přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Poettering: Open-source komunita je odporné místo

Poettering: Open-source komunita je odporné místo

Lennart Poettering

Lennart Poettering se velmi ostře vyjádřil o komunitě okolo open source. A za hlavní příčinu „odporného prostředí“ v této komunitě považuje chování lidí, jako je Linus Torvalds.


Známý vývojář Lennart Poettering se v příspěvku na svém profilu Google+ velmi ostře vyjádřil ohledně toho, jak se cítí v komunitě okolo svobodného a open-source softwaru. Považuje tuto komunitu za „odporné místo“, přičemž příčinou tohoto stavu jsou podle něj lidé, jako je původní tvůrce linuxového jádra a dosud jeho nejvýznamnější vývojář Linus Torvalds.

Podle Lennarta Poetteringa „ryba smrdí od hlavy“, čímž nemá na mysli obhroublou mluvu, kterou je Linus Torvalds pověstný. Myslí tím celkově nenávistné prostředí, které podle něj okolo sebe otec Linuxu a jeho nejbližší okruh lidí tvoří.

Přečtěte si rozhovor o meziprocesové komunikaci, který s Lennartem Poetteringem vedl František Zatloukal při příležitosti letošní konference DevConf.cz.

Nahoru

Příspěvky

Poettering: Open-source komunita je odporné místo
davkol 7. 10. 2014, 01:15:45
Odpovědět  Odkaz 
Proč se na ten blaf vůbec odkazuje? Bulvár? Lennart je narcista, který tímhle akorát vyvolává drama a poutá na sebe další pozornost.

Sbírka na vraždu? Najděte si ten log z IRC, je docela vtipný; LP to pochopitelně nelinkuje, protože by mu ta demagogie neprošla.

Kritizování druhých za nevychovanost? Buran LP by si mohl zamést před vlastním prahem. Jeho narušování cizích přednášek mimo diskuzi na konci není nic nového.

Ta unáhlená generalizace v duchu SJW o věku, pohlaví a rasové příslušnosti lidí z komunity je úplný vrchol.
Lukáš Jelínek Re: Poettering: Open-source komunita je odporné místo
Lukáš Jelínek 7. 10. 2014, 01:56:00
Odpovědět  Odkaz 
Odkázal jsem na to proto, že se takhle vyjádřil člověk, který významným způsobem ovlivňuje oblast FOSS, o jiném, ještě významnějším člověku z téže oblasti. Přirovnal bych to třeba k tomu, kdyby se takhle vyjádřil ministr financí o prezidentovi republiky. Do jaké míry to může mít dopady do technické oblasti, to netuším. Ale třeba někdo na základě toho přehodnotí svůj postoj k systemd (a změní plány na něj převést své distro) nebo něco podobného.
Poettering: Open-source komunita je odporné místo
mm 7. 10. 2014, 07:03:35
Odpovědět  Odkaz 
Zrovna tento člověk s vychováním vesnického křupana - a to některé lidi z vesnice urážím, omlouvám se - si může stěžovat.
Jeho parta poničila linuxový "ekosystém" takovým způsobem, že se moc divím, že jim Linus a další nezakázali se o Linuxu jakkoliv zmiňovat, natož prznit jeho distribuce(já vím, že to nejde - v tomto případě bohužel).
Kéž by to už lidem konečně otevřelo oči.
Poettering: Open-source komunita je odporné místo
Franta 7. 10. 2014, 08:46:23
Odpovědět  Odkaz 
Nenasel jsem ve clanku zminku, ze by Poettering takto kritizoval lidi okolo svobodneho software. Spise bych rekl, ze to je kritika Linuse, ktery je jednoznacne pro Open source a svobodny software odmita http://www.cnet.com/news/torvalds-lambasts-free-software-foundation/, a skupiny lidi kolem nej.

Open source a svobodny software jsou dve rozdilna hnuti. Je sice pravda, ze komunita svobodneho software spolupracuje s Open source (temer vsechny Open source licence jsou zaroven uznavane jako svobodny software a naopak). Ale obe komunity se lisi v duvodech, pro ktere tento typ software propaguji. Open source kritizuje propietarni kod na zaklade nizsi efektivnosti, ackoli ho nepovazuje za ideologicky spatny. Svobodny softwre naprosto odmita proprietarni (non-free) software na zaklade toho, ze zneuziva sve uzivatele a odpira jim zakladni svobody.

https://www.gnu.org/philosophy/open-source-misses-the-point.html
https://fsfe.org/freesoftware/basics/comparison.en.html

Nevim, do jake miry se zavery Lennarta Poetteringa daji applikovat na lidi ze svobodneho software, ale nemyslim si, ze by napr. Stallman otevrene utocil na lidi se kterymi spolupracuje, stejnym zpusobem jako Linus Torwalds.
Re: Poettering: Open-source komunita je odporné místo
oddkckd 9. 10. 2014, 06:20:14
Odpovědět  Odkaz 
To je jako rozdíl mezi emo a gothic ...
Poettering: Open-source komunita je odporné místo
David Humpolik 7. 10. 2014, 11:12:45
Odpovědět  Odkaz 
No myslím si že to je od nej jen ubohý výkřik do tmy.
Kterým ,doufám nic nedosáhne.
Poettering: Open-source komunita je odporné místo
Antonín Houska 7. 10. 2014, 11:29:36
Odpovědět  Odkaz 
Není komunita jako komunita:

http://www.commandprompt.com/blogs/joshua_drake/2013/07/calling_bullsht_in_open_source_communities/
Poettering: Open-source komunita je odporné místo
Ondřej Kolín 8. 10. 2014, 15:53:04
Odpovědět  Odkaz 
Komunita jak kdy ... Mnohdy se shodou okolností dostanou na viditelné pozice burani, kteří to prasí (tohle není Linusův případ //Teda já ho vlastně vnímám jako poloboha, takže tohle není objektivní :D ) nebo místo, kde se cítíte být mezi kamarády / věřícími stejného náboženství (OSS) ...
Poettering: Open-source komunita je odporné místo
fd 9. 10. 2014, 14:21:59
Odpovědět  Odkaz 
Kdyz porovnam tohodle narcisa, kterej na co sahne to zmrvi, a jakoukoli diskusi odmita s tim, ze to nejsou argumenty a on ma pravdu, vs treba prave Linuse, kterej leckdy posle nehoko do p... ale pokud dotycny svuj postup dostatecne oargumentuje, tak to veme ...

Mozna prave na Linusovi ted visi zachrana linuxu, jinak temhle magor do systemd zaintegruje i jadro, vyhodi z nej podporu cehokoli krom x86 a cehokoli dalsiho, co se mu znelibi.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz