přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Maynard: prostředí založené na Waylandu

Maynard: prostředí založené na Waylandu

Wayland

Firma Collabora představila nové desktopové prostředí Maynard, které je založeno na technologii Wayland. Nároky prostředí jsou nízké, takže může hladce běžet na Raspberry Pi.


Firma Collabora pracuje na významném projektu pro Raspberry Pi Foundation: zprovozňování technologie Wayland na Raspberry Pi. Protože nebylo k dispozici vhodné desktopové prostředí (buď nepodporují Wayland – to se týká například LXDE – nebo jsou příliš „těžkotonážní“), vytvořili vývojáři úplně nové, založené na GTK-Shellu vyvinutém pro Weston. Prostředí nazvané Maynard je vyvíjeno přímo pro Raspberry Pi a je proto nenáročné na systémové prostředky.

Zatím je prostředí Maynard zatíženo významnými omezeními. Například není k dispozici XWayland a proto nelze spouštět aplikace bez nativní podpory Waylandu. Dále aplikace založené na GTK startují velmi pomalu, není také možnost nic konfigurovat. Maynard má připraveny balíčky pro Raspbian (speciální distribuci pro Raspberry Pi – je odvozena od Debianu), pro jiné distribuce ho lze zkompilovat ze zdrojových kódů.

Nahoru

Příspěvky

Maynard: prostředí založené na Waylandu
daks 17. 04. 2014, 08:51:08
Odpovědět  Odkaz 
Počítám, že název prostředí je zamýšlen jako pocta téhle postavě:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=a1f2kjXiGpw#t=83

která je v kontextu filmu rozhodně nedoceněná...
Maynard: prostředí založené na Waylandu
Petr Ježek 17. 04. 2014, 22:08:24
Odpovědět  Odkaz 
Připomnělo mi to spíše JMK. Ale k věci: Maynard je v podstatě jen testovací, na RPi a podobných hračkách se může zkoušet, ale k práci není a ani se k tomu nechystá. Jednotlivá DE a celé distribuce si raději chystají plnou podporu pro Wayland. Typické je jasně zacílená preference Waylandu před Mirem a podobnými sidekicky u Enlightenmetu, který umí i mobilní šmatladla. proto je zajímavý i pro odlehčené systémy a jednoduchý HW. Zapomeňte na Maynard.
Lukáš Jelínek Re: Maynard: prostředí založené na Waylandu
Lukáš Jelínek 17. 04. 2014, 23:02:04
Odpovědět  Odkaz 
Dokud nebude na Raspberry Pi a podobných dostatečně fungovat (s Waylandem, o který tu jde) nějaké jiné prostředí, tak není žádný důvod zapomínat na Maynard. Buď se vyvine v plně funkční prostředí, nebo bude nahrazen něčím jiným. Uvidíme, čeho se v budoucnu dočkáme...

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz