přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Vydán Scribus 1.3.5

Vydán Scribus 1.3.5

scribus.jpg

Nástroj pro sazbu a DTP vychází v nové verzi 1.3.5.


Po více než dvou letech vývoje byla uvolněna verze, která je portována na grafické rozhraní Qt4 (použito např. v KDE4), obsahuje přes 1100 oprav a vylepšení. Přibyla nativní verze pro Mac OS X, takže lze aplikaci používat na trojici hlavních platforem (Win, Lin, Mac). Scribus nyní dokáže  zpracovat např. LaTeX, obsahuje více efektů pro PDF prezentace a celkově byl podle tiskové zprávy vylepšen.

Nyní je před námi milník 1.4, který bude z vývojářské verze 1.3.5 vycházet. Uživatelům se doporučuje zůstat zatím na stabilní větvi 1.3.3.x, která bude brzy aktualizována opravným vydáním. Verze 1.3.5 není určena pro ostré nasazení už proto, že ukládá data v nové verzi formátu (a ten není zpětně kompatibilní, tzn. v nižší verzi programu tyto soubory neotevřete).

Práci se Scribusem je věnován např. seriál Sadzba knihy v Scribuse.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

Vlastimil Ott Vydán Scribus 1.3.5
Vlastimil Ott 12. 08. 2009, 17:10:48
Odpovědět  Odkaz 
Rád bych ho používal pro sazbu openMagazinu, ale při importu ODT odstraňuje odkazy, což je fatální nedostatek. Jak je to v této verzi? Nevíte někdo?
Re:Vydán Scribus 1.3.5
otula 14. 08. 2009, 00:26:04
Odpovědět  Odkaz 
Vlasto, sice nevím, jak 1.3.5, ale verze 1.5.0 odkazy z odt odstraňuje. Ale když už je řeč o openMagazínu, docela by mne zajímalo, jakým způsobem tam šidíš celou sazbu. Nechtěl bys někam nahrát některé číslo ve zdrojovém formátu (tedy odt)?
Vlastimil Ott Re:Re:Vydán Scribus 1.3.5
Vlastimil Ott 14. 08. 2009, 11:02:38
Odpovědět  Odkaz 
Ty jo... Já vím, že to není nicmoc a že "sazba" dostává na pr**l, ale že bys tomu musel říkat, že to šidím, to se mě teda trochu dotýká, protože tomu věnuju čas, když ostatní spí nebo jsou v hospodě nebo s bábovkou v kině.

Já vím, že to dělám dobrovolně, ale neznamená to, že to šidím. Prostě dělej s Openoffice.org a zjistíš, jaké má možnosti a limity. A tam se pohybují možnosti, které se snažím využít. Že to nevypadá jako kvalitní sazba, tak úplně moje chyba není. Mmj taky proto, že to nedělám v sazečském nástroji, protože ten jediný, který připadá s danými vstupy v úvahu, maže odkazy. (Těmi "vstupy" myslím HTML a ODT, což znamená, že převádět do TeXu to nebudu.)

Zdroják dávat nebudu, nechci, aby se vyrojily mizerné kopie a špatné nápodoby.
Re:Re:Re:Vydán Scribus 1.3.5
otula 14. 08. 2009, 11:59:37
Odpovědět  Odkaz 
Vlasto, člověče, já jsem tě pochválil, a ty se urazíš :-D

Myslel jsem to tak, že sazba v OpenOffice je problém udělat. Sázecí programy mají na to rámce, v nichž si uděláš krásně rozvržení, sloupce, přeléváš z jednoho rámce do jiného, jde to prostě úplně samo. Kdežto udělat v OOo něco, co vypadá, jako vysázené v sázecím programu je kumšt, a aby to tak vypadalo, musíš to nějak "ošidit". A mne by právě zajímalo, jak to "šidíš". Opravdu bych to rád viděl, a ne proto, abych se tomu vysmál, ale že se mi to líbí.

Sakra, to je jak omlouvat se ve 14 letech zhrzené holce ;-)
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Vydán Scribus 1.3.5
Vlastimil Ott 14. 08. 2009, 15:25:06
Odpovědět  Odkaz 
Já jsem se neurazil, neboj. Jen jsem nepoznal, že vyjádření, že něco šidím, je pochvala. ;-)

Jsem si vědom toho, že OOo nemá podporu sazby, neskrývám, že je to na výsledku vidět a taky to čas od času slýchám - že jako obsah dobrý, ale ta sazba... Prostě to není sazba, ale jak to dělat jinak, když chceme magazín produkovat rychle, levně a na úrovni, která by neměla urazit?

"Nešidím" ;-) to nijak. Používám běžné prostředky, které Writer nabízí, přičemž základní definici stylů a vzhledu provedl grafik Luděk Janda. Ale od ledna se toho změnilo dost, takže postupně přidávám styly pro nadpisy a některé věci zjednodušuju. A čekám, až se objeví profík, který to bude dělat líp (ne, peníze na něj zatím nejsou), případně bude Scribus použitelný i pro tento typ práce.

Srandovní je, že někdy v květnu 2007 (tuším) jsem navrhl nové styly pro lepší sazbu PDF Abíčka, kterou jsem dělal několik let v TeXu - chtěl jsem zkusit, zda by to ve Scribusu nebylo rychlejší a pružnější. Ten návrh byl ve Scribusu 1.3.3.5 nebo podobném, který používal nový formát. Pak ho stáhli, začali se hádat, vývoj se zastavil a vše se vrátilo o subverzi nebo dvě zpátky. Pak přišlo Qt4 a portování.

Od té doby jsem ten docela zajímavě navržený vzhled neviděl. Že bych prohrabal zálohy? :-) Deja vu?
Re:Re:Re:Re:Re:Vydán Scribus 1.3.5
otula 14. 08. 2009, 17:09:11
Odpovědět  Odkaz 
Mně se ta sazba jako taková líbí - a na možnosti OOo je velice dobrá.

Pokud chceš kritiku, jsou věci, které bys určitě spravit mohl - především obrázky, zasahující do vedlejšího sloupce - učebnicovým příkladem budiž fotka Jana Kasprzaka, která je umístěná strašně, a většina obrázků vůbec - koukni na jakékoliv noviny - obrázky svou šířkou a umístěním vždy odpovídají textovým sloupcům. A také je dobrým zvykem zarovnávat do bloku (i když se kvalita tohoto zarovnání u OOo těžko srovnává třeba s InDesignem).

Ale já jsem kritizovat nechtěl - skutečně mne zajímalo, jakým způsobem celou sazbu řešíš, protože práce se sloupci v OOo za moc nestojí. I když to srovnám třeba s Wordem, tak ten má několik různých zalomení oddílů, kterými se dají takové věci dělat, ale v OOo jsem nic podobného nenašel...
Re:Vydán Scribus 1.3.5
Michal 14. 08. 2009, 21:15:21
Odpovědět  Odkaz 
Myslim, ze odstranuje. Scribus pracuje s odkazy jinak nez napr. OpenOffice. Jestli muzu doporucit, nejlepsi je napsat text v jednoduchem textaku a pak vysledek vysazet ve Scribusu. Odkazy (krizove, na web, soubor...) jdou do textu samozrejme vlozit take, ale jako samostatne ramce.
Vlastimil Ott Re:Re:Vydán Scribus 1.3.5
Vlastimil Ott 16. 08. 2009, 20:20:06
Odpovědět  Odkaz 
Znáš openMagazin a víš, jak vypadá jeho obsah? Fáze "psaní v něčem" v tomto případě vůbec není, dostávám HTML nebo ODT.
Re:Re:Re:Vydán Scribus 1.3.5
Michal 17. 08. 2009, 10:02:50
Odpovědět  Odkaz 
Vim, jak vypada graficky. Obsahove jenom zhruba. Priznam se, ze ho ctu jenom zridka.

Z HTML a odt prevest na txt. Takhle to svadi k vysazeni vizualne podobneho vysledku misto pouzivani stylu. Myslim, ze se Scribusem by slo dosahnout (graficky) lepsiho vysledku. Se vzorovyma stranama a styly by sel casopis vysazet pomerne rychle. Na druhou stranu tech odkazu je tam dost a udelat odkaz ve Scribusu trva dyl nez v OO. Jedine, co Scribus neumi je pdf obsah s urovnemi.

Mozna nejvetsi zlepseni by bylo sjednoceni vzhledu a odstraneni typografickych chyb (spatne obtekani textu okolo obrazku, spatna velikost obrazku, nejednotnost zarovnani textu, nejednotnost odsazeni za odrazkami, spatne umisteni nekterych textovych ramcu, ucari textu ve sloupcich neni zarovnano stejne atd...).

Aby to zase nevypadalo, ze jenom kritizuju, jsem rad, ze casopis vydavate.
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Vydán Scribus 1.3.5
Vlastimil Ott 17. 08. 2009, 10:35:42
Odpovědět  Odkaz 
Když to převedu na txt, jak budu řešit odkazy, o které tím přijdu?

Stále se nenašel nikdo, kdo by to chtěl dělat místo mě. Já bohužel nemám čas tomu věnovat více než patnáct hodin na číslo, takže - vzhledem k tomu, že ve Scribusu je to řádově pracnější, i když hezčí - se zatím asi nic nezmění; bohužel.
Re:Re:Re:Re:Re:Vydán Scribus 1.3.5
Michal 17. 08. 2009, 11:11:11
Odpovědět  Odkaz 
Scribus stejne odkazy likviduje, takze se musi delat tak jako tak znovu (tedko jsem vyzkousel v 1.3.5).

Radove pracnejsi...s tim bych nesouhlasil (spis je to vec zvyku...ja bych to mel rychleji ve Scribusu nez v OO). Jestlize jsou veskere podklady jiz pripraveny (obrazky, texty, sablony...), pak vlastni vysazeni je pomerne rychle. Mozna by tech 15 hodin na 50-60 stran stacilo. Asi nejvic by zabralo vytvoreni odkazu. Ty by ale sly take "predvytvorit".

Na druhou stranu je nejdriv nutne vytvorit styly odstavcu, car, vzorove strany a dalsi graficke prvky, ktere se vkladaji do dalsich cisel. A to je pro Vas v tuto chvili casova investice navic.

Az bude mit openMagazin nejake vyroci nebo special, tak bych si klidne jedno cislo vysazel (pro radost), ale pravidelne na to bohuzel nemam cas, pracuji na jinych projektech.
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Vydán Scribus 1.3.5
Miloslav Ponkrác 17. 08. 2009, 17:48:44
Odpovědět  Odkaz 
Já myslím, že když to chtějí dělat v OO, ať to dělají. Vždy se najde překážka, proč to nemohou dělat ve Scribusu. Scribus nikdy nebude OO a OO nikdy nebude Scribus.

Kromě toho Scribus má také scriptování, a nevěřím, že kdyby jim o to šlo, že Vaše problémy nejsou luxusně vyřešeny.

Problém je, že stejně jako Linux nikdy nebude dokonalou kopií Windows a naopak, tak Scribus nikdy nebude dokonale propojen s OO a naopak. Je třeba si prostě říct natvrdo buď budu to dělat v OO, nebo budu to dělat ve Scribusu a nelhat si do vlastní kapsy.

Chcete-li používat OO, používejte ho, lidi budou rádi časopis číst, ale nelžete jim, že to chcete dělat ve Scribusu a je v něm chyba. Kdybyste to chtěli dělat ve Scribusu, už dávno to děláte. V každém prostředku se musíte přizpůsobit nějakým omezením programu, jak v OO, tak ve Scribusu.

Lidi časopis rádi čtou, pište ho v OO a konec.
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Vydán Scribus 1.3.5
Vlastimil Ott 18. 08. 2009, 09:37:17
Odpovědět  Odkaz 
Kdo jsou "oni"? To jsou ti zlí a neschopní "oni", kteří to dělají po svém a nedají na vaše rady?

Dělám to já - jako další věci, třeba se starám o tři weby, ale to opravdu není všechna moje práce. Nemám na to prostě čas a čekal jsem, že se najde někdo, kdo řekne, že přípravu toho magazínu bude dělat - klidně za peníze. Ale nikdo se nenašel a já tomu prostě můžu věnovat jen ten čas, v rámci kterého to lze udělat v OO. Ve Scribusu to za stávajících podmínek dělat nejde, nemůžu chystat šablony ani si hrát s odkazy, není to zkrátka efektivní. Přesto chci, aby to ve Scribusu vznikalo (=nebudu to dělat já). Tak hledám řešení.
Odpověď
Miloslav Ponkrác 20. 08. 2009, 14:10:36
Odpovědět  Odkaz 
Nevím, jestli je tohle reakce na můj příspěvek. Asi ne.

.........Dělám to já - jako další věci, třeba se starám o tři weby, ale to opravdu není všechna moje práce.

Tak si nandejte tolik, kolik zvládnete.

........Nemám na to prostě čas a čekal jsem, že se najde někdo, kdo řekne, že přípravu toho magazínu bude dělat - klidně za peníze.

Načež o kousek výše píšete, že na toho člověka nejsou peníze.

.......Ale nikdo se nenašel a já tomu prostě můžu věnovat jen ten čas, v rámci kterého to lze udělat v OO.

Mimochodem, já taky můžu rozdělat padesát tisíc aktivit a pak si stěžovat, že to nikdo nechce vzít za mě. Nevidím v tom žádnou zásluhu.

.........Ve Scribusu to za stávajících podmínek dělat nejde, nemůžu chystat šablony ani si hrát s odkazy, není to zkrátka efektivní. Přesto chci, aby to ve Scribusu vznikalo (=nebudu to dělat já). Tak hledám řešení.

Upřesněme si to. Ve Scribusu to dělat jde, pokud by se Scribus uměl, a věnoval se určitý čas počátečním optimalizacím. Namísto toho se dělají počáteční optimalizace pro OO.

Udělal jsem ve Scribusu leccos a nevšiml jsem si, že by to bylo výrazně pomalejší, než v OO, pokud mluvíme o průměrně graficky upraveném PDF. Na rozdíl od Vás jsem ale vyšel ze Scribusu, tedy že se přizpůsobím Scribusu, nikoli, že se Scribus přizpůsobí OO.

Pokud to nechcete dělat Vy, tak proč jste s tím začínal?
Vlastimil Ott Re:Odpověď
Vlastimil Ott 20. 08. 2009, 15:18:31
Odpovědět  Odkaz 
-- Nevím, jestli je tohle reakce na můj příspěvek. Asi ne.

Ano, je.

-- Tak si nandejte tolik, kolik zvládnete.

To se vám lehko řekne. Nerozhoduju o tom jen sám. Ale to zas nemá vyznít jako stěžování, tak se toho pak nechytejte. ;-)

-- Načež o kousek výše píšete, že na toho člověka nejsou peníze.

Nejsou peníze na klasickou komerční zakázku. Ale nějaké peníze k dispozici jsou. Není jich moc.


-- Mimochodem, já taky můžu rozdělat padesát tisíc aktivit a pak si stěžovat, že to nikdo nechce vzít za mě. Nevidím v tom žádnou zásluhu.

Liberix existuje také proto, aby množství aktivit inicioval, aby přinášel něco nového. Blbé je, že je tak málo lidí. To není moje osobní aktivita.

-- Upřesněme si to. Ve Scribusu to dělat jde, pokud by se Scribus uměl, a věnoval se určitý čas počátečním optimalizacím. Namísto toho se dělají počáteční optimalizace pro OO.

Jde to pouze pomalu a neefektivně, viz níže.

-- Udělal jsem ve Scribusu leccos a nevšiml jsem si, že by to bylo výrazně pomalejší, než v OO, pokud mluvíme o průměrně graficky upraveném PDF. Na rozdíl od Vás jsem ale vyšel ze Scribusu, tedy že se přizpůsobím Scribusu, nikoli, že se Scribus přizpůsobí OO.

Tak mi poraďte postup, jak do Scribusu dostat připravené dokumenty plné odkazů. To je totiž výchozí stav - ne, že začnete na zelené louce.


-- Pokud to nechcete dělat Vy, tak proč jste s tím začínal?

Opakuji: tohle je akce neziskovky, ne moje soukromá aktivita nebo rozmar. A po smyslu neziskovky, která podporuje svobodný software, se ptát nebudete, že ne?

Začali jsme s tím proto (není to můj nápad), protože máme pocit, že něco podobného tady chybělo. Měl by to být marketingový nástroj svobodného softwaru, který může být použit kýmkoliv.

Liberix je tu proto, aby inicioval nové aktivity a motivoval lidi k tomu, aby se přidali. Mnoho z nich tak činí, máme hodně aktivních spolupracovníků, ale nápadů ještě více. Na openMagazin se bohužel zatím nikdo nenašel. Hledáme.
Vlastimil Ott Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Vydán Scribus 1.3.5
Vlastimil Ott 18. 08. 2009, 09:38:41
Odpovědět  Odkaz 
Neumím programovat a psát skripty pro Scribus. Neznám nikoho, kdo to umí a nikoho, kdo by je pro nás napsal. Pro mě to je zásadní překážka, překonat bych ji chtěl, ale zatím nevím jak.
Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Re:Vydán Scribus 1.3.5
Michal 20. 08. 2009, 12:14:39
Odpovědět  Odkaz 
To Miloslav Ponkrác: Scriptovanim jednoduche pridani odkazu nevyresite. Ostatni neni problem.

To Vlastimil Ott: Poslal jsem Vam email.
Re:
Miloslav Ponkrác 20. 08. 2009, 14:29:10
Odpovědět  Odkaz 
Nechci, aby to vypadalo, že pouze kritizuji. Důvodem, proč jsem se do kritiky opřel je to, že někdo chce, aby se Scribus choval jako OO a bere to jako chybu, že to tak není (a nikdy nebude). A to platí pro libovolné dva programy.

Dokonce ani třeba konverze mezi formáty OO Writeru a MS Wordu není bez chybičky a to jsou si daleko bližší problémy.

Mě se osvědčilo si prostě říct, budu používat to a to a vyřeším všechny problémy. Tvrdě a bez výmluv.

Naskočil jsem na Scribus před časem a vyřešil jem zatím vše. Dokonce i věci, o kterých píší na oficiálním webu Scribusu, že nejdou. Stačilo se jenom zamyslet. Například píšu přímo ve Scribusu tabulky jedním jediným textovým rámcem. Je to velice pohodlné a rychlé.

Pokud se na to půjde, že velitel je OO a Scribus jeho podřízený při tvorbě, tak se problémy nevyřeší nikdy.

Jinak si vážím práce, který někdo jiný se snažé dělat.
Vlastimil Ott Re:Re:
Vlastimil Ott 20. 08. 2009, 15:06:48
Odpovědět  Odkaz 
Pokud mám nastylovaný ODT s odkazy (URL, nemyslím interní) a Scribus při importu ty styly zachová a odkazy bez upozornění zahodí, to je pro mě chyba a zásadní blok v práci. To mi nevymluvíte. Tak to dělala starší verze, proto jsem zjišťoval nový stav.
Re:Re:Re:
Miloslav Ponkrác 20. 08. 2009, 15:56:03
Odpovědět  Odkaz 
Můžete to nazvat chybou, nebo featurou, ale to je asi tak všechno co s tím můžete udělat.

Vzhledem k tomu, že PDF odkazy (pokud si rozumíme, možná máte na mysli něco jiného) se dělají zcela samostatným objektem odlišným od textového rámce, tak velmi pochybuji, že se toho dočkáte. Ostatně v oficiálním manuálu píší, že z OO Writer importer se importuje pouze text. Ne obrázky, ne kresby, atd. To vše je třeba vložit zvlášť. Protože PDF odkazy v textovém rámci neuděláte (nebo o tom nevím, pak mě poučte), pochybuji, že se importu odkazů kdy dočkáte.

Scribus je víc, než OO specializovaný na kvalitní výstup. OO je zase specializovaný na user friendly používání pro běžné lidi. Proto Scribus má jiné priority a OO má jiné priority. A podle toho jsou koncipovány.

Filozofie Scribusu je jiná. Pokud chcete dělat dobré věci ve Scribusu, musí tomu velet Scribus. Pokud to uděláte jinak, nebudete spokojen.

Ostatně já bych to řešil pomocným nástrojem, který by mi k odkazu vygeneroval objekt „PDF odkaz“ zhruba v místě, kde má být. Na správnou pozici bych ho už zarovnal ručně, což by bylo celkem rychle. S tím bych startoval a přemýšlel dál.
Vydán Scribus 1.3.5
Miloslav Ponkrác 13. 08. 2009, 20:51:07
Odpovědět  Odkaz 
Ještě by mohla existovat nějaká verze Scribusu, která je bez vážných chyb.

Například stále někdo ve vývojovém týmu má opravdu blbou tendenci omezovat hodnoty vložené do editačních polí dialogů Scribusu a ničí Scribus hůř a hůř.

Pominu to, že když pojmenujete objekt ve Scribusu a 2× ho zkopírujete, že už to jméno nezeditujete, protože editační pole Vám to nedovolí. Naučil jsem se objektu nepojmenovávat, je to lepší.

Ale od verze 1.3.3.13 ten někdo omezil hodnoty v dialogu pro editaci stylů odstavce a to tak blbě, že dovolil maximální hodnotu 3000 pro mezeru nad a pod odstavcem. Pokud si dáte jako jednotky mm, pak maximum je 3 mm. V cm je to totéž, v bodech pak 30 pt.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz