přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu

Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu

Francouzská Mandriva ohlásila, že předá vývoj Mandriva Linuxu nezávislému subjektu a do rukou komunity.


Ředitel společnosti Jean-Manuel Croset na blogu píše, že Mandriva S.A. předá vedení vývoje nezávislé organizaci, kterou vytvoří zástupci pracovní skupiny, jež je právě sestavována. Tato nezávislá organizace bude mít na budoucnost populárního systému hlavní vliv, Mandriva S.A. bude součástí tohoto procesu.

Uvedené lze chápat tak, že bude založena nezisková společnost, která zastřeší vývoj Mandriva Linuxu. Podobnou cestu zvolili vývojáři OpenOffice.org a jeho forku LibreOffice.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
Pavel Šefránek 18. 05. 2012, 17:03:29
Odpovědět  Odkaz 
Stejně ji to moc nepomůže. Nevěřím, že by na komerčním poli nasazení Linuxu bylo tolik profi hráčů. Nevím, jak se trh nadále bude vyvíjet, ale tipoval bych si vítěžné duo Red Hat/Ubuntu (i když ani u Ubuntu člověk neví co a jak - má sice suverénně nejvíce uživatelů, ale společnost Canonical, která za ním stojí, do dnešního dne neukázala hospodářské výsledky ani za jeden rok. Zatímco Red Hat oznámil v r. 2011 tržby přes 1 miliardu dolarů). V konsolidaci Linuxového trhu vidím jedině přínos - jen tak dál!
Michal Hrušecký Re: Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
Michal Hrušecký 18. 05. 2012, 17:48:04
Odpovědět  Odkaz 
Profi Linux bych videl spis na dup RedHat/SUSE. Ubuntu pokud se nepletu nema Enterprise ambice. Ale aspon ze na jednom se shodnem ;-)
Re: Re: Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
Pavel Šefránek 18. 05. 2012, 18:34:02
Odpovědět  Odkaz 
Na SUSE jsem zapomněl záměrně, neboť nikdo nevíme, kam se bude po akvizici společností Atachmate ubírat (Novel od něj dal ruce pryč, přičemž v minulosti do projektu Linuxového desktopu docela investoval (jeho tým GNOME, OpenOffice, Mono, Banshee, Evolution...). Samozřejmě, že má vybudovanou klientelu (nicméně podle těchto statistik by snad měli být největší Linuxovou společností světa: http://www.suse.com/promo/suse-leadership.html?s_gaevent=Homepage|Banner|SUSE-Leadership , ale zatím více věřím účetnictví Red Hatu :)), ale nikdo nevíme, jak to bude v budoucnosti (ani informace kolem té akvizice nebyly jednoznačné; u jejich projektu openSUSE také chybí jasné vedené a vůbec nějaká vize).

Moje myšlenka je spíše taková, že na trhu zůstanou dva silní hráči - bude to zcela jistě Red Hat (který tady bude i kdyby měl zůstat úplně sám, už jenom proto, že do vývoje Linuxového ekosystému (tedy nejen do své distribuce) investuje zdaleka nejvíc a tedy podstatně řídí jeho vývoj) a jako druhého hráče vidím Ubuntu.

U Ubuntu sice nevidíme tak transparentní a jasné plány do budoucna jako u Red Hatu (kdoví, co se jednoho pěkného dne stane s Canonicalem, když o té společnosti prakticky nikdo nic neví), ale na druhou stranu se zasloužili o největší popularizaci Linuxu vůbec. Člověk kolikrát hledá instalační balíček nějakého komerčního softwaru a má jistotu, že Ubuntu mezi nimi bude vždy (u některých dokonce už jen Ubuntu) - což je pro nás dobrá zpráva. Myslím, že se největší měrou zasloužilo o vznik populárních webů jako např. OMG! Ubuntu! nebo i zdejší LinuxExpres (tedy přesně weby pro normální uživatele). Samozřejmě, že Abclinuxu nebo Root existují daleko déle, ale jsou typicky pro zdatné uživatele (skalní fanoušky).

Teď ke komercionalizaci Ubuntu: myslím, že v Canonicalu si přesně tuhle konkurenční výhodu Windows začali uvědomovat, a proto nyní:
a) verze LTS je podporovaná 5 let (což sice stále nemá na 13 let u Windows XP, ale je to krok správným směrem),
b) započal se vydávat Ubuntu Business Remix, tedy verze Ubuntu připravená pro firemní desktopy, kterou si už ani my, běžní uživatelé, bez vyplnění formuláře u Canonicalu nestáhneme,
c) klade se větší důraz na vývojáře (ala Steve Ballmer a jeho slavná konference, co Microsoft nejvíce potřebuje - Developers, developers, developers), což odráží projekt vývojářské dokumentace (na MSDN to samozřejmě nemá) developer.ubuntu.com,
d) program OEM pro spolupracující partnery (http://webapps.ubuntu.com/partners/oem/),
e) a v neposlední řadě ostřílená žena v čele Canonicalu - CEO Jane Silber (http://en.wikipedia.org/wiki/Jane_Silber), která přišla z prostředí tvrdého byznysu (4. největší zbrojní společnosti na světě) a určitě má propracovaný reálný obchodní model.

A teď úplně nakonec něco k tržnímu podílu:
Největší výhoda Microsoftu totiž není v kvalitě, ale ve stabilitě, předvídatelnosti a dlouhodobé garanci (jedním slovem DŮVĚRA = Microsoft je zavedená a lety prověřená firma). Krásně to jde vidět na příkladu Windows XP, které, ač vyšly "už" v roce 2001, tak Microsoft je stále podporuje (a bude tak dělat až do roku 2014). Nehledě na to, že instalátor aplikace naprogramované například v roce 2006 si bez problému pustím na Windows 7 v roce 2012. Tento jasný a ověřitelný závazek Microsoftu je jasným signálem pro tvůrce softwaru, že investice do vývoje pro tuto platformu nebudou zmařeny.

To je v současnosti největší problém masové rozšířenosti Linuxu, protože nikdo neví, kam bude vývoj pokračovat, jaké technologie se vymění za jiné (což probíhá celkem často a spousta projektů rychle zaniká) a jak dlouhá bude podpora.
Michal Hrušecký Re: Re: Re: Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
Michal Hrušecký 18. 05. 2012, 22:53:51
Odpovědět  Odkaz 
Novell investoval do Linuxu hlavne zkrze SUSE. Ted po akvizici firmou Attachemate firma nova firma rozhodla Novell a SUSE rozdelit, coz znamena, ze SUSE a Novell jsou samostatny bussiness unit. Novell si dela svoje legacy technologie, naky groupware, identity management a podobne. No a SUSE si dela svuj open source. Tohle bylo celkem jasny uz brzo po akvizici. Vi se, ze se bude pokracovat dal. Vi se, ze zakazniky mame. Co se marketingu tyce, mame dost velkych zakazniku, sou nejaky oblasti kde vedem my, sou oblasti kde vede RedHat, detaily nevim, ale vim ze mame naky dulezity megadealy a mame svuj zabehnutej bussiness a vydelavame. Takze nas nevidim nikam zmizet.

Co se smerovani openSUSE tyce, mame to na wiki: http://en.opensuse.org/openSUSE:Strategy

Co se vedeni tyce, my nemame zadnyho velkyho Marka co si neco vysmysli a my pak tise nebo hlasite trpime, ale u nas jako i jinde to funguje tak, ze pokud nekdo chce projekt nekam smerovat, tak si ho tam muze smerovat. Kdyz se to bude lidem libit, tak pomuzou. Kdyz ne, tak si tam ten clovek projekt furt muze smerovat. Infrastrukturu poskytnem ;-)

Ubuntu sice zvlada popularizaci dobre, ale v porovnani s nama nebo RedHatem ma nekolik znacnejch nevyhod. Neprispiva moc/nic zpatky, takze nemuze zas az tak moc ovlivnovat kam se svet vyviji, i kdyz me osobne na tohle staci Lenart. Hlavni problem ale vidim, ze narozdil od nas a RedHatu, kde my si na sebe vydelame, Ubuntu spoleha na Marka a az ho to prestane bavit, tak je bez penez. Cilova skupina Ubuntu jsou navic koncovi uzivatele, kteri asi nebudou moc ochotni za ubuntu platit.

Jo a Ubuntu vzniklo v roce 2004 stejne jako LinuxExpres, takze sice tu bylo o trochu driv, ale ne o moc ;-)

Ted Ubuntu versus openSUSE:
a) Ubuntu LTS - my mame openSUSE Evergreen
b) Ubuntu Business Remix - Ubuntu s jinym vyberem softwareu? Priznavam, ze smysl remixu zas az tolik nevidim, ale mame nekolik taky. Mame naky openSUSE pro Education, mame KDE media, Gnome media, LXDE, XFCE a mame SUSE Studio kde kazdou chvili spousta lidi produkuje dalsi a dalsi Remixy
c) Duraz na vyvojare? Zatim sem videl, ze se jim povedlo pritahnout nejaky projekty na launchpad, ale rek bych ze Ubuntu klade duraz na koncovy uzivatele a ne vyvojare. My vyvojarum nabizime Open Build Service a doufame, ze se nauci balikarit pro vsechny distribuce, ne jen pro tu svoji oblibenou distribuci. Radi je nechame kompilovat pro vsechny distribuce i mirror jim dame a custom download stranku.
d) Koukal jste na nabidku HP notebooku? Nektery se prodavaj s OEM SUSE ;-)
e) My mame v cele openSUSE Jose, Holandan z KDE marketing teamu

Jako spolecnost sme letos slavili 20 let od naseho zalozeni. Takze tu sme pres vsechny kotrmelce uz hooodne dlouho a porad se uspesne drzime. Co se podpory zakazniku tyce, myslim, ze porad jeste existuji zakaznici kteri maji zaplacenou podporu pro SLE9, ktery vychazel nekdy kolem roku 2004, cili nekdy z doby kdy vznikalo prvni Ubuntu. A nekteri lidi od nas v tom porad jeste opravuji chyby na ktere zakaznici narazi.

Ok, mozna celej ten prispevek bude znit jako ze nemam rad Ubuntu, to zdaleka ne. Jen jsme vase proUbuntu argumenty zkusil doplnit ekvivalenty v SUSE ;-) Ze tu s nama zustane RedHat na to bych si vsadil i ja, kdybych moh. A urcite je to dobre.
Vojtěch Trefný Re: Re: Re: Re: Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
Vojtěch Trefný 19. 05. 2012, 15:32:06
Odpovědět  Odkaz 
Canonical/Ubuntu to má takové podivnější. Firmy jako Novell a RedHat vždycky měly jasné cílení na firemní segment a za tím si šly (samozřejmě nepopírám, že hojnou měrou vždycky přispívaly i na desktopový software, ale měl jsem vždycky pocit, že je to pro ně spíš takové vedlejší, takové s nadsázkou "hraní si"). Ubuntu se od začátku usadilo v té desktopové oblasti spíš pro "domácí uživatele" a teprve později zjistili, že by bylo dobré pracovat také na té bussinesové sféře a začali se cpát do serverů a mraků.

Nejen, že tedy měli zpoždění na startu (oproti RH a SuSE to je nějakých deset let), ale tomu bussines nasazení se pořádně začali věnovat teprve tak před rokem maximálně dvěma.

Každopádně bych se nebál u Canonicalu nějakých finančních potíží -- fungující model výdělků mají a za zadkem pořád mají Marka a že by ho to v brzké době přestalo bavit určitě nehrozí -- ačkoli už není CEO, tak je pořád aktivní ve všem a zjevně se v tom vyžívá.
Re: Re: Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
Pavel Šefránek 18. 05. 2012, 18:36:26
Odpovědět  Odkaz 
Ještě doplnění k předchozímu příspěvku: až teď jsem si všiml, že pracujete u SUSE - mohl byste tedy přihodit nějaké informace ohledně budoucího vývoje společnosti a také projektu openSUSE (a vůbec vztahu SUSE k openSUSE)?

Díky a zdravím do SUSE!
Michal Hrušecký Co Mageia
Michal Hrušecký 18. 05. 2012, 17:52:48
Odpovědět  Odkaz 
Osobne bych spis uvital podporovani Mageia, ktera uz defakto je to co zakladaj. Na co sou dve Mandrivy... I kdyz treba to stepeni sil nebude tak strasny a nezavisla Mandriva postupne zemre a prezije jen Mageia... A treba do Magey nevidim a nevim jak vypada komunita uvnitr a stoji to za to zalozit novou vetev...
Re: Co Mageia
bibri 21. 05. 2012, 11:14:16
Odpovědět  Odkaz 
Jestli vezmou rozum do hrsti, tak se přidají - měli to udělat už dávno. Jestli ne, no tak bude o distro víc, jestli jich bude 523 nebo 524 už je celkem jedno :).
Mageia je v poho
fri 21. 05. 2012, 12:45:59
Odpovědět  Odkaz 
Mája je v poho, mája je fajn. :)

Hodilo by se mít pro ještě větší zviditelnění distribuce Mageia nějakého toho ušlechtilého filantropa, co má hromadu zlaťáků a dělá rád dobré skutky.
Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
Daniel 19. 05. 2012, 12:54:45
Odpovědět  Odkaz 
Je smutné že Linux jako takový nedojíždí na nekvalitu ale na totální roztříštěnost, nesourodost, nevypočitatelnost prostě jednoduše řečeno je to systém pro znalce a laik a jen uživatel opravdu nemá nervy stále sledovat co se kde tříští a dělí a slučuje a reagovat na to.
Někdo zmínil stabilitu konkurence v řádech mnoha let a to je to co mnozí vyžadují, jsou konzervativní a chtějí často to "své" udržet co nejdéle.
Jiří Eischmann Re: Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
Jiří Eischmann 19. 05. 2012, 14:08:48
Odpovědět  Odkaz 
Proč generalizovat? Linux je právě o tom, že si člověk může vybrat to, co mu vyhovuje. Kdo chce mít stabilní a předvídatelný systém, může. Stačí si vybrat tomu odpovídající distribuci. Ubuntu LTS je podporované 5 let. Komu nestačí to, může sáhnout po SUSE či Red Hatu, které nabízejí stabilní a neměnné prostředí po 7, respektive 10 let. A nemusí vůbec řešit nějaké slučování, rozdělování apod.
Osobně si myslím, že ideálním intervalem mezi upgrady systému na počítačích běžných uživatelů jsou tři roky. To výše zmíněné distribuce splňují více než dobře.
Vojtěch Trefný Re: Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
Vojtěch Trefný 19. 05. 2012, 15:22:50
Odpovědět  Odkaz 
Pořád všude vidím klišé "roztříštěnost", ale nikdy jsem vlastně neviděl komu to vadí, proč je to vlastně problém.

Tvůrci softwaru -- není problém, všechny distribuce dodržují základní standardy a udělat tarball tak, aby fungoval úplně všude je jen otázka držení se jich. Navíc v 99 % případů toto vůbec není starost autora softwaru, ale naopak vývojářů softwaru, kteří zabalí vše sami. (Svým partnerů z řad komerčních/closed source aplikací navíc třeba Canonical pro Ubuntu balíčky dělá sám. Jak to dělají jiní nevím.)

Uživatelé -- v současné době uživatel dávno nejde "za Linuxem", ale už rovnou za Ubuntu/Mandrivou/SuSE/Fedorou... a je mu úplně jedno (nebo rovnou ani neví), že existuje něco jiného.

"Profesionální nasazení" -- jdou za prověřenou firmou dodávající řešení typu RedHat/Novell/Mandriva SA/Canonical a ne za distribucí.

Přispěvatelé -- buď přispívají v rámci jedné distribuce nebo v upstreamu a opět je jim jedno, kolik distribucí je.

Tak komu to vlastně vadí?
Re: Re: Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
JK 21. 05. 2012, 09:11:18
Odpovědět  Odkaz 
Já se domnívám, že pisatelé měli na mysli ty nejběžnější z běžných uživatelů, u kterých je otázka operačního systému pod prahem rozlišovacích schopností a chtějí vědět jen "kde se to pouští", "co mám zmáčknout, když chi napsat mejl" a "ježišmarjá teď jsem něco udělal a ono to zmizelo!"
Nevěřili byste, kolik je takových uživatelů. A těm jdou windows vstříc: "Zákazníku, prosím tě, hlavně nepřemýšlej a nech se vést - a podívej, jak je to krásně barevné"
Re: Re: Re: Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
Daniel 21. 05. 2012, 14:12:18
Odpovědět  Odkaz 
Buď Linux potažmu názvy distribucí budou jen pro znalce a nebo se Distribuce chtějí obrátit i na další uživatele.
Kdo je dříve narozenej zná jak to bylo dříve se servisem obecně a tak každej se snažil být sám sobě servismenem. Do určité doby ano ale... je to opravdu cesta vpřed ? Chce se tímto směrem ubírat i Linux/GNU ?
Nejsem nikterak vzdělanej uživatel, ale zažil jsem dobré instalace co na první pokus sedly a pak takové kde se to rozsypalo i po několikáté a smutný návrat o verzi zpět či jinam a následně strach šahat na něco co funguje.
Dle mého jediná cesta vpřed pro oslovení většího počtu lidí je průhlednost a stabilnost a hlavně jednoduchost. Ale možná se mýlím ...
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Re: Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
Jiří Eischmann 21. 05. 2012, 15:25:30
Odpovědět  Odkaz 
Když jsme u toho příměru pro servis a auta, tak přece existují desítky různých značek aut. Každá značka má svá specifika, u jedné je řazení v podlaze, u druhé v palubní desce. Kdo ale umí řídit auto, na tyto rozdíly si velmi rychle zvykne. Stejně tak se servisem. Čím dál méně platí, že vám automechanik opraví jakékoliv auto. Dnes už většinou musíte do specializovaného servisu, každá značka má jiný.

U aut to každému přijde přirozené a normální, tak proč to u Linuxu tak vadí?

Co se týče předvídatelnosti, tak člověk vždycky může použít předvídatelná distra (Red Hat, Debian, CentOS, SUSE,...), ale potom si nemůže stěžovat, že nemá každého půl roku (nebo i rychleji) nový software. Tyto věci jdou tak trochu proti sobě. Skutečný problém je v tom, že si to lidi neuvědomují a chtějí obojí.
Re: Re: Re: Re: Re: Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
Daniel 21. 05. 2012, 16:48:07
Odpovědět  Odkaz 
Asi jsme se nepochopili, přes velké množství aut tak ten co si kupuje auto povětšinou neplánuje se nejprve vyučit automechanikem. Ale chce točit volantem a maximálně lejt benzín více ho nezajímá.
Takže u Linuxu to samé, instaluji (nebo ještě lépe koupím už s instalací) a musí to běžet a ne se bát aktualizací co mi rozhodí či řešit ovladače atd.
Evidentně propastný pohled na "běžného uživatele" - vše porovnáváš skrze své znalosti.
Michal Hrušecký Re: Re: Re: Re: Re: Re: Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
Michal Hrušecký 21. 05. 2012, 17:40:37
Odpovědět  Odkaz 
Vetsinu dnesnich distribuci staci nainstalovat a bude to chodit. Aktualizaci se netreba bat (alespon ja se jich nebojim, jeste sem nenarazil na neresitelny problemy (a na problemy sem narazil jen pri experimentech)). Ovladace casto chodi out of the box (opensourceovy sou uz dost dobry na bezny pouzivani). Takze bych v tom problem nevidel.

Ale v Linuxu narozdil od modernich aut se pod kapotou muze hrabat kdokoliv. Kdyz nevi, co dela, muze to rozbit.

Jediny problem co obcas jeste byva sou kodeky, ale s tim nic nenadelame, dokud v USA a jinde po svete nebudou rozumny zakony.
Michal Hrušecký Re: Re: Re: Re: Re: Re: Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
Michal Hrušecký 21. 05. 2012, 17:45:37
Odpovědět  Odkaz 
Kdyz sme u tech srovnani s auty:
http://www.jumbojoke.com/if_people_bought_cars_like_they_buy_computers.html
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Re: Re: Re: Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
Jiří Eischmann 21. 05. 2012, 22:45:24
Odpovědět  Odkaz 
Už se ta diskuse ubírá off-topic směrem, ale rád bych poznamenal, že 80-90 % uživatelů si neporadí ani s instalací Windows. Oni prostě potřebují hotové řešení. Jediný rozdíl mezi Windows a Linuxem je v tom, že Windows jsou předinstalované na 99 % PC. Člověk si tak koupí počítač, zapne ho a může pracovat.
Jenže to samé může fungovat i u Linuxu. Kamarádka si v USA koupila notebook od Dellu s Ubuntu. Je naprosto neznalý uživatel. Tři roky jsem o ní neslyšel, protože bydlí na druhém konci republiky. Nedávno jsem si s ní psal a to Ubuntu tam pořád má a používá, aniž by kdy potřebovala něčí pomoc.
Naopak když si otec koupil Windows, musel jsem mu je nainstalovat já. On sice není úplná lama, ale instalaci nedá. Je fakt, že na daném hardwaru neměly Windows 7 ovladače je ke dvěma věcem, což je výrazné zlepšení oproti XP, které nerozchodily v základu vůbec nic z toho počítače. I tak jsem ale musel bootovat do Linuxu, abych vůbec zjistil, co za hardware tam je, protože Windows to pořádně říct neumí.
Tím chci říct, že věci jako instalace systému jsou příliš složité pro drtivou většinu uživatelů jak u Windows, tak u Linuxu, a není mezi nimi tedy z tohoto pohledu rozdíl.

Problém je v tom, že lidi očekávají, že Linux nainstalují na prakticky jakoukoliv kombinaci hardware. Jenže těch jsou miliony. Pokrýt takové množství hardware neumí žádný systém, ani Windows, ani Mac OS X. Linux si v tom paradoxně vede nejlépe. Akorát lidi od něj očekávají nevím co, asi zázraky.
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Re: Re: Re: Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
Jiří Eischmann 21. 05. 2012, 22:51:45
Odpovědět  Odkaz 
Ještě dodám, že tomu vašemu argumentu rozumím. Jen si myslím, že je to hodně o dvojím metru.
Pokud člověk používá distribuci, která má delší vývojový cyklus (2-3 roky), tudíž není tak "cutting edge" a je předvídatelná a instaluje ji na certifikovaný hardware (což je u Windows nebo Mac OS X prakticky samozřejmost) vámi popisované problémy nemá.

To ovšem není případ distribuce s půlroční vývojovým cyklem, kterou chcete nainstalovat na libovolnou hardwarovou sestavu.
Společnost Mandriva se vzdává Mandriva Linuxu
r76 15. 10. 2013, 01:14:47
Odpovědět  Odkaz 
Mandriva byla super. ted nevim kteru distribuci si vybrat :)
(Jo a co znam lidi,tak si chteji hrat hry,což win. splnuji. Nepochopi,ze notas za 15tis. neni pouze na hry. Mam za to,ze kdyz nekdo najde odvahu a proda hru nejen pro "okna" ,tak rapidne klesne pocet uzivatelu s win.)

Jsou nejake nove informace o mandrive?? nikde sem nic nenasel.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz