přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Tim Berners-Lee schválil zavedení DRM do HTML

Tim Berners-Lee schválil zavedení DRM do HTML

DRM

Tim Berners-Lee rozhodl, že se EME (specifikace pro DRM) stane součástí HTML. Členové W3C mají dva týdny na to, aby se odvolali.


Plány začlenit Digital Rights Management (DRM) v podobě Encrypted Media Extensions (EME) do jazyka HTML jsou od začátku kontroverzní – má mnoho příznivců i kritiků. Mezi nejhlasitější odpůrce patří organizace Free Software Foundation, která v dubnu vyzvala, aby se lidé obrátili přímo na Tima Bernerse-Leeho, jenž měl jako ředitel konsorcia W3C rozhodnout o tom, zda se EME stane oficiálním doporučením konsorcia.

A rozhodnutí již padlo: začlenit EME do HTML. Ve stanovisku poradního výboru W3C bylo sedm připomínek, s nimiž se Berners-Lee vypořádal a rozhodl, že se specifikace EME vydá jako doporučení W3C. Členové konsorcia mají nyní dva týdny na to, aby se proti rozhodnutí případně odvolali k poradnímu výboru. Pokud se odvolá nejméně 5 % z celkových 475 členů, bude o osudu doporučení rozhodovat výbor.

Nahoru

Příspěvky

Tim Berners-Lee schválil zavedení DRM do HTML
NULL 9. 07. 2017, 20:43:41
Odpovědět  Odkaz 
Je někdo překvapený?
Lukáš Jelínek Re: Tim Berners-Lee schválil zavedení DRM do HTML
Lukáš Jelínek 9. 07. 2017, 23:41:06
Odpovědět  Odkaz 
Jenže ono je to složitější. Pokud se pro to neudělá otevřený standard, v prohlížečích to stejně bude, protože mnozí tvůrci obsahu si to žádají. A bude to proprietární.
Re: Re: Tim Berners-Lee schválil zavedení DRM do HTML
NULL 10. 07. 2017, 11:56:50
Odpovědět  Odkaz 
Souhlas. Porad ale prostě (za mě) visí ve vzduchu otázka, jak moc to i tak nebude "proprietární", kdyz na tom mají zájem ti proprietární a postupně sílí tlaky
...
Tim Berners-Lee schválil zavedení DRM do HTML
Tomáš 10. 07. 2017, 18:44:47
Odpovědět  Odkaz 
A mohu Vás poprosit, můžete to trochu přeložit pro obyčejné lidi?
Co to znamená pro obyčejné uživatele internetu? Co to znamená pro lidi, kteří mají nějaké internetové stránky? Co to znamená pro administrátory stránek?

Předem díky za odpovědi.
Re: Tim Berners-Lee schválil zavedení DRM do HTML
nobody 10. 07. 2017, 19:01:41
Odpovědět  Odkaz 
umi obycejny clovek tuknout na prvni odkaz kde ma vysvetlene co DRM je? kdybys to udelal tak asi se uz neptas, pripadne na neco jineho ;)
Lukáš Jelínek Re: Tim Berners-Lee schválil zavedení DRM do HTML
Lukáš Jelínek 10. 07. 2017, 19:40:41
Odpovědět  Odkaz 
DRM se na webu používá u multimediálního obsahu, kde mnozí poskytovatelé (televize, nahrávací firmy atd.) chtějí omezit nakládání s obsahem - hlavně aby nešel jednoduše zaznamenat nebo pouštět souběžně na více zařízeních, než oni určí. Zatím se na to používaly proprietární technologie, hlavně Adobe Flash, Microsoft Silverlight a Google Widevine.

Protože se tyto technologie opouštění a přechází se na technologie v rámci HTML5, jsou velké tlaky na to, aby bylo DRM i tam (resp. někdo nechce vůbec přistoupit na poskytování obsahu bez DRM). Možnosti jsou v zásadě tři. Buď se to standardizuje a bude tedy moci snadno být ve všech prohlížečích stejná technologie (i když vnitřně vždy uzavřená, protože jinak prostě DRM fungovat nemůže), nebo se to sice nestandardizuje, ale bude se vytvořená specifikace používat jako de facto standard. Třetí možností je, že vznikne jedno nebo více proprietárních řešení, něco jako nové verze výše uvedených technologií, se všemi problémy, které tyto technologie mají.

Pro uživatele bude asi jedno, jestli se EME v rámci W3C schválí nebo ne. Spíš jde o to, kam se budou vyvíjet prohlížeče (dnes především Google Chrome, který je dominantní) a jak zareagují poskytovatelé obsahu. To lze těžko předvídat, ale můj osobní názor je, že se bude EME používat i bez standardizace (protože se používá už dnes a zrovna Google nyní prosazuje svůj Widevine právě s využitím přes EME). Pro lidi, co mají weby, stejně jako pro jejich administrátory, to v drtivé většině neznamená vůbec nic, protože žádný obsah s DRM na webech nemají. Zajímat se o to budou internetové televize, rádia, nahrávací firmy, filmová studia apod.
Re: Re: Tim Berners-Lee schválil zavedení DRM do HTML
Tomáš 10. 07. 2017, 22:56:42
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji moc za polopatické objasnění.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog