přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám

RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám

ubuntu_circle.png

Richard Stallman se obává, že firma Canonical bude muset citlivé údaje, které získá v rámci nových „obchodních“ funkcí v Ubuntu, poskytnout různých státním úřadům.


Firma Canonical provedla kontroverzní krok: do své linuxové distribuce Ubuntu zabudovala ve verzi 12.10 dvě funkce, které jí umožní profitovat na používání této distribuce. Obě jsou spojeny s firmou Amazon – jednou z nich je zabudování nabídky zboží do spouštěče aplikací Unity Dash, druhou podpora webových aplikací Amazonu (a také Ubuntu One Music Store).

Duchovní otec svobodného softwaru Richard M. Stallman to považuje za velmi nebezpečné. Obecně z řady důvodů nedoporučuje nakupovat na Amazonu, ale v tomto případě se navíc obává, že bude firma Canonical úřady různých států donucena poskytovat citlivé údaje uživatelů. Jde v první řadě o výsledky vyhledávání v Unity Dash a tedy i to, jaké programy uživatel ve svém počítači hledá (a spouští). Funkci lze vypnout v systémových nastavení soukromí, případně úplně odinstalovat balíček unity-lens-shopping, v němž je funkcionalita obsažena.

Nahoru

Příspěvky

RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám
Pepa z depa 15. 10. 2012, 10:15:20
Odpovědět  Odkaz 
No já od Ubuntu odcházím. Tak dlouho to vylepšovali, až se to nedá používat.
Škoda. Mimochodem, u mě je nástupcem Fedora. Ale to už je vedlejší.
Lukáš Jelínek Re: RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám
Lukáš Jelínek 15. 10. 2012, 12:40:34
Odpovědět  Odkaz 
Ubuntu jsem nikdy nepoužíval, ale do určité míry se nedivím, že tento krok udělali. Canonical je dlouhodobě v těžké ztrátě a Shuttleworthovi už se asi nechce tam pořád lít nemalé objemy peněz. Proto zvolili podobný model, jako má například Mozilla pro financování vývoje Firefoxu, kde je Google nastaven jako výchozí vyhledávač a platí za to nějaké peníze. V obou případech lze výchozí nastavení změnit, takže to není až tak kritické.
Re: Re: RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám
MeeGo - no future 15. 10. 2012, 13:07:37
Odpovědět  Odkaz 
Ubuntu používám od 8.04 a tato fce mi nevadí (zkoušel jsem v 12.10 beta2), ba co víc, možná se bude jednou hodit. Vývoj OS není zadarmo a jestli toto pomůže, nevidím v tom problém.

BTW: zveřejnil někdy Shuttleworth kolik do Canonicalu nalil? IMHO to pár míčů bude...
Vojtěch Trefný Re: Re: Re: RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám
Vojtěch Trefný 15. 10. 2012, 14:19:49
Odpovědět  Odkaz 
> BTW: zveřejnil někdy Shuttleworth kolik do Canonicalu nalil? IMHO to pár míčů bude...

Prvotní investice (v roce 2005) byla 10 milionů dolarů. Od té doby ale určitě musel přisypávat dál. V roce 2009 měl Canonical obrat 30 milionů a údajně stále nebyl v černých číslech.
Jiří Eischmann Re: Re: RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám
Jiří Eischmann 15. 10. 2012, 14:49:31
Odpovědět  Odkaz 
Je fakt, že prorůstání těchto služeb a funkcí do systému, nepovažuji za příliš šťastné, ale tento konkrétní případ by mi zase tak moc nevadil. Jde to vypnout. Co mi na Canonicalu vadí, je to, že obírá upstreamové projekty o peníze. Např. ve Firefoxu si nahradili kód pro affilitate program u Google svým. Všechny peníze za vyhledávání ve Firefoxu tedy bere Canonical, Mozilla Foundation nedostává nic. Kdyby se takto chovali tvůrci ostatních systémů, především Windows a Macu, Mozilla Foundation velmi rychle zkrachuje a žádný Firefox nebude. Férové by bylo dávat alespoň 50 % z toho zpátky upstreamu.
Vojtěch Trefný Re: Re: Re: RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám
Vojtěch Trefný 15. 10. 2012, 15:13:29
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel z různých nedávných akcí (a nejen těch takhle "viditelných") Canonicalu je docela cítit akutní potřeba peněz. Může to znamenat jen, že Canonical už překročil tu "rodinu" hranici a teď už je to prostě "těžkej byznys", kde se jede po číslech a výnosech, ale taky to může být ta horší možnost -- že ty peníze už nejsou.
Re: Re: Re: Re: RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám
Martin Kozub 15. 10. 2012, 15:28:45
Odpovědět  Odkaz 
Bohužel to vidím stejně. Trochu se bojím, co se na pozadí děje. Pokud jim skutečně docházejí peníze, tak je to obrovský problém. Lepší varianta by byla, kdyby například chtěli získat nějaké peníze navrch, třeba na vývoj nějaké nové funkce, nebo Ubuntu Phone.
Tak uvidíme co se bude dít dál. 12.10 je docela povedený systém a pokud někomu vadí vnořená "reklama", lze ji naštěstí poměrně jednoduše deaktivovat.
RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám
Lukáš 15. 10. 2012, 12:46:01
Odpovědět  Odkaz 
Canonical musí z něčeho žít. Nicméně bych viděl jako fér dát volbu k instalaci bloatwaru/spywaru Amazonu minimálně do instalátoru, ideálně pak do samostatného instalačního ISO souboru s Ubuntu. Takhle totiž začíná Ubuntu smrdět...
RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám
mattyy1hp 15. 10. 2012, 16:28:29
Odpovědět  Odkaz 
Paráda. To tu chybělo. Zatím mě to vadit nemusí, protože zůstávám na 12.04 LTS.
Ale budu vývoj nadále sledovat a pokud za rok a půl ve 14.04 LTS něco takového bude, odcházím.
Chápu, že z něčeho žít musí, ale poskytovat někomu osobní informace, to se nedělá.
Re: RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám
František Zatloukal 15. 10. 2012, 17:00:31
Odpovědět  Odkaz 
Ehm, proč? V 14.04 to na 90% bude taky, ale co vám brání v okamžité deaktivaci této funkce? A osobní informace - hledané slovo, které není přiřazeno k čemukoliv jinému (jménu, mailu, etc.) mi nepřijde jako osobní informace.
Re: Re: RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám
Jméno 15. 10. 2012, 20:09:02
Odpovědět  Odkaz 
A je problém ho přiřadit třeba IP?
RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám
mattyy1hp 16. 10. 2012, 18:35:39
Odpovědět  Odkaz 
Deaktivace nemusí být umožněná a mohou na tom trvat. A celkově už tento přístup zavání něčím, co by mohlo zajít ještě dál.
Abych si začal hledat nějakou jinou, nejlépe komunitně vyvíjenou distribuci.
Nebaví mě používat něco, kde se musím obávat, co proboha zase přijde s dalším vydáním.
RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám
iridius 17. 10. 2012, 16:22:57
Odpovědět  Odkaz 
Prosim vas, mohl by nekdo treba i vzit muj dotaz jako namet na dalsi clanek s uvahou. Proc prave nejaka sluzba v Unity by mela byt zaminkou nejakych cizich vlad o udaje uzivatelu? :-) je to trochu horkosladce usměvné, ale nemám ten pocit ze prave na tohle vlady cekaji... kdyby jakekoliv informace chteli tak je dostanou od canonicalu i bez zaminky sberu dat pro komercni ucely. Nechapete ze dnes uz maji jine zrudne zakonne nastroje a okliky v podobe ruznych PATRIOT actu, oblibeneho americkeho bubaka jmenem terorismus, CETA, atd. jak od nekoho neco naprosto legalne vymamit a uzurpovat?
Technicky vzato, mozna by mohlo Canonical chranit snad jen to ze se nachazi v danovem raji a funguji do znacne miry offshorově. Ale tak to zafunguje prakticky, tolik zase to tech zakonu nevidim. A mozna by bylo fajn to osvetlit v pristich clancich? dekuji
Lukáš Jelínek Re: RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám
Lukáš Jelínek 17. 10. 2012, 16:30:37
Odpovědět  Odkaz 
Ta novinka není o tom, že "Canonical může poskytnout údaje vládám", nýbrž že "Stallman se obává, že Canonical může poskytnout údaje vládám". To je velmi podstatný rozdíl.

Nicméně můj názor: údaje o tom, jaké programy kdo na počítači spouští (protože to je právě to, co se tady bude sbírat) nebo co hledá, samozřejmě mohou být velmi citlivé a do značné míry mohou narušovat soukromí uživatele. Na druhou stranu to lze vypnout nebo přímo odinstalovat, takže to není žádná tragédie. V horší pozici budou uživatelé Windows 8, kterým budou do systému přibývat věci narušující soukromí, aniž by šly vypnout - případně to bude obtížné či omezující. To se týká třeba filtru SmartScreen nebo programu Skype.
Re: Re: RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám
an. 5. 11. 2012, 18:19:00
Odpovědět  Odkaz 
Souhlasím, jako majitel smartphonu s Androidem jsem již důkladně "sbírán" a jestli se Canonical bude chovat alespoň jako Google (NEBO LÍP) a ne jako ostatní, např. Obličejokniha, nedá se s tím patrně nic dělat. A podle mě je tohle jediná věc, ve které Ubuntu pokulhává za Windows... ;) Pohyb na síti je prostě monitorován, smiřte se s tím... :) Dokud u toho nebude vaše jméno, adresa a velikost spodního prádla, nedá se s tím nic dělat... Mimochodem - kdo "poběží" celý upocený na vládní úřady s kupou osobních dat jako první? Canonical nebo Microsoft, který má, přes všechny sliby o podpoře otevřeného SW, nasazen Windows i v kotelnách? ;)
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: RMS: Canonical poskytne citlivá data vládám
Lukáš Jelínek 5. 11. 2012, 18:46:24
Odpovědět  Odkaz 
S tím Microsoftem jsem to zmínil. Včetně toho, že to - na rozdíl od sbírání dat v Ubuntu - nejde vypnout.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz