přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Google dostal rekordní pokutu za zneužití dominantního postavení

Google dostal rekordní pokutu za zneužití dominantního postavení

EU

Evropská komise uložila firmě Google pokutu 2,42 miliardy eur za zneužití dominantního postavení v oblasti internetového vyhledávání. Dvě další vyšetřování této firmy pokračují.


Google musí zaplatit pokutu 2,42 miliardy eur a upravit algoritmy tak, aby byly konkurenční služby řádně indexovány, ohodnocovány a zobrazovány. Tak zní rozhodnutí Evropské komise, která firmu vyšetřovala kvůli podezření, že ve výsledcích vyhledávání preferuje své vlastní služby před službami konkurenčních firem a zneužívá tak své dominantní postavení na trhu internetového vyhledávání.

Výše pokuty (v přepočtu cca 63 miliard Kč) je rekordní; tak vysoká pokuta nebyla v EU ještě nikdy za jednání tohoto typu uložena (maximum bylo 1,06 miliardy eur pro Intel v roce 2008). EK může za porušení soutěžního práva uložit pokutu až do výše 10 % globálního ročního obratu firmy, v případě firem Google a Intel to je okolo 3 % obratu.

Jako první podala (už v roce 2009) stížnost na Google firma Foundem, provozující srovnávací portál (jako je u nás například Heuréka nebo Zboží.cz). Tvrdila, že Google zvýhodňuje svou službu Google Shopping (Nákupy Google) na úkor jiných podobných služeb. O rok později Evropská komise zahájila vyšetřování, v roce 2015 pak vydala prohlášení o námitkách. V tomto prohlášení EK navíc oznámila zahájení šetření ohledně podezření ze zneužívání dominantního postavení skrze operační systém Android; další řízení je vedeno vedeno v souvislosti se službou Google AdSense.

Nahoru

Příspěvky

Petr Valach Google dostal rekordní pokutu za zneužití dominantního postavení
Petr Valach 29. 06. 2017, 00:32:46
Odpovědět  Odkaz 
Konec svobody v Evropě. Vlastník produktu už nesmí se svým produktem nakládat podle vlastního uvážení. Vlastníkem produktu se stává byrokracie zvrácené Evropské unie.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz