přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak oříznout fotografii před odesláním do sběrny

Jak oříznout fotografii před odesláním do sběrny

gimp.gif

Jedna z nejdůležitějších věcí, která ovlivní kvalitu vašich papírových fotografií, je poměr stran digitální předlohy. Pokud mají vaše digitální fotografie jiný poměr stran, než je běžné pro výrobu papírové varianty, jsou při vytištění ořezány tak, aby poměr stran odpovídal zvolenému formátu. Nikdo se přitom nedívá, jestli vám na fotce náhodou neuřízne hlavu. Proto je lepší si formát upravit před odesláním do fotolabu.


1.

Stačí k tomu GIMP. Po otevření obrázku zvolte nástroj Ořez, který najdete v panelu nástrojů programu.

Obrázek:  1.jpg

Tlačítko Ořez

2.

I když je možné poměr stran zvolit později, můžete ho nastavit už nyní. Zaškrtněte tedy volbu Pevné a nastavte vámi zvolený poměr, např. 10:15 jako vidíte na obrázku.

Obrázek:  2.jpg

Nastavení poměru stran

Je asi jasné, že místo poměru 10:15 můžete zadat také 2:3 atp.

3.

Vedle políčka pro zadání poměru (v našem případě 10:15) jsou tlačítka pro nastavení na šířku nebo na výšku. Kliknutím na dané tlačítko se poměr automaticky přehodí.

4.

Tahem myši v obrázku vyznačte požadovanou oblast. Šířka a výška oblasti se bude automaticky uzpůsobovat stanovenému poměru stran. Pamatujte také, že přesunutím myši (bez držení tlačítka) do krajní oblasti výběru budete moci měnit šířku a výšku výběru.

Obrázek:  3.jpg

Výběr části obrázku

5.

Pokud chcete výběr přesunout, umístěte šipku myši zhruba doprostřed výběru a při stisknutém levém tlačítku myši výběr posuňte. Jakmile jste s výběrem spokojeni, klikněte jednou (krátce) doprostřed výběru, tím dojde k oříznutí obrázku. Oříznutý obrázek nezapomeňte uložit, např. klávesovou zkratkou [Ctrl+S].

Nahoru

Příspěvky

Miroslav Hrončok Jak oříznout fotografii před odesláním do sběrny
Miro Hrončok 29. 08. 2008, 15:07:58
Odpovědět  Odkaz 
Já bych spíš doporučoval volbu Uložit jako..., protože tak mi zůstane i původní fotka. Když jsem viděl nadpis tohoto článečku a screnshot Gimpu, řekl jsem si, že tohle zvládám, ale nakonec jsem ho stejně pročetl. A zjistil jsem, že ořez obrázku v mém podání je drbání se pravou rukou za levým uchem (z poza hlavy).
Vojtěch Zeisek Jak oříznout fotografii před odesláním do sběrny
Vojtěch Zeisek 30. 08. 2008, 21:37:44
Odpovědět  Odkaz 
Já tohle zásadně dělám v digiKamu. Je tam možnost Oříznout s poměrem, kde si můžu vybrat ze všech možných poměrů a navíc to ukazuje různá vodítka (podle volby) jako třeba zlatý řez, třetiny, ...
Re:Jak oříznout fotografii před odesláním do sběrny
petos 7. 09. 2008, 13:20:43
Odpovědět  Odkaz 
Ale to je i v gimpu - na obrazku 2 dole: zadna voditka. Je tam mozne si dat prave zminovany zlaty rez a dalsi :-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux