přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Canonical zkouší nové metody ovládání počítače

Canonical zkouší nové metody ovládání počítače

Společnost Canonical, která je známa především linuxovou distribucí Ubuntu, testuje nová vstupní zařízení pro ovládání aplikací. Cílem je přizpůsobit fungování aplikací tomu, jak se uživatel u počítače chová.


Přestože jsou lidé zvyklí ovládat počítač především klávesnicí a myší, existuje mnoho dalších možností, jak docílit toho, aby počítač člověka více vnímal a přizpůsoboval se mu. Existuje řada firem a projektů, které se tomuto věnují. Zanedlouho by nové metody ovládání mohly být standardní součástí distribuce Ubuntu, odkud se samozřejmě dostanou i jinam.

Jak popisuje Christian Giordano ze společnosti Canonical, testují se zajímavé myšlenky na zcela konkrétní využití obrazu z kamery nebo dat ze senzorů pro měření vzdálenosti uživatele od monitoru. Mezi taková využití patří například maximalizace přehrávaného videa v situaci, kdy se uživatel odsune dále od monitoru. Podobně lze nakládat třeba se systémovými notifikacemi. Zajímavý je i paralaktický pohled na okna (uživatel má z jejich rozvrstvení trojrozměrný dojem, přestože se zobrazují na ploše).

Nahoru

Příspěvky

Canonical zkouší nové metody ovládání počítače
Andrej Pavelka 30. 09. 2010, 12:35:20
Odpovědět  Odkaz 
Pripadá mi, že Canonical sa poslednú dobu dosť zameriava na inovácie. Od Verzie 10.04 je to výraznejšie cítiť. Som zvedavý, čo sa od neho ešte dočkáme. Myslím, že sa máme na čo tešiť :-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog