přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, FSF kritizuje Management Engine

FSF kritizuje Management Engine

FSF

Free Software Foundation vydala prohlášení, v němž kritizuje Management Engine od firmy Intel. Už ho nepůjde vypnout ani pro něj použít svobodný firmware.


Management Engine je koprocesor, jenž je součástí Intel Active Management Technology – technologie umožňující vzdálenou správu počítačů, nezávislou na operačním systému. Koprocesor je v současné době začleněn do všech čipových sad firmy Intel. Znamená to, že všechny dnes vyráběné počítače s čipovými sadami Intel jsou vzdáleně ovladatelné (pokud jsou připojeny k Internetu), aniž by tomu mohl majitel počítače zabránit.

Free Software Foundation vydala prohlášení, v němž tento stav ostře kritizuje. Leah Woods z projektu GNU Libreboot říká, že „Intel Management Engine se svým proprietárním firmwarem má kompletní přístup a kontrolu nad počítačem: může ho zapínat či vypínat, číst všechny otevřené soubory, zkoumat všechny běžící aplikace, sledovat stisky kláves a pohyb myši nebo i zachytovat či zobrazovat obrazy na displeji. A má síťové rozhraní, které je prokazatelně nebezpečné, umožňuje útočníkovi na síti vsouvat do počítače rootkity, které ho úplně zkompromitují a mohou útočníka informovat o veškerých aktivitách na počítači. Je to hrozba pro svobodu, bezpečnost a soukromí, kterou nelze ignorovat.“

U starších počítačů šel Management Engine vypnout, to už ale nyní nejde. FSF považuje za vysoce prioritní, aby bylo v budoucnu k dispozici více hardwaru, který bude schopen projít certifikací Respects Your Freedom a aby se podpořila práce těch, kdo se snaží dostat Libreboot a 100% svobodné distribuce operačních systémů na ostatní architektury, jako jsou ARM, MIPS nebo POWER8.

Nahoru

Příspěvky

FSF kritizuje Management Engine
Milan 12. 06. 2016, 15:44:00
Odpovědět  Odkaz 
A toto je ten problém, pokud to máte pod šifrovacím SW, třeba TrueCryptem nebo podobným... Aby jste měli bezpečnou kryptografii, musíte mít nakonec vlastní HW a OS taky.
Re: FSF kritizuje Management Engine
NULL 12. 06. 2016, 18:10:17
Odpovědět  Odkaz 
1984 už byl a jede se dál . . .
Re: Re: FSF kritizuje Management Engine
Milan 13. 06. 2016, 07:54:55
Odpovědět  Odkaz 
To, ano...
www.root.cz/clanky/postrehy-z-bezpecnosti-neidentifikovatelny-trojsky-kun/

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog