přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Italský soud: Embedding není porušením autorských práv

Italský soud: Embedding není porušením autorských práv

Paragraf

Soud v Římě rozhodl, že tzv. embedding obsahu není porušením autorských práv. Připravovaná evropská směrnice však může situaci změnit.


Začátkem listopadu rozhodl prvoinstanční římský soud o blokaci 152 webů, o nichž finanční policie (Guardia di Finanza) tvrdila, že porušují autorská práva. Nyní odvolací soud řešil odvolání provozovatele webu Kisstube proti tomuto rozhodnutí. A shledal (na základě dřívějšího rozsudku Soudního dvora EU), že embedding videozáznamů porušením práv není, proto původní rozsudek o blokaci zrušil.

Kisstube má kromě webu i kanál na YouTube. Na webu není žádný samostatný obsah a veškerá videa se embeddují právě z YouTube, kde jsou veřejně k dispozici.

Situace se však může brzy změnit. Bude se totiž novelizovat Směrnice o harmonizaci autorského práva a některé skupiny (zahrnující hlavně hudební a filmové vydavatele a kolektivní správce) se snaží dosáhnout toho, aby byl nejen embedding, ale i pouhé odkazování na zveřejněná díla (i v případech, kdy tím nedojde ke zpřístupnění „nové veřejnosti“, jak to definoval SDEU) bez souhlasu vykonavatele práv nelegální.

Nahoru

Příspěvky

Italský soud: Embedding není porušením autorských práv
lipo 7. 12. 2016, 13:09:26
Odpovědět  Odkaz 
nechápu tyhle hudební a filmové vydavatele a kolektivní správce... přeci když jsem si koupil paměťové médium už jsem si licenci na všechnu hudbu,filmy a další obsah zaplatil díky autorskému poplatku, tudíž by mělo být vše co mají pod palcem volně ke stažení pro každého kdo si na to koupil médium s dostatečnou kapacitou...
Lukáš Jelínek Re: Italský soud: Embedding není porušením autorských práv
Lukáš Jelínek 7. 12. 2016, 15:15:54
Odpovědět  Odkaz 
Někteří by byli nejraději, kdyby se platilo za každé poslechnutí/zkouknutí. A také se to pomocí DRM snaží vynucovat. Už tu byly i nápady, že by vydavatelé dostávali dotace ze státního rozpočtu (oni je dostávají mnohdy už teď - hlavně na filmy, ze SFK).
Italský soud: Embedding není porušením autorských práv
Agent R 9. 12. 2016, 10:09:44
Odpovědět  Odkaz 
Jednou jsem zapojoval elektricné rozvody a jističe v jedné kancelářské budově.
Podle vzoru hudebníků a dalších umělců bych tedy mohl požadovat alespoň 1 Kč za každou hodinu používání každé zásuvky co v tom baráku je. Co myslíte?
Lukáš Jelínek Re: Italský soud: Embedding není porušením autorských práv
Lukáš Jelínek 9. 12. 2016, 15:35:56
Odpovědět  Odkaz 
O něco takového už se tu někteří nějakou dobu zcela vážně snaží: http://www.abclinuxu.cz/blog/kacirstvi/2006/2/sestina-tveho-rohliku-je-moje

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz