přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Švýcaři připravili checklist pro veřejné zakázky

Švýcaři připravili checklist pro veřejné zakázky

Švýcarsko

Švýcarská organizace SIK připravila patnáctibodový „checklist“, který má pomoci při zadávání zakázek na open-source řešení. Švýcarská státní správa stále 43 % zakázek v oblasti ICT zadává bez soutěže.


Švýcarská organizace SIK na konferenci zaměřené na veřejné zakázky v oblasti IT představila patnáctibodový seznam („checklist“), který má pomoci orgánům veřejné správy při zadávání zakázek na řešení využívající software s otevřenými zdrojovými kódy. Nedávný průzkum ukázal, že ve švýcarské státní správě se stále 43 % zakázet v oblasti ICT zadává přímo, bez vyhlášení soutěže.

Checklist řeší jak základní koncepci, tak stanovování kritérií pro zakázky. Kromě jiného vysvětluje, že se zadávají pouze služby (není třeba pořizovat licence), dále se věnuje například tomu, jaké zadávací podmínky vylučují využití open source (tam spadají i požadavky na konkrétní obchodní značky proprietárního softwaru). Doporučuje také přímo požadovat otevřené licence a u dodavatelů vyžadovat prokázání zkušeností s open source.

Nahoru

Příspěvky

Švýcaři připravili checklist pro veřejné zakázky
Netvor 16. 09. 2015, 00:28:16
Odpovědět  Odkaz 
Nevi nekdo jaky je pomer u nas v CR? Kolik procent zakazek se u nas dava primo?
Lukáš Jelínek Re: Švýcaři připravili checklist pro veřejné zakázky
Lukáš Jelínek 16. 09. 2015, 13:16:46
Odpovědět  Odkaz 
Celkově aktuálně 14,6 %, v letošním roce to hodně stouplo (http://ekonomika.idnes.cz/nku-kritizuje-rostouci-pocet-zakazek-bez-souteze-fvw-/ekonomika.aspx?c=A150911_223201_ekonomika_suj). V oblasti IT je to mnohem horší - aktuální informace jsem sice nenašel, ale i ty rok staré "postačují": http://www.egov.cz/clanky/nku-se-letos-zameruje-na-ministerstvech-na-it-zakazky-zadanych-bez-souteze
Re: Re: Švýcaři připravili checklist pro veřejné zakázky
Juraj Oravec 16. 09. 2015, 23:41:50
Odpovědět  Odkaz 
Zaujímavá veta: "Na ministerstvu obrany nešlo přes otevřenou soutěž dokonce 83% zakázek na informační technologie, což resort zdůvodňuje tím, že nevlastní licence k informačním systémům a jejich modernizaci a rozvoj musí zadávat vždy konkrétní firmě."
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Švýcaři připravili checklist pro veřejné zakázky
Lukáš Jelínek 17. 09. 2015, 13:11:28
Odpovědět  Odkaz 
Ta věta je samozřejmě chybná. Oni mají licence (k užití), ale to je také všechno, co mají. Je to naprosto stejný problém jako třeba u Státní pokladny nebo u IS na pražském magistrátu, že si orgán veřejné správy nechal něco vytvořit, ale nemá nad tím naprosto žádnou kontrolu, je naprostým rukojmím dodavatele.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz