přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, X-Plane 9: Celkové hodnocení

X-Plane 9: Celkové hodnocení

xplane9.png

V závěrečném díle velké recenze simulátoru X-Plane 9 se podíváme na jeho klady a zápory, dojde také na celkové hodnocení a srovnání s konkurencí, konkrétně s Microsoft Flight Simulatorem.


Asi hlavní předností X-Plane je velmi dobrá podpora Linuxu. Bude to zřejmě tím, že veliká část komunity včetně autora létá na systému Mac OS X, což je jen krůček k Linuxu. Tím pádem drtivá většina pluginů a všemožných nástrojů funguje bez problémů na Linuxu. X-Plane je také výrazně otevřenější než FS. Kromě toho, že existují oficiální SDK a oficiální nástroje, jsou také programy pro tvorbu letišť, letadel i krajin (Plane Maker, Panel Maker) přímo součástí instalace. Komunita kolem X-Plane má hodně blízko k open source. Autor také častěji vydává nové verze, vývoj je více kontinuální. A též naslouchá hlasu uživatelů.

Cesna 172 nad městem, zdroj x-plane.comCesna 172 nad městem, zdroj x-plane.com

Asi se shodneme na tom, že X-Plane běhá na stejném hardwaru o něco rychleji než MS Flight Simulator X, takže si můžete dopřát více detailů a jemnější textury. Požadavky je X-Plane někde mezi FS2004 a FSX - například já X-Plane spustil na Dual Core 2 stroji s integrovanou grafikou Intel X3100. Na druhou stranu X-Plane negeneruje kolem letištních ploch nahodile letištní budovy či hangáry, na což si často uživatelé FSX stěžují. Autor X-Plane tuto vlastnost odstranil, protože se množily stížnosti na to, jak automaticky generované budovy vypadají a byly spíše ke škodě, než k užitku. Bohužel komunita kolem X-Plane je menší, tudíž i počet krajin i letadel zaostává za nabídkou pro FSX. Nějaké ty krajinky (scenarios) ke stažení nicméně existují (zejména letiště, letištní budovy, hangáry, haly nebo města v okolí) a ostatní si můžete díky konverznímu programu FS2X-Plane převést. Jedná se o skripty v Pythonu (fungují i na Linuxu), které akceptují krajiny pro MS Flight Simulator 2006 i X (10) - a těch je na internetu požehnaně.

Abych byl přesný, nejprve je třeba nainstalovat databázi 3D objektů OpenSceneryX, kterou pak využívají stavitelé krajin. K dispozici je velké množství objektů jako jsou nejen budovy, mrakodrapy, stadiony, ale také elektrárny (větrné, jaderné), stromy a keře, stojící (zaparkovaná) letadla, auta, lodě - no prostě toho je požehnaně. Autoři databáze doporučují stáhnout si instalátor (i pro Linux), který dovede databázi pravidelně aktualizovat. Poté můžete začít stahovat krajiny - ať už to jsou letiště, města nebo celé sety. Takovým zajímavým setem je projekt X-VFR, který používá databázi OpenStreetMap, ve které jsou nadefinovány GPS souřadnice různých objektů (školy, kostely, nemocnice, hřbitovy, stadiony). Tuto databázi "pravidelně" (zatím existuje jen verze 0.1) převádějí do X-Plane formátu za použití OpenSceneryX. Můžete si ale stáhnout nástroj na převod sami a vytvořit si co bude libo.

X-Plane 9 na integrované grafice IntelX-Plane 9 na integrované grafice Intel

Co dělá simulátor X-Plane tak vyjímečným je jeho rozšiřitelnost. Hlavní krajinu (scenerii - scenery) lze libovolně rozšiřovat a doplňovat o aktualizovaná letiště, budovy a další objekty. Vývojáři mají k dispozici kompletní SDK a dokumentaci, uživatelé nové scenerie prostě nahrají do předem určeného adresáře (jako podadresář). Odinstalace je snadná - poadresář se prostě smaže. Díky tomuto systému nevzniká žádný nepořádek a vše je vždy na svém místě. Velmi podobně hru můžete rozšiřovat o nová letadla - na internetu je k dispozici veliké množství letadel a nebuďte překvapeni, když jsou nejsou některá letadla (nebo i scenerie) zadarmo. Kvalita zpracování a smysl pro detail někdy až berou dech, autoři těchto špičkových modelů obvykle dají ke stažení "odlehčenou" verzi, která pro takové to "domácí létání" někdy postačuje. Komerční letadla nebo scenerie jsou spíše určeny speciálním simulátorům - X-Plane totiž nabízí možnost napojení na reálné simulační trenažéry (cena této profesionální verze je však vyšší). Pokud to s létáním myslíte vážně, nákup nějakého toho letadla vás asi nemine. Nutno ale podotknout, že X-Plane je v této oblasti výrazně lepší, než Flight Simulator. Jeho defaultní letadla jsou na vyšší úrovni, některá mají funkční FMC. U Flight Simulatoru musíte letadlo s FCM vždy dokoupit.

V neposlední řadě obsahuje X-Plane systém rozšíření, podobně jako Firefox. Na internetu je nepřeberné množství různých pluginů, z nichž vyberu například plugin pro přístup do sítě VATSIM, což je síť serverů tvořící reálný letecký svět. V tomto světě můžete potkat letadla pilotované jinými hráči a nejen to - je zde plně funkční řízení leteckého provozu (ATC). V době psaní článku bylo ve virtuálním světě "nahoře" asi 450 letadel a přesně 100 operátorů bylo aktivních při řízení provozu. Komunita je také velmi rozšířená v našich krajích, existuje několik virtuálních aerolinek například CSA Virtual nebo Air Prague. Ve světě VATSIMU (nebo konkurenční sítě IVAO) existují totiž i letecké společnosti, pravidelné linky, karierní postup pilotů - zkrátka a dobře všechno funguje tak, jako ve skutečnosti a lidé z této komunity říkají, že jediné, co jim chybí, jsou letadla. Zmíněná skupina spolupracuje s opravdovou ČSA formou různých cen (křesty letadel, možnost vyzkoušet si trenažér), mají povolení používat logo a podobně. Obecně česká komunita VATSIMu platí za jednu z nejkvalitnějších, což mohu potvrdit při mých prvných smělých pokusel o on-line létání.

X-Plane je skvělý simulátor a pokud se Microsoft nerozhodne přehodnotit své stanovisko ohledně ukončení vývoje řady Flight Simulator, bude X-Plane brzy nepřekonatelným.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

X-Plane 9: Celkové hodnocení
bumper 17. 03. 2010, 19:22:40
Odpovědět  Odkaz 
Jsem rad, ze jsem nasel pekne clanky o X-Plane 9, jen bych rad doplnil neco ohlene scenerii krajiny a to konkretne CR. Momentalne je rozpracovan velice nadejny projekt VFR CR projekt - http://www.artoo.cz/xplane/default.htm casem by se melo jednat o vubec nejpropracovanejsi scenerii CR do soucasne dostupnych simulatoru. G2XPL ortofoto, presne pokryti lesu, presne silnice, presne reky a vodni hladiny ( presna rucne kreslena data, dle realu ), vyznamne VFR objekty, dodelane veskere letiste CR vcetne UL ploch ( v defaultu XPL 9 jich u nas bohuzel hodne schazi ) co vice si pro VFR litani prat. Dalsi web pro priznivce X-Plane 9 naleznete zde - http://medlanky.bumper.cz/xplane.html Doufam, ze u nas bude priznivcu X-Plane pribyvat, tenhle simulator si to urcite zaslouzi a to napric vsemi platformami, od Win, pres MAC az po Linux.
X-Plane 9: Celkové hodnocení
robott 14. 08. 2010, 18:36:43
Odpovědět  Odkaz 
muzu se zeptat jestli se to da nekde stahnout na Internetu?
Lukáš Zapletal Re:X-Plane 9: Celkové hodnocení
zapletal 27. 09. 2010, 21:04:02
Odpovědět  Odkaz 
Stáhnout můžete demo. Originální verze přijde na pár dolarů a dodací lhůta je asi 3 týdny.
Re:Re:X-Plane 9: Celkové hodnocení
Petr Soukup 28. 09. 2010, 19:44:47
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím,
Samozřejmě můžete mít odlišnou zkušenost nebo se to mohlo někde zdržet, ale při objednávce přímo na stánkách tvůrců Laminar research www.x-plane.com to z USA mě a poměrně statisticky nezanedbatelnému množství lidí o kterých vím, přišlo za 8-9 dní.
X-Plane 9: Celkové hodnocení
Michal 27. 04. 2011, 22:57:20
Odpovědět  Odkaz 
Zajímal by mě ten plugin pro přístup do sítě VATSIM. Je možné se tam srazit s ledadlem pilotovaným jiným hráčem?

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz