přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti

Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti

Spouštíme portál LinuxEXPRES v novém vzhledu - ten starý má své kořeny někde v roce 2005 a už bylo třeba jej změnit.


Snažili jsme se ponechat to dobré, co se osvědčilo, zároveň věříme novým věcem a novým "fenoménům". Na titulce brzy najdete náš Twitter, který zachycuje dění kolem Liberixu a tedy kolem všech portálů, zavedli jsme tuto novou rubriku pro krátké novinky, zpřístupňujeme obsah, který byl schovaný hluboko v archivu a chystáme další překvapení.

Věříme, že nový vzhled se vám líbí, zajímá nás, co si myslíte. Pište své reakce sem, využít můžete také Google Groups, kde funguje naše diskuzní fórum: http://groups.google.com/group/linuxexpres

Děkujeme za přízeň.

Nahoru

Příspěvky

Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
kajin 28. 07. 2009, 20:41:20
Odpovědět  Odkaz 
je to zajimavy
Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
Lovap 29. 07. 2009, 07:12:36
Odpovědět  Odkaz 
Tak teda tento nová vzhľad je podľa mňa pekná blbosť. Absolútne neprehľadné. V minulom vzhľade bolo všetko na jednej strane, jasne rozdelené - teraz musím, napríklad, scrollovať celkom dolu ak chcem kliknúť na odkaz na niektorý spriatelený web (Mandriva, ABClinuxu atď). To si mám pri návšteve LinuxExpresu otočiť monitor na výšku? Ten výber kategórií hore tiež nie je nič moc ... Celkovo to je nejaké rozhádzané, nemá to nejakú logiku ...
Vlastimil Ott Re:Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
Vlastimil Ott 29. 07. 2009, 09:09:13
Odpovědět  Odkaz 
A dá se ještě něco zachránit, i když "to staré bylo lepší"? ;-)
Re:Re:Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
Lovap 29. 07. 2009, 11:04:24
Odpovědět  Odkaz 
Dá :-) Dať tomu nejakú prehľadnú štruktúru. Minulá verzia bola, pokiaľ sa dobre pamätám, rozdelená asi tak, že niečo bolo vľavo (tam boli aj odkazy na weby), hlavné články boli v strede hore, pod nimi boli kategórie a vpravo boli blogy a, myslím, komentáre. Všetko ľahko zistiteľné na prvý pohľad. Toto nové akosi nemá štruktúru, možno by stačilo veci, čo patria k sebe nejako zvýrazniť (farby, rámce ...)
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
Vlastimil Ott 29. 07. 2009, 18:57:31
Odpovědět  Odkaz 
Strukturu to má zcela jasnou, jen je jiná a ještě ji neznáte. Nevíte totiž, že web mohl nabízet spoustu nových informací a pohledů na obsah - nebylo možné je někde zobrazit.

Například: téměř všechny články jsou interně označkované do kategorií jako Grafika, Web, KDE apod., těch typů je hodně. Když budete hledat články týkající se webu či internetu (nebo grafiky, prostředí KDE, zvuku, videa nebo třeba školství), máte je hned po ruce:

http://www.linuxexpres.cz/webove-technologie
http://www.linuxexpres.cz/linux-ve-skole

Všechny původní adresy zůstaly beze změny a klidně můžete číst po rubrikách:

http://www.linuxexpres.cz/rubriky

Napište, jaké věci k sobě patří, nevím, co tím myslíte.
Re:Re:Re:Re:Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
Lovap 30. 07. 2009, 07:00:22
Odpovědět  Odkaz 
Ehm ... jak by som to ... Prosto je to celé jaksi nesúrodé - pozrite na prvú stránku: tmavošedo orámovaný text Open magazín) vedľa toho nejaké krátke správy a vedľa toho ničím neoddelená reklama. Až na ten rámik to nie je ničím odlíšené, vyzerá to nesúrodo, rozhádzane. Ďalej názvy hlavných, ako by som to povedal, oddielov? sú bledo šedé - úplne zanikajú v tej nesúrodej záplave textu. Navyše je to celé poprekladané reklamou - to nemôže byť reklama na jednom mieste? Veci čo patria k sebe - prosto články, blogy, seriály (umiestené až dole - zbytočné scrollovanie) by mali byť nejako, možno farebne, odlíšené. Všetky nadpisy sú červené, oddiely (Blogy, Seriály, Články ,...) sú bledo šedé - úplne to zaniká. Hovorte si čo chcete, predchádzajúci layout bol OMNOHO prehľadnejší. Viac farieb, jasnejšie oddelené štruktúry ...
Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
Kurtes 29. 07. 2009, 09:20:36
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den, ocenil bych, aby se mi po kliknutí třeba na pole software zobrazovaly všechny články ze všech podkategorií ne jen další podkategorie. Myslím si, že kdo si chce najít přímo něco, tak si to nakliká nahoře v menu, ale když si to chce člověk jen proletět je myslím lepší aby se to zobrazilo všechno.
Vlastimil Ott Re:Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
Vlastimil Ott 29. 07. 2009, 18:47:01
Odpovědět  Odkaz 
Všechny původní adresy zůstaly, včetně rubrik; jen přibyly nové . Články najdete třeba v http://www.linuxexpres.cz/clanky, sekce software pak jako vždy http://www.linuxexpres.cz/software

Proletět si to můžete taky jinak - v RSS.
Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
daks 29. 07. 2009, 09:29:32
Odpovědět  Odkaz 
Osobně bych asi zůstal u původního vzhledu, ale asi se s tím novým budu muset naučit žít ;-)
Moje nesmělá připomínka k rozložení je, že šířka článků se mi zdá docela malá - jen půl strany, u přehledu článků na úvodní straně to tak nevadí, ale samotný článek se mi hůř čte a pravá reklamní strana působí při čtení celkem rušivě a zhoršuje orientaci v textu.
Vlastimil Ott Re:Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
Vlastimil Ott 29. 07. 2009, 18:51:02
Odpovědět  Odkaz 
Šířku článku beru na vědomí, pobavíme se o tom.
Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
sarimak 29. 07. 2009, 09:34:02
Odpovědět  Odkaz 
Musim rict, ze novy vzhled je pro me spis neprijemne prekvapeni, stary byl uhlazenejsi a dobre se v nem orientovalo. Je nejaky konkretni duvod, proc menit vzhled?

Pokud zustane soucasny vzhled, bylo by mozne se vratit k puvodnimu odstinu cervene? Ta soucasna (tmavsi) neni moc prijemna - reze do oci...
Vlastimil Ott Re:Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
Vlastimil Ott 29. 07. 2009, 18:49:38
Odpovědět  Odkaz 
Šablona, rozložení, koncept webu byl důvod. Nešlo už nic přidávat, jednalo se o starou koncepci z doby, kdy byl web jen doplňkem papírového vydání. Už nějakou dobu jsme webovým magazínem, původní koncept nás limitoval.
tpelc Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
tpelc 29. 07. 2009, 09:40:18
Odpovědět  Odkaz 
U mě dobrý ... Nijak mi to nevadí, změna je život. Jen bych přivítal možnost "skinování": rád bych měl Linuxexpres v tmavých barvách, tak jako mám root a abclinuxu. To je jen takový malý návrh.
Vlastimil Ott Re:Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
Vlastimil Ott 29. 07. 2009, 18:44:18
Odpovědět  Odkaz 
Bylo by to zajímavé, ale nejsou na to prostředky (hodiny, lidi) a taky je to momentálně luxus.
Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
Milhouse 29. 07. 2009, 11:20:58
Odpovědět  Odkaz 
Zmizel takový měkký nádech webu, který se mi líbil. Teď to je takové hrubé a ostré a provokuje/znervozňuje, prostě necítím z portálu tu pohodu, co dřív.
Působí to na mě takovým rozhádaným dojmem.

Konkrétní návrh na zlepšení asi nedám,dokážu jen kritizovat. :) Sám mám problém s designem webu. ;)
Novy vzhled - konec pristupnosti, vivat komerce + otravny JavaScript
petr 29. 07. 2009, 16:08:43
Odpovědět  Odkaz 
Kdyz jsem linuxexpres zhruba pred 5ti mesici objevil, byl jsem doslova nadsen. Vysoce kvalitni clanky, velice pekna cestina, zadne "novinarske" zrudnosti, stridmy prehledny design.
S novym vzhledem je prehlednosti konec. Nejen to:
nyni jsem nucen cist clanek na leve polovine obrazovky, cela (!) prava pulka je zabrana hovadinama typu reklamy na jobs a kdejake kraviny typu tagy a ja nevim co. Uplne zbytecne veci. Ctu clanek protoze chci cist clanek, nechci koukat na prave strane na hovadiny ktere me nezajimaji a nemaji s clankem nic spolecneho. O reklame ani nemluve.
vzhled je kopii bulvarniho webu zive(tecka)cz. Proc neni zvolena alespon jina barva? Cervena neni moc pratelska barva.
Za naprosto nejhorsi ovsem povazuji ramecek s hlavnimi (?) clanky na homepage, s klikatky 1 2 3 ktere po kliknuti zmeni obsah ramecku na jiny clanek. Kdo tohle proboha vymyslel? Chci videt clanky pod sebou, abych mel prehled, ne abych musel klikat jako pako a preklikavat clanky. Nehlede na to, ze je k tomu zapotrebi javaScript, ktereho je uz tak vice nez moc. viz http://www.gnu.org/philosophy/javascript-trap.html
Kde jinde by mela probihat osveta nez tady na linuxexpres? kde jinde? predstavoval jsem si to tu jako stranky predstavujici predevsim SVOBODU v uzivani PC, vzdelavajici uzivatele jak je to s tim linuxem, proc a jak, ne pouze technicke zalezitosti! Ty jsou podruzne. Ja presel na GNU/Linux vyhradne kvuli filozofii.
Zkratka si myslim, ze zmena vzhledu neni spatna vec, ale musi se udelat promyslene, nezapominat pritom na prehlednost a pristupnost, coz ocividne nanestesti nebyl vas cil.
je mi jasne ze priparni pohnutky ke zmene byly z duvodu lepsiho zobrazovani reklamy -=> vytriskat love at to stoji co to stoji. Chapu, ale slo by to udelat i vstricneji, ne po vzoru zamestnancu MS ze zive.

jinak je linuxexpres skvely - moc diky za nej. Diky vsem prispevovatelum (skoda ze je jich tak malo)
Vlastimil Ott Re:Novy vzhled - konec pristupnosti, vivat komerce + otravny JavaScript
Vlastimil Ott 29. 07. 2009, 18:42:33
Odpovědět  Odkaz 
Ve svých odsudcích se mýlíte, ale zřejmě jste si potřeboval zařvat, nečekám tedy, že byste byl přístupný diskuzi. Vaše podněty beru v potaz a odpovím na ně v článku. Hlavně vysvětlím. Nyní krátce.

Reklamy pro vás můžou být hovadiny, pro nás jsou životně důležité. To je vše. Z něčeho ty skvělé články, redaktora a korektora platit musíme. Máte jiný nápad? Ne, protože už bych to někdo dělal bez reklamy.

Rámeček na titulce, náš milý fando, zobrazuje převážně články z archivu, které najdete deseti dalšímu způsoby. Jsou tam proto, abychom je kvůli jejich atraktivitě znovu ukázali lidem, i když třeba vyšly před 14 dny. Takže pokud nás tak čtete, pak jistě víte, že už jste je viděl (a nadále uvidíte) na titulce, v rubrice, v RSS a v přehledech, které chodí mailem každou neděli. Nepočítám RSS našich dalších webů, případně zcela jiných webů. Takže cvakat nemusíte, už jste je totiž zřejmě četl.

Ohledně filozofie - mám jiný názor, nemá cenu to ventilovat.

Přístupnost - uvítal bych konkrétní prohřešky, ke kterým mohlo dojít. Než řeknete "hlavní menu", tak se na něho podívejte aspoň v Linksu (to je textový prohlížeč webu).

Přehlednost se vylepšit dá, ještě na tom budeme pracovat, musí si to sednout. Proto jsme zvolili měsíc, kdy je hodně lidí pryč.

Pohnutky byly takové, že na webu je od roku cca 2005-6 několik sekcí, které se nám nepodařilo dostat k lidem, přestože mají svůj potenciál. Internet se vyvíjí a my chceme reagovat na nové trendy a technologie, nebudeme stát stranou. Původní vzhled měl kořeny v roce 2005 a z hlediska potřeb zkrátka přestal vyhovovat. Třískáme peníze o sto šest, abychom udržovali a nadále zvyšovali kvalitu. A třískat můžeme díky reklamě, prostě to jinak zatím nejde.

Nevím, proč se pořád otíráte o Živě, jak jistě víte, dodáváme jim linuxové novinky, aby i tam věděli, co je nového. Že se vám ten portál nelíbí, je vaše věc (a zcela přesně víte, co se tam děje). Nevidím na něm nic zásadně špatného, ale neznamená to, že bychom dělali kopie, LE je červený od svého vzniku.

Slovo "přispěvovatelé" vzbuzuje dojem, že je tu armáda dobrovolníků, kteří ve svém volném čase vylepšují kvalitu webu. Jste na omylu - naši autoři pracují na základě smlouvy a dostávají honorář. Patří jim dík. Nevím, kde berete informace, že je jich málo. Vůbec máte nějaké podivné závěry.

Škoda, že nechcete diskutovat a podílet se na vylepšení webu. Zatratit práci jiných lidí je totiž snazší a efektivnější, že?

Kdybyste se náhodou překonal a četl nás dále, budeme rádi, když nás budete kritizovat i v budoucnu, jen prosím bez invektiv. Čteme to a snažíme se podle toho zařídit.

Díky za názory.
Re:Re:Novy vzhled
petr 29. 07. 2009, 20:45:11
Odpovědět  Odkaz 
Omlouvam se, nebylo to mysleno tak negativne jak to vyznelo. temi prispevovateli jsem samozrejme myslel vsechny vcetne Vas. Redakce, chcete-li. Jen me to prislo na jazyk protoze jsem myslel ze clanek muze poslat kdokoliv a zverejni se podle toho jestli je dostatecne kvalitni (opravdu nevim, nehledal jsem to - omlouvam se moje chyba)

Clanky jsou to hlavni a ty jsou perfektni, opravdu vam dekuji ze portal provozujete na takove urovni.

Takze jeste jednou, neberte si to prosim tak spatne jak to z komentare vyznelo a uz vubec ne osobne. jen jsem byl v tu chvili nastvany a uz to bylo.... :)
Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
Martin Malý 29. 07. 2009, 20:55:59
Odpovědět  Odkaz 
Cením si vás, že jste se pustili do takového nesnadného úkolu předělat design a strukturu. I tak si ale myslím, že se to úplně nepovedlo, zkusím upozornit na pár nedostatků.

Článek na levé půlce stránky a na pravé nic je opravdu pakárna, to se snad nějak dá vyřešit. Dohromady ty obě půlky dávají dojem chaosu, protože ta pravá je opravdu poskládána chaoticky. V některých buňkách je až moc zbytečně volného místa, někde jsou zase narvané až moc informacemi.

Takové ty 3 články přes sebe, co jsou na hlavní straně, mi taky připadají jako blbost. Kdyby se aspon samy střídaly, ale to ne, musím klikat a myslím si, že nakonec budou všichni líní a vykašlou se na to klikání. Navíc mám u toho rámečku rolovátko, které mám modré a kazí to celkový červený dojem ze stránky a zvyšuje chaos.

Modrá barva v pravém rámečku Job v IT se mi v té červené taky nelíbí, je to můj subjektivní názor, dal bych tam takovou tu lososovou, která je tu jinak všude.

U článků na hlavní stránce je vždy vpravo dole taková červená šipička, která na daný článek odkazuje. Je ale moc malá, abych se na ni jednoduše trefil myší, měla by papat a vyrůst.

VYHLEDAVANI na mě nemusí pravo nahoře řvát kapitálkami, apoň uvidím háčky a čárky.

Tak tohle asi byly všechny výhrady, na které jsem si vzpomněl, snad jsem vám tím pomohl. Zatím to fakt vypadá otřesně, ale já vám fandím a hodně štěstí!
Petr Šafařík Re:Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
Peťoš 29. 07. 2009, 21:09:12
Odpovědět  Odkaz 
Konečně konstruktivní kritika!
Vlastimil Ott Re:Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
Vlastimil Ott 30. 07. 2009, 10:54:47
Odpovědět  Odkaz 
Díky, zapsal jsem si, za pár dní vyjde článek, kde se k mnoha věcem vyjádříme. Souhlasím s tím, že ty bloky nejsou uspořádané, bude se na nich ještě pracovat, proto budu rád, když budou čtenáři reagovat. Vzhled jsme v prohlížečích testovali, ale je jasné, že čtenáři mají více variant, takže mnoho z nich hned uvidí, že něco přetéká apod. (o rolovátku víme).

Nemyslím, že to vypadá otřesně. :-) Ale bude to lepší...

díky
Josef Vanžura Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
gindar 2. 08. 2009, 21:58:39
Odpovědět  Odkaz 
Člověk se vrátí z dovolenkového týdne a usedne ke kompjůtru s vidinou nasávání informací. Kroupy jako pimpongáče, firefox má miliardu stažení, xfce 4.8 "určitě" vyjde v lednu... Je okurková sezona, není do čeho/koho píchnout, děvčata jsou spoře oděná a horko... to všechno pokrucuje myšlenky pracujícího lidu a dává vzniknout surrealistickým dílům. U filmů je to skvělé u webů peklo.

"Nový" LE není špatný, hlavička se povedla, menu taktéž, ale "layout" článku a úvodky ... jak to říct a neurazit? Rozdělení na poloviny není moc šťastné, v případě úvodky by se to dalo ještě přežít, ale u članku je to nepřívětivé až nehezké. Píšu za sebe, takže řeknu, že blogy si zaslouží mnohem vyšší příčku, než jakési "zprávičky" a "zlo" (=reklamy). Přepínátko po vzoru živě je také ze slabšího soudku. Celkově to působí zmateně a přeplácaně. K tomuto už napsali lépe a podrobněji ostatní komentující, já jen dodám technickou: Prototype a scriptaculous - přestože je to moloch, tak je to dobrá cesta, nebylo by od věci zbavit se kmlib? Víc JS knihoven v jedné stránce je jednak zbytečné a také nevím jak se zachová prototypování JS objektů a všeobecně konflikt knihoven. Navíc kmlib stvořil ve své nečisté laboratoři mentálně (i jinak) narušený jedinec :), dál se jí nevěnuje, protože je "stable", ale už není z nejnovějších. (kdyžtak mailujte: gindar(zavináč)zamraky.cz)

Stále držím palce a i přes designovou změnu zůstanu věrným čtenářem a hnidopichem.

Ahoj a pěkné léto.
Vojtěch Trefný Re:Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
Vojtěch Trefný 3. 08. 2009, 14:51:01
Odpovědět  Odkaz 
> "zlo" (=reklamy)

Platit za obsah nikdo nebude a reklamy "snášet" také ne -- z čeho pak má asi takový portál fungovat? Z dobré vůle?
Josef Vanžura Re:Re:Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
gindar 3. 08. 2009, 18:54:41
Odpovědět  Odkaz 
Pane, vzducholoď vašich myšlenek je mnohem výše než dohlédnu. Přečetl jste si jen tu část začínající na 'zlo' a končící na 'klamy)', nebo z toho ten sarkasmus není cítit?
Vojtěch Trefný Re:Re:Re:Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
Vojtěch Trefný 3. 08. 2009, 20:46:40
Odpovědět  Odkaz 
> nebo z toho ten sarkasmus není cítit?

Není, aspoň já ho tam necítil, ale možná to bude tím, že jsem na poznámky typu "nenávidím reklamu na webu" dost alergický, takže mohu mít trochu zaujatý pohled...
Jirka Vrba Re:Nový vzhled LinuxEXPRESu, nové vlastnosti
baf 3. 08. 2009, 20:50:28
Odpovědět  Odkaz 
vítej pod dovolené. Kmlib postupně mizí, ale než bude všechno přepsané, tak bude Marwel 3 ;)

A s tím jedincem to asi nebude taková katastrofa :) vypadá to že umí i psát.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz