přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Mozilla zvažuje výchozí zapnutí telemetrie ve Firefoxu

Mozilla zvažuje výchozí zapnutí telemetrie ve Firefoxu

Firefox

Mozilla diskutuje o možnosti mít ve Firefoxu ve výchozím stavu zapnutou telemetrii, tedy odesílání dat o provozu prohlížeče. Nyní se odesílají jen data o „zdraví‟ aplikace. I přes posílení ochrany soukromí vnímají uživatelé návrh velmi negativně.


V prohlížeči Mozilla Firefox je standardně zapnuté odesílání informací o „zdraví‟ aplikace. Lze si ručně zapnout také automatické hlášení pádů (jinak se odesílá po potvrzení uživatelem) a také tzv. telemetrii (statistiku používání). Mezi vývojáři a uživateli Mozilly nyní probíhá diskuse o tom, že by byla telemetrii standardně zapnutá pro všechny a uživatel by si ji musel vypnout, pokud by nechtěl, aby se údaje odesílaly.

Je to samozřejmě kontroverzní, protože mnoho uživatelů má logické obavy z narušení soukromí. Proto by se mělo postupovat v souladu s doktrínou diferenčního soukromí, konkrétně nasazením technologie RAPPOR od firmy Google. V diskusi se uživatelé stavěli vůči novému výchozímu nastavení výrazně negativně.

„Nemusím mít nutně [sic] informace k tomu, abych řekl, zda je to korektní, morální nebo nutné [sic], ale řeknu, že podle mě opt-in pro soukromí, kdežto opt-out proti soukromí. Pokud má Firefox za cíl chránit soukromí, nemělo by se používat nastavení opt-out,‟ vyjádřil se jeden z uživatelů. „Mít něco jako toto v režimu opt-out, je velmi proti soukromí,‟ dodal další uživatel. „Jsem silně rozčarován. [...] Přeji vám co nejméně štěstí ve vaší nové odvaze ještě více narušovat soukromí vašich uživatelů.‟

Nahoru

Příspěvky

Mozilla zvažuje výchozí zapnutí telemetrie ve Firefoxu
Reward Downsen 24. 08. 2017, 01:02:34
Odpovědět  Odkaz 
Výborně, soudruzi. Šmírujeme lépe, šmírujeme radostněji. Soudruh Džugašvili by mozille rozvážně zatleskal. To je totiž přece největší problém firefoxu - lépe šmírovat.
Mozilla zvažuje výchozí zapnutí telemetrie ve Firefoxu
Milan 24. 08. 2017, 07:15:37
Odpovědět  Odkaz 
No, už jsem to tam taky zaregistroval a ten modul jsem prostě odinstaloval...
Mozilla zvažuje výchozí zapnutí telemetrie ve Firefoxu
m 24. 08. 2017, 08:07:53
Odpovědět  Odkaz 
Čím dál lépe. Za chvíli bude Firefox zcela nepoužitelný.
Proto díky vývojářům Seamonkey a Palemoonu. Bez nich by to bylo opravdu smutné, díky jim máme prohlížeče takové, jak měl FF původně vypadat.
Re: Mozilla zvažuje výchozí zapnutí telemetrie ve Firefoxu
Jirka 24. 08. 2017, 17:01:23
Odpovědět  Odkaz 
Ano, díky vývojářům Seamonkey a Palemoonu...

Je jen otázka, jestli a jak dlouho jim to vydrží, protože tlak na zhovadilé zařazení je zdá se neúprosný.

U mě je problém ani ne tak s telemetrií (dokud se dá vypnout a pokud je oním vypnutím skutečně vypnutá), jako spíš s proklamovanou budoucí nekompatibilitou se stávajícími doplňky.

V okamžiku příchodu takového Australisu jsem začal dávit a vyřešil to až doplněk Classic Theme Restorer. Jestli třeba on (a řada jiných orientovaných věcněji) přestane fungovat, tak po letech holt liško pa pááá....

Teď koukám, že asi skutečně konečná: https://addons.mozilla.org/cs/firefox/addon/classicthemerestorer/ , resp.:

"This add-on will stop working when Firefox 57 arrives in November 2017 and Mozilla drops support for XUL / XPCOM / legacy add-ons. It should still work on Firefox 52 ESR until ESR moves to Firefox 59 ESR in 2018 (~Q2).

There is no "please port it" or "please add support for it" this time, because the entire add-on eco system changes and the technology behind this kind of add-on gets dropped without replacement."

Ovšem první část textu je odkaz na GitHub, konkrétně https://github.com/Aris-t2/ClassicThemeRestorer/issues/299/ - tam zase složitě popisují, co a jak bude a nebude a já z toho tedy moc moudrý nejsem...

Prostě zřejmě Palemoon a dej mu Bůh dlouhý život. Kdy zmrší TB a jeho doplňky, to je asi zase jen otázka času. Pak tedy Seamonkey?

No, koneckonců, na Netscape jsem kdysi začínal, tak to bude vlastně jen návrat domů ;-)

Pokud ovšem nějakou hlavu pomazanou mezitím nenapadne, že by mohli začít "staré" prohlížeče a e-mailové klienty blokovat, třeba v rámci tzv. bezpečnosti a oni přece vědí nejlépe, co je pro mě dobré...

Posledním příkladem v tomto smyslu budiž Skype na Linuxu, i když tam je to dané úchylným mrtwošrotem. Ale třeba se takové ouchylárny úspěšně chytí i jinde...
Re: Re: Mozilla zvažuje výchozí zapnutí telemetrie ve Firefoxu
Jirka 24. 08. 2017, 19:23:25
Odpovědět  Odkaz 
Tak už jsem se trošku zorientoval: existuje větev FF zvaná ESR (Extended Service Release), což je něco jako LTS u xUbuntu apod.

To trochu pomůže, jenže jenom na čas - vypadá to, že k dnešnímu dni by to mohlo prodloužit životnost "normálního" FF cca o rok nebo málo více (lépe řečeno to bude rok od budoucího vydání FF 57)...

Pak se nové sajrajty objeví i v ESR větvi.
Mozilla zvažuje výchozí zapnutí telemetrie ve Firefoxu
Petr Ježek 25. 08. 2017, 19:10:10
Odpovědět  Odkaz 
V práci s restrigovaným internetem to podporuji, pro nerestringované užití je to nutné povypínat. Implicitně zapnout znamená mít možnost to explicitně vypnout. Potud je vše OK.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz