přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Belgie dostala první fakturu v otevřeném, strojově zpracovatelném formátu

Belgie dostala první fakturu v otevřeném, strojově zpracovatelném formátu

Peníze

Belgická vláda spustila pilotní projekt elektronických faktur v otevřeném, strojově zpracovatelném formátu UBL. Bude-li šestiměsíční provoz úspěšný, přejdou na toto řešení všechny orgány státní správy a všichni jejich dodavatelé. EU připravuje směrnici, která toto zavede ve všech členských státech od roku 2020.


Belgická vláda obdržela první fakturu (za elektřinu a plyn) ve formátu UBL (Universal Business Language). Byl tím zahájen pilotní projekt naplánovaný na šest měsíců, během něhož se má testovat elektronická fakturace ve státní správě. Faktura byla zaslána prostřednictvím platformy Open e-Prior, kterou vytvořila Evropská komise pro účely elektronické komunikace mezi veřejnou správu a jejími dodavateli. Aktuálně obsahuje moduly e-Request (poptávky) a e-Invoicing (fakturace).

Bude-li pilotní provoz úspěšný, zavede se toto řešení ve všech belgických orgánech státní správy a pro všechny dodavatele. Evropská komise připravuje směrnici, po jejímž přijetí by byly povinny využívat elektronickou fakturaci všechny členské státy Evropské unie, a to nepozději od roku 2020.

V Česku vznikl již v roce 2008 fakturační formát ISDOC, jenž je rozšířením UBL. Formát připravilo sdružení SPIS (dnes ICT unie) a společně s dodavateli IT řešení a zástupci státu (ministerstva financí) byla podepsána deklarace o společném postupu v oblasti elektronické fakturace. Aktuálně je k dispozici již verze ISDOC 6. Bohužel reálné nasazení v praxi je zatím na zanedbatelné úrovni.

Nahoru

Příspěvky

Belgie dostala první fakturu v otevřeném, strojově zpracovatelném formátu
nonsense 25. 07. 2014, 22:05:40
Odpovědět  Odkaz 
No,
nezbývá než doufat, že si toho pražští tupohlaví byrokrati do deseti let všimnou také. A pak budou zase vykřikovat, jak jsou moderní.

Chjo
Lukáš Jelínek Re: Belgie dostala první fakturu v otevřeném, strojově zpracovatelném formátu
Lukáš Jelínek 25. 07. 2014, 22:18:43
Odpovědět  Odkaz 
Je zajímavé, že ministerstvo financí podepsalo tu deklaraci, ale do praxe to nezavedlo. Spíš, než že si toho u nás všimnou, se to sem dostane "shora" tou evropskou směrnicí.
Belgie dostala první fakturu v otevřeném, strojově zpracovatelném formátu
me 26. 07. 2014, 09:20:00
Odpovědět  Odkaz 
Pokud je ISDOC skutecne kompatibilni s UBL, bylo by dobre dat poznamku na Wikipedii (http://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Business_Language), Turci se jiz pochlubili... A stranka http://www.isdoc.cz/ by mela mit take sekci v anglicine...
Lukáš Jelínek Re: Belgie dostala první fakturu v otevřeném, strojově zpracovatelném formátu
Lukáš Jelínek 26. 07. 2014, 11:43:07
Odpovědět  Odkaz 
Poznámku na Wikipedii jsem vložil. Vytvoření anglické sekce na webu ISDOC je připomínka, která by měla směřovat na ICT unii, která web spravuje.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz