přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Boj o „fair use“ v Austrálii

Boj o „fair use“ v Austrálii

Austrálie

Komise australské vlády doporučila zavedení výjimky „fair use“ z copyrightu. Některé skupiny se proti návrhu bouří a tvrdí, že výjimka zničí inovace, jiné ho naopak vítají.


Komise pro produktivitu australské vlády před časem představila návrh, jak změnit australské pojetí autorského a souvisejícího práva. Jeho součástí je zejména zavedení výjimky „fair use“ (vymezení určitých užití děl, která se nepovažují za zásah do práv) a také výslovná legálnost používání VPN k obcházení geoblockingu.

Fair use je konstrukt angloamerického práva. Kontinentální právo, včetně českého, výjimky z ochrany práva stanovuje jiným způsobem – přiklání se k taxativním výčtům povolených zásahů do autorských a souvisejících práv.

Některé skupiny z oblasti vykonavatelů práv (kupříkladu IFPI nebo koalice australských televizí a tvůrců videoobsahu) návrh ostře kritizují. Říkají, že současná silná ochrana práv je zásadní pro přežití tvorby obsahu. „Licencování, ne výjimky z copyrightu, pohání inovace. Inovací se nejlépe dosahuje licenčními smlouvami mezi vlastníky práv a uživateli, včetně technologických inovátorů,“ tvrdí například IFPI. Podle televize Foxtel „fair use zavádí do australského práva významnou a nepotřebnou nejistotu.“

Zaznívají ale i opačné hlasy. Firma Google říká, že obavy z právní nejistoty jsou zveličené. Americké sdružení MPAA, které obvykle razí linii silné ochrany práv, ovšem také výjimku podporuje: „Naši členové se o doktrínu fair use opírají každý den, když tvoří své filmy a televizní pořady – zvláště se to týká parodie, zpráv a dokumentárních pořadů.“

Nahoru

Příspěvky

Boj o „fair use“ v Austrálii
NULL 10. 07. 2016, 11:22:22
Odpovědět  Odkaz 
"Licencování, ne výjimky z copyrightu, pohání inovace. Inovací se nejlépe dosahuje licenčními smlouvami mezi vlasníky práv a uživateli, včetně technologických inovátorů,"

Licencování pohání inovace :-D

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz