přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Mozilla půjde u revokace certifikátů částečně ve stopách Googlu

Mozilla půjde u revokace certifikátů částečně ve stopách Googlu

Firefox

Mozilla zveřejňuje své plány na řešení problému s revokací certifikátů. Zřejmě půjde částečně stejnou cestou, jaká je použita v prohlížeči Google Chrome.


Součástí problematiky bezpečnost SSL/TLS je i revokace certifikátů. Je důležité, aby měl klientský software (například webový prohlížeč) co nejaktuálnější informace o revokovaných certifikátech. Klasická cesta přes revokační seznamy (CRL) aktuálnost příliš nezajišťuje; novější řešení pomocí OCSP může zase například zdržovat nebo vést k narušování soukromí (byť jsou tyto nevýhody řešitelné pomocí OCSP staplingu). Navíc vzniká problém, co s certifikáty certifikačních autorit, pokud musejí být revokovány.

Firma Google používá u svého prohlížeče Chrome/Chromium jiný způsob: pomocí svých robotů neustále zpracovává CRL od certifikačních autorit a v dávkách je posílá do prohlížečů. Jak upozornil Larry Seltzer v magazínu ZDNet, stejnou cestou se částečně vydá také Mozilla u svého prohlížeče Firefox. Ve zveřejněných plánech je popsán vznik centrálního seznamu OneCRL, který bude obsahovat revokované certifikáty certifikačních autorit (kořenové i podřízené) a bude „tlačen“ do Firefoxu.

Rozdíl oproti je ale právě v tom, že se nebude tato cesta používat pro všechny certifikáty. Pro ty koncové se bude standardně využívat jiný postup, založený na podpoře krátkodobých certifikátů (u nich se revokace ověřovat nebude) a OCSP se staplingem. Dlouhodobým cílem je, aby pokud se jako „poslední instance“ bude muset provést OCSP dotaz v reálném čase, byl při selhání dotazu certifikát považován za nedůvěryhodný (hard-fail).

Nahoru

Příspěvky

Mozilla půjde u revokace certifikátů částečně ve stopách Googlu
Marek z Těšína 12. 08. 2014, 20:58:49
Odpovědět  Odkaz 
Cypovinky vymašlají, ale žeby vrátili zpátky vyhledávací funkce tak jak byly, to ne... Nebo přišel někdo, jak to udělat, aby se z adresního řádku vždy vyhledávalo via google, a z vyhledávacího panelu podle toho, co si zrovna vyberu?
Petr Valach Re: Mozilla půjde u revokace certifikátů částečně ve stopách Googlu
Petr Valach 12. 08. 2014, 22:08:55
Odpovědět  Odkaz 
Funguje to tak a fungovat bude.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz