přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Zenwalk – zdravě konZenvativní

Zenwalk – zdravě konZenvativní

zenwalk.jpg

Linuxové operační systém skýtají netušené možnosti a lze je využít na mnoha rozmanitých technologiích, místech a strojích. Existence nepřeberného množství distribucí se chápe jako obrovská výhoda; těch hlavních a známých je jen několik. V okamžiku, kdy budete potřebovat systém pro specifický hardware, oceníte, že existuje dalších dvacet distribucí, které už mezi úplně nejznámější nepatří.


Svých fanoušků obvykle mají tolik, že se jim daří a jejich vývoj probíhá zdravým způsobem. Rozhodně se to vztahuje na distribuci Zenwalk, která nepatří mezi linuxové „selebrity“, ale přesto je velmi zajímavá a použitelná. Zcela spočívá na základech Slackware Linuxu. To je jeden z nejstarších linuxových systémů, jeho kořeny sahají do roku 1993 a díky své architektuře se stále považuje za relativně blízký původním a klasickým unixovým systémům. Svou konzervativností a jasným profilováním může někoho omezovat.

Vlevo nastavení systému, vpravo nastavení prostředí XfceVlevo nastavení systému, vpravo nastavení prostředí Xfce

Zenwalk staví na stejných základech – na konzervativním výběrů softwaru, čistotě konfigurace, jednoduchých a funkčních skriptech a rychlosti. Ovšem autoři přidávají to, co dnešní uživatel právem očekává – centrální ovládací panel, podporu moderního hardwaru, uzavřený kód jako např. firmware – když není zbytí. To vše je samozřejmě navrženo v decentních barvách a servírováno v několika edicích: Standard, Core, Live a GNOME.

Starší recenze: Zenwalk - Slackware v dárkovém balení

Zenwalk je optimalizován pro platformu 686, ale je zpětně kompatibilní s platformou 486. Společně s minimálními požadavky na hardware je to skvělá kombinace pro mnoho starších domácích počítačů: procesor Pentium III, 128 MB RAM, 2 GB disk. Ale výjimky z pravidla existují - čtěte dále.

Při instalaci edice Standard lze zvolit češtinu. Stejně jako Slackware pak systém komunikuje česky, podobně jako běžně používané programy každodenní potřeby. Anglicky ovšem zůstávají konfigurační programy Zenwalku, které dosud nikdo nepřeložil. Live edice, spuštěná z CD nebo USB disku a určená pro vyzkoušení, je anglicky.

Standard Edition

Kompletní operační systém s univerzální podporou hardwaru, desktopů i notebooků. Po instalaci bude možné pracovat s internetem, grafikou, hudbou, sledovat video, psát dokumenty, skenovat, vypalovat disky, programovat. Za pracovní prostředí bylo vybráno Xfce, které je podobné prostředí GNOME, má ovšem nižší systémové nároky.

Zenwalk 6.0 na netbookuZenwalk 6.0 na netbooku

Neexistuje žádná speciální podpora pro netbooky, ale testovaný Asus Eee PC 900A byl ihned provozuschopný. Dá se usuzovat, a to zejména podle fóra distribuce, že by netbooky měly fungovat bez větších problémů a tato edice je natolik univerzální, že je použitelná i pro majitele těchto malých přístrojů.

Core Edition

Lahůdka pro fajnšmekry, hračičky a linuxové start-upy (aneb „chci svoji vlastní distribuci“). Základní systém bez grafického prostředí, jen ve své čistotě (resp. spíše nahotě). Vhodný pro vytvoření serveru, speciálního zařízení, v němž má běžet Linux, nebo prostě pro starý počítač, kde je extrémně malý disk (méně než 500 MB). Skoro vše je třeba doinstalovat.

Live Edition

Chcete-li si Zenwalk vyzkoušet, je pro vás určeno live CD, který není instalační, jak byste možná čekali a jak to dělá mnoho jiných distribucí. Tato edice je velmi podobná edici Standard, obsahuje podobný software, navíc pak nástroje „záchranného“ charakteru. Je graficky jinak laděná a v době psaní článku ještě nebyla k dispozici její nová verze 6 (zatímco ostatní edice už ji měly).

V době vydání tohoto článku už byla live verze na světě, vyšla 12. května 2009. Pozn. red.

GNOME Edition

Specialitka pro fanoušky grafického prostředí GNOME – systém obsahuje poslední verzi 2.26 tohoto prostředí. Recenzi GNOME 2.26 si můžete přečíst, mezi novinky patří např. podpora YouTube a BBC v přehrávači Totem.

Poctivě vybrané menu

Celý operační systém je stabilní, konzervativní, distingovaný. Aplikace v základní instalaci jsou vybrány s ohledem na svou praktickou použitelnost. Samozřejmě lze doinstalovat další, zdroje softwaru jsou obsáhlé a lze je doplnit těmi, které vytváří jednotlivé komunity – což není u konkurence samozřejmost. Uživatelé oceňují zejména stabilitu a rychlost systému, která by mohla být zajímavou konkurenční výhodou.

Klady

  • stabilita, rychlost
  • kontrola nad nastavením
  • nízké hardwarové požadavky
  • pro jednu úlohu jeden program

Zápory

  • vyšší požadavky na správce
  • (zatím) neexistuje český portál
  • některé součásti nepřeložené

Článek vyšel v časopise Connect a vznikl ve spolupráci s portálem LinuxEXPRES.

Náhled v časopise ConnectNáhled v časopise Connect

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Zenwalk – zdravě konZenvativní
martin 15. 05. 2009, 16:23:52
Odpovědět  Odkaz 
A ako je to s balikmi? Ma to nejaky apt/yum s repozitarmi?
Vlastimil Ott Re:Zenwalk – zdravě konZenvativní
Vlastimil Ott 15. 05. 2009, 17:42:13
Odpovědět  Odkaz 
Má, je to vcelku běžné distro, viz ta minulá recenze, to se nezměnilo.

http://www.linuxexpres.cz/distro/zenwalk-slackware-v-darkovem-baleni
Zenwalk – zdravě konZenvativní
Vojta 15. 05. 2009, 21:03:32
Odpovědět  Odkaz 
A jak je to s prostředí KDE? A vůbec programy založené na Qt. A kolik to má balíků? Tuším, že srovnatelné s Debian/Ubuntu to nebude, ale s RPM distry by mohlo, ne? ;-)
Vlastimil Ott Re:Zenwalk – zdravě konZenvativní
Vlastimil Ott 15. 05. 2009, 21:43:56
Odpovědět  Odkaz 
Kde jsem nezkoušel: http://wiki.zenwalk.org/index.php?title=HOWTO_Install_KDE

Počet balíků v základních repozitářích odhaduju na maximálně několik málo tisíc, ovšem síla spočívá v repozitářích třetích stran. Takže celkové číslo nelze asi určit, nenašel jsem nic.

http://wiki.zenwalk.org/index.php?title=Package_Management
Re:Re:Zenwalk – zdravě konZenvativní
Vojta 15. 05. 2009, 22:00:48
Odpovědět  Odkaz 
To vypadá velmi zajímavě. I když v tom procházení balíky odkazovaném z hlavní stránky skoro nic není... Asi se někde válí seznam repozitářů, ale jsem líný to hledat. :) Pokud to obsahuje kompletní KDE, R a pár dalších blbinek, rozhodně to stojí za hřích. :)
Re:Zenwalk – zdravě konZenvativní
multi 18. 05. 2009, 17:04:41
Odpovědět  Odkaz 
zase nekdo rozdeluje distribuce podle typu balicku 8-]
(PS:nez ubuntu je snad lepsi kazda distribuce)
Luděk Janda KDE - Zenwalk - Zen
Luděk Janda 18. 05. 2009, 08:56:55
Odpovědět  Odkaz 
Zenwalk má v current stabilní větvi KDE 3.5.10. V nestabilním snapshotu má už KDE 4.2.1. Je to stejné jako u currentu Slackware https://www.abclinuxu.cz/blog/rastos/2009/3/slackware-dostal-kde-4.2.1
Pokud nějaké balíčky chybí, lze do Zenwalku stáhnout balíček ze Slackwaru a doinstalovat příkazem zenpkg. Měly by být kompatibilní.

Vyzkoušel jsem, že KDE 4 pod Zenwalkem funguje. Lokalizace se také provedla. Nicméně se nepovedlo rozchodit českou klávesnici. Obecně s lokalizací klávesnice u snapshot verze bývá problém.

Nicméně používat KDE se Zenwalkem jde podle mě proti filosofii této distribuce. Používám ji plynule asi 4 léta. Jedním z důvodů je právě to, že má omezený počet pečlivě předem vybraných aplikací, z nichž každá slouží k jednomu účelu. Dohromady s prostředím XFCE to vytváří přehledný pracovní nástroj, kde při volbě z menu nemusím přemýšlet, co z 3 různých nástrojů zrovna zvolím pro poslouchání hudby. Tato "čistota" je původem toho zenu z názvu. K dokonalosti zbývá jen zelený šálek u klávesnice a wallpaper se zenovými mnichy na plochu.

Nejblíže filosofii Zenu v KDE distribuci je podle mé zkušenosti Slax. Zenwalk bohužel v současnosti nemá dostatek dobrovolníků, kteří by dokázali podobně "pročistit" KDE na minimum nepostradatelných aplikací.
Zenwalk – zdravě konZenvativní
Izak 20. 05. 2009, 16:42:57
Odpovědět  Odkaz 
No zacina se mi to libit, slackware jsem kdysi pouzival a asi to dam na netbook, vydrzail jsem Della a zjistil jsem, ze ten 8GB disk nevymenim, protoze to neni SATA/PATA ale pciexpress SDD disk ;-((( ... no tak 8GB OS + bezne veci a data z USB ...

Je tam prave Ubuntu a nevim, jk dlouho s nim vydrzim i kdyz upravit lze kazda distribuce ;-))
Zenwalk – zdravě konZenvativní
Anonym 26. 06. 2009, 14:55:37
Odpovědět  Odkaz 
Zenwalk mě zaujal už před roky. Současně se ve světě linuxu moc nepohybuji, na fakultě se používá hlavě windows, ale průběžně jej už asi 10 let monitoruji. Zenwalk vynikal svou rychlostí a fylozofií, chtěl jsem jej trošku protlačit a udělat pro něj alespoň české stránky s informacemi a zázemím pro uživatele. Bohužel jsem však nesehnal v linuxu zběhlé uživatele se zájmem o tuto distribuci, kteří by mě pomohli. Jsem rád, že o něm alespoň občas vychází články.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz