přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Red Hat poradí státu, jak šetřit na softwaru

Red Hat poradí státu, jak šetřit na softwaru

Poslankyně VV Kristýna Kočí požádala společnost Red Hat o vypracování analýzy, z níž by se dozvěděla, jak a kde se používají linuxové operační systémy.


Toto zadání je motivováno snahou zjistit, zda je možné používat linuxový systém ve státní správě České republiky. Takové řešení může mít nižší náklady než v současnosti používaný software, což je bezesporu téma aktuální a ministerstvo vnitra by se jím mělo zabývat.

Kristýna Kočí je členkou sněmovního podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl a podvýboru pro veřejnou správu a informační systémy.

Zdroj: Red Hat poradí státní správě

Nahoru

Příspěvky

Jiří Eischmann Red Hat poradí státu, jak šetřit na softwaru
Jiří Eischmann 21. 01. 2011, 00:42:45
Odpovědět  Odkaz 
Že by byla vůle ušetřit trochu víc než jen oněch 700 milionů? Od iniciativy jedné poslankyně k reálnému nasazení Linuxu do veřejné správy je pořád ještě hodně daleko a bojím se, že pokud to bude vážné, tak jedna nejmenovaná společnost zatlačí na potřebných místech a vše zůstane při starém (rozuměj zase "ušetříme" 700 milionů).
Re:Red Hat poradí státu, jak šetřit na softwaru
Daník 21. 01. 2011, 11:06:56
Odpovědět  Odkaz 
Tak tomu nevěřím, naše česká ČESTNÁ a spravedlivá vláda by něco takového nejen neudělala ale ani na to nepomyslela... :-D
Re:Red Hat poradí státu, jak šetřit na softwaru
Jirka 21. 01. 2011, 17:31:09
Odpovědět  Odkaz 
Jedna věc je "zatlačení nejmenované společnosti" (o tom u nejmenovaného MS naprosto nepochybuji), ale druhá - a to neméně důležitá, je lenost a hloupost ovčanstva, tedy "BFU".

Zkoušel jste někdy standardního ovčana přesvědčit, aby užíval cokoliv jiného, než MS, MS nebo MS? Podotýkám, že nemusí jít hned o Linux, stačí na Win zkoušet nasadit třeba OOo, Gimp a asi milión dalších příkladů (jmenuju jen ty nejznámější). Já jsem to zkoušel a průběžně tak stále činím. Je to DĚS A HRŮZA. Výjimku tvoří jen těch pár snaživých a inteligentních (a to jde ještě jen o některé z nich), Gaussova křivka je prostě neúprosná.

Čili tyto dvě skutečnosti (vlastně nabídka a poptávka...) se krásně vzájemně podporují, doplňovány jsou např. některými zcela zbytečnými a léta neřešenými chybami ve světě open source. Co z toho vzejde, to uvidíme (iluzemi netrpím).
Re:Re:Red Hat poradí státu, jak šetřit na softwaru
me 21. 01. 2011, 20:42:46
Odpovědět  Odkaz 
Je to zacarovany kruh, ktery neni snadne pretrhnout. Na produkty MS existuji desitky knizek, skoleni, statem dotovane kurzy, lide je uz znaji, atd, atd, a navic office SW od MS je kvalitnejsi.

Linux musi dobyvat tyto pozice, coz je tezke (a drahe), protoze zpravidla je treba vyrazne lepsi produkt, je treba vybudovat zazemi (skoleni, knizky, ...). Aby lide chteli zmenu; musi jasne videt, ze se jim treba zvysi produktivita. Linux utoci cenou, SW je zadarmo. Cena neni vse, urcite ne, pokud lze i komercni SW sehnat "zadarmo".
Re:Re:Re:Red Hat poradí státu, jak šetřit na softwaru
Vladimír Vojta 25. 01. 2011, 20:53:51
Odpovědět  Odkaz 
Ad školení, setkal jsem se s argumentem, že přechodu na OOo brání nutnost školení, když časem došlo na novou verzi MS Office, tak bylo školení bráno jako samozřejmost. :-(

Z druhého soudku, hledal jsem něco na webu nejmenovaného ministerstva a stahnul jsem si oficiální dokument (doc), s kterým se mělo dál pracovat. No co říct, autor toho dokumentu neměl žádné ponětí o stylech. Vše bylo řešeno entrem a mezerníkem. -> Mnoha uživatelům státní správy by stačil psací stroj s televizí (ale velkou). :-(
Re:Re:Red Hat poradí státu, jak šetřit na softwaru
martin 22. 01. 2011, 11:17:47
Odpovědět  Odkaz 
To co popisujes, je klasicky priklad dnesniho zamestnance. A tedy, moc nepremyslet, dal se nevzdelavat (budto si mysli, ze to nepotrebuje nebo je jenom konzervativni), udelat si svy a jit domu presne po uplynuti pracovni doby.

Pokud se opravdu rozhodnou (na 90% ano - bez lobbingu) pro Linux, tak se tu spusti zajimava tahanice kdy zarlivy MS nebude chtit svoje ditko (dojnou kravu, kterou nas stat bezpochyby je) pustit. Jde jen o to, jestli ti "pupkaci" ve vlade chteji setrit, nebo jen lzou.
Red Hat poradí státu, jak šetřit na softwaru
Miroslav Janko 21. 01. 2011, 23:48:13
Odpovědět  Odkaz 
Super zprávička :D Je potřeba bušit na dveře dokud se nám neotevřou. Skvělé, že se někomu chce bušit! Chce to vytrvat! Ve státní správě jsem 5 let pracoval jako řadový uživatel sw a musím potrvdit, že vybavenost HW i SW byla děs a bída. Za těch pár let (3) se to hodně zlepšilo, měli jsme na oddělení 1 stanici s win NT, 2 stanice s winXP (to bylo něco), osobně jsem si přinesl vlastní PC pentiumII s legálními win98 abych nemusel psát na mechanickém stroji ;-) (To jsem o linuxu nevěděl:D, dnes na tomto stroji běží Linux Mint s XFCE a vesele si ho užívají rodiče). Malá změna byť jen novější verze programu byla pro většinu osazenstva problém. Sotva ovládali ten stávající a oni jim tam dali zase novej??? Dle mého názoru, je jedno jaká změna přijde, lidé jsou na něco zvyklí a nemaj rádi změny. Budou remcat, budou nadávat, ale naštěstí když se jim to nařídí tak to budou muset používat. Těžko to obejdou:D Tím odpadá problém s prosazením :D Leda, že by začali stávkovat :D Bylo by to obrovské plus co se týče bezpečnosti a možná i funkčnosti neboť výpadky MS serverů byly a jsou dost časté. Také se podstatně zjednoduší administrace systému. Jo počáteční přechod by byl asi hodně drsnej :D Nu což držím pěsti!

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz