přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Svobodná licence nemusí být všechno

Svobodná licence nemusí být všechno

Zamčeno

Austrálie sice poskytuje data ze sčítání lidu pod svobodnou licencí, ale aktivně brání jejich stahování.


Australský statistický úřad (ABS) poskytuje veřejnosti data z posledního sčítání lidu pod svobodnou licencí (konkrétně Creative Commons). Ovšem současně aktivně brání tomu, aby si je lidé stahovali (lze je pouze interaktivně prohlížet) – místo toho si mají objednat DVD za 250 australských dolarů (data ze sčítání v roce 2006 stála dokonce 805 AUD). Podle úřadu „je potřeba kompenzovat administrativní náklady“. Grahame Bowland, který na problém upozornil a rozklíčoval mechanismus „ochrany“, nabídl data (zcela legálně) ke stažení přes BitTorrent.

Aktivní ochrana podobného typu se vyskytuje i u českých úřadů. Například český obchodní rejstřík (i v nové verzi za 80 milionů Kč) neumožňuje přímo přistupovat k dokumentům uloženým ve sbírce listin – generuje jedinečné, časově omezené odkazy.

Nahoru

Příspěvky

Svobodná licence nemusí být všechno
Marek 18. 04. 2013, 08:11:52
Odpovědět  Odkaz 
Nabízí se řešení, že první uživatel, který zaplatí "administrativní poplatky", může data svobodně zveřejnit. Například nějaká organizace bojující za voplný přístup k informacím.
Lukáš Jelínek Re: Svobodná licence nemusí být všechno
Lukáš Jelínek 18. 04. 2013, 11:56:37
Odpovědět  Odkaz 
To bohužel není řešení, nýbrž jen "řešení". Je to na té úrovni, jako když stát/kraj/obec... informace nezveřejňuje a poskytuje je jen na žádost, přičemž to pak žadatel zveřejní. Naoko je všechno v pořádku (protože ty informace jsou přece k dispozici), ale reálně do značné míry k ničemu, protože získání a zveřejnění jakýchkoli informací je zatíženo velkou administrativou.

Kdyby si to občané nenechali líbit a opravdu veřejné orgány o ty informace žádali, brzy by na úřadech přišli na to, že je mnohem jednodušší a levnější to rovnou zveřejnit (resp. v případech uvedených v článku nevymýšlet technické překážky), než vyřizovat spousty žádostí o informace. I když je mi jasné, že by reakcí mohla být i snaha (jako se to stalo v případě návrhu novely zákona o svobodném přístupu k informacím, který před časem schválilo a poslalo do sněmovny zastupitelstvo Jihomoravského kraje) naopak omezit možnost žádat o informace.
Re: Re: Svobodná licence nemusí být všechno
Marek 18. 04. 2013, 13:19:51
Odpovědět  Odkaz 
To je drobet jiný problém. Pokud někdo informace pokytuje, ale nezveřejňuje, ještě neznamená, že jde automaticky o CC lincencované dílo. Naopak může být dílo volně k dispozici, ale nesmí být dále šířeno. Důvody jsou různé. Nejde ani tak o komerci (administrativní náklady), ale třeba o zákonné omezení. Viz problematika poskytování informací ÚSTR (ústav pro studium tot. režimů).
Jiná je ale situace, když je dílo licencované CC jako v případě zmiňovaných datech ze sčítání lidu. To potom lze řešit tak, jak jsem uvedl na začátku tohoto vlákna. Dílo může být svobodně šířeno kýmkoliv (za dodržení podmínek: autor, bezezměn atd.).
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Svobodná licence nemusí být všechno
Lukáš Jelínek 18. 04. 2013, 14:59:18
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem měl ale právě na mysli to, že může být licence jakkoli svobodná/otevřená nebo může jít i o public domain (např. v USA) či o úřední dílo, ale pokud je v takovém případě podstatně zkomplikován přístup k datům, nelze hovořit o otevřené veřejné správě. Specifické informace typu těch z ÚSTR nebo z registru majetkových přiznání (který je sice "veřejný", ale je třeba si vyžádat přístupové údaje spjaté s konkrétním žadatelem), jsem teď neřešil. Drtivou většinu údajů lze i podle stávajících zákonů zveřejňovat přímo a bez jakýchkoli technických překážek (často zdůvodňovaných "ochranou proti přetížení serverů").
Re: Re: Re: Re: Svobodná licence nemusí být všechno
Marek 18. 04. 2013, 15:44:08
Odpovědět  Odkaz 
I zde tedy platí, že je horší když se nechce, než když se nemůže.
V popisovaném případe v článku se může, ale nechce se :-(

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz