přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Bcachefs: nový souborový systém pro Linux

Bcachefs: nový souborový systém pro Linux

Linux

Kent Overstreet ohlásil do LKML vytvoření nového souborového systému pro Linux. Slibuje funkční škálu jako u Btrfs nebo ZFS, výkon a spolehlivost jako u ext4 nebo XFS.


Vývojář Kent Overstreet je hlavním tvůrce linuxové cache pro blokovou vrstvu (bcache). Nyní do e-mailové konference jádra (LKML) poslal zprávu o vytvoření úplně nového souborového systému pro Linux. Ten má název Bcachefs a jeho autor slibuje mnoho. Systém by měl poskytovat obdobnou škálu funkcí, jako mají souborové systémy Btrfs nebo ZFS, po stránce výkonu a spolehlivosti by měl být na podobné úrovni jako ext4 nebo XFS.

Sám tvůrce ve zprávě prezentoval určité výsledky měření rychlosti, podrobněji se na nový souborový systém podíval Michael Larabel z magazínu Phoronix. Provedené testy ukázaly, že Bcachefs zatím dost výrazně zaostává jak za ext4, tak i za Btrfs.

Nahoru

Příspěvky

Bcachefs: nový souborový systém pro Linux
Honza Jarošq 22. 08. 2015, 23:16:42
Odpovědět  Odkaz 
Kruci, kdyby radši dal dohromady tu bcache. V jádrech vyšších než 3.12 je nestabilní a evidentně to nikoho netrápí... :-(
https://bugs.gentoo.org/show_bug.cgi?id=540178
(a ne že bych si na to stěžoval jen já)
Bcachefs: nový souborový systém pro Linux
tom 24. 08. 2015, 19:16:40
Odpovědět  Odkaz 
Těch FS nám nějak přibývá, ale radši bych byl kdyby lépe začlenili ZFS do linuxu, aby mělo nativní podporu v jádře, ne jako ten zfsonlinux který se musí zvlášť dokompilovat a některé fce chybí.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz