přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, KDE Plasma 5.3

KDE Plasma 5.3

KDE Plasma

Nová verze prostředí KDE Plasma přináší lepší podporu pro Bluetooth s novým appletem, vylepšuje správu spotřeby energie a zavádí ukázkovou verzi Plasma Media Center.


Je tady nová verze desktopového prostředí KDE Plasma. Verze 5.3 vylepšuje řízení spotřeby energie (včetně grafických přehledů spotřeby a stavu nabití baterie – samozřejmě pokud jsou tyto informace k dispozici), lépe podporuje technologii Bluetooth (k čemuž má nový applet), vylepšuje widgety a posouvá prostředí směrem k plné podpoře Waylandu.

Zajímavou novinkou je přidání Plasma Media Center jako „tech preview“. Je to speciální verze desktopu určená pro televizory, projektory, multimediální přehrávače a podobné případy. Lze se do ní přímo přihlásit po spuštění, další možností je spuštění z běžného prostředí Plasmy.

Plasma Media Center (© KDE e.V.) Plasma Media Center (© KDE e.V.)

Nahoru

Příspěvky

Petr Valach KDE Plasma 5.3
Petr Valach 28. 04. 2015, 22:45:33
Odpovědět  Odkaz 
Doufám, že půjde nahodit nějaké rozumné schéma a vykopnout tu hrůzu, která se na webu prezentuje... pro mě je to strašák.
Lukáš Jelínek Re: KDE Plasma 5.3
Lukáš Jelínek 28. 04. 2015, 23:12:58
Odpovědět  Odkaz 
Mně to tedy jako hrůza nepřipadá. Mám v Kubuntu 15.04 nechaný default a nijak mi to nevadí. Ostatní možnosti jsou spíš horší.
Petr Valach Re: Re: KDE Plasma 5.3
Petr Valach 29. 04. 2015, 03:32:19
Odpovědět  Odkaz 
Tak to je dobrá zpráva, jinak to vypadá na screenshotech, jinak v reálu. Počkám si na reál :)
KDE Plasma 5.3
Petr 29. 04. 2015, 11:05:17
Odpovědět  Odkaz 
Pouzivam KDE uz par let k max. spokojenosti, ale ted zmizela spousta nastaveni a v Kubuntu taky ucet hosta a taky moznost naklikat uzivatelum prava, to je skoda. Kdyz si napr. neco oznacim hvezdickama, tak to neni videt (vsechny hvezdicky jsou stejne). Velikost pisma v hodinach a datumu nejde nastavit atd, atd. Zatim nedoporucuji prechod z 4.x na 5.x i kdyz moc drzim projektu palce a tesim se, ze snad to zase v budoucnosti bude skvele jako driv.
KDE Plasma 5.3
Martin 29. 04. 2015, 21:46:06
Odpovědět  Odkaz 
FUJ, už jsem se křižoval a šahal po svěcené vodě, myslel jsem, že je to "skrín" z M$ Widlí :-)
Petr Valach Re: KDE Plasma 5.3
Petr Valach 30. 04. 2015, 00:33:35
Odpovědět  Odkaz 
Nedivím se. Viděl jsem nějaká videa na youtube a myslím, že by grafici KDE měli přestat brát drogy :/
KDE Plasma 5.3
Pepan 30. 04. 2015, 18:14:36
Odpovědět  Odkaz 
Kubuntu 15.04 s KDE Plasmou 5.3 Naprostá spokojenost. Jenom jsem musel trochu doladit styl aplikací Gnome.
KDE Plasma 5.3
Jirka 4. 05. 2015, 21:42:26
Odpovědět  Odkaz 
Já jen doufám, že stále zůstane možnost nastavit vzhled systému v podstatě jako ve Windows 95 (tak, jak to umějí všechny verze KDE včetně 4.x). Prostě klasická okna s jejich ovládacími prvky, nota bene nikoliv vlevo (výživná úchylka).

Ta posedlost udělat OS na desktop s vzhledem á la nějaký mobil nebo tablet je fakt děsivá. Doufám, že to skončí podobně, jako začínají konečně zase jít do kopru lesklé displaye (produkt základní fyzikou či lépe optikou nepolíbeného, zato jásavého marketingového blba)...
Lukáš Jelínek Re: KDE Plasma 5.3
Lukáš Jelínek 5. 05. 2015, 00:00:15
Odpovědět  Odkaz 
Lesklé displeje si získaly oblibu proto, že na nich skvěle vypadají fotky. Problém samozřejmě nastává v okamžiku, kdy se má s tím displejem pracovat a něco se na něm odráží. Proto si samozřejmě vybírám (ne u mobilů, protože tam to bohužel nejde) jen matné displeje, lesklý mi nesmí přes práh.

Co se týká KDE, tam hlavně doufám v zachování klasické nabídky (Plasma 5.2 ji ještě má, tak snad zůstane i nadále). Ta neergonomická hrůza (Kickoff či jak se to jmenuje), co se tam někdy ve verzi 4 objevila, je nepoužitelná úplně stejně jako její obdoba z Windows Vista a novějších (od 7 to už ani nejde vrátit na klasickou nabídku Start).

Jinak jsem tedy s Plasmou 5.2 (v Kubuntu 15.04) v zásadě spokojen. Trochu jsem se peklil s nastavením displejů (aby se mi při připojení HDMI kabelu přehodilo zobrazení jen na tento výstup), ale přišel jsem na to, jak to správně nastavit.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz