přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Finanční srovnání Windows a Ubuntu

Finanční srovnání Windows a Ubuntu

penize.jpg

Recenze srovnávající Windows a Ubuntu si obvykle všímají „technických“ vlastností. Tato „netechnická“ recenze si všímá odlišností například v licencích, ceně, délce uživatelské podpory, vývojovém cyklu. Článek se zaměřuje na běžné české uživatele a nasazení na stolních počítačích.


Výrobce

Operační systém Ubuntu vyrábí soukromá společnost Canonical ltd., kterou založil a vlastní miliardář Mark Shuttleworth. Veřejnost zná Shuttlewortha spíše jako druhého vesmírného turistu. Do budoucna chce Canonical výrazně zvýšit výnosy z originálních komerčních služeb k Ubuntu. V současnosti Canonical nabízí placenou technickou podporu, certifikační program, získává provize z prodeje hudby přes Ubuntu Music Center... Provozní ztrátu Canonicalu sanoval/sanuje Shuttleworth za svého jmění, které nabyl vybudováním internetové společnosti Thawte v druhé polovině devadesátých let minulého století. Projekt Ubuntu se těší přízni rozsáhlé komunity uživatelů, kteří se angažují při jeho popularizaci a vylepšování.

winvslin.png

Operační systém Windows vyrábí akciová společnost Microsoft, kterou založili Bill Gates a Paul Allen již v roce 1975. S operačním systémem MS-DOS uspěl na nově vznikajícím trhu s osobními počítači. V současnosti Microsoft prodává licence ke svému softwaru (Microsoft Windows, Microsoft Office, Visual Studio, Exchange Server...), zabývá se konzultační činností, působí na trhu internetových služeb (Bing, Skype...), dodává herní hardware (XBox) a aktivní je i v dalších oblastech. Z hlediska tržní kapitalizace je Microsoft po Applu a IBM třetí největší IT firmou.

Dostupné verze

Distribuce Ubuntu je aktuálně k dostání pro běžné osobní počítače v edici Ubuntu Desktop Edition a Ubuntu Server Edition optimalizované pro použití na serverech. Z Ubuntu vychází množství odvozených distribucí. Z nich jsou v současnosti Canonicalem oficiálně podporované deriváty Edubuntu určené pro oblast vzdělávání, Kubuntu s desktopovým prostředím KDE, Mythbuntu, které funguje jako domácí multimediální centrum, Ubuntu Studio určené pro profesionální umělce, Lubuntu s desktopovým prostředím LXDE a Xubuntu s prostředím Xfce. Z neoficiálních derivátů jmenujme například gNewSense, který doporučuje Free Software Foundation.

Systém Windows 7 je v České republice běžně k dostání v edicích Home Premium, Professional a Ultimate. Dále existují edice Starter, Home Basic, Enterprise a v budoucnu bude uvedena edice Windows Thin PC. Edice se rozdělují do podedicí N a KN v závislosti na (ne)přítomnosti multimediálních aplikací od společnosti Microsoft. Prodejci počítačů často k předinstalovanému systému Windows přidávají různý další software. Takto zákazník obdrží například časově omezené trial verze bezpečnostního softwaru, který se po uplynutí určité lhůty dožaduje zakoupení licence.

Vedle řady Windows pro osobní počítače stojí řada pro mobilní telefony Windows Mobile, řada pro servery Windows Server a upravená řada pro servery určená pro superpočítače Windows Server HPC. Společnost Microsoft je spojována i s různými historickými a experimentálními operačními systémy (MS-DOS, Xenix, OS/2, Singularity...), které v optice této recenze opomíjím.

Každý uživatel Ubuntu má k dispozici všechny komponenty, smí měnit všechna nastavení a neexistují dodatečná omezení. U Windows jsou „plné verze“ pouze edice Ultimate a Enterprise. Levnější nižší edice jsou de facto „osekané“ verze edice Ultimate. Omezení spočívají v nepřítomnosti některých komponent a funkcí, umělých restrikcích hardwaru a nemožnosti některých nastavení. Například komponenta Windows XP Mode pro bezproblémové spouštění softwaru pro Windows XP chybí u edice Home Premium, zmíněná edice omezuje velikost operační paměti na 16 GB, balíček Multilingual User Interface (MUI) pro změnu jazykového prostředí chybí u edice Professional...

Cyklus uvádění nových verzí

Nové verze Ubuntu jsou uvolňovány pravidelně v půlročních intervalech. Každá čtvrtá verze je typu long term support (LTS). Verze LTS jsou podporovány delší dobu než běžné verze a hodí se pro uživatele, kteří nechtějí každého půl roku přecházet na novou verzi distribuce. Známková řada je pravidelná. Verze Ubuntu se označují rokem vydání, pořadím měsíce vydání, kódovým označením a případně přívlastkem LTS u long term support verzí. Kódové označení se skládá z anglického přídavného jména a zvířete. Volí se neobvyklá slova začínající na stejné písmeno, které od roku 2006 mezi verzemi „roste“ podle abecedy. Dosud byly uvolněny verze:

  • Ubuntu 4.10 Warty Warthog (bradavičnatý divočák) vydaná 20. října 2004,

  • Ubuntu 5.04 Hoary Hedgehog (starobylý ježek) vydaná 8. dubna 2005,

  • Ubuntu 5.10 Breezy Badger (žoviální jezevec) vydaná 13. října 2005,

  • Ubuntu 6.06 LTS Dapper Drake (elegantní jepice) vydaná 1. června 2006,

  • Ubuntu 6.10 Edgy Eft (nedůtklivý mlok) vydaná 26. října 2006,

  • Ubuntu 7.04 Feisty Fawn (čiperný srnec) vydaná 19. dubna 2007,

  • Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon (kurážný gibon) vydaná 18. října 2007,

  • Ubuntu 8.04 LTS Hardy Heron (otužilá volavka) vydaná 24. dubna 2008,

  • Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex (srdnatý kozoroh) vydaná 30. října 2008,

  • Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalope (bujarý zajdalen) vydaná 23. dubna 2009,

  • Ubuntu 9.10 Karmic Koala (karmická koala) vydaná 29. října 2009,

  • Ubuntu 10.04 LTS Lucid Lynx (bystrý rys) vydaná 29. dubna 2010,

  • Ubuntu 10.10 Maverick Meerkat (vzpurná surikata) vydaná 10. října 2010,

  • Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (obratný narval) vydaná 28. dubna 2011.

Oficiální překlady kódových jmen do češtiny pravděpodobně neexistují. V závorkách byly orientačně uvedeny návrhy možných překladů. Množina oficiálně rozpoznaných odvozených distribucí a dostupných edicí se pomalu mění. Například 11. května 2011 byla rozpoznána distribuce Lubuntu.

Na rozdíl od Ubuntu u Windows neexistuje pravidelnost ve vydávání nových verzí. Operační systémy označené Windows pro desktop jsou :

  • Windows 95 vydané 24. srpna 1995,

  • Windows 98 vydané 25. června 1998,

  • Windows Me vydané 19. června 2000,

  • Windows 2000 vydané 17. února 2000,

  • Windows XP vydané 25. října 2001,

  • Windows Vista vydané 8. listopadu 2006,

  • Windows 7 vydané 22. října 2009.

Před rokem 1995 byla ochranná známka Microsoft Windows používána pro grafické nadstavby operačního systému MS-DOS.

Dostupné edice se u jednotlivých verzí Windows liší. Například u Windows 7 chybí edice Business z Windows Vista. Jednotlivé verze Windows jsou průběžně modernizovány aplikací tzv. servise packů (SP). Například model Windows XP tvoří řadu modernizovaných verzí:

  • Windows XP vydané 25. října 2001,

  • Windows XP SP1 vydané 9. září 2002,

  • Windows XP SP2 vydané 25. října 2004,

  • Windows XP SP2b vydané 25. srpna 2006,

  • Windows XP SP2c vydané 10. srpna 2007,

  • Windows XP SP3 vydané 21. dubna 2008.

Poznámka redakce: U LTS verzí Ubuntu také vycházejí aktualizovaná vydání, například Ubuntu 8.04.1 až 8.04.4. Nejedná se ale o žádné opravné nebo servisní balíčky, ale pouze o aktualizovaná vydání instalačních médií.

Získání licence

Obecně podle autorského práva jakékoli použití softwaru vyžaduje nabytí licence. Systém Ubuntu je dostupný pod druhou verzí Všeobecné veřejné licence od hnutí GNU (dále jen GPL). Tato licence umožňuje mimo jiné:

  • Software spouštět a neomezeně používat,

  • software dále rozšiřovat, zazálohovat si instalaci, instalovat Ubuntu na další počítače...,

  • zvolit si libovolnou verzi Ubuntu,

  • půjčovat počítač s Ubuntu, instalovat Ubuntu přátelům, poskytovat komerční služby k Ubuntu...,

  • Ubuntu libovolně přizpůsobit, nastavit či upravit,

  • získat kompletní zdrojové kódy k Ubuntu.

Jediné podstatné omezení zavádí tzv. copyleft. Vytvoříte-li odvozené dílo od Ubuntu a toto dílo dále šíříte, musíte zvolit pro odvozené dílo jako celek licenci GPL. Nabyvatelem licence GPL se stáváte zcela bezplatně bez ohledu na způsob získání Ubuntu. Software Ubuntu si můžete například zdarma stáhnout z oficiálních českých stránek. Instalační média se také rozdávají zdarma na různých propagačních akcích. Do nedávna bylo dokonce možné si nechat zaslat Ubuntu poštou na náklady společnosti Canonical.

V případě Windows se prodávají zpoplatněné licence a je vyžadováno uzavření speciální dohody s koncovým uživatelem EULA (End User License Agreement). Problematika volby nejvýhodnější licence pro zamýšlený způsob použití Windows je velmi složitá. Základní způsoby získání licence k Windows jsou:

  1. OEM distribuce: Při této distribuci tvoří operační systém Windows jeden nedělitelný celek s jedním počítačem. Při zániku počítače nebo rozsáhlé změně komponent zakoupená licence zaniká. Konkrétně po poruše a následné výměně základní desky je potřeba zakoupit novou licenci.

  2. Software v krabici Full Package Product (FPP): Tato licence je výrazně dražší než OEM verze.

  3. Legalizační sada Get Genuine Kit (GGK) a Get Genuine Windows Agreement (GGWA): Uživatel Windows, který není schopen prokázat správný způsob licencování, by si měl neprodleně pořídit legalizační sadu. Jde například o situaci, kdy uživatel ztratil příslušné doklady.

  4. Upgradovací verze VUP: Kombinací kompatibilní licence pro upgrade a licence ke staré verzi Windows vznikne licence k nové verzi Windows.

  5. Různé multilicenční smlouvy: Tyto licence umožňují vyhotovení více instalací.

  6. Speciální licence: Microsoft nabízí různé speciální licence pro určité typy uživatelů. Například vysoké školy mohou pro své studenty zakoupit předplatné speciálního licenčního programu v rámci Microsoft Campus Agreement. Problematika studentský licencí a jiných speciálních licencí přesahuje zaměření tohoto článku.

  7. Zvláštní nabídky pro významné odběratele.

  8. Microsoft Secondary PC: Tuto licenci nakupují specializované bazary pro repasované počítače, na kterých byla před repasováním legální instalace Windows.

Některé licence umožňují zvolit si mezi aktuální a starší verzí Windows (downgrade). Downgradem na starší verzi Windows se řeší například zjištěná nekompatibilita využívaných aplikací s novou verzí Windows. Méně časté formy využití (např. pronájem počítače) nejběžnější licence a EULA smlouvy obvykle zakazují. Samozřejmostí jsou logická omezení rozsahu užívání vyskytující se u komerčního softwaru s placenou licencí, která zabraňují nadužívání jedné licence.

Prokazování legality softwaru

U Ubuntu není potřeba legálnost softwaru prokazovat. Vzhledem k právům zaručeným GPL licencí je užívání Ubuntu vždy legální.

Legalita Windows se prokazuje během online aktivace nebo telefonické aktivace instalace. Na provedení aktivace je Microsoftem stanovena určitá lhůta. Dále kontroly legality softwaru provádí policie v rámci boje proti pirátství a finanční úřad při daňové kontrole, pokud pořízení počítače bylo uplatněno jako daňově uznatelný výdaj. U Windows lze legalitu prokázat například listinou Certificate of Authenticity (COA štítek nalepený na počítači), popisem počítače na faktuře nebo licenční smlouvou.

Společnost Microsoft je členem kontroverzní protipirátské organizace Business Software Alliance (BSA), která prosazuje zájmy svých členů na ochranu jejich duševního vlastnictví. Mimo jiné BSA vyhledává případy počítačového pirátství, seznamuje policii se svými poznatky a tím přispívá k potírání pirátství.

Přechod na novou verzi

Ubuntu umí na vyžádání povýšit svoji verzi. Potřebná data si stáhne automaticky z Internetu. Povyšovat lze na následující verzi distribuce a u LTS verze i ob tři následující verze na následující verzi LTS. Tato funkce je zcela zdarma.

Speciální software asistuje při přenášení uživatelského účtu na vyšší verzi Windows. Přechod na novou verzi Windows samozřejmě vyžaduje pořízení potřebné nové licence. Na trhu jsou k dostání speciální licence pro upgrade operačního systému Windows. Podrobná pravidla pro upgradování pochopitelně zamezují obcházení ceny licencí u jednotlivých edicí a licencí. Kombinací licence k zastaralým systémům a upgradů nelze získat Windows 7 pod obvyklou cenou pro příslušnou edici a typ licence.

Nové produkty si lze předplácet na základě tzv. Microsoft Software Assurance (SA). Program SA nenabízí extrémně výhodnou možnost pořízení softwaru, ale dává jistotu výše výdajů za upgrade. Budoucí cenová politika Microsoftu u chystaných verzí softwaru totiž není dopředu známa.

Bezplatné služby

Oba výrobci provozují ke svým produktům oficiální webové stránky pro komunitní podporu a publikaci dokumentace. V obou případech je rozsah a kvalita těchto služeb dostatečná. Obě společnosti nabízejí bezplatné bezpečnostní a jiné aktualizace svých produktů přes Internet. (Služby zaplacené v rámci koupě licence budu považovat za bezplatné.)

Canonical k Ubuntu neposkytuje bezplatnou technickou podporu. K některým licencím Windows Microsoft garantuje technickou podporu. U nejběžnějších OEM licencí však Microsoft technickou podporu neposkytuje. Při koupi sestavy s předinstalovaným Windows nebo Ubuntu technickou podporu k příslušnému operačnímu systému bude dodávat výrobce počítače v rámci technické podpory počítače. Obecně se však na kvalitu této podpory nelze spolehnout.

Canonical poskytuje oficiální repozitáře. Operační systém Windows nedisponuje analogickou funkcionalitou. Benefity repozitářů jsou například:

  • Repozitáře usnadňují instalování, odinstalování a další správu softwaru.

  • Aplikace v repozitářích jsou otestovány pro Ubuntu. Umístění do repozitáře lze vnímat jako certifikaci kvality aplikace. V současnosti je takto ověřeno přibližně třicet tisíc balíčků.

  • Repozitáře umožňují aktualizaci veškerého instalovaného softwaru. Aktualizuje se tedy nejen software od výrobce operačního systému.

  • Software se stahuje automaticky ze zabezpečených úložišť. Odpadá tak hledání instalátorů na Internetu a riziko infikování počítače škodlivým softwarem z nakaženého instalátoru.

  • Je zaručena legalita veškerého instalovaného softwaru. Uživatel nemůže nevědomky překročit rozsah softwarových licencí a dopustit se počítačového pirátství.

Software v repozitářích je rozdělen podle licencí do různých zdrojů. V Ubuntu 9.10 Karmic Koala bylo navíc přidáno Centrum softwaru. Tato aplikace zjednodušuje hledání balíčku pro konkrétní účel, sdílí uživatelská hodnocení jednotlivých aplikací a umožňuje zakoupení zpoplatněných balíčků. V budoucnu přes softwarové centrum budou uživatelé moci dobrovolně sponzorovat hodnotné projekty.

Záruky a garance

Na Ubuntu a ani na Windows se nevztahují záruky použitelnosti a je vyloučena odpovědnost za škody způsobené vadami softwaru. Podrobnosti najdete u Ubuntu v GPL a u Windows v příslušném ustanovení EULA.

Délka podpory

Společnost Microsoft podporuje své operační systémy vždy minimálně několik let od vydání. Doba podpory není dopředu známá.

Délka podpory u Ubuntu je pevně garantována. Všechna vydání jsou podporována po dobu jednoho a půl roku. Desktopové verze LTS vydání mají prodlouženou podporu na tři roky. Délka podpory u serverové verze LTS vydání dosahuje pěti let. Kratší dobu podpory u Ubuntu částečně kompenzuje cenová politika Canonicalu. Udržování Ubuntu stále v nejmodernější verzi totiž nevyžaduje žádné dodatečné investice.

Placené služby

Obě společnosti a jejich partneři nabízejí běžné placené služby. Jedná se o různé programy technické podpory, vzdělávací programy, certifikační programy... Popis těchto služeb překračuje zaměření tohoto srovnání článku na běžné uživatele.

Prodejní místa a ceny

Většina produkce počítačů se dodává s předinstalovaným systémem Windows licencovaným jako OEM. Síť dealerů produktů Microsoftu je velmi kvalitní. V případě předinstalovaného Ubuntu mají běžní prodejci v nabídce nejvýše několik málo notebooků. Na Ubuntu a další linuxové distribuce se nespecializuje mnoho obchodníků. V této oblasti bez diskuse jednoznačně Microsoft vítězí.

Svobodná licence GPL sice povoluje software prodávat, avšak vzhledem k bezplatnému šíření přes Internet se stává prodej samotného Ubuntu obchodně nezajímavý. Někteří podnikatelé kombinují instalační médium s knihou Ubuntu 10.10 CZ – Praktická příručka uživatele Linuxu od Ivana Bíbra a kolektivu. Cena výsledného produktu činí několik set korun. Jak již bylo řečeno, Ubuntu je volně ke stažení. Instalaci Ubuntu lze snadno provést svépomocí nebo tuto činnost zajistí najatý kvalifikovaný odborník.

V roce 2009 Microsoft otevřel síť značkových prodejen Microsoft Store, avšak zatím nebyla otevřena žádná provozovna mimo Spojené státy americké. Společnost Canonical podobné pobočky neprovozuje.

Obvyklé navýšení ceny sestavy v důsledku instalace OEM licencovaných Windows nejde jednoduše stanovit. Počítače s předinstalovaným Windows totiž obvykle nejsou dostupné ve verzi bez operačního systému a hodnota licence se neuvádí.

S licencemi k Windows se čile obchoduje. Ceníky u jednotlivých prodejců se schodují jen přibližně. Pro ilustraci cenové hladiny uvádím ceny 64bitových českých verzí Windows 7 podle aktuální nabídky tří významných českých obchodů.

  • Produkt Home Premium OEM stojí 1 979, 1 990 a 1 979 Kč,

  • Home Premium OEM legalizační licence stojí 2 599, 2 831, 2 750 Kč,

  • Professional OEM stojí 2 789, 2 790, 2 879 Kč,

  • Home Premium FPP stojí 3 179, 3 289, 3 179 Kč,

  • Professional OEM legalizační licence stojí 3 529, 3 599, 3 530 Kč,

  • Ultimate OEM stojí 3 899, 4 019, 4 261 Kč,

  • Professional FPP stojí 6 199, 6 467, 6 210 Kč

  • a nakonec u Ultimate FPP stojí 6 444, 6 635, 6 466 Kč.

Uvedené ceny zahrnují DPH. Ceny serverových operačních systémů Windows jsou ještě výrazně vyšší. V případě prodejců s výrazně nižšími cenami se obvykle jedná o podvodnou distribuci nelegálních pirátských kopií. Uvedené ceny se mohou v době vydání tohoto článku lišit.

Nahoru

Příspěvky

Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Marv-CZ 19. 09. 2011, 10:19:10
Odpovědět  Odkaz 
Pěkné shrnutí. Jen dvě poznámky:

Pokud vyměníte vadný díl v době záruky, tak licenci OEM neztrácíte.

Štítek k prokazování legálnosti nestačí, k tomu by měl sloužit doklad o nabití (faktura, darovací smlouva...). Ale jak dokazují různé kauzy, člověk si legálností nemůže být u nesvobodného softwaru jist nikdy.
Finanční srovnání Windows a Ubuntu
sarlej 19. 09. 2011, 10:53:58
Odpovědět  Odkaz 
"Konkrétně po poruše a následné výměně základní desky je potřeba zakoupit novou licenci."
To není tak úplně pravda: "Co se tedy stane, pokud některou z nich potřebujete vyměnit? Přijdete o právo používat operační systém? Dobrá zpráva je, že NE, pokud tou součástí není základní deska (motherboard, MB). Ještě lepší zprávou je, že i v případě, kdy se MB porouchá ve standardní záruční lhůtě, licence OS zůstává v platnosti. Obvykle je po podstatném zásahu do hardwaru (například výměna HD) potřeba provést reaktivaci po telefonu, ale máte na ni nárok, takže ji aktivační linka provede." http://technet.microsoft.com/cs-cz/ee625745.aspx
A v praxi jsem se nesetkal s tím že by mi nechtěli reaktivovat windows po výměně zakladní desky.
Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Marv-CZ 19. 09. 2011, 11:17:45
Odpovědět  Odkaz 
Aktivaci lze i po výměně několikrát provést přes Internet. Dříve to tak nebylo, ale pro ně je to telefonické řešení nákladné a zákazníci "otravovali" asi příliš často, tak ty podmínky změkčili. Teprve až překročíte nějaký počet reaktivací, přinutí vás to použít telefon. A i na něm je hlasový automat, který vám položí pár "záludných" otázek typu "Na kolikátý počítač tu licenci instalujete". A teprve až i u toho překročíte nějaký počet reaktivací, začne to s vámi řešit živý operátor.
František Bártík Re: Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
František Bártík 19. 09. 2011, 11:48:07
Odpovědět  Odkaz 
Microsoft také píše na http://www.microsoft.com/cze/licence/oem/default.mspx : "V případě, že dojde k výměně základní desky, není možné provést reaktivaci OEM licence Windows a zákazník si musí zakoupit novou licenci Windows. Zákazníci, kteří musí provést výměnu základní desky z důvodu jejího poškození a nemožnosti výměny za identickou, mohou provést telefonickou reaktivaci licence prostřednictvím aktivační linky společnosti Microsoft. V těchto případech je vyžadován důkaz o výměně základní desky, například potvrzení servisního střediska nebo jiné doložení poruchy základní desky a nutnosti její výměny."

Je potřeba rozlišovat dva úhly pohledu :

1. Na co zakládá uzavřená licence a zákonná úprava spotřebiteli nárok?
2. Jak v praxi obvykle Microsoft, partneři a prodejci postupují?

Článek jsem psal z prvního hlediska.
Finanční srovnání Windows a Ubuntu
qwert 19. 09. 2011, 18:38:49
Odpovědět  Odkaz 
Vzhledem k právům zaručeným GPL licencí je užívání Ubuntu legální, dokud práva garantována GPL nezaniknou (při porušení GPL)
Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Slavko 21. 09. 2011, 23:23:44
Odpovědět  Odkaz 
"Operační systém Ubuntu vyrábí soukromá společnost Canonical ltd..."

začiatok vety a hneď dva bludy:
1, Ubuntu nie je operačný systém (správne: Ubuntu využíva operačný systém Linux)
2, Cannonical ho nevyrába (Správne: Ubuntu distribuuje Cannonical)

V skutočnosti Ubuntu používa 89% svojich balíkov z Debianu a len 7% je výsledok čistej práce komunity Ubuntu, dokonca aj z tých 89% len 17% upravujú, a to hlavne kvôli zmenám vzhľadu a používateľskej prívetivisti. Koľko percent práce je výsledok samotného Cannonical si domyslite sami. Zdroj: http://raphaelhertzog.com/2010/12/06/state-of-the-debian-ubuntu-relationship/

Ako Linux, tak práca správcov balíkov Debianu je síce licencovaná pod GPL a teda ich použitie v Ubuntu je legálne, ale ich privlastňovanie už legálne nie je a je porušením GPL.

Tu nikto nerobí korekciu?! Ďalej som to ani nečítal...
Martin Šín Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Martin Šín 22. 09. 2011, 08:59:24
Odpovědět  Odkaz 
Hmm, asi tomu nerozumím a nechci se hádat o slovo, ale podle mě Ubuntu je operační systém (jak např. uvádí hned na úvodní stránce - "Ubuntu is a fast, secure and easy-to-use operating system") - co by to také bylo jiného, jíst se to nedá a topinky mi to neudělá..

Tím, že ho Canonical nevytváří bych si také zcela jistý nebyl, viz. směr vývoje ubuntu a ignorování hlasů toho co zbylo z komunity. Podle mě si jde Ubuntu svojí cestou a zcela v souladu s požadavky firmy Canonical a tak ho (podle mě) Canonical vyrábí. Na stránkách Ubuntu to zmiňují tak trochu šalamounsky - "As the leader of the Ubuntu Project, Canonical .."
Jiří Eischmann Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Jiří Eischmann 22. 09. 2011, 13:15:08
Odpovědět  Odkaz 
Souhlasím s autorem článku:
1) Podle definice např. Wikipedie [1] je Ubuntu operačním systémem, naopak Linux je jen kernel.

2) Takže podle vás Škoda nevyrábí Fabii? Protože vás můžu ubezpečit, že >90 % součástek Fabie vyrobil někdo jiný než Škoda.

Na to, abyste se tu pohoršoval nad autorem a redakcí LE, máte opravdu nesolidní argumenty.

[1] Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho startu a zůstává v činnosti až do jeho vypnutí. Skládá se z jádra (kernel) a pomocných systémových nástrojů.
Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Tomas Bryja 19. 10. 2011, 14:38:53
Odpovědět  Odkaz 
A kdyz uz chcete tolik slovickarit pane Slavko, tak nezamenujte Linux = jádro operacniho systemu a GNU/Linux = samotny operacni system
Andrej Pavelka Re: Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Andrej Pavelka 25. 10. 2011, 15:21:52
Odpovědět  Odkaz 
Linux je chápaný dvojmo:
- v užšom ponímaní je to skutočne len jadro
- v širšom ponímaní je to kompletný operačný systém s príkazovým interprétom, s GUI a so všetkými jemu prisluchajúcimi aplikáciami.
Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Pavel Šimerda (pavlix) 15. 11. 2011, 13:45:52
Odpovědět  Odkaz 
Mě spíš překvapuje tvrzení, že Ubuntu je dostupné pod GPL verze 2. To podle mě není pravda.
Miroslav Hrončok Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Miro Hrončok 15. 11. 2011, 15:04:57
Odpovědět  Odkaz 
Máš pravdu, že to není tak úplně 100% pravdivé tvrzení. Přesto si myslím, že vzhledem ke kompatibilitě můžeš Ubuntu vzít jako celek a vydat ho pod GPLv2, nebo ne?
František Bártík Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
František Bártík 15. 11. 2011, 15:57:53
Odpovědět  Odkaz 
re Pavel Šimerda (pavlix) : Ubuntu obsahuje části, které může Canonical využívat pouze pod licencí GPLv2. Dílo založené na GPLv2 softwaru musí být distribuováno v souladu s GPLv2 licencí. Přesněji podle ustanovení 2b licence GPLv2 nabyvatel licence GPLv2 (zde Canonical) musí umožnit, aby odvozené dílo (zde Ubuntu) mohlo být jako celek bezplatně poskytnuto každé třetí osobě v souladu s ustanoveními licence GPLv2. Jediná výjimka z copyleftu je popsána v závěru §2 licence GPLv2.

To však neznamená, že všechny části Ubuntu jsou dostupné pouze pod licencí GPLv2. Například mnohé komponenty jsou dostupné pod licencemi typu BSD a MIT, které umožňují rozšiřování dílo pod GPLv2.
Finanční srovnání Windows a Ubuntu
palo 2. 09. 2013, 10:56:21
Odpovědět  Odkaz 
cakal som clanok o porovnani celkovych nakladov na nasadenie a dlhodobej prevadzky/spravy systemov(kompatibilny hw, problemy s instalaciou, softwarom...). clanok je cisty odpad, pretoze ze je ubuntu zdarma vie kazdy a kolko stoji windows si moze kazdy do par sekund pozriet na alze.
Petr Valach Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Petr Valach 2. 09. 2013, 17:24:57
Odpovědět  Odkaz 
No, jsem docela rád, že nejsem autorem článku. Kdybyste mi totiž pod něj napsal, že je odpadem, vězte, že bych si to s vámi vyřídil po svém. Slušně, ale velmi asertivně.

Článek odpadem není, jsem rád, že ho nadkolega sepsal...
Lukáš Jelínek Re: Re: Finanční srovnání Windows a Ubuntu
Lukáš Jelínek 2. 09. 2013, 17:56:31
Odpovědět  Odkaz 
Podrobnější rozpitvání nákladů na ten který systém v různých situacích je kdyžtak tady: http://www.linuxexpres.cz/duel/linux-versus-windows-naklady-na-porizeni-a-provoz

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

František Bártík

Soustředím se na problémy, které vyžadují kreativní přístup anebo využití teoretických znalostí. Orientuji se na svobodná řešení a baví mě učit se nové věci. Neváhejte a oslovte mě s Vaším zajímavým pracovním zadáním.


  • Distribuce: debian a odvozená distra
  • Grafické prostředí: GNOME

| blog