přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Přehrávání filmů v Kaffeine

Přehrávání filmů v Kaffeine

Špičkový přehrávač (nejen) filmů ve svém systému už jistě máte. Používáte jej na plný výkon? Jan Jaroš.


1.

Kaffeine spustíte buď výběrem z menu, nebo stiskem kombinace tlačítek [Alt+F2] a zadáním příkazu kaffeine. Po spuštění se vám zobrazí hlavní okno aplikace, v kterém naleznete volby Přehrát seznam skladeb, kódování audio CD (Audio CD encoding), přehrát audio CD (Play Audio CD), přehrát DVD (Play DVD) a přehrát VCD (Play VCD). Každá volba představuje činnost, kterou můžete provést. V případě, že si chcete přehrát DVD, vás tedy bude zajímat pouze ikona Přehrát DVD. Pokud si bude chtít přehrát komprimovaný film uložený na disku, tak pak položka Soubor v hlavní nabídce.

Obrázek:  obr1.jpg

2.

Pro otevření a následné přehrání souboru, který obsahuje video, zvolte v hlavním okně Soubor-Otevřít a najděte si soubor, který si přejete otevřít. Ten označte a klikněte opět na Otevřít (Open) nebo na něj dvakrát poklepejte levým tlačítkem myši. Film se vám nyní začal přehrávat v malém okně. Přehrávání videa na celé ploše monitoru dosáhnete stiskem kombinace kláves [Ctrl+Shift+f]. Stejným způsobem celoobrazovkový režim ukončíte. V případě potřeby můžete film pozastavit pomocí klávesy [mezerník] nebo pomocí šipek posunout.

Obrázek:  obr2.jpg

3.

Obrázek:  obr3.jpg

Pokud je u video souboru i soubor s titulky, dojde k jejich automatickému načtení. V případě, že by se nacházelo souborů s titulky více, Kaffeine vám umožní, abyste si ty správné vybrali sami.

4.

Pro přehrání DVD filmu vložte DVD s filmem do mechaniky. Film se vám v mnoha případech začne přehrávat automaticky. Pokud k automatickému přehrávání nedojde, v hlavním menu klikněte na ikonu Play DVD. Nyní se vám již film začne přehrávat. Pokud budete chtít změnit zvukovou stopu (jazyk) nebo titulky, stačí vybrat v nabídce Přehrávač a poté kliknout na odpovídající položku Audio nebo, pokud chcete změnit titulky, položku Titulky.

Obrázek:  obr4.jpg

5.

Vzhledem k tomu, že je DVD rozděleno na části/kapitoly (chapters), je možné se mezi nimi pohybovat pomocí šipek dole na panelu. O jaký kus dojde k posunu, se liší film od filmu, každý film má totiž kapitoly rozděleny jinak. Přímý výběr kapitoly lze vybrat i v hlavní nabídce DVD. Do DVD menu se dostanete buď při prvním spuštění filmu nebo kdykoliv z menu Přehrávač-DVD menu-Root.

Obrázek:  obr5.jpg

6.

V některých situacích se vám stane, že si budete chtít uložit obrázek z filmu a dát si ho třeba jak pozadí na pracovní plochu. Uložení obrázku provedete tak, že zvolíte Soubor-Uložit snímek nebo jednoduše použijete kombinaci kláves [Ctrl+s]. Poté už jen zvolíte, kam chcete soubor s obrázkem uložit. V případě, že si přejete změnit formát obrázku, můžete jej zvolit v menu, které se vám po sejmutí obrazovky objeví.

Nahoru

Příspěvky

Přehrávání filmů v Kaffeine
jirka 14. 11. 2007, 13:41:11
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím mám tento problém s Kafeine, pri přehrávání se obraz jakoby zpomaluje nevím čím by to mohlo být. Dela mi to ve vsech distribucích. Ve Xine jede vse bez problémů. Ted mam Mandrivu 2008 free a tady to taky prehrava jakoby zpomalene ale jen nepatrne pri rychlejsim pohybu ve filmu to vypada jakoby to nestihalo prehrat. Nevite nekdo co s tím diky

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz