přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak si zatelefonovat přes Google

Jak si zatelefonovat přes Google

telefon.png

Chcete si s někým promluvit přes Internet a nevíte, co použít? V tomto článku se podíváme na to, jak si zavolat prostřednictvím Google Talk. Jediné, co budete potřebovat, bude mikrofon a sluchátka, případně také kamera. O zbytek se postará Google, prostě to funguje.


Co si budeme povídat, funkčních open-source aplikací pro telefonování po Internetu je poskrovnu (bez nutnosti využívání mnohdy placených služeb SIP operátora), a tak řadě uživatelů nezbývá, než se uchýlit k nejrozšířenějšímu telefonování přes Skype. Já se rozhodl pro něco jiného, a protože už nejeden Google účet mám, odbylo se to bez otravné registrace, jen to stačí začít používat.

Co budete potřebovat?

Obvyklou výbavu v podobě sluchátek s mikrofonem či jiné varianty vstupního a výstupního zvukového zařízení. Typicky u notebooku nebudete potřebovat běžně nic, protože obojí bývá standardně integrováno. Pro přenos živého obrazu se také hodí nějaká ta kamera, kterou koneckonců mnoho notebooků obsahuje také.

Google Talk je služba společnosti Google fungující také přes internetový prohlížeč, např. oblíbený Firefox, která je integrovaná do webového rozhraní Gmailu. Dále budete potřebovat nějaký vhodný subjekt, který bude ochoten si s vámi povídat. Proto je potřeba v části Chat nejprve onoho dobráka Pozvat k chatu. Jakmile vaší pozvánku potvrdí, uvidíte jeho stav a budete si s ním moci nejen chatovat, ale i telefonovat.

Panel Chat se seznamem kamarádů, zeleně jsou zvýrazněni přihlášení uživatelé Panel Chat se seznamem kamarádů, zeleně jsou zvýrazněni přihlášení uživatelé

Kromě toho uvidíte i jeho stav, kdy ideální je zelené kolečko (nebo jiná zelená ikona), které signalizuje, že je právě připojený (např. má otevřený prohlížeč a je na Gmailu) a tedy potenciálně vhodný nejen pro chatování, ale i pro telefonování přes Internet.

Aby to nebylo až tak jednoduché, dál budete potřebovat trochu toho obslužného softwaru. Jakmile u zvolené osoby vyberete tlačítko Chat, objeví se vpravo dole v okně prohlížeče okno s možností textového chatování, nahoře s tlačítky pro videohovor nebo klasické telefonování. Potřebný software pak stáhnete kliknutím na odkaz Kliknutím sem přidejte hlasový chat nebo videochat v témže okně nebo přímo z tohoto článku.

Dialogové okno pro chat, zvýrazněny ikony pro videohovor a telefonování Dialogové okno pro chat, zvýrazněny ikony pro videohovor a telefonování

Stažený balíček můžete například v Ubuntu a jemu podobných distribucích nainstalovat poklepáním na něj. Po instalaci stačí např. stiskem klávesy [F5] obnovit prostředí Gmailu a můžete se pustit do telefonování. Protistrana si samozřejmě musí potřebný software nainstalovat také.

Ověření funkčnosti

Ve webovém rozhraní Gmailu klikněte vpravo nahoře na ikonu Nastavení a zvolte Nastavení služby Mail. Zde se přesuňte na kartu Chat. Tady byste už měli v části Hlasový chat a videochat vidět zařízení typu mikrofon, reproduktory a případně i kameru.

Nastavení hlasového chatu na účtu Gmail Nastavení hlasového chatu na účtu Gmail

Pokud chcete vše vyzkoušet ještě před uskutečněním vlastního hovoru, např. abyste si „naostro“ neuřízli řádnou ostudu, můžete kliknutím na rozbalovací text Ověřit nastavení zkontrolovat, zda vše funguje tak, jak má.

Ověření nastavení funkce Hlasový chat Ověření nastavení funkce Hlasový chat

Při Ověření nastavení byste měli v ideálním případě vidět obraz z instalované kamery, měl by se vám hýbat indikátor signalizující zvuk přicházející z mikrofonu a po kliknutí na odkaz pro přehrání zkušebního zvuku uslyšíte i vyzvánění telefonu.

Uskutečnění hovoru

V nabídce Chat najeďte myší na připojeného uživatele (je vlevo označen zelenou ikonou) a ze zobrazeného dialogu zvolte tlačítko Chat. Vpravo dole na obrazovce se objeví okénko pro chatování s uživatelem. Zde už nebudete obtěžování instalací potřebného softwaru, a tak rovnou klikněte na ikonu kamery pro uskutečnění videohovoru, nebo na ikonu telefonu pro běžný hovor bez kamery.

Probíhající videohovor Probíhající videohovor

Prostě to funguje

Neptejte se jak, ale funguje to. Ať už jsem použil Debian či Ubuntu, nebo to instaloval ve Windows, vždy po úspěšné instalaci potřebného pluginu vše fungovalo tak, jak má. Snad jen jednou jsem neslyšel druhou stranu, ale z toho se nakonec vyklubaly příliš tiché bedýnky a velká vzdálenost od mikrofonu snímajícího hlas, inu notebook je notebook, ale sluchátka s mikrofonem mají také něco do sebe... ;-)

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Michal Hrušecký SIP
Michal Hrušecký 30. 05. 2011, 07:12:10
Odpovědět  Odkaz 
Jen drobna poznamka k SIPu. SIP se da velmi dobre pouzivat i uplne bez jakehokoliv serveru/operatora (registrace kdekoliv).
Miroslav Hrončok Re:SIP
Miro Hrončok 30. 05. 2011, 10:13:51
Odpovědět  Odkaz 
Povídej, já si kvůli tomu registroval a zaplatil FAYN.
Michal Hrušecký Re:Re:SIP
Michal Hrušecký 30. 05. 2011, 14:00:49
Odpovědět  Odkaz 
Staci "jen" mit verejnou IP adresu a znat IP adresu protistrany. Pokud ma clovek vlastni domenu, tak to neni problem (jinak se ty adresy trochu hur pamatuji, to ale neznamena, ze si je clovek nemuze nekam ulozit). Diky neprebernemu mnozstvi IPv6 tunelu zdarma navic muze mit dneska kazdy verejnou IP adresu. A pak uz neni treba pouzivat nejaky server abysme se o necem dohodli. Ale neni to tak strasne easy jako gtalk ve webbrowseru :-D
Re:Re:Re:SIP
Dreit 30. 05. 2011, 15:57:42
Odpovědět  Odkaz 
Mě před delší dobou přistál v hlavě nápad s použitím Teredo (v linuxu Miredo), ale nakonec jsem do toho nešel...ale třeba by to běželo, nevidim do toho
Re:SIP
Dreit 30. 05. 2011, 12:08:15
Odpovědět  Odkaz 
Moc prosíííím, zní to zajímavě :)
Re:SIP
GeBu 30. 05. 2011, 13:16:34
Odpovědět  Odkaz 
Docela dobré funkce má Odorik:
* Anonymní SIP volání na URI.
* Různá přesměrování.
* Myslím, že zřídit se dá zdarma.
* Dá se provozovat bez tlf. čísla.
* Možnost přihlášení na více místech.
Re:Re:SIP
GeBu 30. 05. 2011, 13:22:36
Odpovědět  Odkaz 
Zapomněl jsem na konferenci.
Re:Re:Re:SIP
GeBu 30. 05. 2011, 14:21:00
Odpovědět  Odkaz 
A na volání na Skype.
František Bártík Ekiga
FB 30. 05. 2011, 12:55:44
Odpovědět  Odkaz 
Součástí GNOME je projekt Ekiga http://cs.wikipedia.org/wiki/Ekiga . Z hlediska příznivce free softwaru (a GNOME) mi Ekiga připadá jako nejpřirozenější volba.
Re:Ekiga
Deafboy 30. 05. 2011, 13:07:16
Odpovědět  Odkaz 
Ekiga postrada efekt "proste to funguje". Su s tym problemy a malokedy mi funguje.
Re:Re:Ekiga
Jupin 30. 05. 2011, 13:44:16
Odpovědět  Odkaz 
Mě se také nikdy nepodařilo Ekigu plnohodnotně rozchodit pod Mandrivou ani pod XP. Hlavně ji protlačit přes NAT bylo nad mé síly.
Jak si zatelefonovat přes Google
Castler 30. 05. 2011, 21:22:52
Odpovědět  Odkaz 
Diki za napomocny clanok, testovane a funkcne na Mandrive 2010.2.
Jak si zatelefonovat přes Google
Gabo 1. 06. 2011, 12:28:54
Odpovědět  Odkaz 
Úspešne používam pod Ubuntu VOIP služby: viptel.sk a easyvoip.com. Zo SIP klientov mi najviac sadli sflphone.org a linphone.org.
Re:Jak si zatelefonovat přes Google
GeBu 2. 06. 2011, 12:37:53
Odpovědět  Odkaz 
Linphone se mi líbí. Poradíš, jak ho správně nastavit?
Re:Re:Jak si zatelefonovat přes Google
GeBu 3. 06. 2011, 23:46:34
Odpovědět  Odkaz 
Jak ho nastavit zde: http://www.telefonujeme.cz/viewtopic.php?t=7458
Ještě k tématu: http://www.telefonujeme.cz/viewtopic.php?t=7455

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux