přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, HTC G2 se aktivně brání proti získání práv roota

HTC G2 se aktivně brání proti získání práv roota

Smartphone HTC G2 obsahuje funkci, která se aktivně brání proti tomu, když uživatel získá rootovská práva. Detekuje-li takovou situaci, přeinstaluje operační systém.


Častou záležitostí technicky zdatných uživatelů (nejen) zařízení s operačním systémem Android je získání práv superuživatele (root), aby mohli upravit instalaci a nízkoúrovňová nastavení systému, odstranit nadbytečné součásti a naopak doinstalovat, co je potřeba. Výrobcům takových zařízení to ale často není po chuti a tak se tomu snaží bránit.

Jedním z podobných případů je „chytrý telefon“ HTC G2. Ten obsahuje novou funkci, která je schopna detekovat práci pod uživatelem root. Odhalí-li, že uživatel získal tato práva, přeinstaluje operační systém Android do podoby, v jaké byl přístroj dodán. Trevan McGee z Linux Magazine k tomu říká, že je to „výsměch jak licenci Apache, pod níž je Android vydáván, tak i tvrzení Erika Schmidta (že nutit výrobce přístrojů s Androidem, aby umožňovali uživatelům stahovat si Android přímo od Googlu, by bylo v rozporu s principy open source)“.

Nahoru

Příspěvky

HTC G2 se aktivně brání proti získání práv roota
tom 11. 10. 2013, 19:05:46
Odpovědět  Odkaz 
Nechápu proč takto výrobci omezují svobodu uživatelů, mají snad z toho nějaký finance navíc?
Lukáš Jelínek Re: HTC G2 se aktivně brání proti získání práv roota
Lukáš Jelínek 11. 10. 2013, 19:49:32
Odpovědět  Odkaz 
Těžko říct. Mohou mít snad motivaci tomu bránit, aby jim nekazily pověst přístroje nefungující proto, že si je někdo neodborným nakládáním rozbil. Jinak mě fakt nic nenapadá, protože rootnutí je o žádné peníze nepřipraví.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz