přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, QGIS pomáhá optimalizovat archiv leteckých fotografií

QGIS pomáhá optimalizovat archiv leteckých fotografií

QGIS

Svobodný geografický informační systém QGIS pomáhá italským geohydrologům optimalizovat rozsáhlý archiv leteckých fotografií shromažďovaných už téměř sto let.


Výzkumný ústav geohydrologické ochrany (IRPI) v italském Turíně shromažďuje letecké fotografie, které společně s dalšími daty (terénním průzkumem, historickými záznamy, modely atd.) využívá ke studiu geologických a hydrologických vlastností říčního systému na severu Itálie, především pro prevenci přírodních katastrof. Leteckých fotografií už je přibližně 170 000, nejstarší jsou z dvacátých let minulého století.

K optimalizaci archivu výrazně přispělo nasazení svobodného geografického informačního systému QGIS. Po digitalizaci fotografií byly naskenovány také mapy s letovými plány při pořizování fotografií a data byla vložena do systému. Do QGIS byl vyvinut modul pro snadnou práci s daty uloženými v systému a vyhledávání příslušných snímků. Data nevyužívají jen pracovníci IRPI, nýbrž i další zájemci převážně z akademické sféry, ale i ze soukromých firem.

Nahoru

Příspěvky

QGIS pomáhá optimalizovat archiv leteckých fotografií
fri 21. 02. 2014, 07:32:25
Odpovědět  Odkaz 
Také mám štěstí - nejstarší letecké snímky zachycující rodný dům jsou z let 1932 a 1933. Ten druhý jako by byl pořízen, aby mi dnes ukazoval všechny k domu příslušející pozemky v obci.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz