přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Canonical prodlužuje podporu Ubuntu 12.04 LTS

Canonical prodlužuje podporu Ubuntu 12.04 LTS

Ubuntu

Ubuntu 12.04 LTS bude první verzí distribuce Ubuntu, která získá prodlouženou bezpečnostní podporu. Verze je stále nasazena na velkém množství serverů.


Verze s dlouhodobou podporou (LTS; vycházejí každé dva roky) linuxové distribuce Ubuntu mají tříletou podporu na desktopech a pětiletou na serverech. Ubuntu 12.04 však bude první verzí, u níž platící zákazníci firmy Canonical získají prodlouženou bezpečnostní podporu (Extended Security Maintenance, ESM). Tato už pět let stará verze stále běží na tisících serverů.

„Přestože je snadné upgradovat na další verzi Ubuntu ... chceme poskytnout těm, kdo mají velká nasazení 12.04, více prostoru pro efektivní naplánování [upgradu], proto bude i nadále zajištěna bezpečnostní podpora od Canonicalu,“ vysvětluje firma prodloužení podpory. Její konec zatím není stanoven. Podpora se však bude týkat jen linuxového jádra a nejdůležitějších programových balíčků.

Nahoru

Příspěvky

Canonical prodlužuje podporu Ubuntu 12.04 LTS
marek 15. 03. 2017, 23:32:08
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj
chtěl bych se zeptat co přesně znamená ukončení podpory nějaké verze Ubuntu? Znamená to nedostupnost repozitářů (asi ne, i když je vypne Canonical, tak někde v internetu stejně stále budou kopie) nebo jen to že nebudou balíky a jádro Canonicalem aktualizované.

Dneska jsem totiž zrovna na jednom Windows notebooku, kde zlobila zvukovka pustil v režimu vyzkoušení starší DVD s Ubuntu 14.04, zvukovka běžela bez chyby, ale nešlo mi z repozitáře doinstalovat VLC player. Nezkoumal jsem kvůli nedostatku času proč.
Přitom jsem před několika týdny instaloval na jiný comp Ubuntu 16.04 a z repozitáře jsem normálně něco doinstalovával, kvůli nutnosti ruční instalace GRUBu.

Děkuji za odpověď
Lukáš Jelínek Re: Canonical prodlužuje podporu Ubuntu 12.04 LTS
Lukáš Jelínek 16. 03. 2017, 01:00:10
Odpovědět  Odkaz 
Ukončení podpory znamená, že se už nevydávají nové verze balíků. Brzy jsou ale balíky odstraněny i z repozitářů (zmizí i ze zrcadel, protože ta se kompletně synchronizují). Pokud by je někdo potřeboval, najde je na serveru http://old-releases.ubuntu.com

Ubuntu 14.04 bude mít podporu ještě 3 roky (ale ryze desktopové balíky se budou aktualizovat už jen rok).
Re: Re: Canonical prodlužuje podporu Ubuntu 12.04 LTS
Pavel 17. 03. 2017, 17:36:39
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,
na Wikipedii jsem našel, že LTS vydání Ubuntu jsou (od verze 12.04.) 5 let podporované i na desktopech viz. https://cs.wikipedia.org/wiki/Ubuntu#Dlouhodob.C3.A1_podpora_.28LTS.29
Platí to i pro odvozené verze (Lubuntu, Xubuntu , ...) ?
Na stránce Wikipedie o Lubuntu (viz. https://cs.wikipedia.org/wiki/Lubuntu#Historie) je napsané, že podpora Lubuntu LTS 14.04. je jen do dubna 2017.
Trochu v tom mam zmatek :-/ .

Děkuji za odpověď
Canonical prodlužuje podporu Ubuntu 12.04 LTS
Marek 17. 03. 2017, 22:35:34
Odpovědět  Odkaz 
Osobně nechápu, proč se lidi drží staré verze systému, alespoň na desktopu (na serveru bych to i trochu chápal). Vždy se spíš těším na novou verzi a také povoluji určitá repa, abych měl i vždy nejnovější SW (někdy i test- verze :-).
Re: Canonical prodlužuje podporu Ubuntu 12.04 LTS
lzap 19. 03. 2017, 18:27:00
Odpovědět  Odkaz 
Aktualizace systému je věc, která stojí hodně peněz, pokud na serveru provozujete nějaký drahý software, který stálo hodně peněz nainstalovat, nastavit a tak dále (např. ERP systém). To nemluvím o hardwaru a dalších věcech okolo, migrace je věc, kterou firmy chtějí minimalizovat. Firmám se vyplatí raději si připlatit za extra podporu, jednou nastavený systém musí vydržet v běhu co možná nejdéle s ideálně nulovými odstávkami.

Doba podpory systémů RHEL 4 a 5-7 je přes 8 resp. 11 let a stále se prodlužuje. Firma Red Hat s téměř dvoumiliardovým obratem v podstatě postavila základní business na tom, že poskytuje dlouhodobou podporu. A Canonical se snaží o totéž.
Jiří Eischmann Re: Re: Canonical prodlužuje podporu Ubuntu 12.04 LTS
Jiří Eischmann 20. 03. 2017, 16:12:07
Odpovědět  Odkaz 
Musím tě opravit, Lukáši. Podpora RHELu je 10+3 roky.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz