přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, DRM i u 3D tisku

DRM i u 3D tisku

DRM

S rozmachem trojrozměrného tisku se objevily i požadavky implementovat tam DRM. A už je k dispozici technologie, která umožňuje určit počet výtisků určitého díla a každý výtisk označí jednoznačnými identifikátory.


Trojrozměrný tisk patří mezi velmi se rozvíjející technologie poslední doby. A podobně jako například v případě elektronických knih nebo filmů, i tady se objevují požadavky po možnosti ovlivňovat možnosti tisku určitých děl (zejména počet vytištěných kusů) – tedy po realizaci DRM. Už je tady i jedna konkrétní implementace, přišel s ní kalifornský startup Authentise.

Funguje to tak, že místo aby si zájemce stáhl data s modelem k tisku, jsou mu data posílána přímo do tiskárny, v určeném počtu výtisků. Každý výtisk bude navíc označen identifikátory (podobně, jako dnes barevné tiskárny označují výtisky žlutými tečkami), aby bylo možné dohledat, od koho pochází a kde byl vytištěn.

Nahoru

Příspěvky

DRM i u 3D tisku
Kamil 28. 08. 2013, 21:09:45
Odpovědět  Odkaz 
Hnus, velebnosti.
Re: DRM i u 3D tisku
Marek 29. 08. 2013, 08:15:28
Odpovědět  Odkaz 
Proč hnus? Protože DRM je v poslední době "sprosté slovo"?
Myslím si, že autor díla by měl mít možnost určovat, jak bude s jeho dílem nákládáno. Pokud bude chtít "free" dílo, tak tam DRM nepoužije. Když bude chtít omezit počet kusů, tak má možnost.
Zde není problém, jako u hudebních děl, že DRM bude komplikovat život platícím uživatelům.
Re: Re: DRM i u 3D tisku
Aranor 31. 08. 2013, 13:40:32
Odpovědět  Odkaz 
DRM je sprosté slovo a mezi námi linuxáky nemá podle mého názoru existovat vůbec vždyť je to proti idei samotnáho GNU.
A co si má co kdo určovat kolik kopií jeho díla si někdo udělá ?
Když už si to někdo jednou zaplatil tak mu to dílo patří nebo snad ne ?
To je asi tak jako kdyby jste si koupil CD s hity Karla Gotta a on vám určoval kolikrát si ho můžete poslechnout a když náhodou řekne že už jste třeba přesáhl limit který on stanovil tak už vám to CD rovnou zabaví.
To vy vám přišlo normální ?
Mě teda ne a o to se právě pokouší tadyhle ty zm*di s tou 3D tiskárnou.
Kdo prosazuje DRM prosazuje nesvobodu uživatele který je odkázán na to co mu dovolí autor díla a né jak by s dílem chtěl naložit sám uživatel.
Je to takový malý totalitní režim ve světě software který je potřeba vymýtit protože do moderního světa nepatří.
A na otázku kdo s tím přišel první je odpověď snadná ... Microsoft a jeho takzvaná licence pro jeden počítač že ?
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: DRM i u 3D tisku
Lukáš Jelínek 1. 09. 2013, 15:14:43
Odpovědět  Odkaz 
U těch hudebních CD to tu už několikrát bylo, jednou dokonce s instalací nebezpečného rootkitu do jádra OS. U hudby a filmů v přehrávačích (HW i SW) je docela běžné, že se používá DRM, právě formou omezení počtu přehrání nebo doby, kdy lze přehrávat. Totéž elektronické knihy. Tam už se stalo i to, že byly odstraněny knihy ze čteček lidem, kteří si jejich čtení řádně zaplatili (a nevypršela doba pro čtení). Sice pak dostali peníze zpět, ale i tak je to nepříjemné.

Je to ale jednoduché: prostě to nekupovat a preferovat ty, kdo DRM nepoužívají. Jo a mimochodem, Microsoft s tím rozhodně nepřišel první. Historie je mnohem starší (ve stručnosti ji uvádím ve svém seriálu: http://www.linuxexpres.cz/business/kolektivni-sprava-autorskych-prav-historie-a-pocatky-regulace), i když samozřejmě používání DRM je spjaté až s možností nasadit příslušné technické prostředky (a pak následovala implementace do právního řádu).
Re: Re: Re: DRM i u 3D tisku
Marek 2. 09. 2013, 08:26:58
Odpovědět  Odkaz 
Zkuste se na to podívat z druhé strany barikády. Né tak fanaticky a zaslepeně. DRM je jenom technický nástroj na umožnění (zajištění) zcela "normálních" vztahů producent - konzument. Například když si zakoupíte jízdenku, tak si nekupujete právo být vozen dle vaší libosti, ale jen na určitý počet jízd nebo na určitou dobu. Nebo když si koupíte knihu, tak si taky nemůžete odnést libovolní počet z obchodu. Takže když si někdo koupí třeba 4 kusy klikového hřídele, tak si může vytisknout jenom 4 kusy hřídele. Pokud se mu to nelíbí, tak ať si je objedná a pak navíc zaplatí materiál, tisk, dopravu apod. a bez remcání.
Mimochodem, nespojujte tzv. linux a bezvýhradné právo užívat cokoliv jakkoliv.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: DRM i u 3D tisku
Lukáš Jelínek 2. 09. 2013, 11:47:15
Odpovědět  Odkaz 
Odmítat DRM lze z různých důvodů:
- Někdo odmítá DRM z principu, stejně jako proprietární software. DRM je technická stránka toho, čeho jsou licenční podmínky stránkou právní.
- DRM klade uživateli technická omezení, která mohou znamenat, že nemůže využívat to, co si zaplatil. Například je omezen ve výběru operačního systému nebo zařízení, a to často aniž by se to dozvěděl předem. Jediným řešením je pak reklamace, s nejistým úspěchem. Obejít DRM byť i za účelem pouhého umožnění oprávněného užití díla je v mnohých zemích (včetně ČR) zakázáno.
- DRM může od uživatele vyžadovat, aby programu poskytl větší práva (typicky třeba k instalaci rootkitu), než je k užití díla třeba. Ten je pak vystaven nejen hrozbám přímo od tvůrce programu (kterému může, ale také nemusí věřit), ale při chybách též útokům zvenčí (případy tu již byly).
- DRM umožňuje sledování. Na jednu stranu to pomáhá odhalovat, kudy se dílo šířilo (a poslouží to i při vyšetřování dalších trestných činů), ale současně je to další cesta, kterou je člověk sledován, která umožňuje mapovat jeho život a jeho soukromí.

Mimochodem často odmítají DRM i tvůrci, zejména v případech, kdy bylo použito při přípravě nosičů, aniž by o tom předem věděli. Např. kapela Tři sestry před časem vysloveně vyzývala k tomu, aby posluchači DRM na jejím CD obcházeli.
Re: Re: Re: Re: Re: DRM i u 3D tisku
Marek 2. 09. 2013, 12:21:15
Odpovědět  Odkaz 
Vím o čem mluvíte. Ale dochází zde k obecnému apriori odsuzování. DRM jakožto nástroj pro zajištění práv autorů je v pořádku. Ale problém je ve většině případu na straně nevhodné, někdy až neoprávněné, implementace a tím vznikají problémy uživatelů. Když daná technologie, médium, datový kontejner atd. není vyvinut pro DRM, tak následné nespecifikované "naroubování" vede k problémům. Jestliže je ale techologie připravena na DRM dle specifikace, tak všechny přehrávače, zobrazovače, tiskárny apod. umožňující danou technologii používat, musí toto zvládnout bez problémů.
Osobně také neuznávám DRM pro její uzavřenost a možnost zneužití a navíc s potřebou větších výpočetních výkonů, tím spíš, že ji lze vždy překonat.
Re: Re: DRM i u 3D tisku
Pavel Šimerda 1. 09. 2013, 14:25:43
Odpovědět  Odkaz 
„Protože DRM je v poslední době "sprosté slovo"?“

Ono snad někdy nebylo?
Re: Re: Re: DRM i u 3D tisku
Aranor 3. 09. 2013, 18:10:01
Odpovědět  Odkaz 
Koukám že jsem tu rozjel hezkou debatu ohledně DRM :D
Začnu reakcí na :
„Mimochodem, nespojujte tzv. linux a bezvýhradné právo užívat cokoliv jakkoliv."

Spojovat to lze,protože pokud někdo pod ním něco vytvoří a hodlá to publikovat tak musí vždy předložit zdrojové kódy a umožnit komukoliv aby si mohl jeho software upravit k obrazu svému (není to tam proto,že by byl pan Linus Torvalds členem pirátské strany,ale proto aby vývoj linuxu nestál a nikam se nehýbal,protože pokud si mezi sebou uživatelé nebudou sdělovat svoje poznatky tak se linux nikam nepohne).

A ano podle GPL licence si na svém linuxovém operačním systému můžu prznit cokoliv chci bez rozdílu a to i v případě placené aplikace (tam je ovšem pak problém kdybych chtěl vzít upravenou aplikaci která je vedená jako placená a publikovat ji jako svojí vlastní).

Není to tam jen tak náhodou ... Je to tam proto abych jako programátor viděl jak myslí jiní programátoři a pokud se mi něco z toho bude hodit tak mi je umožněno to napodobit ve svém programu (napodobit !!! nikoliv odcizit nebo skopírovat)

A pokud někdo něco vydává jako open source tak mi dává svobodu naložit s jeho dílem jak je mi libo nebo dokonce (a to je mezi linuxáky právě to proč máme svoje komunity) se můžeme mezi sebou s vlastníkem podělit o svoje nápady na vylepšení některých částí k lepší výkonosti nebo bezpečnosti danného softwaru nebo samotného OS.

A přesně to co jsem tu napsal o open source je to co mi neni pod DRM umožněno a proto ho označuji za odpad.

Představte si třeba takouvou herní službu steam ;)
Mám více PC a chci si brát na hraní notebook do školy a doma chci hrát na PC a i když je steam vedený jako DRM tak mi umožňuje abych svoje hry mohl mít na kolika chci zařízeních,ale vždy jsem limitován tím že mohu hrát jen na jednom zařízení pod jedním účtem a to je něco co má smysl i logiku,ale to co tu dnes řešíme je,jako kdyby se steam rohodl že pokud jste si jeho herního klienta nainstaloval na jeden PC tak na něm smíte mít jen jeden jediný účet,ale pro ten noťas do školy už si jako laskavě musíte založit další účet na kterém musíte zase zaplatit ty samé hry které máte na tom první PC.

Já se strašně omlouvám za to že musím někoho označit za pitomce,ale fakt nevim jak mám říkat lidem kteří dělají pro organizace jako je SOPA,ACTA nebo PIPA ?

Takovéhle organizace nás jednou možná donutí aby jsme se místo počítači začali věnovat četbě a společenským stolním hrám a i tu muziku jim u toho bude dělat kapela kterou si zaplatí radši než aby si zaplatili támhle desku Adelle kdy jedno přehrání jedné skladby ve ztrátovém kodeku mp3/320bit/s bude stát 3 dolary.

Naštěstí existují lidé kteří se ve svém volném čase věnují pokročile počítačům a software,kteří nám nakonec umožní dělat přesně to na co máme právo mi všichni (hry bez nutnosti prověřování CD,hudba a filmy bez omezení počtu přehrávání,vytváření si záloh pro případ poškození či odcizení atd.)

A ty budou mít vždycky můj obdiv
Re: Re: Re: Re: DRM i u 3D tisku
Marek 4. 09. 2013, 10:26:30
Odpovědět  Odkaz 
1) Debatu jste nerozjel vy, ale Kamil.
2) Motáte různé věci do sebe, které spolu souvisejí jen okrajově. Například píšete: "Spojovat to lze,protože pokud někdo pod ním něco vytvoří a hodlá to publikovat tak musí vždy předložit zdrojové kódy a umožnit komukoliv aby si mohl jeho software upravit k obrazu svému...". To je holý nesmysl. Pokud nevrtám do jádra linuxu, nebo do softwaru s licencí, která mi přikazuje poskytnout zdrojové kody, tak si mohu psát svůj software a licenci si mohu určit sám. Tím si i zvolit, zda zveřejním zdrojové soubory. Ve světě "linuxu" je spousta uzavřených "věcí" a je to v pořádku. Např. ovladače, kodeky, komerční aplikace atd.
Další nesmyslný výrok: "i když je steam vedený jako DRM". To jsou naprosto dvě nesouvisející věci. Steam je distribuční platforma firmy Valve. DRM je technické řešení správy digitálních práv. To mohu i vás označit jako DRM, protože to používáte v diskuzích. Sám cítíte, že je to demagogie.
Re: Re: Re: Re: Re: DRM i u 3D tisku
Aranor 4. 09. 2013, 22:24:49
Odpovědět  Odkaz 
Omlouvám se,protože jsem omylem kliknul na opověď jinam než bylo původně myšleno.

Je pravda že se toh dost změnilo od doby mojí první zkušenosti Ubuntu 10.04 až do nyní 13.04.
První co mě zarazilo je placený software,proptože jsem si vždycky myslel že přesně proti tomuhle se snažíme jako vlastníci linuxu bojovat a,že jediné z čeho canonical profituje jsou poskytované služby (Ubuntu One,canonicalův obchůdek s raklamními předměty,Music Store atd.).
Jenže situace se změnila a náhle se od verze 11.04 začali objevovat lidé kteří se usmysleli že z tohoto OS začnou profitovat na svém softwaru (blbý 3 dolary je možná málo,ale rozhodně tím uživateli není umožněno rozhodnout se jestli se mu software natolik líbil aby za něj chtěl platit jako dnes free aplikace kde si můžu kliknout na položku donate a zvolit si částku kterou chci přispět na vývoj toho daného softwaru).

A ano kodeky a ovladače jsou sice z velké většiny uzavřené ale to je snad jedno když mi je výrobce poskytuje zadarmo a rád.

A co se týče toho zveřejňování zdrojového kódu za tímto si musím stát,protože to je třeba (když už jsem zmínil minule ty herní konzole) důvod proč firma sony na svých playstationech dodnes nasazuje upravené BSD a né linux jako takový.
Této firmě se nelíbí že musí dávát echo o tom jak vylepšila systém který nasazuje ve svých zařízeních (poučili se z minulosti kdy na jejich přenosnou herní konzoly PSP nasadili linux a po-té co zveřejnili zdrojové kódy bylo PSP otevřeno hackerům prakticky ihned),proto se uchýlila k využití BSD,protože jedině tento systém funguje ve stylu "tady mě máš a dělej si se mnou co chceš".

A ano s tím steamem jsem tak trošku šlápl vedle ale zase nadruhou stranu znám třeba stránku kde nabízí hry bez DRM a jsou tam i současné tituly (GOG) a všechny jsou pocrackované a v noDRM vydánízcela legálně,protože už i sami herní vývojáři odstupují od takové ptákoviny.

Ale vraťme se k tomu o čem je skutečně tento článek ;)
Nerozumim tomu proč když mám 3D tiskárnu a k ní 3D model tředa kolíčku na prádlo,tak proč bych měl být omezován tím kolik kopíí toho kolíčku na prádlo si vyrobím když mě omezuje už samotný materiál který ta tiskárna k výrobě kolíčku potřebuje ?
Já se tady veřejně přiznávám :
Jsem ten zmetek který DRM obchází,protože mi to zákon umožňuje a nikdo mě nemůže limitovat když už chtěl abych mu za to zaplatil tak je to moje a já s tím naložím tak jak já chci a né tak jak mi určil autor,protože to je ta poslední osoba které dovolim aby mi kecala do toho co já dělám.
Nejsem nějak oprsklej a nikdy jsem si nedovolil v těchto věcech porušovat zákon,protože já svoje kopie děl nikomu neoprávněně nenabízím a ani na nich nevydělávám takže smůla toh kdo se snaží licencema porušovat zákony platné pro naši zem.
A kdybych byl švéd tak se nemusi ohlížet na nci tak ať jsou rádi aspoň za to že existujou lidi jako já kteří ty zákony dodržujou z principu,že vědí co to je když jste okrádán nelegálními kopiemy vlastního díla a že jsme ochotni zaplatit když chceme něco extra co zdarmo nikde nelze dočasně sehnat.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz