přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Provozovatel Silk Road půjde na doživotí do vězení

Provozovatel Silk Road půjde na doživotí do vězení

Soud

Odvolací soud zamítl odvolání Rosse Ulbrichta, provozovatele virtuálního tržiště Silk Road. Ten tak půjde do vězení na doživotí.


Silk Road (tedy česky „hedvábná stezka‟; název je podle starověké a středověké obchodní trasy) bylo virtuální tržiště dostupné jen z temného webu, konkrétně přes síť Tor. Platilo se bitcoiny přes tzv. tumblery zajišťující anonymizaci. Podstatná část obchodovaných komodit byla nelegální – drogy a léčiva na předpis, padělané doklady, crackerské služby apod. Tržiště provozoval Ross Ulbricht, vystupující na něm pod přezdívkou Dread Pirate Roberts („hrozivý pirát Roberts‟).

Ross Ulbricht byl v roce 2013 vypátrán agenty FBI, kteří provedli přes Silk Road kontrolní nákupy a následně analyzovali množství různých stop, které po sobě Ulbricht zanechal v internetovém i reálném světě. Na základě toho došlo k jeho zatčení a obvinění z řady zločinů, především distribuce drog a praní špinavých peněz. Soud v New Yorku shledal Ulbrichta vinným a vynesl trest odnětí svobody na doživotí.

Státní žalobci u soudu požadovali exemplární trest (výrazně nad dolní hranicí 20 let), který by měl odrazující účinek pro ostatní.

Ulbricht se proti rozsudku odvolal, jako hlavní důvod uvedl porušení Čtvrtého dodatku Ústavy USA při prozkoumávání jeho notebooku a při získávání důkazů od firem Google a Facebook. Odvolací soud však tyto námitky nepovažoval za opodstatněné a potvrdil doživotní rozsudek prvoinstančního soudu.

Nahoru

Příspěvky

Provozovatel Silk Road půjde na doživotí do vězení
MK2 1. 06. 2017, 23:05:54
Odpovědět  Odkaz 
Jen poznámka - Dread Pirate Roberts bych přeložil spíš jako "Obávaný pirát Roberts".
Lukáš Jelínek Re: Provozovatel Silk Road půjde na doživotí do vězení
Lukáš Jelínek 1. 06. 2017, 23:35:44
Odpovědět  Odkaz 
Díky za upozornění. Prověřil jsem to a nakonec jsem použil "hrozivý pirát Roberts", což je překlad běžně používaný pro danou literární postavu.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz