.04 nemrzla, slapala rychlo a spolahlivo, dala sa uspat a zobudit bez problemov z predchadzajucich verzii. zaberala mi asi 250M RAM, efejty slapali aj na ATIcke, compiz bez problemov. Ale prisla Gnome3 a tazko sa mi na to zvyka, ale nemali by sme byt taki uzkoprsi a mali by sme ist dalej. Unity su pekne rovnako ako g-shell a casom vychytaju na tom chyby (musia). Mne osobne vadi len jedna vec. Ze sa tie unity a shell nedaju nejako normalne nastavovat to sa musi zmenit. V gnome shell nemam ani tlacitko na vypnutie PC. Nastastie ho davam len spat ale aj tak. Ked si to budu moct ludia prisposobit tak to budu pekne systemy.
Re: Miloval som Gnome 2
daks 8. 03. 2012, 08:54:29
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že když držíš Alt při kliknutí na tu položku panelu vpravo, zobrazí se místo uspání volba vypnutí. Mám pocit, že se to dá i nějakým rozšířením zobrazit napořád, chce to trochu prohledat "ty internety" ;-)
Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu
maros 8. 03. 2012, 10:18:21
Odpovědět  Odkaz 
Jasné,že sa to dá nastaviť. Alternative status menu sa volá tá extension.
Kuk sem https://extensions.gnome.org/extension/5/alternative-status-menu/

Ja si neviem Gnome 3 vynachváliť. Je to krásne,luxusné, ľahko sa na to zvyká a dá sa to pekne nastaviť. Asi mám šťastie v tom,že používam Fedoru, kde je to by default a je pravda,že na začiatku sa treba tomu povenovať,ale potom je to niečo neprekonateľné. Neviem,či je to pravda,ale je to vraj menej náročné na hw ako Gnome 2. Stabilita je plus

Sorry za toto moje slintanie,ale používal som KDE, LXDE, XFCE trochu,mal som aj Fluxbox.
LXDE - skutočne odľahčené,odporúčam. Vo Fedore to nie je eye candy,ale v Minte alebo Ubu palec hore.
Fluxbox - chuťovka pre fajnšmekrov. Možno nič pre oko,ale dá sa to pomerme ľahko nastaviť.
XFCE - tomu som na chuť neprišiel a ani mi to neprišlo odľahčené. Sorry.
KDE - mimo mňa.Vydržal som 3 mesiace, po návrate k Gnome 3 mi nechýbalo ani sekundu
Recenze: Linux Mint 12 Lisa – Rebel ve vývinu
Tomáš 30. 03. 2012, 22:54:41
Odpovědět  Odkaz 
Tady jsem přidal recenzi nového prostředí pro Gnome 3, které je dílem vývojářů Mintu :
http://mint.petatricatnici.eu/

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz