přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows

Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows

tiskarna.jpg

Ne zřídka se stává, že potřebujete něco vytisknout na tiskárně připojené k počítači s operačním systémem MS Windows. Jak správně postupovat při připojení takové tiskárny, se dozvíte v následujícím článku.


Samozřejmostí je instalace balíčku cups a smbclient, bez kterých se neobejdete. K dalšímu nastavení budete potřebovat prohlížeč, do kterého zadejte adresu http://localhost:631. Objeví se administrační rozhraní tiskového systému CUPS (Common UNIX Printing System).

Webové rozhraní CUPS běžící na portu 631Webové rozhraní CUPS běžící na portu 631

Nyní klikněte na tlačítko Add printer (Přidat tiskárnu), pokud ho nemůžete najít, pak přejděte na kartu Administration (Administrace) a zde ho již v části Printers určitě uvidíte. Dál vyplňte jméno tiskárny a pokud chcete, tak i umístění (Location) a popisek (Description). Pozor! Jméno tiskárny nemůže obsahovat mezery a není ho možné později prostřednictvím webového rozhraní CUPS měnit! Dál pokračujte kliknutím na tlačítko Continue (Pokračovat).

Počáteční nastavení tiskárnyPočáteční nastavení tiskárny

Pro potvrzení prováděných činností jsou potřeba práva uživatele root. Jakmile budete v průběhu instalace tiskárny vyzváni k přihlášení, pak zadejte uživatelské jméno root a jeho heslo.

V tomto kroku se vybírá vlastní zařízení tiskárny. V našem případě jednoduše vyberte možnost Windows Printer via SAMBA. Pokud tuto volbu v rozbalovací nabídce nevidíte, pak nemáte zřejmě nainstalován nebo správně nastaven balíček smbclient.

Nastavení zařízení tiskárnyNastavení zařízení tiskárny

Blížíme se k finále a nyní se nacházíme v tom nejdůležitějším kroku. Zde se nastavuje umístění a jméno tiskárny v počítačové síti. Určitý přehled o tom, jaké počítače a tiskárny se nacházejí v počítačové síti, získáte zadáním příkazu smbtree, v jehož výstupu jsem našel hledanou tiskárnu:

		\\IDEFIX\Tiskarna       	Tiskarna urcena pro tisk studentu

Pokud se vám nechce tímto způsobem tiskárnu hledat, pak určitě bude stačit odebrat se k počítači, ke kterému je tiskárna připojena, zjistit si jeho jméno a jméno připojené tiskárny a také ověřit, že je tiskárna sdílena dál do počítačové sítě. Umístění tiskárny se zadává v tomto tvaru:

smb://<jméno počítače>/<jméno tiskárny>

Například tedy:

smb://idefix/Tiskarna

Pokud je pro tisk nutné přihlášení určitého uživatele, pak se zapisuje ve tvaru: smb://uživatel:heslo@<jméno počítače>/<jméno tiskárny>, např.: smb://administrator:tajneheslo@idefix/Tiskarna

Nastavení umístění tiskárnyNastavení umístění tiskárny

Dál se vybírá použitý ovladač tiskárny. Ovladače některých tiskáren už můžete mít v systému nainstalovány. Jejich seznam uvidíte v okně Make (Druh). Pokud tomu tak není, bude asi nejrozumnější podívat se na stránku OpenPrinting.org a vyhledat požadovaný ovladač ručně.

Výběr ovladače tiskárnyVýběr ovladače tiskárny

Postupovat můžete třeba takto: V levém menu klikněte na volbu Printers a dál už vyberte požadovanou tiskárnu. Svůj výběr nezapomeňte potvrdit kliknutím na tlačítko Show.

Výběr tiskárny na OpenPrinting.orgVýběr tiskárny na OpenPrinting.org

Po stažení doporučovaného souboru s koncovkou .ppd ho nahrajte do webového rozhraní systému CUPS a můžete pokračovat dál.

Tím byla tiskárna přidána. Pro vyzkoušení správného nastavení nezapomeňte vytisknout testovací stránku pomocí tlačítka Print Test Page a provést další základní nastavení tisku skrývající se pod tlačítkem Set Printer Options.

Tiskárna byla přidánaTiskárna byla přidána

Pokud bude něco špatně, můžete celý proces nastavení projít znova. Předchozího průvodce znovu spustíte kliknutím na tlačítko Modify Printer.

Testovací stránka CUPS, jak se vám líbí?Testovací stránka CUPS, jak se vám líbí?

Některé distribuce mají testovací stránku pozměněnou. Najdete na ni pak většinou logo distribuce, nebo alespoň její název.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
alfonz 29. 06. 2009, 07:49:37
Odpovědět  Odkaz 
No jako pěkný, ale třeba v Ubuntu je to mnohem rychlejší přes Systém > Správa > Tisk a tam jen vyberete sdílená, ubuntu se tu tiskárnu pokusí najít, vy přiřadíte ovladač a je hotovo.

Na CUPS se poté ani lézt nemusí.
Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
Slavko 29. 06. 2009, 14:35:32
Odpovědět  Odkaz 
Len jedno mi nie je jasné, ako autor vedel, že práve toto sa chystám nastavovať? :-))))

dík
Vlastimil Ott Re:Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
Vlastimil Ott 29. 06. 2009, 15:02:49
Odpovědět  Odkaz 
On to nevěděl, my jsme mu to zadali.

8-)
Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
kibo 29. 06. 2009, 15:17:17
Odpovědět  Odkaz 
Bezva článek díky za něj.
Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
gillx 29. 06. 2009, 16:14:40
Odpovědět  Odkaz 
Při zadání http://localhost:631 mi Firefox zahlásí Chyba spojení: Firefox nemůže navázat spojení se serverem localhost:631. Nevíte kde je problém?









Firefox nemůže navázat spojení se serverem localhost:631.
Martin Šín Re:Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
Martin Šín 29. 06. 2009, 17:35:11
Odpovědět  Odkaz 
1) Ověřte, že CUPS běží. Např. zadáním "ps aux | grep cups" do terminálu a bez těch uvozovek. Měly by se objevit asi 2 řádky..

2) Podívejte se do souboru /etc/hosts zda obsahuje řádek "127.0.0.1 localhost". Pokud ne, pak ho přidejte/upravte stávající - opatrně...

3) Jiný problém, pak sem napište jméno a verzi vaší distribuce, třeba někdo poradí. ;-)
Re:Re:Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
gillx 29. 06. 2009, 19:12:57
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel to nepomohlo. Používám Mandrivu 2009.1
Martin Šín Re:Re:Re:Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
Martin Šín 29. 06. 2009, 19:42:52
Odpovědět  Odkaz 
Podívejte se do souboru /etc/cups/cupsd.conf (doufám, že ma Mandrivě je stejně) a zkontrolujte řádek: Listen localhost:631

Mělo by to být s komentáři, tak to projděte a po změně nastavení restartujte cups. Jediné co mě napadá, že to je v systému defaultně vypnuté...
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
Vlastimil Ott 29. 06. 2009, 21:07:42
Odpovědět  Odkaz 
V Mandriva Linuxu je lepší použít grafické nástroje. Buď tam CUPS není, nebo neběží. Myslím, že je opravdu normálně vypnutý, takže jej aktivujte v nástroji pro správu služeb (drakxservices).
Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
Bluefear 18. 07. 2009, 10:56:57
Odpovědět  Odkaz 
Prosím můžete poradit jak vyřešit situaci: na desktopu mam ubuntu 8, ke kterému je připojena tiskárna(Samsung CLX2160). Do sítě připojuji notebook s widlema xp a potřebuju tisknout na tiskárnu, která je připojena na to ubuntu. Díky moc...
Martin Šín Re:Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
Martin Šín 18. 07. 2009, 12:11:57
Odpovědět  Odkaz 
V principu by mělo stačit nainstalovat balíček samba. Samba pak standardně (aspoň v Debianu) sdílí přípojené tiskárny do "sítě Windows". Tzn. na počítači s Windows pak dejte okolní počítače a měl byste počítač s Linuxem a připojenou tiskárnou vidět. Jediné co budete muset dodat ručně jsou ovladače tiskárny pro Windows (po kliknutí na tiskárnu se objeví hláška, že ovladače nebyly na vzdáleném počítači nalezeny ..).
Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
ZdVt 13. 08. 2009, 18:23:01
Odpovědět  Odkaz 
Pěkný článek, se základními věcmi. Jak ale na situaci, kdy na tiskárnu existuje jen Windows ovladač nebo Linuxový ppd soubor je nedokonalý (nepřiřazuje správně zásobníky, nepozná typ média apod.). Win ovladače bývají alespoň na starší typy tiskáren odladěnější. Proto řeším problém jak připojit vzdálenou tiskárnu, u které by tisk obstaral samotný ovladač z Windows. Případně pokud je možné konvertovat ppd soubor z Win ovladače do Linuxu, protože prosté použití neposkytuje dobré výsledky.
Předem děkuji za náměty a jistě ne jen já. :-)
Martin Šín Re:Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
Martin Šín 13. 08. 2009, 20:21:08
Odpovědět  Odkaz 
Bez nějakého ovladače to (podle mě) nepůjde. Proto nezbývá než zkoušet. Na stránce Openprinting mají u každé tiskárny zpravidla uvedeno několik ovladačů, případně také můžete zkusit ovladač jiné (podobné) tiskárny, obecný postscriptový ovladač (umí-li to tiskárna) atp. Odkaz shrnující nějaké možnosti jsem našel zde: http://www.linuxtopia.org/online_books/linux_system_administration/linux_printer_HOWTO/spoolers_001.html

Sám se v poslední době setkávám s problémem u jedné tiskárny HP, která se při příliš složité tiskové úloze prostě zasekne a linuxové jádro pak zaplní /log zběsilými chybovými hláškami. Blbé je, že tím se plně obsadí disk a systém jde do kytek. Problém je jednoznačně s tím, že ovladače vznikají (aspoň myslím) reverzním inženýrstvím a výrobce jako takový Linux zpravidla zcela ignoruje. Zlatý papír a tužka. ;-)
Martin Šín Re:Re:Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
Martin Šín 13. 08. 2009, 20:24:21
Odpovědět  Odkaz 
Ještě poznámka, aby to nevyznělo zcela negativně. Také mám dostupnou tiskárnu, která pod Windows nefunguje (je chybná elektronika tiskárny) a s dodávanými ovladači na ní nelze tisknout. V Linuxu na druhou stranu není problém, ovladače chybu neřeší a tisknou.
Re:Re:Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
ZdVt 14. 08. 2009, 11:17:29
Odpovědět  Odkaz 
Vytisknout stránku mnohdy nakonec ještě jde, ale horší je to s volbou zásobníků, typem média a pod. To je především můj problém.
Včera jsem ale náhodou našel na http://justin.yackoski.name/winp/ zajímavý nápad, který je principiálně velmi jednoduchý a zdá se mi, že by mohl být i použitelný.
Stačí nasdílet na Windows adresář z Linuxu tam poslat soubor (např. pdf). Pod Windows nechat běžet script, který monitoruje adresář a jak se v něm objeví soubor, tak ho pošle na tiskárnu. Tento tisk je však již v plně režii Windows ovladačů. To by mohla být cesta pro exotické tiskárny, které se do nekonečna vzpouzí.
Martin Šín Re:Re:Re:Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
Martin Šín 14. 08. 2009, 12:54:29
Odpovědět  Odkaz 
Ano, s něčím takovým jsem se také setkal (v Linuxu) - program hlídá adresář a když se tam něco objeví, pak provede zadanou akci. Je to sice trochu krkolomné, ale mohlo by to vyjít. K tomu bych vám doporučoval tisknout na místo určení z Linuxu pomocí cups-pdf. Po instalaci tohoto doplňku budete moci v CUPS vytvořit virtuální PDF tiskárnu (při jejím nastavení se vybírá libovolná tiskárna, lépe barevná s vyšším rozlišením). Něco málo o cups-pdf jsem psal tu: http://www.linuxexpres.cz/blog/tisk-do-pdf
Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
Marcel 9. 11. 2009, 18:05:29
Odpovědět  Odkaz 
Dobry den,
velmi dobry clanek, moc mi pomohol. Mam Debian 5 a podobny problem ako "qillx".
Web GUI mi nabehne, ale ked chcem pridat novu tiskarnu, vypise mi 403 Forbindden... Taktiez pri prepnuti do zalozky Administration mi zakaze vstup. Mate niekto s tymto skusenosti?
Vdaka.
Martin Šín Re:Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
Martin Šín 9. 11. 2009, 19:35:08
Odpovědět  Odkaz 
Je to otázka nastavení CUPSu (cupsd.conf) a jeho zabezpečení. Pro inspiraci se můžete podívat třeba sem, kde popisují stejný problém: http://www.linuxforums.org/forum/servers/120309-cups-403-forbidden-error.html
Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows
Alexander 19. 04. 2011, 12:25:50
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,
Mám problém se sdílenou tiskárnou Konica Minolta.
Je zapotřebí zadat PIN u ovladače. Vůbec netuším kde to lze nastavit u Ubuntu :(
V xp to jde lehce no v linuxu mě to sice vypíše že byl dokument odeslán do tiskárny no nic nevyleze :( to samé dělá u XP když se nezadá PIN. poradíte někdo? děkuji
Jak připojit tiskárnu sdílenou z Windows - opacne!
Michal 26. 09. 2011, 19:25:27
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, ja bych to potreboval vymyslet opacně - chtěl bych se zeptat, mám ma NB Win XP a doma sit Workgroup. Pouzivam sitove MMC se Sambou na internim HDD, kde je i adresar Tiskarny a faxy - kdyz přes win nb zadam Pridat tiskarnu, pak zadam win ovladac, zadam sdileni a kdyz jsem na konci instalace, napise to "Ovladač nebyl nainstalován - Nelze dokončit operaci". Nemohl byste mi nekdo poradit, jak na tu Sambu ovladac dostat/dat? Jedna se o HP LJ 1300 (usb - nesitova), mmc je Evolve Blade II. Chtel bych tiskarnu (nesitovou) dostat přes MMC usb port do domaci site na dalsi pc a nb v domacnosti (deti, manzelka), a tisknout na ni odkudkoliv z domova pres Workgroup sit. Teoreticky by to mělo jit, ale prakticky - nevim. Jestli je to nejaky vetsi problem, tak nic, mam jeste sitovou tiskarnu Canon (ta jede perfektne, na kabel i wifi). Jinak to MMC má normálně USB port, kdyz do dej vlozim flashku, dvd mechaniku anebo hdd, tak se normalne pripoji a lze ovladat pres menu v mmc (resp. v TV), ale neni videt v pc siti (to by mozna byla druha otazka pro znalou osobu - jak zprovoznit sd-dvd-flash-hdd pripojeny pres usb port k MMC Evolve Blade / PlayONHD se Sambou do site Workgroup). Tak kdybyste měl někdo nějakou myšlenku nebo odkaz na problematiku sitove spravy pod Sambou a propojeni s Win, budu rad za odpoved. Přeci jen jsem vyrostl na windows.., ale jsem hravy, a je to zajimave - tak mi to zajima :-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux