přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Firefox 59 nebude podporovat GTK 2

Firefox 59 nebude podporovat GTK 2

Firefox

Ve verzi 59 z webového prohlížeče Mozilla Firefox zmizí podpora grafického toolkitu GTK 2. Odstranění je připraveno už dva roky.


Před dvěma lety bylo navrženo odstranit podporu grafického toolkitu GTK 2 z webového prohlížeče Mozilla Firefox; podpora novějšího GTK 3 byla tehdy označena za stabilní. Tehdy k tomu ovšem nedošlo ‒ jak připomněl Martin Stránský, řada enterprise linuxových distribucí stále používala jen GTK 2.

Dny GTK 2 ve Firefoxu jsou však zřejmě definitivně sečteny. S chystanou verzí 59 podpora starého toolkitu z prohlížeče zmizí. Odstranění podpory znamená zmenšení zdrojových kódů Firefoxu a tím i snížení nároků na údržbu kódu.

Nahoru

Příspěvky

Obžaloba autorů enterprise distribucí
Petr Ježek 15. 01. 2018, 20:12:41
Odpovědět  Odkaz 
Tato zpráva pouze potvrzuje známý fakt, že údajný konzervativní přístup baličů a údržbářů podnikových linuxových distribucí znamená položení rovnítka mezi zastaralé a spolehlivé. GTK3 je dávno toolkit ověřený v nejtěžším provozu a tvůrci podnikových dister tak pouze dělají linuxu medvědí službu.
Lukáš Jelínek Re: Obžaloba autorů enterprise distribucí
Lukáš Jelínek 15. 01. 2018, 22:09:21
Odpovědět  Odkaz 
Uživatelé enterprise distribucí většinou preferují stabilitu před novými technologiemi. Proto má například RHEL desetiletou základní podporu (a lze využít i prodlouženou podporu), u SUSE byla dříve 7 let, dnes už také 10. Kdo chce novější verzi, může upgradovat.
Re: Obžaloba autorů enterprise distribucí
radek 16. 01. 2018, 12:51:56
Odpovědět  Odkaz 
Nu, GTK3 teprve nedávno získalo stabilní API, do té doby byly problémy mezi verzemi.
Já přístup konzervativních dister naopak velmi chápu. Nikoho nebaví opakovaně přepisovat kód.
Re: Obžaloba autorů enterprise distribucí
Jirka 16. 01. 2018, 13:23:44
Odpovědět  Odkaz 
"...znamená položení rovnítka mezi zastaralé a spolehlivé..."

A ono to snad tak (většinou) není? V dnešní stupidní době iňáků a neustálých (často zcela zbytečných a samoúčelných) změn je stabilita něco, co se hledá jen velmi obtížně...

Profesně se pohybuji převážně v průmyslovém či laboratorním prostředí, takže dobře vím, o čem mluvím. No a i pro soukromou potřebu fakt potřebuju a preferuju funkčnost, a to nejen faktickou, ale třeba i ergonomickou...

Slovo "nové" a všechny související převážně marketingové bláboly dnes považuji spíš za příznak nemoci. Ano, je to přehnané, ale jde přesně o reakci na probíhající děje. V minulém režimu to bylo naopak. Prostě extrémy a tlaky u mě vždy vyvolávají onu reakci (tedy protitlak), nikoliv že bych se přizpůsobil...
Lukáš Jelínek Re: Re: Obžaloba autorů enterprise distribucí
Lukáš Jelínek 16. 01. 2018, 20:20:39
Odpovědět  Odkaz 
"Nové" je často jen proto, aby se to líp prodávalo. A když už ani tohle nefunguje, tak se zavede model průběžného placení, jako to má třeba Adobe. Je škoda, že tvůrci svobodného softwaru také často sklouzávají k tomu, že je něco "samoúčelně nové", bez skutečného užitku.
Re: Re: Re: Obžaloba autorů enterprise distribucí
Jirka 16. 01. 2018, 21:21:39
Odpovědět  Odkaz 
""Nové" je často jen proto, aby se to líp prodávalo."

Asi ano, i když u mě to funguje spíš obráceně ;-)

"tak se zavede model průběžného placení, jako to má třeba Adobe."

Jo, nebo třeba takový Autodesk schramstne léta fungující malý a "lidský" Cadsoft a udělá tam právě tuto prasárnu s Eagle. Nejen že si tedy vynucuje pravidelné platby, ale navíc je to celé cloudový model, kde všechno je u nich a tak to mohou nejen libovolně zneužít, ale i třeba znepřístupnit atd. Všechno mají nepochybně řádně zdůvodněné na straně 254 EULA...

Prostě úchylka na x-tou. A to se najde nemálo jedinců, co tomu tleskají...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz